Mudzahedini

Serbian Civilians Massacred and Killed in Sarajevo between 1992 i 1995 by Bosnian Mujadehins


Spisak masakriranih srpskih civila u Sarajevu izmedju 1992 i 1995. godine


(nepotpuna verzija spiska koja ukljucuje 2982 lica)

Uvodni komentar 0 A B C Ć Č D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž Dopunite spisak
 
Poštovani čitaoče,

početak građanskog je podjelio sarajevske Srbe na one koji su vjerovali u "bratstvo i jedinstvo" pa su zbog toga ostali u Sarajevu, i one koji su svoje utočište potražili na okolnim planinama. Na kraju se ispostavilo da su bolje prošli oni koji su ima osjećaj nacionalne pripadnosti, dok je bez glave ostao veliki broj onih koji su vjerovali u zajednički saživot sa "braćom muslimanima".

Ovaj spisak sadrži imena oko 3000 civila koji su odlučili da budu svoji na svome, da vjeruju u jedinstvenu Bosnu, i Aliju Izetbegović kao njihovog predsjednika. Preostala dva spiska ću naknadno objaviti, kada završim njihovu obradu.

Da napomenem i to da je ovo prvi put da se uz imena stradalnika, nađu i imena njihovih ubica/mučenika, kao potresne priče o zlostavljanju civila u Sarajevu i sarajevskim opštinama.

Kao predratni stanovnik Dobrinje, i sam sam bio svjedok sarajevske golgote. Turski handžar je u Sarajevu posjekao nekoliko mojih prijatelja, a naslušao sam se mnogo stravičnih priča iz "Sarajevske klaonice Srba". Ipak, ovaj spisak, koji sam dobio od Saveza logoraša Republike Srpske, je značajno promjenio moje poglede na skorašnju istoriju, a možda i na smisao života u cjelini.

Na ovom spisku ćete naći i priču o nepoznatom Srbinu, kome je na Ortopediji odsječena noga sa fiksatorom, jer im je trebao fiksator za njihovog ranjenika. Iskrvario je na operacionom stolu. Dijete porodice Gagović ubijeno razbijanjem lobanje od zid u Pofalićima. Ovdje ćete naći i priču o jednoj Jagodi, nad kojom su se iživljavali muslimanski vojnici, a zatim joj odsjekli dojku i šutirali po ulici.

Ovdje ćete naći i ime Zorana Rundića, ali ne i priču koja je mene dotakla do bola. Moj dragi prijatelj Zoka, žestoki pobornik bratstva i jedinstva, svoju je glavu izgubio zato što je volio jednu Aidu i imao oca sa Sokoca.

Ovde nećete naći ime Marka Višnjevca, ali ću ga ja dodati, i podatke o njemu poslati MUP Sarajevo, koji rade na dopuni ovog spiska.

Vjerujem da je i vas, ili možda vaše prijatelje, dotakla poneka žrtva "sarajevskog pakla". Bio bih vam jako zahvalan ako biste uz ime mučenika stavili i ime njihovih mučitelja, a možda i neku potresnu priču, iz koje svi možemo ponešto naučiti.

Vjerujem da još mnogo Srba, sarajevskih paćenika, strpljivo čeka da ih neko doda na ovu listu. Zbog toga, ako ste nekoga izgubili u Sarajevu, ja vas najljepše molim da provjerite da li je na ovom spisku.

Mislim da je krajnje vrijeme da izvučemo glavu iz pijeska i pošteno svedemo račune sa našim istorijskim neprijateljima. Možda će ovo biti pouka za našu djecu i buduće generacije Srba na ovim prostorima.

Napominjem da ću ovdje objaviti i spiskove Srba i muslimana nastradalih u Srebrenici u toku zadnjeg rata.

Ovu verziju spiska sastavili su:
  1. "Istina" - Udruženje za istraživanje stradanja srpskog i ostalih naroda u Sarajevu u periodu 1992-1995 g.
  2. Gradska organizacija logoraša - Istočno Sarajevo
  3. Udruženje porodica nestalih Srba - Istočno Sarajevo

Na raspolaganju imam i spiskove:
  1. MUP Republike Srpske
  2. Naši Dani - Sarajevo, koji ove pobijene Srbe prikazuju kao "žrtve opsade Sarajeva"


Kompjutersku obradu, i postavku na ovu prezentaciju, samo-inicijativno je izvršio srdačno vaš

Zeljko Tomić
Sokolac