fix
Logo
fix
Nalazite se na Istorija- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
plemena -101515 - 13.11.2017 : Milivoje Stankovic Perth - best (0)

Poreklo: Porodično stablo porodice Stanković


Rođen sam u Beogradu 14. 08. 1958. od oca Ilija Stanković rođenog 14. 02. 1930. u Beogradu i majke Milice rođene Tutorov. Očevi roditelji su bili Dobrivoje i Savka Stanković. Moj otac je imao sestre: Zorka i Marija, braću: Milivoja, Lazara, Borislava i Dragoljuba. Nažalost svi su pokojni. Ja imam dva brata Borislava, rođenog i po ocu Nebojšu.

Ja imam sina Bojana. Moj brat Borislav ima dva sina: Dejana (11. 09. 1978.) i Sinišu (24. 01. 1981). Borislav je rođen 22. 01. 1955. a Nebojša 26. 09. 1965. Svi smo mi rođeni u Beogradu. Nebojša ima dve ćerke Jelenu i Jovanu. Moj bratanac Dejan ima tri sina Stefana, Filipa i Aleksandra, svi su rođeni u Italiji.

Od 1992. godine živim u Australiji-Pertu.

Ako vam treba još informacija, a ja ih znam, na vaš zahtev dostaviću vam ih.

Sa poštovanjem,
Milivoje Stanković
plemena -101506 - 10.11.2017 : Zoran Hengl Sarajevo - best (1)

Odgovor: Porijeklo prezimena Janković


Janković prezime je jednako učestalo kod Mađara, Hrvata, Srba i Slovaka. Pretpostavlja se da je nastalo kao patrijahalna, inačica potomaka Jana ili Janka; imena česta u Slovena centralne Evrope, najvećim dijelom Slovaka, Hrvata, Slovenaca i Mađara. U Mađarskoj je najčešće u obliku "Jankovics", a jedan dio ljudi koji živi u inozemstvu ima i u obliku Jankovich/Yankovich/Jankowitsch.

Najveći dio nositelja ovog prezimena živi na dijelovima jugoistoka Mađarske i sjeveroistoku Hrvatske, centralnoj Ukrajini kao i na sjeverozapadu Srbije, a zabilježen je i broj nositelja ovog prezimena na jugu Slovačke i istoku Češke, te sjeveru Slovenije.
plemena -101483 - 05.11.2017 : Slavoljub Djuric Korman, Kragujevac - best (0)

Tražim familiju Đurice Đuričića


Đurica Đuričić je oko 1818-1820 godine došao u Korman (Kragujevac) , iz okoline Raške. On je došao sa stricem ( Gaja Đuričić koji je iz Cetinja-Crna Gora). Đurica je imao dva sina: Ranka (rodjenog 1840.) i Petra koji je poginuo u ustanku u 19 godini.

Imam sve podatke do danas, ali me interesuje familija Djuricic iz okoline Raške odakle je Đurica došao. Krsna slava je sveti Stefan Dečanski (sv Mrata).

Unapred se zahvaljujem.
plemena -101471 - 01.11.2017 : Magdalena Hubert Zajecar - best (3)

Poreklo prezimena Hubert


Želim saznati svoje poreklo. Živim i rođena sam u Srbiji. Nosim prezime Hubert.
plemena -101372 - 21.10.2017 : Goran Gavrilovic Budva - best (0)

O Gavrilovićima sa Romanije


Mi Gavrilovići sa Romanije koji slavimo Aranđelovdan jesmo porijeklom iz Crne Gore, ali ja sam slušao da smo iz Pive i okoline kod Plužina. Odatle su tri brata prebjegla pred Turskim zulumom u Istočnu Hercegovinu gdje su ih po najstarijem bratu Gavrilu prozvali Gavrilovićima, a odatle smi doselili u Bjelogorce, Mokro. Nekada smo se u Crnoj Gori prezivali Curković - Đurković. Pozdrav.
plemena -101340 - 16.10.2017 : Vanja Abutovic Banja luka - best (0)

Porijeklo porodice Abutović iz Ade kod Laktaša


Poštovani,

pronašla sam slučajno vaš sajt i imala bih želju da saznam nešto o svom prezimenu, Abutović. Moj otac je iz mjesta Laktaši (Ada) kod Banja Luke. Djed mu se zvao Miloš a pradjeda Marko. Slava im je Sveti Arhandjel Mihajlo.
plemena -101281 - 03.10.2017 : Dragana Radovanović Brcko - best (0)

Porijeklo prezimena Letić


Pozdrav,

zanima me porijeklo prezimena Letić, to je moje djevojačko prezime. Postoje neke priče koje se prenose sa koljena na koljeno o našem prijeklu koje kažu da potičemo iz Crne Gore, tačnije Stare Hercegovine. Sve porodice iz Brčkog sa prezimenom Letić su iz sela Vučilovac. Priča kaže da su se tu nastanili još daleke 1700, od kada postoje i nadgrobni spomenici sa prezimenom Letić.
Ako neko ima korisne informacije molim da se javi.
radomir_neskovic -101277 - 02.10.2017 : Mile - best (0)

Fotografije


Fotografije Vesa Arbinje, Jovana Mačara, Milana Stanišića i Miloša Jankovivića poslednje u njihovom životu sam dao njihovim potomcima. Stevu Arbinji, sinu Vesovom i Milomiru Golijanu, unuku Jovanovom. Posedujrm poslednju fotografiju Miloša Jankovića iz Pješevice, ako ima neko od bližih srodnika može da mi se javi.
rodoslov -101224 - 12.09.2017 : Milos Zalad Pancevo - best (0)

Rodoslov plemena Zalad


Želio bih dobijem više informacija o svom rodoslovu. Veoma zahvalan. Brat mi se zove Branko, blizanci smo a pokojni otac se zvao Vlado. Stric mi se zove Vojislav. Mi se zvao Branko, imao brata Todora. Pradeda mi se zvao Vukan.
plemena -101223 - 12.09.2017 : Milos Zalad Pancevo - best (0)

Korjeni porodice Zalad


Prezivam se Zalad, i koliko toliko sam pročitao istorijskih spisa i knjiga pa bih želeo da ako ste u mogućnosti da mi kažete i odgovorite ako znate od kojeg plemena potičem, jer to me odavno interesuje. Pradeda mi se zvao Vukan, a njegov brat Todor. Slavimo slavu Đurđevdan. Imam i svoj Fejsbuk profil pa možete da mi odgovor date i na njemu. Veoma zahvalan.
rodoslov -101163 - 05.09.2017 : Sasa Kraljevo - best (0)

Poreklo prezimena Janković


Brate Ivane Jankoviću, moraš znati da li si iz Sredske kod Prizrena ili nisi. To je jako bitno kod traženja svojih korena. Ne razumem ni zašto kažeš da si nažalost poreklom iz Crne Gore, nije sramota biti Srbin poreklom iz Crne Gore.
plemena -101147 - 02.09.2017 : Ivan Jankovic Beograd - best (0)

Prezime Janković


Evo ja sam jedan od Jankovića iz Prizrena. Od oca Zorana, dede Stanislava, pradede Nenada. Obzirom da mi je otac poginuo kao mladić, ostalu lozu nisam uspeo da saznam. Po svemu sudeći Jankovići potiču iz Crne Gore na moju žalost mada to sad nije bitno. Inače nama je krsna slava Sveti Nikola i to je to što sam do sadA saznao. I da navodno smo iz sela Sredska nadomak Prizrena,
dnk -101129 - 29.08.2017 : Mihailo Danilovic Majur,Sabac - best (0)

DNK: Prof.dr.Anatolij Kljosov


rodoslov -101117 - 27.08.2017 : Milan Jelić Zagreb - best (0)

Porijeklo prezimena Jelić


Molim vas od kuda potiče prezime Jelić na Baniji.
Navodno su došla prva brata zvani Galetić i Rajuć. Hvala na odgovoru.
plemena -101007 - 01.08.2017 : Aleksandar Nešković Kučevište Makedonija - best (0)

Poreklo Neškovića iz Kučevišta, Makedonija


Moj pradeda se zvao Veljko Nešković isto iz Kučevišta. Žena mu se zvala Ljuba. Samo to znam i ništa više. Hvala na pomoći.
2sr -100981 - 27.07.2017 : Nada Krunić Herceg Novi - best (0)

Da se ne zaboravi (2)


Da se ne zaboravi II

Gospodine Željko,

Bogu hvala što postojite. Hvala Vam što prosvjećujete, osvješćujete i povezujete.

Tragajući po internetu neki čudim naletjeh na jedan zapis iz 2007. godine (03. 03. 2007. WW-2 1/785). Odnosi se na zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu. Izvjesna gospođa, Jela Kriva, pod naslovom "Da se ne zaboravi" prenosi priču svoje majke o zločinu u koji se desio u selu Mangurići. Nažalost ovaj zločin i do danas je ostao nepoznat, a imamo jaku želju da ga otrgnemo od zaborava, pa Vam se obraćamo za pomoć. Kako Vama tako i svima onima koji ponešto o njemu znaju da bi se tako utvrdio broj žrtava, kao i njihova imena.

Moja saznanja o zločinu zasnovana su na porodičnoj priči i razgovoru sa preživjelom osobom koja je tada imala 7 godina. Događaj se desio negdje u ljeto, najverovatnije 1942. godine. Jedan dio porodice Krunić otišao je preko Drine, a ostali su se skrivali po šumama i pećinama. Porodica Malkana Krunića, noć uoči zločina, vratila se u svoj dom. Zatekli su punu kuću izbjeglica, navodno iz Olova. Ujutru je neko uzviknuo "Eto ustaša". Nastao je plač i jaukanje. Uz zvuke harmonike napravili su krvavi pir i sve zapalili. Od Malkanove porodice tu su nastradali njegova supruga, osamnaestogodišnji sin i trogodišnja kći. Jedna Malkanova kćerka, koja je tada imala 7 godina, ostala je živa zahvaljujući djevojci koja je mogla imati negdje oko 15 godina. Ta djevojka, spasitelj, izvukla se ispod leševa, u naručju je držala mlađeg brata i povukla je za sobom, kroz vatru, Malkanovu stariju kćerku, a mlađa je ostala unutra, jer nije htjela da se odvoji od svoje mrtve majke. Preživjelu kćerku otac je našao, ona je živa i željela bi da sazna ko je njen spasilac.

U porodici Krunić se priča da je tu nastradalo između 35 i 40 osoba, a možda i više. Do danas nismo znali za podatak da je van kuće stradao dječak Bogdan. Zanima nas gdje je sahranjen?

Žrtve masakra sahranjene su na imanju porodice Krunić, a ne na groblju. Mjesto je neobilježeno, neopojano. Malo kome poznato. Nama su poznata imena tri člana porodice Krunić.

Molimo sve one koji na bilo koji način mogu pomoći da žrtve nađu svoj mir i da ne ostanu zaboravljene.

Hvala gospođi Jeli na dragocjenim podacima.

S poštovanjem,
Nada
rodoslov -100979 - 27.07.2017 : Dusanka Golubovic Beograd - best (0)

Poreklo porodice Golubović


Ja sam Dusanka a devojacko prezime je Golubović. Moj otac se zove Vidoje Golubović. Njegova braća su Ivan i Vlajko a sestre Persida, Jovana; Jelena i Slatinka. Još su živi samo Vidoje i Slatinka. Njihov otac se zvao Petar.

Dakle moj deda Petar je imao brata po imenu Dragoljub i sestru Ružu a njihova majka a moja prabaka se zvala Milka. Pominje se da su oni došli iz Turije kraj Kučeva. Ali dalje ne znam odakle potiče ta loza.

Molim da mi pomognete, ako je moguće da saznam odakle su oni poreklom. Hvala.
plemena -100971 - 25.07.2017 : Darko Đurić Banja Luka - best (0)

Porijeklo prezimena Đurić


Potovani, molio bih vas za više podataka o prezimenu Đurić. Podaci do kojih sam ja došao, a vezani su za moje pretke su sljedeći. Prema pričanju starijih generacija oko 1850-60 godine sa područja Dalmacije ili Hercegovine u Centralnu Bosnu u okolinu grada Donji Vakuf, doseljavaju se tri rođaka, nismo sigurni da se radi o rođenoj braći, a to su: Đurić Jovo, Đurić Simo i Đurić Mitar. Moje porijeklo vodi od Đurić Jove, koji je imao tri sina: Đurić Ristu, Vasu i Jovu.

Ovi Đurići su dalje imali sljedeće potomke: Đurić Risto ima tri sina: Sava 1890 godište, Dušan 1892 godište, Mile 1900 godište. Đurić Vaso ima pet sinova i ćerku: Đorđe 1906 godište, Ljuban 1909 godište, Mlađen 1912 godište, Petar 1923 godište, Jovo 1920 godište, Ana 1925 godište. Đurić Jovo ima četiri sina: Milenko 1905 godište, Kosta 1907 godište, Branko 1912 godište i Gojko 1909 godište. Moj prađed Milenko je stradao od strane ustaša 1941. godine, kao i njegov brat Branko.

Kako mi je najpoznatija ova linija ( po prađedu Milenku ), dostavljam vam dalje podatke: Milenko je imao, odnosno nakon drugog svjetskog rata u životu su ostali: Jovo, Ile i Višnja, Jovo ima dva sina Sekulu i Milu, a Sekula jednog sina tj, moju malenkost Darka Đurića. Mi slavimo Aranđelovdan ( 21. 11. ). To su neki podaci do kojih sam došao, molio bih vas da ukoliko imate više podataka o mojoj daljoj i bližoj porodici da iste objavite na ovom mjestu.

Pozdrav
plemena -100955 - 20.07.2017 : Fikret Heco Lawrenceville.ga - best (0)

Porijeklo prezimena Kugić


Prezime Kugić je nastalo od prezimena Hećo. U 16. vijeku ljekar, lični Cor paše je oženio lokalnu djevojku, i imo 3 sina. Njega su prozvali Hekim, na turskom doktor, a našima bilo lakše reći Hećim i skratili u Hećo. Naime, zbog kuge koja je vladala tada, jedan sin je otišao u Bosnu. Borovsko, drugi u Sjenicu. E to su Kugići, to su ime dobili zato što su bježali od Kuge.

Originalno porijeklo je selo Crniš kod Bijelog Polja, Crna Gora. Tu i dans žive Heće, ali im je vlast uzela slovo, H, zbog njene diskriminacione politike u Crnoj Gori, ali u njihovom mezarju jasno pise na nisanima Hećo. Dokaz, vecina Heća danas kao i Kugića danas su doktori kao Dr. Ferid Kugić u Nemačkoj ili doktori sa prezimenom Hećo u Bjelom Polju i šire.
srpsko_poreklo -100951 - 19.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Porijeklo Srba: Šta zaista kažu Genetika i Arheologija?


plemena -100931 - 10.07.2017 : Davor M Subotica - best (0)

Senje, Markovići


Poštovani,

imam veliko interesovanje da nađem svoju lozu, najdalje šo mogu da vam kažem jeste da je moj pradeda Stanoje Marković koji je umro u Ćupriji dok sva njegova familija u to vreme kao i njegova brać su ostali u Senju. Ukoliko imate nekog saznanja molim vas da mi javite!

Srdačan pozdrav,
Davor Marković
pravoslavlje -100917 - 09.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Pravoslavni egipatski Kopti


1sr -100913 - 08.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Spomenik srpskim kraljevima u Parizu
U prestižnom šesnaestom arondismanu, na obodu Bulonjske šume, na Trgu Kolumbija, nalazi se skver koji nosi ime kralja Aleksandra Prvog od Jugoslavije, na kome je podignut monumentalni spomenik kraljevima Petru i Aleksandru Karađorđeviću.

Autori spomenika, koji je svečano otkriven 19. oktobra 1936, su ugledni francuski vajar Maksim Real del Sart i arhitekt Anri Šaje. Konjička skulptura, ukupne težine osam tona, izrađena je od livene bronze. Masivni postament krase tri bareljefa, isklesana u granitu.

Na čeonoj strani, na francuskom jeziku, ispisan je epitaf koji glasi: Aux Rois Pierre Ier de Serbie le Libérateur et Alexandre Ier de Yougoslavie l'Unificateur (Kraljevima Srbije i Jugoslavije, Petru Osloboditelju i Aleksandru Ujedinitelju).
rodoslov -100869 - 03.07.2017 : Sasa Tomic Gradiska - best (0)

Porijeklo Tomića u Republici Srpskoj


Pozdrav, zanima me porijeklo Tomića na području Bosne, tačnije Gradiška, Republika Srpska. Znam rodoslov do oko 1900 godine, svi su nastanjeni u Gradišci i krsna slava je Aranđelovdan (sveti Arhanđel Mihailo). Unaprijed hvala.
plemena -100857 - 02.07.2017 : Evica Herceg Kula - best (0)

Poreklo prezimena Herceg


Poštovani,

ja sam Evica Herceg iz Kule, Bačka, Vojvodina. Interesuje me poreklo prezimena Herceg. Moji svi preci po ocu Savi, Dedi gavri i pradedi Savi, potiču iz Kule u Bačkoj, Vojvodina. Za vreme Austrougarske. Molim vas, ako možete, da mi pomognete da saznam da li je moje prezime srpskog, austriskog ili mađarskog porekla. Hvala!
plemena -100849 - 28.06.2017 : Milan Blagojević Bijeljina - best (0)

Porijeklo bratstva Blagojević


Poštovani, zbog ratova i migracija veliko bratstvo Blagojevića gubi trag, među danas već porodicama Blagojević. Ja slavim Sv. Đorđiju, tako mi se i pranđed zvao. Za nas je Đorđe bilo moderno ime od starog Đorđija(grcko. Georgije).

Prezime nismo mijenjali, a ni slavu. U Sarajevo smo došli iz sela Brgule kod opštine Vareš u Bosni. U Brgulama su se zadržali svi običaji, zakoni moralni koji se danas poštuju i prepričavaju kao stare priče. Kao i priča mojih predaka da smi iz srbske domovine crnogorsko-hercegovačke Pive.

Srodnici Blagojevići moji su zelenih i plavih očiju, oćelave sa godinama, visoki i krupni ljudi. Inteligentni su, uporni, izdržljivi, osećajni ljudi ali i danas postoji zlatno pravilo kod nas krvna osveta. Većina srodnika koja nam je poznata (2 porodice samo). Imamo u amanet dat' stari zlatni prsten koji se s koljena na koljeno prenosio najmanje 200 godina.

Koliko ja znam nabrojati svoje direktne pretke, ne baš previše. Pretpostavljam da smo došli pod seobom patrijarha Arsenija 4. jer nismo komunisti bili, slavili smo uvijek slavu i vjerujući ostali. Ostali smo u selu Brgule u brdu do 1970. U partiji nikada nismo bili. Kod dr. Obrena Blagojevića u naučnom djelu "PIVA, PRIRODA-ISTORIJA-ETNOGRAFIJA-REVOLUCIJA" sam našao da smo najbrojnije bratstvo u Pivi bili. Tri porodice su nastale od Blagojevića: Markovići, Aleksići i Damjanovići. U srodstvu smo sa Branilovićima. Dr. Obren Blagojević nabraja rodoslov Blagojevića do 1650. godine. Iz sela Bukovci, Duboj, Donjim Rudinicama, Potprisojima i Miloševićima u Pivi. Takođe po statistikama Blagojevići najviće ginu u Županskim bataljonima u 19. i 20. vijeku.

Dr. Obren Blagojević je bio komunista i politički komesar tokom rata. Najviše je Blagojevića poginula iz Pive. Dok ostala prezimena znatno manje.

Interesuje me zna li neko literaturu još neku ili informaciju. Ili po prvoj prilici dace Bog u Pivski manastir da odem i uz blagoslov da pogledamo zapise o Blagojevićima. I ja sam možda nekome informacije prenjeo koga interesuje naravno.

RE: Porijeklo bratstva Blagojević


Poštovani,
ja sam u Pivskom manastiru već bio i protojerej koji služi tamo mi je rekao da su sve crkvene knjige nakon 2. svjetskog rata iz manastira odnijeli komunisti, tako da oni nemaju nikakvih informacija iz vremena prije rata.
plemena -100839 - 27.06.2017 : Stefan Stanišić Jalovik Izvor - best (0)

Poreklo porodice Stanišić, Jalovik, Izvor


Poštovani, zanima me poreklo porodice Stanišić u selu Jalovik Izvor kod Knjaževca, odakle potiču preci i da li su se doselili iz nekih drugih krajeva Srbije i regiona.
plemena -100834 - 26.06.2017 : Srdjan Djordjevic Minicevo - best (0)

Poreklo prezimena Đorđević


Iteresujeme moje poreklo prezimena Đorđević. Živim u maloj varošici, Minićevu kod Knjaževca, istočna Srbija. Krsna slava mi je Sv. Nikola, 19. decembra. Majka mi je Ristić, uzela je očevo prezime. I jedan i drugi roditelj su iz sela Čostica, ispod Stare Planine. Unapred hvala na odgovoru.
poturice -100779 - 16.06.2017 : Мihailo Danilovic Majur,sabac - best (2)

Istoričar dr. Salih Selimović


poturice -100777 - 16.06.2017 : Мihailo Danilovic Majur,sabac - best (1)

8.Vrata Mr. Salih Selimović: Srbi muslimanske vere


poturice -100775 - 16.06.2017 : Мihailo Danilovic Majur,sabac - best (0)

8.Vrata- Dr. Salih Selimović: Ilija i Alija- Tragedija jednog naroda


praistorija -100753 - 13.06.2017 : Мihailo Danilovic Majur,sabac - best (1)

HRT3: Na rubu znanosti: gost Goran Šarić


plemena -100717 - 10.06.2017 : Vanja Smolic Banja Luka - best (0)

Porijeklo prezimena Smolić


Poštovani,

volio bih saznati porijeklo svog prezimena. Većinom smo u R. Srpskoj. Krsna slava je Sv. Nikola. Hvala unaprijed!
dnk -100715 - 10.06.2017 : Мihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

Intervju: Jovica Krtinić- Genetika potpuno razotkriva naše mitove tajne istorije!


plemena -100709 - 08.06.2017 : Nikola Kuzmanovic Brčko, selo Grbavica - best (0)

Porijeklo prezimena Kuzmanović


Za prezime Kuzmanović sam čuo da je naše porijeklo iz Posavine, selo Škugrić, naselje Krečane. Pradjed je došao sa majkom, nosio prezime Kuzman, a posle su dodali i "ović" i sad je kao i davno upisano Kuzmanović.

Pozdrav od mene, ja sam Nikola Kuzmanović.
plemena -100699 - 06.06.2017 : Desanka Milic Beograd - best (0)

Poreklo porodice Milić u Žagubici, Istočna Srbija


Nije mi poznato da pripadam nekom plemenu. Nemam nikakva saznanja o poreklu svog prezimena kao ni saznanja odkuda oni u Žagubici, Istočnoj Srbiji. Molim za objašnjenje. Hvala unapred.
dnk -100687 - 05.06.2017 : Мihailo Danilovic Majur,sabac - best (1)

Jovica Krtinić: DNK Poreklo


EEmisija "Pravac" emitovana 26.05.2017. godine
DNK Poreklo, gost Jovica Krtinić
plemena -100447 - 17.05.2017 : Igor Stakic Subotica ,srbija - best (0)

Poreklo Mitrovića sa Sokoca


Interesuje me poreklo Mitrovića sa Sokoca, treba mi informacija o njima zbog porodičnog stabla.
srbi_prije_6v -100363 - 06.05.2017 : Мihailo Danilovic Majur, Šabac - best (1)

Intervju: Istoričar Radovan Damjanović


srbi_prije_6v -100361 - 06.05.2017 : Мihailo Danilovic Majur, Šabac - best (0)

Velimir Marković: Srpski Olimp i mitologija


srbi_prije_6v -100359 - 06.05.2017 : Мihailo Danilovic Majur,sabac - best (1)

Akademik, filolog i književnik Ranka Kuić: O keltskoj poeziji


Idi na stranu - |1|2|