fix
Logo
fix
Nalazite se na Istorija- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
plemena -101719 - 08.01.2018 : Sreto Kovačević Doboj BiH, RS - best (0)

Porijeklo porodice Kovačević, Velika Bukovica, Doboj, RS


Po predanjima, prezime KOVAČEVIĆ vuče korijene iz Crne Gore, ali niko od starijih ne zna, slavimo slavu Đurđev dan, možete li mi pomoći. Po pričama nekada je moje selo bilo banovina.

Sreto Kovačević
plemena -101693 - 05.01.2018 : Gordana Beograd - best (0)

Poreklo prezimena Nikolić i Gošić


Molim za informaciju o prezimenima Nikolić selo Skadar kod Valjeva. Slave svetog Jovana. Pretpostavlja se da je poreklo iz okoline Skadra u Albaniji. I prezime Gošić iz Pirota, takođe slave Svetog Jovana. Hvala.
plemena -101677 - 03.01.2018 : Nedeljko Šućov Zabalj - best (0)

Poreklo prezimena Šućov


Interesuje me poreklo prezimena Šućov iz Bačke mesto Žabalj.
plemena -101667 - 02.01.2018 : Miroslav Radan Nevesinje - best (0)

Porijeklo porodice Radan iz Nevesinja


U zapisu Andrije Luburića piše:

Radani
Radani se zbog krvi rasele iz Riđana i nasele u Podvrš đe su stali za dugo vrijeme. Zbog krvi se rasele u: Zalom, Podveležje, Trusinu, Stolac, Odžiće itd. 1830. g. U Preraca pogine Savo Radan (1790 - 1830) od crnogoraca - Zaknića (?). Sina mu Vidaka povede Vasilj iz Preraca (đe mu se otac bio rodio 1790. g. ) u Odžiće. Savo (1790-1830) Simov, Vilipov, Lekin. Knez Leka im reče, kad nalete na tursku krv: "nesretne ste krvi no se raselite (rasturite) po svijetu." Tako i učine."

Mjesto Podvrš se nalazi u području Vraćanovića u Crnoj Gori.

Na internetu se može naći pogrešna tvrdnja da su Radani od nekih crnogoraca Zaknića što je vrlo pogrešno. Vjerovatno je neko pogrešno prepisao pisanje Luburića koji piše: "U Preraca pogine Savo Radan (1790 - 1830) od Crnogoraca - Zaknića".

U knjizi "Hercegovačka plemena" od Rista Milićevića se kaže: "RADAN, u Žiljevu, Miljevcu, Šehovini (Nevesinje), Berkovićima (Dabar, Stolac) i Zagradacu (Gacko). Porijeklom su iz Vraćenovića (Nikšić). U Žiljevo su doselili oko 1710. godine, a prethodno su boravili u Mekoj Grudi (Bileća) i Šehovini. U Miljevac su došli iz Šehovine. I u Berkovićima su Radani starinom iz Vraćenovića: "Došao je Boško Tešanov sa braćom Lazarom, Ćetkom i Radom iza kuge. Slave Nikoljdan. U Zagradac su doselili sa Meke Grude pred Prvi svjetski rat. Ima ih nastanjenih i u Mostaru."

Ostala je zapamćena priča (koja je vjerovatno istinita):

 • "Kada se ženio jedan od braće, trebalo je da prvu noć sa mladom spava aga. Brat od mladoženje se obuče kao mlada, sačeka agu u sobi, izvuče nož i ubije ga. Zakopaju leš na ognjištu. Bojeći se da ih ne otkriju pobjegnu i nasele se u Mekoj Grudi (između Bileće i Gacka). Brat age je tražio svog brata, posumnjao, i poslije oko godinu dana sazna da su ga oni ubili i gdje su te dođe u Meku Grudu da se osveti. Dugo je posmatrao i jedne noći se privuče kod tora i u torarici ubije ovoga što je agu ubio. Poslije ovoga, ostali su morali da bježe dalje.

  Od dva brata: Radana i Vukajla prozvali su se Radani i Vukajlovići, prema njihovim imenima. Treći brat je pravio samare (od drveta) pa su se od njega prozvali Drvendžije. Sve tri ove porodice i danas slave istu slavu Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

  Andrija Luburić tvrdi, citiram: "Miloš Vukajlović rođen je 1789. od oca Đoka. Vele da su od jednog brata Đokova Drvendžije, a od Rada Radani."

  E sad, svejedno kako se taj predak zvao: Škeran, Šćepan ili Đoko (kako se različito navode u pojedinim šemama) postoji velika mogućnost da su Radani, Vukajlovići i Drvendžije od tri brata.
 • plemena -101651 - 29.12.2017 : Zivan Vujic Ub - best (0)

  Porijeklo prezimena Vujić


  Interesuje me porijeklo prezimena Vujić iz sela Blažijevići, opština Srebrenica.
  plemena -101624 - 25.12.2017 : Vladimir Petrovic Šabac - best (0)

  Porodično stablo porodice Petrović


  Poštovani, zanima me poreklo mojih predaka Petrovića iz sela Galović, opština Koceljeva. Slavimo slavu Svetog Jovana Krstitelja 20. januara.

  Rođen sam 19. 10. 1987. u Šapcu, moj otac Dragiša Petrović rođen je 04. 01. 1959 u Galoviću, moj deda Gvozden Petrović rodjen je 01. 08. 1935. u Galoviću, od oca Čedomira i dede Ananija, i njegovog pradede Jovana. Stari iz sele su govorili da se taj moj navrndeda Jovan doselio u Galović negde iz Bosne, i da smo se prezivali Miličić pa kad su došli u Galović su promenili u Petrović.

  Toliko što ja znam, a bio bih veoma zahvalan ako bi ste imali još bilo kakvu informaciju. Hvala unapred!
  plemena -101615 - 23.12.2017 : Dusko Mijovic Beograd - best (0)

  RE: Poreklo prezimena Stambolić


  Zdravo Dobrice,
  Video sam da se interesuješ za poreklo. Reci mi koju slavu slavite?
  Pozdrav, Duško
  2sr -101599 - 16.12.2017 : Ex-ponto - best (0)

  Deskov Dub


  Miloše,

  od "malih nogu" znam priču o Deskovu Dubu, o pokolju, spaljivanju ljudi, krtolištu, a na osnovu napisanog predpostavljam da i ti to znaš. Vjerovatno si video ovu reportažu, a ako nisi, ovdje su izrečeni neki detalji:  Razmišljao sam o motivu i osnovnom povodu da se stvari odviju na takav način. Čuo sam i ranije neke pretpostavke o tome zašto susjedna sela nisu "taknuta" i malo mi je toga izgledalo vjerovatno. Ono što je neko moje viđenje i usuđujem se da ga iznesem ovdje je sljedeće:

  Nakon povratka sa Sutjeske Vlado Šegrt se sa nekoliko desetina saboraca odmorio pored sela (Barni Do) i bio tu počašćen. S obzirom da su u akciji (meni to izgleda kao odmazda) na Deskov Dub (ja to mjesto poznajem pod tim imenom) učestvovali Nijemci, mislim da su i oni saznali za ovo "gostoprimstvo" i isplanirali odmazdu.

  Nesoj iz Fazlagića Kule nije trebalo upitati dvaput kada je trebalo krenuti u pijenje srpske krvi, a jedino što je sačuvalo neka od sela na putu je nadzor Nijemaca.

  Šta vi mislite?
  momir_krsmanovic -101597 - 16.12.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Promocija knjiga Momira Krsmanovića


  U Beogradu je 13. 12. 2017. godine, u sali Matice srpskih iseljenika, u ulici Njegoševa 4, prvi sprat, održana promocija knjiga Momira Krsmanovića. Namjeravam da o ovom velikom čovjeku ću još mnogo pišem na ovom portalu, a ponudiću na prodaju i njegove knjige, kojih on ima objavljenih negdje oko 25, i ja ih SVE imam u svojoj ličnoj biblioteci.

  Veliki srpski pisac, Matija Bećković, je govorio na promociji o radu i djelu Momira Krsmanovića. On je rekao da srpski narod ima tri velika pisca koja svojim knjigama ovjekovječili istinu o stradanju srpskog naroda:
 • Ivo Andrić, koji je u svojim djelima opisao srpsko stradanje u Otomanskom carstvu
 • Dobrica Ćosić, koji je opisao srpsku golgotu u 1. svjetskom ratu
 • Momir Krsmanović, koji je opisao stradanje Srba u 2. svjetskom ratu i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

  Ovu promociju sam lično snimao, pa namjeravam da je postavim na Jutjube. Za sada Pogledajte Nedeljkovu reportažu i razgovor o Momiru, u intervjuu koju je napravio moj prijatelj Bude Stanišić.

 • plemena -101593 - 15.12.2017 : Djordje Djuric Valjevo - best (0)

  Poreklo prezimena Đurić


  Predanje kaže da su bila tri brata. Jedan je otišao za Slavoniju, drugi za Čačak, a treći za Osečinu. Došli smo iz nekog sela u Republici Srpskoj, mislim kod Nevesinja.
  plemena -101587 - 14.12.2017 : Katarina Rakita Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Rakita i Lubarda


  Molim vas da mi pomognete da saznam poreklo Rakita iz Mrkonjić Grada i Lubardi iz Ljubotinja.
  2sr -101573 - 09.12.2017 : Milos Koprivica Gacko, R.Srpska - best (1)

  Pokolj u Ljeskovom Dubu, 29.06.1943. godine


  Poštovani,

  upoznati ste da je 29. 06. 1943. godine stradalo cijelo selo Ljeskov Dub, pobijeno je i popaljeno 183 stanovnika sela od strane muslimana iz Fazlagica Kule, uz podršku ustaša i Nijemaca. Znate li Vi razlog ovoga monstruoznog pokolja i ko je i zašto krvnike uputio i doveo do ovog mirnog i pitomog sela? Znam da krvolocima nije bio potreban razlog ali ipak mislim da nisu slučajno došli i masakrirali toliku nejač, znali su da tu neće naći skoro nikoga od vojno sposobnih muškaraca, a sela kroz koja su prošli i u dolasku i povratku nisu ni taknuli, što govori da su tamo išli sa ciljem.

  O svim pokoljima se piše više nego o ovome. Niko nikada nije odgovarao zbog masakra. Previše je tajnovitosti oko ovoga. Na guglu se skoro ništa ne može pročitati. Postoji i jedna guslarska pjesma o ovome zločinu ali joj nigdje nema traga na internetu, ako želite poslaću Vam je.

  Opet Vas molim da mi pošaljete ako imate išta više materijala o ovom zločinu.
  plemena -101567 - 07.12.2017 : Zivan Vujic Blazijevići - best (1)

  Porijeklo prezimena Vujić


  Interesuje me porijeklo plemena Vujić iz sela Blažijevica, opština Srebrenica.
  radomir_neskovic -101551 - 04.12.2017 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

  Rogatica: Gdje je nestao Radomir Nešković


  rodoslov -101543 - 21.11.2017 : Vladimir Trifunović Beograd - best (0)

  Trifunovići iz Berana


  Mi Trifunovići iz Berana porijeklom smo Kuči i slavimo sv. Pantelejmona, koji pada 9. avgusta. Zbog krvne osvete tri brata su iz Kuča otišli prema sjeveru Crne Gore.

  Prvi sin Radonja se nastanio u Plavu i primio Islam i od njega su danas Radonjčići u Plavu. Drugi sin Trifun se nastanio u Beranama tj. Polici i od njega smo mi Trifunovići. Treći sin Gano je otišao u Rožaje pa su od njega Ganići u Rožajama.

  Trifunovići iz Berana su nsaeljeni na mjestu Polići u selima Zagrađe, Tmušiće i Goražde.

  Ima nas oko 150 domaćinstava koji živimo pored matičnog mjesta i u Beranama, Podgorici, Nikšiću, Budvi, Beogradu, Majdanpeku, bilo ih je i u Peći ali su se raselili. Ima nas i u Njemačkoj i Americi. Među našim precima ima i dobitnika Zlatne medalje Obilića, bokser Milan Trifunović, prosvetni inspektor Božo Trifunović. Ima nas u raznim oblastima privrede u vojsci i policiji. U razgovoru sa starijim rođacima ima nas dosta po Srbiji i rasejanju ali nemamo nekih pisanih tragova o tome ujedno je izdata i knjiga Brastvo Trifunovića iz Berana.

  Pozdrav od Vlada Draganovog Trifunovića iz Berana a nastanjenog u Beogradu.
  poturice -101539 - 20.11.2017 : Caco SARAJEVO - best (1)

  Za vas umjerene Pravoslavce


  Koji ste vi fanatici. Za nepovjerovati je u šta vi zadrto vjerujete i pravu istinu za svoje dobro iskrivljujete. Ja zadnjih godina nikad ne vidim niti čujem da se musliman odrekao svoje vjere, već obrnuto pravoslavci prelaze na Islam.

  Vjerovatno nisi čuo ni za Emira Kusturicu, danas se zove Nemanja, niti za Lijepu Brenu, sada se zove Jelena. Ja iz svog ličnog života ti mogu navesti još desetinu Bošnjaka koji su prešli na pravoslavlje. Za primjer ću navesti ona dva brata u Rogatici, a ima i par ženskih slučajeva u Sokocu. Međutim, niko tebi od Srba ne brani da vjeruješ u Alaka i budeš pobornik Islama. Treba samo da budeš svjestan svojih korjenova, svog porijekla.

  Najsmješnije mi je kada vidim kako pišete kako ste vi žrtve ovoga zadnjeg rata, kako su vas napali, kako su vaše civile ubijali itd. Pa je li mi pričamo o istom ratu?

  Ovdje su ključna pitanja "Ko je počeo rat?" tj. "Ko je izazvao cijepanje SFRJ?" Samim time, postali ste i krivci za rat. Jednog dana, po principu lančane reakcije, doći će i do raspada Bosne i Hercegovine. Tome će u mnogome doprinijeti i Haški tribunal.

  Činjenice i brojevi žrtava govore pravu istinu. Raduje me jedna istina t.j. da ne misle svi Srbi tako već "pojedinci"

  Stara poslovica: "Čuvaj se starog Srbina." Jer, imam prijatelja u Beogradu, na Palama i Sokolcu koji tako ne misle, što znači da je istina. Tako da vas ne osuđujem sve. Zbog sake pojedinaca ne treba svima suditi.

  Ti tvoji "prijatelji" sa Sokoca ili su neobrazovani (kao i ti) ili su neiskreni pa ti ne žele da skrešu u lice šta misle. U svakom slučaju, ni ti nisi htio da ostaviš svoje puno ime i prezime, pa vjerujem da se i tvoja priča mnogo drugačija kada si u društvu sa njima - izigravaš nekog umjerenog Bosanca.

  Činjenica je da vi ne možete da izbijete Bosnu, Bošnjake, Sarajevo i muslimane iz vaših priča, misli, života. Šta radite u Bosni ako vam ona i ljudi ne odgovaraju. Idite... I to ne samo na obližnje planine jer ste opet u njoj već skroz iz nje...

  A zašto da idemo, kada je ona bila naša još mnogo prije onog vremena kada su u nju došli Turci. Ustvari trebalo je da i vi krenete sa njima, kada su se i oni zaputili nazad u Anadoliju, sa kartom u jednom smjeru. Bosnom su stoljećima prije dolaska Islama na ove prostore vladali srpski kraljevi.

  P. S.

  Vidim da je Moderator izbrisao sve poruke koje mu ne odgovaraju i ukazuju istinu ne samo na ovu temu već na sve. To vam govori koliko ste zadrti i koliko želite i tjerate druge da vjeruju u vaše nebuloze...
  rodoslov -101531 - 17.11.2017 : Milos Djokic Smederevo - best (0)

  Poreklo prezimena Tasić, nekada Cvetanović


  Interesuje me poreklo prezimena Tasić nekada Cvetanović, selo Vrbovac Smederevo.
  plemena -101515 - 13.11.2017 : Milivoje Stankovic Perth - best (0)

  Poreklo: Porodično stablo porodice Stanković


  Rođen sam u Beogradu 14. 08. 1958. od oca Ilija Stanković rođenog 14. 02. 1930. u Beogradu i majke Milice rođene Tutorov. Očevi roditelji su bili Dobrivoje i Savka Stanković. Moj otac je imao sestre: Zorka i Marija, braću: Milivoja, Lazara, Borislava i Dragoljuba. Nažalost svi su pokojni. Ja imam dva brata Borislava, rođenog i po ocu Nebojšu.

  Ja imam sina Bojana. Moj brat Borislav ima dva sina: Dejana (11. 09. 1978.) i Sinišu (24. 01. 1981). Borislav je rođen 22. 01. 1955. a Nebojša 26. 09. 1965. Svi smo mi rođeni u Beogradu. Nebojša ima dve ćerke Jelenu i Jovanu. Moj bratanac Dejan ima tri sina Stefana, Filipa i Aleksandra, svi su rođeni u Italiji.

  Od 1992. godine živim u Australiji-Pertu.

  Ako vam treba još informacija, a ja ih znam, na vaš zahtev dostaviću vam ih.

  Sa poštovanjem,
  Milivoje Stanković
  plemena -101506 - 10.11.2017 : Zoran Hengl Sarajevo - best (2)

  Odgovor: Porijeklo prezimena Janković


  Janković prezime je jednako učestalo kod Mađara, Hrvata, Srba i Slovaka. Pretpostavlja se da je nastalo kao patrijahalna, inačica potomaka Jana ili Janka; imena česta u Slovena centralne Evrope, najvećim dijelom Slovaka, Hrvata, Slovenaca i Mađara. U Mađarskoj je najčešće u obliku "Jankovics", a jedan dio ljudi koji živi u inozemstvu ima i u obliku Jankovich/Yankovich/Jankowitsch.

  Najveći dio nositelja ovog prezimena živi na dijelovima jugoistoka Mađarske i sjeveroistoku Hrvatske, centralnoj Ukrajini kao i na sjeverozapadu Srbije, a zabilježen je i broj nositelja ovog prezimena na jugu Slovačke i istoku Češke, te sjeveru Slovenije.
  plemena -101483 - 05.11.2017 : Slavoljub Djuric Korman, Kragujevac - best (0)

  Tražim familiju Đurice Đuričića


  Đurica Đuričić je oko 1818-1820 godine došao u Korman (Kragujevac) , iz okoline Raške. On je došao sa stricem ( Gaja Đuričić koji je iz Cetinja-Crna Gora). Đurica je imao dva sina: Ranka (rodjenog 1840.) i Petra koji je poginuo u ustanku u 19 godini.

  Imam sve podatke do danas, ali me interesuje familija Djuricic iz okoline Raške odakle je Đurica došao. Krsna slava je sveti Stefan Dečanski (sv Mrata).

  Unapred se zahvaljujem.
  plemena -101471 - 01.11.2017 : Magdalena Hubert Zajecar - best (3)

  Poreklo prezimena Hubert


  Želim saznati svoje poreklo. Živim i rođena sam u Srbiji. Nosim prezime Hubert.
  plemena -101372 - 21.10.2017 : Goran Gavrilovic Budva - best (0)

  O Gavrilovićima sa Romanije


  Mi Gavrilovići sa Romanije koji slavimo Aranđelovdan jesmo porijeklom iz Crne Gore, ali ja sam slušao da smo iz Pive i okoline kod Plužina. Odatle su tri brata prebjegla pred Turskim zulumom u Istočnu Hercegovinu gdje su ih po najstarijem bratu Gavrilu prozvali Gavrilovićima, a odatle smi doselili u Bjelogorce, Mokro. Nekada smo se u Crnoj Gori prezivali Curković - Đurković. Pozdrav.
  plemena -101340 - 16.10.2017 : Vanja Abutovic Banja luka - best (0)

  Porijeklo porodice Abutović iz Ade kod Laktaša


  Poštovani,

  pronašla sam slučajno vaš sajt i imala bih želju da saznam nešto o svom prezimenu, Abutović. Moj otac je iz mjesta Laktaši (Ada) kod Banja Luke. Djed mu se zvao Miloš a pradjeda Marko. Slava im je Sveti Arhandjel Mihajlo.
  plemena -101281 - 03.10.2017 : Dragana Radovanović Brcko - best (0)

  Porijeklo prezimena Letić


  Pozdrav,

  zanima me porijeklo prezimena Letić, to je moje djevojačko prezime. Postoje neke priče koje se prenose sa koljena na koljeno o našem prijeklu koje kažu da potičemo iz Crne Gore, tačnije Stare Hercegovine. Sve porodice iz Brčkog sa prezimenom Letić su iz sela Vučilovac. Priča kaže da su se tu nastanili još daleke 1700, od kada postoje i nadgrobni spomenici sa prezimenom Letić.
  Ako neko ima korisne informacije molim da se javi.
  radomir_neskovic -101277 - 02.10.2017 : Mile - best (0)

  Fotografije


  Fotografije Vesa Arbinje, Jovana Mačara, Milana Stanišića i Miloša Jankovivića poslednje u njihovom životu sam dao njihovim potomcima. Stevu Arbinji, sinu Vesovom i Milomiru Golijanu, unuku Jovanovom. Posedujrm poslednju fotografiju Miloša Jankovića iz Pješevice, ako ima neko od bližih srodnika može da mi se javi.
  rodoslov -101224 - 12.09.2017 : Milos Zalad Pancevo - best (0)

  Rodoslov plemena Zalad


  Želio bih dobijem više informacija o svom rodoslovu. Veoma zahvalan. Brat mi se zove Branko, blizanci smo a pokojni otac se zvao Vlado. Stric mi se zove Vojislav. Mi se zvao Branko, imao brata Todora. Pradeda mi se zvao Vukan.
  plemena -101223 - 12.09.2017 : Milos Zalad Pancevo - best (0)

  Korjeni porodice Zalad


  Prezivam se Zalad, i koliko toliko sam pročitao istorijskih spisa i knjiga pa bih želeo da ako ste u mogućnosti da mi kažete i odgovorite ako znate od kojeg plemena potičem, jer to me odavno interesuje. Pradeda mi se zvao Vukan, a njegov brat Todor. Slavimo slavu Đurđevdan. Imam i svoj Fejsbuk profil pa možete da mi odgovor date i na njemu. Veoma zahvalan.
  rodoslov -101163 - 05.09.2017 : Sasa Kraljevo - best (0)

  Poreklo prezimena Janković


  Brate Ivane Jankoviću, moraš znati da li si iz Sredske kod Prizrena ili nisi. To je jako bitno kod traženja svojih korena. Ne razumem ni zašto kažeš da si nažalost poreklom iz Crne Gore, nije sramota biti Srbin poreklom iz Crne Gore.
  plemena -101147 - 02.09.2017 : Ivan Jankovic Beograd - best (0)

  Prezime Janković


  Evo ja sam jedan od Jankovića iz Prizrena. Od oca Zorana, dede Stanislava, pradede Nenada. Obzirom da mi je otac poginuo kao mladić, ostalu lozu nisam uspeo da saznam. Po svemu sudeći Jankovići potiču iz Crne Gore na moju žalost mada to sad nije bitno. Inače nama je krsna slava Sveti Nikola i to je to što sam do sadA saznao. I da navodno smo iz sela Sredska nadomak Prizrena,
  dnk -101129 - 29.08.2017 : Mihailo Danilovic Majur,Sabac - best (0)

  DNK: Prof.dr.Anatolij Kljosov


  rodoslov -101117 - 27.08.2017 : Milan Jelić Zagreb - best (0)

  Porijeklo prezimena Jelić


  Molim vas od kuda potiče prezime Jelić na Baniji.
  Navodno su došla prva brata zvani Galetić i Rajuć. Hvala na odgovoru.
  plemena -101007 - 01.08.2017 : Aleksandar Nešković Kučevište Makedonija - best (0)

  Poreklo Neškovića iz Kučevišta, Makedonija


  Moj pradeda se zvao Veljko Nešković isto iz Kučevišta. Žena mu se zvala Ljuba. Samo to znam i ništa više. Hvala na pomoći.
  2sr -100981 - 27.07.2017 : Nada Krunić Herceg Novi - best (0)

  Da se ne zaboravi (2)


  Da se ne zaboravi II

  Gospodine Željko,

  Bogu hvala što postojite. Hvala Vam što prosvjećujete, osvješćujete i povezujete.

  Tragajući po internetu neki čudim naletjeh na jedan zapis iz 2007. godine (03. 03. 2007. WW-2 1/785). Odnosi se na zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu. Izvjesna gospođa, Jela Kriva, pod naslovom "Da se ne zaboravi" prenosi priču svoje majke o zločinu u koji se desio u selu Mangurići. Nažalost ovaj zločin i do danas je ostao nepoznat, a imamo jaku želju da ga otrgnemo od zaborava, pa Vam se obraćamo za pomoć. Kako Vama tako i svima onima koji ponešto o njemu znaju da bi se tako utvrdio broj žrtava, kao i njihova imena.

  Moja saznanja o zločinu zasnovana su na porodičnoj priči i razgovoru sa preživjelom osobom koja je tada imala 7 godina. Događaj se desio negdje u ljeto, najverovatnije 1942. godine. Jedan dio porodice Krunić otišao je preko Drine, a ostali su se skrivali po šumama i pećinama. Porodica Malkana Krunića, noć uoči zločina, vratila se u svoj dom. Zatekli su punu kuću izbjeglica, navodno iz Olova. Ujutru je neko uzviknuo "Eto ustaša". Nastao je plač i jaukanje. Uz zvuke harmonike napravili su krvavi pir i sve zapalili. Od Malkanove porodice tu su nastradali njegova supruga, osamnaestogodišnji sin i trogodišnja kći. Jedna Malkanova kćerka, koja je tada imala 7 godina, ostala je živa zahvaljujući djevojci koja je mogla imati negdje oko 15 godina. Ta djevojka, spasitelj, izvukla se ispod leševa, u naručju je držala mlađeg brata i povukla je za sobom, kroz vatru, Malkanovu stariju kćerku, a mlađa je ostala unutra, jer nije htjela da se odvoji od svoje mrtve majke. Preživjelu kćerku otac je našao, ona je živa i željela bi da sazna ko je njen spasilac.

  U porodici Krunić se priča da je tu nastradalo između 35 i 40 osoba, a možda i više. Do danas nismo znali za podatak da je van kuće stradao dječak Bogdan. Zanima nas gdje je sahranjen?

  Žrtve masakra sahranjene su na imanju porodice Krunić, a ne na groblju. Mjesto je neobilježeno, neopojano. Malo kome poznato. Nama su poznata imena tri člana porodice Krunić.

  Molimo sve one koji na bilo koji način mogu pomoći da žrtve nađu svoj mir i da ne ostanu zaboravljene.

  Hvala gospođi Jeli na dragocjenim podacima.

  S poštovanjem,
  Nada
  rodoslov -100979 - 27.07.2017 : Dusanka Golubovic Beograd - best (0)

  Poreklo porodice Golubović


  Ja sam Dusanka a devojacko prezime je Golubović. Moj otac se zove Vidoje Golubović. Njegova braća su Ivan i Vlajko a sestre Persida, Jovana; Jelena i Slatinka. Još su živi samo Vidoje i Slatinka. Njihov otac se zvao Petar.

  Dakle moj deda Petar je imao brata po imenu Dragoljub i sestru Ružu a njihova majka a moja prabaka se zvala Milka. Pominje se da su oni došli iz Turije kraj Kučeva. Ali dalje ne znam odakle potiče ta loza.

  Molim da mi pomognete, ako je moguće da saznam odakle su oni poreklom. Hvala.
  plemena -100971 - 25.07.2017 : Darko Đurić Banja Luka - best (1)

  Porijeklo prezimena Đurić


  Potovani, molio bih vas za više podataka o prezimenu Đurić. Podaci do kojih sam ja došao, a vezani su za moje pretke su sljedeći. Prema pričanju starijih generacija oko 1850-60 godine sa područja Dalmacije ili Hercegovine u Centralnu Bosnu u okolinu grada Donji Vakuf, doseljavaju se tri rođaka, nismo sigurni da se radi o rođenoj braći, a to su: Đurić Jovo, Đurić Simo i Đurić Mitar. Moje porijeklo vodi od Đurić Jove, koji je imao tri sina: Đurić Ristu, Vasu i Jovu.

  Ovi Đurići su dalje imali sljedeće potomke: Đurić Risto ima tri sina: Sava 1890 godište, Dušan 1892 godište, Mile 1900 godište. Đurić Vaso ima pet sinova i ćerku: Đorđe 1906 godište, Ljuban 1909 godište, Mlađen 1912 godište, Petar 1923 godište, Jovo 1920 godište, Ana 1925 godište. Đurić Jovo ima četiri sina: Milenko 1905 godište, Kosta 1907 godište, Branko 1912 godište i Gojko 1909 godište. Moj prađed Milenko je stradao od strane ustaša 1941. godine, kao i njegov brat Branko.

  Kako mi je najpoznatija ova linija ( po prađedu Milenku ), dostavljam vam dalje podatke: Milenko je imao, odnosno nakon drugog svjetskog rata u životu su ostali: Jovo, Ile i Višnja, Jovo ima dva sina Sekulu i Milu, a Sekula jednog sina tj, moju malenkost Darka Đurića. Mi slavimo Aranđelovdan ( 21. 11. ). To su neki podaci do kojih sam došao, molio bih vas da ukoliko imate više podataka o mojoj daljoj i bližoj porodici da iste objavite na ovom mjestu.

  Pozdrav
  plemena -100955 - 20.07.2017 : Fikret Heco Lawrenceville.ga - best (0)

  Porijeklo prezimena Kugić


  Prezime Kugić je nastalo od prezimena Hećo. U 16. vijeku ljekar, lični Cor paše je oženio lokalnu djevojku, i imo 3 sina. Njega su prozvali Hekim, na turskom doktor, a našima bilo lakše reći Hećim i skratili u Hećo. Naime, zbog kuge koja je vladala tada, jedan sin je otišao u Bosnu. Borovsko, drugi u Sjenicu. E to su Kugići, to su ime dobili zato što su bježali od Kuge.

  Originalno porijeklo je selo Crniš kod Bijelog Polja, Crna Gora. Tu i dans žive Heće, ali im je vlast uzela slovo, H, zbog njene diskriminacione politike u Crnoj Gori, ali u njihovom mezarju jasno pise na nisanima Hećo. Dokaz, vecina Heća danas kao i Kugića danas su doktori kao Dr. Ferid Kugić u Nemačkoj ili doktori sa prezimenom Hećo u Bjelom Polju i šire.
  srpsko_poreklo -100951 - 19.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Porijeklo Srba: Šta zaista kažu Genetika i Arheologija?


  plemena -100931 - 10.07.2017 : Davor M Subotica - best (0)

  Senje, Markovići


  Poštovani,

  imam veliko interesovanje da nađem svoju lozu, najdalje šo mogu da vam kažem jeste da je moj pradeda Stanoje Marković koji je umro u Ćupriji dok sva njegova familija u to vreme kao i njegova brać su ostali u Senju. Ukoliko imate nekog saznanja molim vas da mi javite!

  Srdačan pozdrav,
  Davor Marković
  pravoslavlje -100917 - 09.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Pravoslavni egipatski Kopti


  1sr -100913 - 08.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Spomenik srpskim kraljevima u Parizu
  U prestižnom šesnaestom arondismanu, na obodu Bulonjske šume, na Trgu Kolumbija, nalazi se skver koji nosi ime kralja Aleksandra Prvog od Jugoslavije, na kome je podignut monumentalni spomenik kraljevima Petru i Aleksandru Karađorđeviću.

  Autori spomenika, koji je svečano otkriven 19. oktobra 1936, su ugledni francuski vajar Maksim Real del Sart i arhitekt Anri Šaje. Konjička skulptura, ukupne težine osam tona, izrađena je od livene bronze. Masivni postament krase tri bareljefa, isklesana u granitu.

  Na čeonoj strani, na francuskom jeziku, ispisan je epitaf koji glasi: Aux Rois Pierre Ier de Serbie le Libérateur et Alexandre Ier de Yougoslavie l'Unificateur (Kraljevima Srbije i Jugoslavije, Petru Osloboditelju i Aleksandru Ujedinitelju).
  rodoslov -100869 - 03.07.2017 : Sasa Tomic Gradiska - best (0)

  Porijeklo Tomića u Republici Srpskoj


  Pozdrav, zanima me porijeklo Tomića na području Bosne, tačnije Gradiška, Republika Srpska. Znam rodoslov do oko 1900 godine, svi su nastanjeni u Gradišci i krsna slava je Aranđelovdan (sveti Arhanđel Mihailo). Unaprijed hvala.

  Idi na stranu - |1|2|