fix
Logo
fix
Nalazite se na Istorija- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
plemena -102393 - 13.06.2018 : Duska Mirosavljev Vrsac - best (0)

Poreklo porodice Mirosavljev


Postovani, zelim da pitam za poreklo porodice Mirosavljev i njihovih nadimaka Špicnamena, Rutini i Plajaševi. Hvala!
rodoslov -102357 - 31.05.2018 : Duska Mirosavljev Vršac - best (0)

Poreklo porodice Mirosavljev


Najlepše molim za podatke o poreklu porodice Mirosavljev iz Vršca-Južni Banat- opština Pančevo.
plemena -102341 - 28.05.2018 : Nikola Kotur Veljun - best (0)

Poreklo prezimena Kotur i porodično stablo


Interesuje me odakle i kada su se Koturi doselili u Veljun, opština Slunj, Republika Hrvatska. Takođe mi treba savet kako da napravim porodično stablo.

Unapred hvala

Nikola
plemena -102339 - 27.05.2018 : Saša Kovačević Novi Sad - best (0)

Poreklo Prezimena Kovačević


Pozdrav svim Krajišnicima i Ratnim veteranima Vojske RS! Zanima me poreklo prezimena Kovačević. Tata mi je poreklom iz Republike Srpske, tačnije mesto Novi Grad, pre rata Bosanski Novi. Čuo sam da prezime vuče poreklo iz Crne Gore! E sada, ako nešto neko zna bio bih mu zahvalan na tome! Lep pozdrav.
plemena -102337 - 26.05.2018 : Radoslav Zivkovic Kupinovo - best (0)

Poreklo familije Živković iz Kupinova


Zanima me poreklo svoje familije, slava Lazarev dan.
plemena -102325 - 23.05.2018 : Nikola Karanovic Novi Sad - best (0)

Poreklo Karanovića


Pozdrav svima,

Zanima me poreklo moje porodice i bilo šta da iko zna o Karanovićima.
Moj čukundeda je došao u Novi Sad negde iz Bosne, iz sela blizu Drvara, ali ja nažalost ništa osim toga ne znam.

Porodična slava nam je Đurđic.

Hvala unapred svima koji će mi pomoći.
plemena -102313 - 19.05.2018 : Perica Đorđević Niš - best (0)

Poreklo prezimena Đorđević, Marinković i Ilić


Prezimena Đorđević nadimak Čorbari, Marinković i Ilić su tri rođena brata došla u selo Kumarevo, Vranjska Banja. Čorbari iz Kumareva vranjska banja.
plemena -102304 - 15.05.2018 : Sonja Minic Melburn - best (0)

RE: Prezime Minić


Zdravo Martin,

moj otac i njegova porodica su rođeni u Prokuplju. Ja sam 48. Njegovo ime je Jovan, njegov otac je bio Sreten i majka bila Ljubica (Joksimović). Kasnije su se preselili u Blace. Volela bih da saznam više o našem prezimenu, jer je bilo i priče o tri brata koji su uzimali različita prezimena, od kojih je jedan bio Minić, ali nikada nisam razumela priču. Tata više nije živ da ga pitam. Da li je Minić popularno ime u Prokuplju?
plemena -102265 - 04.05.2018 : Boki Jošanica, Soko Banja - best (0)

Poreklo porodice Milić, Jošanica, Soko Banja


Deset generacije do mene, došli sa Kosova u Jošanicu pored Soko Banje, Branko, Krka i Toma. Taj Branko je imao decu Stevana i Nedeljka. taj Stevan imao decu Dinu i Božina (koji je imao 5 sina, Nikodija, Jova, Ilija, Jakov, i Milija). Dina je prisvojio od Božina dete, zvani Milija (od njega smo sačuvali ime sve do moje majke, Milić), a taj Milija imao četiri deteta, Nikola, Lila (Ilija), Sava i žensko dete Savka. Nikola je imao dva deteta, Aleksa i Čedomir. Moj pra-deda je bio Aleksa zvani Leka, imao brata Čedomira zvani Čeda, i taj moj deda Aleksa se preselio u Paračinu sa ženom Krunom, imali su dva deteta Ljubomir, meni deda, i Resavka njegova sestra. Ljubomir je imao ćerku Anđelku moja majka, i njena sestra Ruža, pa ona Anđelka imala mene i mog brata.

Bio je ili Nikola ili Milija, a možda i Branko, bio je u kraljevsku gardu, dao mu je Turčin kada je otišao iz Srbije selo Jošanica, ali nije pristao i uzeo "samo" pola sela za njega, drugu polovinu dao. Pola selo teoretski je naša porodica.

Slavimo Svetoga Dimitrija.
rodoslov -102245 - 30.04.2018 : Zorica Beograd - best (0)

Rodoslov porodice Jevđić


Interesuje me poreklo moga pradede Maliśe Jevđića. selo Severovo kod Arilja. Srbija.

Moj deda Jovan Jevđić iz Severova i baba Anka Milojević (x - 1963. ) iz Vrana izrodili su šestero dece: Ljubišu ( 1921. ), Borišu. Stanoja. Milijana. Milju i Radomira.

Slavili su Sv. Andreju Prvozvanog.
1sr -102222 - 24.04.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (1)

Srbija u Velikom ratu


1sr -102221 - 24.04.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (1)

Bitka na Mačkovom kamenu


plemena -102219 - 23.04.2018 : Violeta Radojčić Žitorađa - best (0)

Poreklo prezimena Stevanović


Zanima me poreklo prezimena Stevanović iz sela Jasenice, opština Žitorađa, Toplički okrug.
tursko_doba -102215 - 22.04.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Savremeno tumačenje srpske istorije: Srbija ka nezavisnosti
plemena -102203 - 20.04.2018 : Slobodan Janićijević Pozega - best (0)

Poreklo prezimena Janićijević


Pokojni otac mi je rođen u Zaselju, malo selo blizu Požege. Mog oca Srećka je rodio Milojko, a Milojka moj pradeda Srećko. Više od toga ne znam. Slavimo Svetog apostola Tomu i jedina smo familija Janićijevića na ovom prostoru. Bio bih vam veoma zahvalan kada biste mi rekli odakle vučemo korene. Nažalost, nemam koga da pitam jer su svi stariji već odavno upokojeni. Hvala i srdačan pozdrav.
plemena -102195 - 17.04.2018 : Aleksandar Mosurovic Beograd - best (0)

Poreklo prezimena Mosurović


Poštovanje,

voleo bih da saznam poreklo mog prezimena Mosurović. Slavimo Svetog Nikolu i potičemo iz sela Vrbovo kod Prijepolja. Unapred zahvalan.
plemena -102193 - 17.04.2018 : Mlica Leka Lazarevac - best (0)

Porijeklo porodice Kabiljagić


Poštovani zanima me porijeklo porodice Kabiljagić iz Pounja okolina Bosanske Krupe.

Hvala i veliki pozdrav!
milosevici -102191 - 16.04.2018 : Ratko Obrenović Sokolac - best (1)

Trag: Jauk u Starom Brodu - zločin i muk


Obavezno pogledati! Jako puno informacija vezanih za zločin i pokolj u Starom Brodu i Miloševićima.

milosevici -102189 - 16.04.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

TV Galaksija 32 - Reportaža: Drina, Stari Brod, jun 2017


momir_krsmanovic -102184 - 14.04.2018 : Milan Srbija - best (0)

RE: Novi Sad, promocija knjiga Momira Krsmanovića


Poslušao sam sve od početka do kraja. Kapa dolje, gospodine Žugiću.
momir_krsmanovic -102163 - 07.04.2018 : Nedeljko Žugić Pale - best (3)

Novi Sad: Književno-dokumentarno veče Momira Krsmanovića


momir_krsmanovic -102158 - 05.04.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

Novi Sad: Promocija knjiga Momira Krsmanovića


Juče sam u Novom Sadu prisustvovao još jednoj promociji knjiga Momira Krsmanovića. U neku ruku, pomogao sam i u organizaciji ovoga značajnog događaja jer sam odvezao Matiju Bećkovića i Momira Krsmanovića do Gradske biblioteke u Novom Sadu. Provesti još jedan dan u društvu ove dvojice velikana srpske književnosti je za mene bio, ne samo veliko zadovoljstvo, već i izuzetna nagrada.

U Novi Sad je sa Pala došao i moj prijatelj, Nedeljko Žugić, koji je snimao ovaj nesvakidašnji događaj, pa ćemo ovaj video moći da pogledamo i na njegovom Youtube kanalu "Ljudi govore".. .

U prepunoj sali Gradske biblioteke sabrali su se svi oni željni da čuju istinu o Drugom svjetskom ratu. Mnogo je bilo i onih koji nisu uspjeli da uđu u salu. Primjetio sam i to da je prodaja knjiga, jedan od razloga održavanja ove promocije, išla jako dobro, dosta bolje nego na promociji u Beogradu.

Momir Krsmanović je posebno interesantan po tome što je jedinstven pisac koji je opisivao stradanje Srba u Istočnoj Bosni. Njegova posebna zasluga je što je lično bio svjedok pokolja u Miloševu. Posebno je upečatljiv momenat kada on opisuje svoju mlađu sestru, koja sada živi u Višegradu, kako sisa crijeva svoje mrtve majke. Ovo je svakako jedan od najupečatljivijih momenata iz istorijske čitanke koju je Momir napisao za nas.

Hvatanje Draže Mihailovića je svakako jedan od nezaobilaznih događaja koje je Momir opisao. Po mom mišljenju, njegova verzija ovoga događaja je najbliža istini jer je zasnovana na svjedočenju neposrednih učesnika ovog događaja, prije svega bliskih saradnika Draže Mihajlovića i njihovih jataka, kao i članova porodice. Sve druge verzije su izmišljotine politički obojenih lica, ili bolesnika - poput onog koji tvrdi da je u nepristupačni Dobrun sletio engleski avion i u inostranstvo odvezao pravog Dražu Mihajlovića.

Inače, djelo Momira Krsmanovića se temelji na osnovu sakupljanja intervjua oko 450 neposrednih učesnika ratnih dešavanja na prostoru Istočne Bosne. U poslednjih 40 godina, Momir je ove intervjue zapisivao na audio kasete. Mnogi njegovi svjedoci danas više nisu živi, ali su njihova svjedočenja sačuvana. Eto, to je metod kojim se služi jedan pisac, čiji rad ga je uzdihao u grupu najplodnijih srpskih pisaca.
momir_krsmanovic -102149 - 03.04.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Momir Krsmanović: Promocija knjiga u Novom Sadu


Danas, 4. aprila 2018. godine, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, sa početkom u 19 časova će se održati promocija knjiga Momira Krsmanovića. Na skupu ljubitelja dobre knjige, govoriće i Matija Bećković, po mnogima najveći živi srpski pisac. Zainteresovani će moći i da kupe neku od knjiga pomenutog pisca:

 • Teče krvava Drina (tri toma)
 • Krvave ruke islama (tri toma)
 • Tragovi mrtve braće
 • Kletva mrtve braće
 • Nezarasle rane 1 i 2
 • I Bog je zaplakao nad Bosnom
 • Tamni život pod zvezdanim nebom
 • Golgota srpskog naroda 1941-1957. (sedam tomova)

  Dođite da uveličate ovaj nezaboravni trenutak i upoznate jednog od najvećih i najzaslužnijih pisaca današnjice koji je jako puno doprineo da se mnogobrojni zločini nad srpskim narodom u periodu od 1949. do 1999. nikada ne zaborave. Iskoristite priliku da se fotografišete ne samo sa Momirom Krsmanovićem, već i sa Matijom Bećkovićem.


  Kupovinom knjiga Momira Krsmanovića pomažete ovog plodnog autora, koji je svoja djela stvarao u dosta teškom materijalnom stanju. Ja sam bio na promociji njegovih knjiga u Beogradu, i jako mi je drago što sam prisustvovao tom izuzetnom događaju.

  I na kraju bih vas zamolio da provjerite da se skup održava u Gradskoj biblioteci, pozivajući je na telefon. Moj izvor informacija mi je tako rekao. Sve ostale informacije su 100% provjerene i sigurne.

  Napomena: u toku dana ću provjeriti mjesto održavanja ovog skupa, i eventualnu korekciju objaviti na ovom mjestu.
 • plemena -102141 - 29.03.2018 : Liza Marjanović Ribnica - best (0)

  Poreklo prezimena Marjanović


  Pozdrav,

  Interesuje me poreklo prezimena Marjanović. Moj deda je rođen u Bjelini u Suvom polju. Slavimo Stjepandan. Voljela bih znati još, dali imam veze sa nekima poznatima Marjanovićema.
  Hvala unapred.

  Pozdrav svima,

  Liza Marjanović,
  Hrovača 76, 1310 Ribnica, Slovenija
  plemena -102131 - 27.03.2018 : Miodrag Petrović Petrovo (Ozren) RS - best (0)

  Porijeklo Porodice Petrović


  Interesuje me porijeklo Porodice Petrović, koja slavi Krsnu Slavu Joakima i Anu. Nemam mnogo informacija, ali kako imamo rijetku slavu možda pomogne u pronalasku mojih predaka, predanje kaže kako su nam preci došli iz Stare Hercegovine ili Crne Gore, ali ništa pouzdano nemam. Ako ima neki Petrović da slavi istu Slavu da se javi bio bi više nego zahvalan
  plemena -102130 - 26.03.2018 : Goran Jelic Cacak - best (0)

  Poreklo prezimena Jelić


  Voleo bih da saznam poreklo prezimena Jelić. Doseljeni su kako sam čuo iz Hercegovine u selo Goračici kod Čačka, a sada svi žive u Čačku. Hvala.
  salih_selimovic -102093 - 16.03.2018 : Dile Divac Prijepolje - best (2)

  Salih Selimović: Pravi naučnik


  Bravo za onog ko dokazuje istorijske istine, sramota za one koji ne prihvataju te istine. Neki, koju govore povijest, histerija treba da znaju da su do pre neki dan govorili drugačije a sve da bi bili nečija prišipetlja. Salih dobro kaže onima koji izbegavaju da prihvate srpsko poreklo neka javno iznesu od koga nose korene.
  plemena -102091 - 15.03.2018 : Martin Minić Prokuplje - best (0)

  Poreklo prezimena Minić


  Pozdrav,

  zanima me poreklo prezimena Minić. Ja sam Martin, a pokojni otac se zvao Ilija, a deda se zvao Minja. Slavimo Sv. Nikolu.

  Koliko sam čuo, moje prezime potiče od Bulatovića, koji je imao 3 sina. Živim u Prokuplju. Hvala unapred.
  plemena -102089 - 15.03.2018 : Simon Djurdjevic Podgorica - best (0)

  Đurđevići


  Tako je, Đurđevići iz Konavala dođoše među Staro Kuče. Kuči su ih prihvatili. Nastanili su se na Ublima i na Liještima. Đurđevići sa Ubala su primili Islam te su ih Kuči polovinom 17 vijeka protjerali iz Kuča. ĐurĐeviĆi sa Liješti sele u Podgrad te mjenjaju prezime. Od njih nastaju dva bratstva: Milici po Miliji i Vujoševići po Vujošu. Veliki dio Đurđevića koji nisu primili Islam iselio se u Mitrovicu na Kosovu, nešto u Staru Srbiju (Vasiljevac), zatim u Zetu (danas Klikovci), u Kolašin (danas Preljevići).
  1sr -102087 - 15.03.2018 : Vlado Lajžić Subotica - best (1)

  Borojević Božo: Tražim pradedov grob


  Poštovani,
  Moj pradeda po majčinoj strani zvao se BOROJEVIĆ BOŽO, od oca Pavla, iz sela Svodna, opština bosanski Novi, Bosna i Hercegovina. Bio je dobrovoljac iz 1. svetskog rata. Imao je jednu ćerku koja se rodila posle njegovog odlaska u Srbiju, nije se vratio iz rata, nikada nismo saznali gde je poginuo niti gde mu je grob. Imam želju da pronađem mesto gde je sahranjen i da odem tamo. Ako je od pomoći šaljem podatak sa rešenja o dodeli zemlje njegovoj ćerki Ravijojli, a to je: Uverenje Ministarstva vojske i mornarice Đ. D. Br. 11174/34 od 21/VIII 1934, po kom je počivši Borojević Božo priznat za dobrovoljca "borca".

  Praunuk koji bi bio srećan da pronađe pradedove kosti!

  Srdačan pozdrav!
  plemena -102049 - 27.02.2018 : Dusan Milosevic Kusiljevo - best (0)

  Poreklo pordice Milošević, selo Kušiljevo


  Molim vas da mi kažete poreklo porodice Milošević koja živi u selu Kušiljevo, opština Svilajnac. Znam da mi se deda zvao Mihajlo i da je živeo u selu. Umro je sa 56 godina. Nije mi poznato odakle su se doselili i koje je nam je poreklo. Zahvalan Dušan.
  salih_selimovic -101983 - 17.02.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Porijeklo prezimena na Pešteru (na slovo A-B)


  ... izvodi iz knjige Saliha Selimovića: "Prezimena i njihovo poreklo na Sjeničko-pešterskoj visoravni"...

  Napomena:

 • Kuči su jedno od brđanskih plemena nastanjenih u Zetskoj oblasti Crne Gore. Ovo pleme je imalo jaku srpsku svijest, i bilo je veoma istrajno u svom nastojanju da sačuva pravoslavnu vjeru.
 • Klimenti su takođe Srbi. Prema predanju, njihov predak se doselio iz gornjeg dela reke Morače, oženio iz plemena Kuča i imao sina Klimenta.
 • bosanski muhadžiri su takođe islamizirani Srbi

  Abdagić - stara sjenička, trgovačka porodica. Prema nekim izvorima, porijeklom iz Turske.

  Abdulahović - Porijeklom od Đurića iz Vape, predak im se islamizirao početkom 20. vijeka.

  Avdić - Avdići iz Baćice su poreklom Klimente i rod su sa Makićima. Avdići iz Goduša kod Bijelog Polja su starinom Krivokapići iz Kobiljeg Dola, odakle su se bili iselili u Gacko zbog krvne osvete i rođaci su sa Zimonjićima u Gacku. Avdići iz Nove Varoši su bosanski muhadžiri koji su se doselili početkom 20. veka.

  Avdović - Avdovići iz Sjenice i Kamešnice su islamizirane Klimente, a u tutinskom kraju su poreklom od malisorskih Hota, albanska plemena.

  Agovići - najverovatnije islamizirane Klimente sa severa Albanije tj. pravoslavni Srbi.

  Ademović - Kuči koji su došli sa Meduna polovinom 18. vijeka.

  Adilović - deo Adilovića je rod sa Čolakovićima i Suljovićima iz Dolova. Poreklom su Kuči tj. pravoslavni Srbi.

  Alibašić - poreklom su Kuči tj. pravoslavni Srbi.

  Alihodžić - muslimani iz Bosne.

  Alić - Alići iz Glogovika su se ranije prezivali Zogići. Alići iz Duge Poljane su kasno islamizirani.

  Alomerović - starinom su od pravoslavnih Kuča.

  Aljković - poreklom su od katoličkih Šalja.

  Aljović - Aljovići iz Đereka su poreklom Kuči (Srbi), a oni iz Čarovine su Klimente (takođe Srbi). Crniški Aljovići su Hoti, muslimani iz Bosne.

  Arapović - porijeklom su od katoličkih Klimenta.

  Arifović - Porijeklom su Hoti.

  Ahmetović - Ahmetovići u Đeremkarima su poreklom Kuči tj. pravoslavni Srbi. U Nadumcima su Radonjice koji su takođe Kuči. Ahmetovići iz Kovača su Klimente i ranije su se prezivali Ćosovići.

  Acić - ova porodica u Sjenici je poreklom od Murića sa Rožaja. Prezime je nastalo od hipokoristika Aco, a grčkog imena Aleksandar.

  Baždar - ova muslimanska porodica potiče iz okoline Foče, gdje žive Baždari koji su pravoslavci.

  Bajgora - prezime dobili po selu Bajgora kod Kosovske Mitrovice. Albanci.

  Bajrović - starinom iz Kuča, pravoslavno pleme sa jakom srpskom sviješću.
 • plemena -101959 - 17.02.2018 : Andrija Simonović - best (0)

  Poreklo Simovića iz mesta Lešak, Leposavić


  Pozdrav, da li bih mogao dobiti informacije o poreklu Simonovića iz mesta Lešak, zaseok Strmac, opština Leposavić, krsna slava Mitrovdan, 8. novembar.
  plemena -101937 - 16.02.2018 : Dejan Bojić Sremska Mitrovica - best (0)

  Bojići iz Trijebova


  Dragi Aleksandre,

  tačno je da su tvoji poreklom iz zaseoka Trijebovo. Koliko sam od svog dede Milenka saznao Bojići su dugo živeli tu. Čim su se stvorili slobodni uslovi za proširenje njihove nastambe neki mladi nosioci novih porodica su se doselili u Banja Luku i okolna mesta u 19. veku. Veoma retka krsna slava Časne verige sv. apostola Petra u Bojića je zabeležena samo u ovom rodu jer drugi Bojići imaju druge. Ne znamo poreklo naše slave ali ona nije neuobičajena u porodicama iz severne Bosne (Bojić, Đurđević, Džever... ) i slavi se više od dva veka.

  Najčešće orođavanje u Trijebovu je bilo između Bojića, Lekića, i Čulića tako što su jedni zaseoci drugima davali devojke, a iz trećih uzimali. Na taj način nije dolazilo do mešanja krvnog srodstva.

  Za vreme 2. svetskog rata ustaše su spalile crkvene knjige i turske deftere čuvane u Srba tako da koren roda nije moguće utvrditi sa tačnošću. Moj otac Drago se seća svog pradede koji takođe iz Trijebova. Među poslednjim Bojićima raseljenim, tačnije prinudno iseljenim iz Trijebova u vreme tkz. osme ofanzive bio je i moj pradeda Simo sa svojom ženom Savom u selo Bešenova ili danas Bešenovo u Sremu. Koliko je meni poznato u našem kraju više nema žive kuće Bojića ali slava se i dalje slavi gde god da smo.
  poturice -101905 - 13.02.2018 : Ex-ponto - best (3)

  Meša Selimović o svom porijeklu


  U Sarajevu sam 80-ih godina par puta vodio razgovore sa svojim muslimanskim prijateljima o porijeklu, pa su mi neki rekli da tačno znaju u kom koljenu je njihov predak prihvatio islam i od koga potiču. Poticali su od Srba pravoslavaca i ono što sam zapazio je da su po pravilu pripadali "viđenijim" bosanskim muslimanskim porodicama.

  Ne bih ja danas nikoga prozivao, vremena su se promijenila, ljudi čuvaju svoje privatnosti, nego bih za ilustraciju naveo dijelove "ispovijesti" čuvenog književnika Meše Selimovića:

 • "Selimovići su poreklom iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića. Šefik Pašić, koji je ispitivao poreklo naših porodica, piše o tome, na osnovu dokumenata koje je pronašao u arhivskim i porodičnim dokumentima.

 • "Navodno je bilo devet braće i dvojica pređu na islam, da bi štitili jedni druge, i od njih su Selimovići i Ovčine. Kad sam 1972. godine naveo ovaj podatak (iz normalne radoznalosti i želje za otkrivanjem svog korena), neki intelektualci iz Bosne su mi to oštro zamerili. Rekli su otprilike: "Mnogi od nas tačno znaju svoje hrišćanske pretke, i mogli bismo da pokažemo i direktne dokumente. Ali čemu to? Šta bismo time postigli?"

 • "Eto tako (da se vratim na poreklo porodice), negde valjda početkom 17. veka moj daleki predak Vujović iz Vranjske okupio je oko sebe sinove, devet ih je bilo, pa su se dogovorili da dvojica prime neprijateljsku veru, da brane ostalu braću i rodbinu. Ko zna da li su ih žrtvovali, odlikovali ili birali odoka. Izgleda da moji časni preci nisu bili suviše kruti što se tiče religije, a ni suviše iskreni: više ih je interesovala moguća korist, ili manja šteta, nego vera. Za nas, za svoje nepoznate potomke, nisu mnogo marili. I možda su tu ravnodušnost prema svakoj veri preneli do mene u krvi moji kasniji rođaci, a možda su svoju preveru plaćali vecćom revnošću u novoj veri.

  I desilo se ono što je predački savet zamislio, pa su dva brata, jedan Selimović, jedan Ovčina, branili braću i rođake, generacijama pamteći da su rod. Kad su rođaštvo počeli da zanemaruju, pa da zaboravljaju, pa da preziru, i kad se sasvim zatrla rodbinska veza, teško je reći: to je deo naše teške i neispitane istorije. Nekadašnja želja da se pomogne rođacima polako se pretvarala u crnu mržnju. Možda su Selimovići pobegli iz Crne Gore u Bileću da se spasu od istrage poturica, možda su se zakrvljeni rođaci tukli i zatirali što su mogli žešće, i nije prošlo ni dvesta godina, a Selimovići i Vujovići nisu više ni znali da su iste krvi, a možda su nastojali da to što pre zaborave i sakriju (...).
 • salih_selimovic -101903 - 13.02.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Salih Selimović: Turci su uveli pojam Bošnjak


  poturice -101902 - 13.02.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  O bratstvu između pravoslavaca i muslimana


  U jednoj reportaži koju su objavile "Novine čitališta beogradskog" u 1848. godini između ostalog doslovno piše:

 • "Na Pešteri, između ostalog, ima i takvih domova u kojima se nalaze dva brata, jedan veruje Hrista a drugi Muhameda, jedan klanja a drugi se krsti. U nekim kućama ima i po tri brata i svi drže da su Turci, a otac im je Srbin. I tako, sinovi klanjaju a otac se krsti. A kad Bajram dođe, svi zajedno proslave - otac ide u crkvu a sinovi u džamiju. U ovim predjelima i to se može naći da dva brata Turčina, jedan drži za ženu bulu a drugi hristjanku. Jednoj ime Ana, a drugoj Nazija. "


 • plemena -101893 - 11.02.2018 : Dragana Pavlovic Kragujevac - best (0)

  Poreklo plemena Radojević


  Zanima me poreklo prezimena Radojević. Moj pokojni otac je iz sela Zupce, na Kosovu. Otac Ljubiša, deda Milenko, ostalo sam zaboravila. Slava Aranđelovdan. Unapred hvala!
  salih_selimovic -101879 - 08.02.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Salih Selimović


  Za Saliha Selimovića su mnogi čuli, a neki pročitali i poneku knjigu od njega. Ovaj tekst je uvod u niz članaka koje želim da objavim, a počeću o tome kako sam upoznao ovog divnog čovjeka i došao u posjed većine knjiga koje je on napisao. Želim i da se osvrnem na svaku od njih, a u cilju njihove promocije želim ovom nadarenom autoru i u njihovoj distribuciji...

  Evo i par citata, koje sam izvadio iz videa, koji objavljujem na dnu ovoga teksta.

 • "Neke istine treba da se saopšte, bez obzira na cenu koja treba da se plati"

 • "Sve više se zapostavlja nacionalnalna istorija, i što se vrši revizija davno utvrđenih istina, koje nisu rezultat novih... "

 • "Velika većina muslimana su srpskog porekla i pravoslavne vere"

 • "Bogumili nisu bili nikakav narod, već sekta u obliku Pravoslavlja"

 • "Islamizacija kao istorijski proces nastaje tek nakon turskog osvajana nakon Kosovske bitke"

 • "Poznati turski geograf Hadži-Kalfa je zapisao da u polovini 17. veka je na prostoru Stare Srbije (stara Raška, Kosovo i Metohija, Severozapadna Makedonija) bilo registrovano samo 226 albanskih domaćinstava.


 • plemena -101877 - 07.02.2018 : Era Ninkovic Srbija - best (0)

  RE: Poreklo plemena Ninković


  Ninkovići su stara familija. Po nekim predanjima ujčevina Marka Kraljevića. Potiču iz sela Ninkovići, oko 1500 metara nadmorske visine. Selo je u Opštini Žabljak, na najlepšem delu Durmitora. Pripadaju plemenu Drobnjaka. Raseljeni su oko 1600 godine. Prvo su otišli za Hercegovinu, pa za sarajevski deo Bosne. Ima ih i danas najviše u Trebinju, Bileći itd. U Srbiji ih ima u Šapcu, Loznici itd. Dinarska su rasa, Drobnjaci njegov najstariji i najtvrđi dio.
  plemena -101869 - 05.02.2018 : Vladimir Kovin - best (0)

  Poreklo prezimena Mladenović iz Nove Brezovice, Vranje


  Poštovani,

  Moj pradeda Radojko doselio se iz sela Nova Brezovica, opština Vranje, u selo Bavanište 1960 godine. Moj deda je Vidoje, a tac Mile. Slavimo Svetog Arhangela Mihaila. Po pradedinoj priči, nas predak se doselio u Novu Brezovicu iz sela Stajovce. Želeo bih da saznam nešto više o svom poreklu. Unapred zahvalan.

  Idi na stranu - |1|2|