fix
Logo
fix
Nalazite se na Istorija- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
plemena -102219 - 23.04.2018 : Violeta Radojčić Žitorađa - best (0)

Poreklo prezimena Stevanović


Zanima me poreklo prezimena Stevanović iz sela Jasenice, opština Žitorađa, Toplički okrug.
tursko_doba -102215 - 22.04.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Savremeno tumačenje srpske istorije: Srbija ka nezavisnosti
plemena -102203 - 20.04.2018 : Slobodan Janićijević Pozega - best (0)

Poreklo prezimena Janićijević


Pokojni otac mi je rođen u Zaselju, malo selo blizu Požege. Mog oca Srećka je rodio Milojko, a Milojka moj pradeda Srećko. Više od toga ne znam. Slavimo Svetog apostola Tomu i jedina smo familija Janićijevića na ovom prostoru. Bio bih vam veoma zahvalan kada biste mi rekli odakle vučemo korene. Nažalost, nemam koga da pitam jer su svi stariji već odavno upokojeni. Hvala i srdačan pozdrav.
plemena -102195 - 17.04.2018 : Aleksandar Mosurovic Beograd - best (0)

Poreklo prezimena Mosurović


Poštovanje,

voleo bih da saznam poreklo mog prezimena Mosurović. Slavimo Svetog Nikolu i potičemo iz sela Vrbovo kod Prijepolja. Unapred zahvalan.
plemena -102193 - 17.04.2018 : Mlica Leka Lazarevac - best (0)

Porijeklo porodice Kabiljagić


Poštovani zanima me porijeklo porodice Kabiljagić iz Pounja okolina Bosanske Krupe.

Hvala i veliki pozdrav!
milosevici -102191 - 16.04.2018 : Ratko Obrenović Sokolac - best (1)

Trag: Jauk u Starom Brodu - zločin i muk


Obavezno pogledati! Jako puno informacija vezanih za zločin i pokolj u Starom Brodu i Miloševićima.

milosevici -102189 - 16.04.2018 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

TV Galaksija 32 - Reportaža: Drina, Stari Brod, jun 2017


momir_krsmanovic -102184 - 14.04.2018 : Milan Srbija - best (0)

RE: Novi Sad, promocija knjiga Momira Krsmanovića


Poslušao sam sve od početka do kraja. Kapa dolje, gospodine Žugiću.
momir_krsmanovic -102163 - 07.04.2018 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

Novi Sad: Književno-dokumentarno veče Momira Krsmanovića


momir_krsmanovic -102158 - 05.04.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

Novi Sad: Promocija knjiga Momira Krsmanovića


Juče sam u Novom Sadu prisustvovao još jednoj promociji knjiga Momira Krsmanovića. U neku ruku, pomogao sam i u organizaciji ovoga značajnog događaja jer sam odvezao Matiju Bećkovića i Momira Krsmanovića do Gradske biblioteke u Novom Sadu. Provesti još jedan dan u društvu ove dvojice velikana srpske književnosti je za mene bio, ne samo veliko zadovoljstvo, već i izuzetna nagrada.

U Novi Sad je sa Pala došao i moj prijatelj, Nedeljko Žugić, koji je snimao ovaj nesvakidašnji događaj, pa ćemo ovaj video moći da pogledamo i na njegovom Youtube kanalu "Ljudi govore".. .

U prepunoj sali Gradske biblioteke sabrali su se svi oni željni da čuju istinu o Drugom svjetskom ratu. Mnogo je bilo i onih koji nisu uspjeli da uđu u salu. Primjetio sam i to da je prodaja knjiga, jedan od razloga održavanja ove promocije, išla jako dobro, dosta bolje nego na promociji u Beogradu.

Momir Krsmanović je posebno interesantan po tome što je jedinstven pisac koji je opisivao stradanje Srba u Istočnoj Bosni. Njegova posebna zasluga je što je lično bio svjedok pokolja u Miloševu. Posebno je upečatljiv momenat kada on opisuje svoju mlađu sestru, koja sada živi u Višegradu, kako sisa crijeva svoje mrtve majke. Ovo je svakako jedan od najupečatljivijih momenata iz istorijske čitanke koju je Momir napisao za nas.

Hvatanje Draže Mihailovića je svakako jedan od nezaobilaznih događaja koje je Momir opisao. Po mom mišljenju, njegova verzija ovoga događaja je najbliža istini jer je zasnovana na svjedočenju neposrednih učesnika ovog događaja, prije svega bliskih saradnika Draže Mihajlovića i njihovih jataka, kao i članova porodice. Sve druge verzije su izmišljotine politički obojenih lica, ili bolesnika - poput onog koji tvrdi da je u nepristupačni Dobrun sletio engleski avion i u inostranstvo odvezao pravog Dražu Mihajlovića.

Inače, djelo Momira Krsmanovića se temelji na osnovu sakupljanja intervjua oko 450 neposrednih učesnika ratnih dešavanja na prostoru Istočne Bosne. U poslednjih 40 godina, Momir je ove intervjue zapisivao na audio kasete. Mnogi njegovi svjedoci danas više nisu živi, ali su njihova svjedočenja sačuvana. Eto, to je metod kojim se služi jedan pisac, čiji rad ga je uzdihao u grupu najplodnijih srpskih pisaca.
momir_krsmanovic -102149 - 03.04.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Momir Krsmanović: Promocija knjiga u Novom Sadu


Danas, 4. aprila 2018. godine, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, sa početkom u 19 časova će se održati promocija knjiga Momira Krsmanovića. Na skupu ljubitelja dobre knjige, govoriće i Matija Bećković, po mnogima najveći živi srpski pisac. Zainteresovani će moći i da kupe neku od knjiga pomenutog pisca:

 • Teče krvava Drina (tri toma)
 • Krvave ruke islama (tri toma)
 • Tragovi mrtve braće
 • Kletva mrtve braće
 • Nezarasle rane 1 i 2
 • I Bog je zaplakao nad Bosnom
 • Tamni život pod zvezdanim nebom
 • Golgota srpskog naroda 1941-1957. (sedam tomova)

  Dođite da uveličate ovaj nezaboravni trenutak i upoznate jednog od najvećih i najzaslužnijih pisaca današnjice koji je jako puno doprineo da se mnogobrojni zločini nad srpskim narodom u periodu od 1949. do 1999. nikada ne zaborave. Iskoristite priliku da se fotografišete ne samo sa Momirom Krsmanovićem, već i sa Matijom Bećkovićem.


  Kupovinom knjiga Momira Krsmanovića pomažete ovog plodnog autora, koji je svoja djela stvarao u dosta teškom materijalnom stanju. Ja sam bio na promociji njegovih knjiga u Beogradu, i jako mi je drago što sam prisustvovao tom izuzetnom događaju.

  I na kraju bih vas zamolio da provjerite da se skup održava u Gradskoj biblioteci, pozivajući je na telefon. Moj izvor informacija mi je tako rekao. Sve ostale informacije su 100% provjerene i sigurne.

  Napomena: u toku dana ću provjeriti mjesto održavanja ovog skupa, i eventualnu korekciju objaviti na ovom mjestu.
 • plemena -102141 - 29.03.2018 : Liza Marjanović Ribnica - best (0)

  Poreklo prezimena Marjanović


  Pozdrav,

  Interesuje me poreklo prezimena Marjanović. Moj deda je rođen u Bjelini u Suvom polju. Slavimo Stjepandan. Voljela bih znati još, dali imam veze sa nekima poznatima Marjanovićema.
  Hvala unapred.

  Pozdrav svima,

  Liza Marjanović,
  Hrovača 76, 1310 Ribnica, Slovenija
  plemena -102131 - 27.03.2018 : Miodrag Petrović Petrovo (Ozren) RS - best (0)

  Porijeklo Porodice Petrović


  Interesuje me porijeklo Porodice Petrović, koja slavi Krsnu Slavu Joakima i Anu. Nemam mnogo informacija, ali kako imamo rijetku slavu možda pomogne u pronalasku mojih predaka, predanje kaže kako su nam preci došli iz Stare Hercegovine ili Crne Gore, ali ništa pouzdano nemam. Ako ima neki Petrović da slavi istu Slavu da se javi bio bi više nego zahvalan
  plemena -102130 - 26.03.2018 : Goran Jelic Cacak - best (0)

  Poreklo prezimena Jelić


  Voleo bih da saznam poreklo prezimena Jelić. Doseljeni su kako sam čuo iz Hercegovine u selo Goračici kod Čačka, a sada svi žive u Čačku. Hvala.
  salih_selimovic -102093 - 16.03.2018 : Dile Divac Prijepolje - best (2)

  Salih Selimović: Pravi naučnik


  Bravo za onog ko dokazuje istorijske istine, sramota za one koji ne prihvataju te istine. Neki, koju govore povijest, histerija treba da znaju da su do pre neki dan govorili drugačije a sve da bi bili nečija prišipetlja. Salih dobro kaže onima koji izbegavaju da prihvate srpsko poreklo neka javno iznesu od koga nose korene.
  plemena -102091 - 15.03.2018 : Martin Minić Prokuplje - best (0)

  Poreklo prezimena Minić


  Pozdrav,

  zanima me poreklo prezimena Minić. Ja sam Martin, a pokojni otac se zvao Ilija, a deda se zvao Minja. Slavimo Sv. Nikolu.

  Koliko sam čuo, moje prezime potiče od Bulatovića, koji je imao 3 sina. Živim u Prokuplju. Hvala unapred.
  plemena -102089 - 15.03.2018 : Simon Djurdjevic Podgorica - best (0)

  Đurđevići


  Tako je, Đurđevići iz Konavala dođoše među Staro Kuče. Kuči su ih prihvatili. Nastanili su se na Ublima i na Liještima. Đurđevići sa Ubala su primili Islam te su ih Kuči polovinom 17 vijeka protjerali iz Kuča. ĐurĐeviĆi sa Liješti sele u Podgrad te mjenjaju prezime. Od njih nastaju dva bratstva: Milici po Miliji i Vujoševići po Vujošu. Veliki dio Đurđevića koji nisu primili Islam iselio se u Mitrovicu na Kosovu, nešto u Staru Srbiju (Vasiljevac), zatim u Zetu (danas Klikovci), u Kolašin (danas Preljevići).
  1sr -102087 - 15.03.2018 : Vlado Lajžić Subotica - best (1)

  Borojević Božo: Tražim pradedov grob


  Poštovani,
  Moj pradeda po majčinoj strani zvao se BOROJEVIĆ BOŽO, od oca Pavla, iz sela Svodna, opština bosanski Novi, Bosna i Hercegovina. Bio je dobrovoljac iz 1. svetskog rata. Imao je jednu ćerku koja se rodila posle njegovog odlaska u Srbiju, nije se vratio iz rata, nikada nismo saznali gde je poginuo niti gde mu je grob. Imam želju da pronađem mesto gde je sahranjen i da odem tamo. Ako je od pomoći šaljem podatak sa rešenja o dodeli zemlje njegovoj ćerki Ravijojli, a to je: Uverenje Ministarstva vojske i mornarice Đ. D. Br. 11174/34 od 21/VIII 1934, po kom je počivši Borojević Božo priznat za dobrovoljca "borca".

  Praunuk koji bi bio srećan da pronađe pradedove kosti!

  Srdačan pozdrav!
  plemena -102049 - 27.02.2018 : Dusan Milosevic Kusiljevo - best (0)

  Poreklo pordice Milošević, selo Kušiljevo


  Molim vas da mi kažete poreklo porodice Milošević koja živi u selu Kušiljevo, opština Svilajnac. Znam da mi se deda zvao Mihajlo i da je živeo u selu. Umro je sa 56 godina. Nije mi poznato odakle su se doselili i koje je nam je poreklo. Zahvalan Dušan.
  salih_selimovic -101983 - 17.02.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Porijeklo prezimena na Pešteru (na slovo A-B)


  ... izvodi iz knjige Saliha Selimovića: "Prezimena i njihovo poreklo na Sjeničko-pešterskoj visoravni"...

  Napomena:

 • Kuči su jedno od brđanskih plemena nastanjenih u Zetskoj oblasti Crne Gore. Ovo pleme je imalo jaku srpsku svijest, i bilo je veoma istrajno u svom nastojanju da sačuva pravoslavnu vjeru.
 • Klimenti su takođe Srbi. Prema predanju, njihov predak se doselio iz gornjeg dela reke Morače, oženio iz plemena Kuča i imao sina Klimenta.
 • bosanski muhadžiri su takođe islamizirani Srbi

  Abdagić - stara sjenička, trgovačka porodica. Prema nekim izvorima, porijeklom iz Turske.

  Abdulahović - Porijeklom od Đurića iz Vape, predak im se islamizirao početkom 20. vijeka.

  Avdić - Avdići iz Baćice su poreklom Klimente i rod su sa Makićima. Avdići iz Goduša kod Bijelog Polja su starinom Krivokapići iz Kobiljeg Dola, odakle su se bili iselili u Gacko zbog krvne osvete i rođaci su sa Zimonjićima u Gacku. Avdići iz Nove Varoši su bosanski muhadžiri koji su se doselili početkom 20. veka.

  Avdović - Avdovići iz Sjenice i Kamešnice su islamizirane Klimente, a u tutinskom kraju su poreklom od malisorskih Hota, albanska plemena.

  Agovići - najverovatnije islamizirane Klimente sa severa Albanije tj. pravoslavni Srbi.

  Ademović - Kuči koji su došli sa Meduna polovinom 18. vijeka.

  Adilović - deo Adilovića je rod sa Čolakovićima i Suljovićima iz Dolova. Poreklom su Kuči tj. pravoslavni Srbi.

  Alibašić - poreklom su Kuči tj. pravoslavni Srbi.

  Alihodžić - muslimani iz Bosne.

  Alić - Alići iz Glogovika su se ranije prezivali Zogići. Alići iz Duge Poljane su kasno islamizirani.

  Alomerović - starinom su od pravoslavnih Kuča.

  Aljković - poreklom su od katoličkih Šalja.

  Aljović - Aljovići iz Đereka su poreklom Kuči (Srbi), a oni iz Čarovine su Klimente (takođe Srbi). Crniški Aljovići su Hoti, muslimani iz Bosne.

  Arapović - porijeklom su od katoličkih Klimenta.

  Arifović - Porijeklom su Hoti.

  Ahmetović - Ahmetovići u Đeremkarima su poreklom Kuči tj. pravoslavni Srbi. U Nadumcima su Radonjice koji su takođe Kuči. Ahmetovići iz Kovača su Klimente i ranije su se prezivali Ćosovići.

  Acić - ova porodica u Sjenici je poreklom od Murića sa Rožaja. Prezime je nastalo od hipokoristika Aco, a grčkog imena Aleksandar.

  Baždar - ova muslimanska porodica potiče iz okoline Foče, gdje žive Baždari koji su pravoslavci.

  Bajgora - prezime dobili po selu Bajgora kod Kosovske Mitrovice. Albanci.

  Bajrović - starinom iz Kuča, pravoslavno pleme sa jakom srpskom sviješću.
 • plemena -101959 - 17.02.2018 : Andrija Simonović - best (0)

  Poreklo Simovića iz mesta Lešak, Leposavić


  Pozdrav, da li bih mogao dobiti informacije o poreklu Simonovića iz mesta Lešak, zaseok Strmac, opština Leposavić, krsna slava Mitrovdan, 8. novembar.
  plemena -101937 - 16.02.2018 : Dejan Bojić Sremska Mitrovica - best (0)

  Bojići iz Trijebova


  Dragi Aleksandre,

  tačno je da su tvoji poreklom iz zaseoka Trijebovo. Koliko sam od svog dede Milenka saznao Bojići su dugo živeli tu. Čim su se stvorili slobodni uslovi za proširenje njihove nastambe neki mladi nosioci novih porodica su se doselili u Banja Luku i okolna mesta u 19. veku. Veoma retka krsna slava Časne verige sv. apostola Petra u Bojića je zabeležena samo u ovom rodu jer drugi Bojići imaju druge. Ne znamo poreklo naše slave ali ona nije neuobičajena u porodicama iz severne Bosne (Bojić, Đurđević, Džever... ) i slavi se više od dva veka.

  Najčešće orođavanje u Trijebovu je bilo između Bojića, Lekića, i Čulića tako što su jedni zaseoci drugima davali devojke, a iz trećih uzimali. Na taj način nije dolazilo do mešanja krvnog srodstva.

  Za vreme 2. svetskog rata ustaše su spalile crkvene knjige i turske deftere čuvane u Srba tako da koren roda nije moguće utvrditi sa tačnošću. Moj otac Drago se seća svog pradede koji takođe iz Trijebova. Među poslednjim Bojićima raseljenim, tačnije prinudno iseljenim iz Trijebova u vreme tkz. osme ofanzive bio je i moj pradeda Simo sa svojom ženom Savom u selo Bešenova ili danas Bešenovo u Sremu. Koliko je meni poznato u našem kraju više nema žive kuće Bojića ali slava se i dalje slavi gde god da smo.
  poturice -101905 - 13.02.2018 : Ex-ponto - best (3)

  Meša Selimović o svom porijeklu


  U Sarajevu sam 80-ih godina par puta vodio razgovore sa svojim muslimanskim prijateljima o porijeklu, pa su mi neki rekli da tačno znaju u kom koljenu je njihov predak prihvatio islam i od koga potiču. Poticali su od Srba pravoslavaca i ono što sam zapazio je da su po pravilu pripadali "viđenijim" bosanskim muslimanskim porodicama.

  Ne bih ja danas nikoga prozivao, vremena su se promijenila, ljudi čuvaju svoje privatnosti, nego bih za ilustraciju naveo dijelove "ispovijesti" čuvenog književnika Meše Selimovića:

 • "Selimovići su poreklom iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića. Šefik Pašić, koji je ispitivao poreklo naših porodica, piše o tome, na osnovu dokumenata koje je pronašao u arhivskim i porodičnim dokumentima.

 • "Navodno je bilo devet braće i dvojica pređu na islam, da bi štitili jedni druge, i od njih su Selimovići i Ovčine. Kad sam 1972. godine naveo ovaj podatak (iz normalne radoznalosti i želje za otkrivanjem svog korena), neki intelektualci iz Bosne su mi to oštro zamerili. Rekli su otprilike: "Mnogi od nas tačno znaju svoje hrišćanske pretke, i mogli bismo da pokažemo i direktne dokumente. Ali čemu to? Šta bismo time postigli?"

 • "Eto tako (da se vratim na poreklo porodice), negde valjda početkom 17. veka moj daleki predak Vujović iz Vranjske okupio je oko sebe sinove, devet ih je bilo, pa su se dogovorili da dvojica prime neprijateljsku veru, da brane ostalu braću i rodbinu. Ko zna da li su ih žrtvovali, odlikovali ili birali odoka. Izgleda da moji časni preci nisu bili suviše kruti što se tiče religije, a ni suviše iskreni: više ih je interesovala moguća korist, ili manja šteta, nego vera. Za nas, za svoje nepoznate potomke, nisu mnogo marili. I možda su tu ravnodušnost prema svakoj veri preneli do mene u krvi moji kasniji rođaci, a možda su svoju preveru plaćali vecćom revnošću u novoj veri.

  I desilo se ono što je predački savet zamislio, pa su dva brata, jedan Selimović, jedan Ovčina, branili braću i rođake, generacijama pamteći da su rod. Kad su rođaštvo počeli da zanemaruju, pa da zaboravljaju, pa da preziru, i kad se sasvim zatrla rodbinska veza, teško je reći: to je deo naše teške i neispitane istorije. Nekadašnja želja da se pomogne rođacima polako se pretvarala u crnu mržnju. Možda su Selimovići pobegli iz Crne Gore u Bileću da se spasu od istrage poturica, možda su se zakrvljeni rođaci tukli i zatirali što su mogli žešće, i nije prošlo ni dvesta godina, a Selimovići i Vujovići nisu više ni znali da su iste krvi, a možda su nastojali da to što pre zaborave i sakriju (...).
 • salih_selimovic -101903 - 13.02.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Salih Selimović: Turci su uveli pojam Bošnjak


  poturice -101902 - 13.02.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  O bratstvu između pravoslavaca i muslimana


  U jednoj reportaži koju su objavile "Novine čitališta beogradskog" u 1848. godini između ostalog doslovno piše:

 • "Na Pešteri, između ostalog, ima i takvih domova u kojima se nalaze dva brata, jedan veruje Hrista a drugi Muhameda, jedan klanja a drugi se krsti. U nekim kućama ima i po tri brata i svi drže da su Turci, a otac im je Srbin. I tako, sinovi klanjaju a otac se krsti. A kad Bajram dođe, svi zajedno proslave - otac ide u crkvu a sinovi u džamiju. U ovim predjelima i to se može naći da dva brata Turčina, jedan drži za ženu bulu a drugi hristjanku. Jednoj ime Ana, a drugoj Nazija. "


 • plemena -101893 - 11.02.2018 : Dragana Pavlovic Kragujevac - best (0)

  Poreklo plemena Radojević


  Zanima me poreklo prezimena Radojević. Moj pokojni otac je iz sela Zupce, na Kosovu. Otac Ljubiša, deda Milenko, ostalo sam zaboravila. Slava Aranđelovdan. Unapred hvala!
  salih_selimovic -101879 - 08.02.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Salih Selimović


  Za Saliha Selimovića su mnogi čuli, a neki pročitali i poneku knjigu od njega. Ovaj tekst je uvod u niz članaka koje želim da objavim, a počeću o tome kako sam upoznao ovog divnog čovjeka i došao u posjed većine knjiga koje je on napisao. Želim i da se osvrnem na svaku od njih, a u cilju njihove promocije želim ovom nadarenom autoru i u njihovoj distribuciji...

  Evo i par citata, koje sam izvadio iz videa, koji objavljujem na dnu ovoga teksta.

 • "Neke istine treba da se saopšte, bez obzira na cenu koja treba da se plati"

 • "Sve više se zapostavlja nacionalnalna istorija, i što se vrši revizija davno utvrđenih istina, koje nisu rezultat novih... "

 • "Velika većina muslimana su srpskog porekla i pravoslavne vere"

 • "Bogumili nisu bili nikakav narod, već sekta u obliku Pravoslavlja"

 • "Islamizacija kao istorijski proces nastaje tek nakon turskog osvajana nakon Kosovske bitke"

 • "Poznati turski geograf Hadži-Kalfa je zapisao da u polovini 17. veka je na prostoru Stare Srbije (stara Raška, Kosovo i Metohija, Severozapadna Makedonija) bilo registrovano samo 226 albanskih domaćinstava.


 • plemena -101877 - 07.02.2018 : Era Ninkovic Srbija - best (0)

  RE: Poreklo plemena Ninković


  Ninkovići su stara familija. Po nekim predanjima ujčevina Marka Kraljevića. Potiču iz sela Ninkovići, oko 1500 metara nadmorske visine. Selo je u Opštini Žabljak, na najlepšem delu Durmitora. Pripadaju plemenu Drobnjaka. Raseljeni su oko 1600 godine. Prvo su otišli za Hercegovinu, pa za sarajevski deo Bosne. Ima ih i danas najviše u Trebinju, Bileći itd. U Srbiji ih ima u Šapcu, Loznici itd. Dinarska su rasa, Drobnjaci njegov najstariji i najtvrđi dio.
  plemena -101869 - 05.02.2018 : Vladimir Kovin - best (0)

  Poreklo prezimena Mladenović iz Nove Brezovice, Vranje


  Poštovani,

  Moj pradeda Radojko doselio se iz sela Nova Brezovica, opština Vranje, u selo Bavanište 1960 godine. Moj deda je Vidoje, a tac Mile. Slavimo Svetog Arhangela Mihaila. Po pradedinoj priči, nas predak se doselio u Novu Brezovicu iz sela Stajovce. Želeo bih da saznam nešto više o svom poreklu. Unapred zahvalan.
  rodoslov -101865 - 04.02.2018 : Miroslav Klacar Kragujevac - best (0)

  Mojsije Đerković i Istorija Pala


  Poštovani,

  ako ste u mogućnosti budite ljubazni pa mi dajte adresu ili mogućnost da dođem do informacija publiciste Mojsija Đerkovića oko Istorije Pala i njenog stanovništva, a posebno porodica Bojanić, Petrović, Kačar, Rabote, Karavdije, Starčević) itd. To mi je neophodno kako bih sagledao poreklo i nakon toga završio moje pisanje na tu temu. Mogu i druge informacije koje bi bile od koristi.

  Srdačan pozdrav iz Kragujevca od Miroslava.
  plemena -101849 - 03.02.2018 : Slavica Nedeljkovic Ravni Topolovac - best (0)

  Poreklo prezimena Ninković


  Moj deda se zvao Nikola Ninković i koloniziran je sa porodicom iz sela Žrvanj, srez Ljubinje 1945. godine u Rani Topolovac. Njegov otac se zvao Trifko, a Trifkov otac Aleksa, a Aleksin otac se zvao Đurica. Djurica je imao brata Milana. Mislim da su došli sa Petrovića iz Crne Gore zajedno sa Perkom Milićevićem 1878. godine. Slave slavu Svetog Jovana.

  Interesuje me kom plemenu pripadamo i da li su imali svoj grb? Ninković je majčino prezime, a ona se zvala Nadežda. Ako neko zna nešto bliže o poreklu ove porodice neka mi se javi.
  rodoslov -101757 - 20.01.2018 : Zoran Drobnjak Novi Pazar - best (0)

  Poreklo familije Drobnjak kod Novog Pazara


  Postovani, interesuje me rodoslov i poreklo mog pelemena, selo Opave kod Novog Pazara. Otac mi se zove Milomir, deda Živko, pradeda Miljko a čukundeda Milutin Drobnjak. Pominje se i selo Pajsi Potok odakle se navodno Miljko doselio u Opave, nažalost nema živih koji bi mogli da mi potvrde ovu priču. Isto tako postoji i priča da smo se ranije prezivali Drobnjaković.
  plemena -101731 - 12.01.2018 : Jovan Karaman Bijeljina - best (0)

  Porijeklo prezimena Karaman


  Molim Vas da mi, ako možete, napišete porijeklo moga prezimena Karaman. Rođen sam u selu Kovačići, opština Zenica, 1949. godine. Sada živim sa familijom u Bijeljini. Od pokojnih sam čuo da potičemo iz Crne Gore i da smo se prezivali Maksimović. Daljim istraživanjem se došlo do prezimena Mićunović i Popović. Ovo su samo neka nagađanja o mogućem poreklu. Molim Vas htjeo bih da uradim porodično stablo, ali od pokojnog djeda koji se zvao Jovo dalje ne znam ništa. Nadam se da su Vama dostupna literatura i da ćete doći DO validnih podataka. Slavimo Đurđev Dan. Iskreni pozdrav Jovan.
  plemena -101719 - 08.01.2018 : Sreto Kovačević Doboj BiH, RS - best (0)

  Porijeklo porodice Kovačević, Velika Bukovica, Doboj, RS


  Po predanjima, prezime KOVAČEVIĆ vuče korijene iz Crne Gore, ali niko od starijih ne zna, slavimo slavu Đurđev dan, možete li mi pomoći. Po pričama nekada je moje selo bilo banovina.

  Sreto Kovačević
  plemena -101693 - 05.01.2018 : Gordana Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Nikolić i Gošić


  Molim za informaciju o prezimenima Nikolić selo Skadar kod Valjeva. Slave svetog Jovana. Pretpostavlja se da je poreklo iz okoline Skadra u Albaniji. I prezime Gošić iz Pirota, takođe slave Svetog Jovana. Hvala.
  plemena -101677 - 03.01.2018 : Nedeljko Šućov Zabalj - best (0)

  Poreklo prezimena Šućov


  Interesuje me poreklo prezimena Šućov iz Bačke mesto Žabalj.
  plemena -101667 - 02.01.2018 : Miroslav Radan Nevesinje - best (0)

  Porijeklo porodice Radan iz Nevesinja


  U zapisu Andrije Luburića piše:

  Radani
  Radani se zbog krvi rasele iz Riđana i nasele u Podvrš đe su stali za dugo vrijeme. Zbog krvi se rasele u: Zalom, Podveležje, Trusinu, Stolac, Odžiće itd. 1830. g. U Preraca pogine Savo Radan (1790 - 1830) od crnogoraca - Zaknića (?). Sina mu Vidaka povede Vasilj iz Preraca (đe mu se otac bio rodio 1790. g. ) u Odžiće. Savo (1790-1830) Simov, Vilipov, Lekin. Knez Leka im reče, kad nalete na tursku krv: "nesretne ste krvi no se raselite (rasturite) po svijetu." Tako i učine."

  Mjesto Podvrš se nalazi u području Vraćanovića u Crnoj Gori.

  Na internetu se može naći pogrešna tvrdnja da su Radani od nekih crnogoraca Zaknića što je vrlo pogrešno. Vjerovatno je neko pogrešno prepisao pisanje Luburića koji piše: "U Preraca pogine Savo Radan (1790 - 1830) od Crnogoraca - Zaknića".

  U knjizi "Hercegovačka plemena" od Rista Milićevića se kaže: "RADAN, u Žiljevu, Miljevcu, Šehovini (Nevesinje), Berkovićima (Dabar, Stolac) i Zagradacu (Gacko). Porijeklom su iz Vraćenovića (Nikšić). U Žiljevo su doselili oko 1710. godine, a prethodno su boravili u Mekoj Grudi (Bileća) i Šehovini. U Miljevac su došli iz Šehovine. I u Berkovićima su Radani starinom iz Vraćenovića: "Došao je Boško Tešanov sa braćom Lazarom, Ćetkom i Radom iza kuge. Slave Nikoljdan. U Zagradac su doselili sa Meke Grude pred Prvi svjetski rat. Ima ih nastanjenih i u Mostaru."

  Ostala je zapamćena priča (koja je vjerovatno istinita):

 • "Kada se ženio jedan od braće, trebalo je da prvu noć sa mladom spava aga. Brat od mladoženje se obuče kao mlada, sačeka agu u sobi, izvuče nož i ubije ga. Zakopaju leš na ognjištu. Bojeći se da ih ne otkriju pobjegnu i nasele se u Mekoj Grudi (između Bileće i Gacka). Brat age je tražio svog brata, posumnjao, i poslije oko godinu dana sazna da su ga oni ubili i gdje su te dođe u Meku Grudu da se osveti. Dugo je posmatrao i jedne noći se privuče kod tora i u torarici ubije ovoga što je agu ubio. Poslije ovoga, ostali su morali da bježe dalje.

  Od dva brata: Radana i Vukajla prozvali su se Radani i Vukajlovići, prema njihovim imenima. Treći brat je pravio samare (od drveta) pa su se od njega prozvali Drvendžije. Sve tri ove porodice i danas slave istu slavu Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

  Andrija Luburić tvrdi, citiram: "Miloš Vukajlović rođen je 1789. od oca Đoka. Vele da su od jednog brata Đokova Drvendžije, a od Rada Radani."

  E sad, svejedno kako se taj predak zvao: Škeran, Šćepan ili Đoko (kako se različito navode u pojedinim šemama) postoji velika mogućnost da su Radani, Vukajlovići i Drvendžije od tri brata.
 • plemena -101651 - 29.12.2017 : Zivan Vujic Ub - best (0)

  Porijeklo prezimena Vujić


  Interesuje me porijeklo prezimena Vujić iz sela Blažijevići, opština Srebrenica.
  plemena -101624 - 25.12.2017 : Vladimir Petrovic Šabac - best (0)

  Porodično stablo porodice Petrović


  Poštovani, zanima me poreklo mojih predaka Petrovića iz sela Galović, opština Koceljeva. Slavimo slavu Svetog Jovana Krstitelja 20. januara.

  Rođen sam 19. 10. 1987. u Šapcu, moj otac Dragiša Petrović rođen je 04. 01. 1959 u Galoviću, moj deda Gvozden Petrović rodjen je 01. 08. 1935. u Galoviću, od oca Čedomira i dede Ananija, i njegovog pradede Jovana. Stari iz sele su govorili da se taj moj navrndeda Jovan doselio u Galović negde iz Bosne, i da smo se prezivali Miličić pa kad su došli u Galović su promenili u Petrović.

  Toliko što ja znam, a bio bih veoma zahvalan ako bi ste imali još bilo kakvu informaciju. Hvala unapred!
  plemena -101615 - 23.12.2017 : Dusko Mijovic Beograd - best (0)

  RE: Poreklo prezimena Stambolić


  Zdravo Dobrice,
  Video sam da se interesuješ za poreklo. Reci mi koju slavu slavite?
  Pozdrav, Duško
  2sr -101599 - 16.12.2017 : Ex-ponto - best (0)

  Deskov Dub


  Miloše,

  od "malih nogu" znam priču o Deskovu Dubu, o pokolju, spaljivanju ljudi, krtolištu, a na osnovu napisanog predpostavljam da i ti to znaš. Vjerovatno si video ovu reportažu, a ako nisi, ovdje su izrečeni neki detalji:  Razmišljao sam o motivu i osnovnom povodu da se stvari odviju na takav način. Čuo sam i ranije neke pretpostavke o tome zašto susjedna sela nisu "taknuta" i malo mi je toga izgledalo vjerovatno. Ono što je neko moje viđenje i usuđujem se da ga iznesem ovdje je sljedeće:

  Nakon povratka sa Sutjeske Vlado Šegrt se sa nekoliko desetina saboraca odmorio pored sela (Barni Do) i bio tu počašćen. S obzirom da su u akciji (meni to izgleda kao odmazda) na Deskov Dub (ja to mjesto poznajem pod tim imenom) učestvovali Nijemci, mislim da su i oni saznali za ovo "gostoprimstvo" i isplanirali odmazdu.

  Nesoj iz Fazlagića Kule nije trebalo upitati dvaput kada je trebalo krenuti u pijenje srpske krvi, a jedino što je sačuvalo neka od sela na putu je nadzor Nijemaca.

  Šta vi mislite?

  Idi na stranu - |1|2|