fix
Logo
fix
Nalazite se na Politika- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
politika_srbija -102473 - 14.07.2018 : Nomad Srbija - best (1)

Ništa od nacionalne strategije


Da li je danas srpski narod manje ugrožen nego pre godinu dana? Pitanje nije samo retoričko. Još malo pa će godinu dana od kada su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik pompezno najavili donošenje nekakve strategije "o opstanku srpskog naroda". Sve je zvučalo urgentno koliko i kontroverzno.
Dva su datuma bila simbolički tempirana za usvajanje ovog famoznog dokumenta koji kako vreme odmiče sve više liči na nikad obznanjenu "platformu o Kosovu" Tomislava Nikolića. Dakle, "platforma" je bila viđena za usvajanje u parlamentima Srbije i Republike Srpske prvo na Sretenje, a onda je sve prolongirano za Vidovdan. To što je nije bilo na Sretenje objašnjeno je Vidovdanom, pa je "platforma" pomalo zaličila na jeftinu dnevnu politiku, ili ti zamajavanje naroda.

Prođe i Vidovdan, Vučićev režim je poentirao otvaranjem Narodnog muzeja u Beogradu, čime je na zvaničnom nivou relaksirao vidovdansko-kosovsku paradigmu. Da li je Muzej bio isplativiji od "strategije"?

Uglavnom, prošao je i Vidovdan a "strategiju" niko ne pominje, niti joj više daje rokove. Da li bi nam takav dokument vezao ruke oko kosovskog raspleta ili bi ga amortizovao?
Vratimo se u avgust prošle godine: na sastanku u Gradskoj kući u Novom Sadu bili su prisutni predstavnici Srba iz svih zemalja regiona, osim iz Albanije - oni nisu mogli da dođu, kako je tada objasnio Vučićev generalni sekretar Nikola Selaković. Sastanak je trajao sat i po, a po njegovom završetku svi učesnici su prisustvovali obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji", na novosadskom stadionu FK "Veternik".

Tamo su koliko sam ja pratio preko TV prenosa okupili gomilu Srba izbeglih iz RS Krajine i BiH i pod velikim policijskim obezbeđenjem podizali srpski patriotizam, koji je bar meni delovao tako patetičan i prazan kao što je pokojni Milošević u prazno obećavao zaštitu Srba ma gde živeli na prostorima bivše SFRJ (a potom ih predao dželatima) i posle kuda koji, političari u svojie crne limuzine, a narod u prazno, u svoje prazne kuće, sa još praznijim novčanicima, a i polotičari (Vučić i Dodik) znaju da od tih priča nema vajde, a i taj po ko zna koji put nasamareni narod zna da od toga nema ništa ode da živi svoje isprazne živote, ne znajući zašto su se uopšte i okupili...

Eh, narode, nikada pameti nećeš doći, prevaren, pokraden, raseljen, ponižen i opet se okuplja na šupljim pričama vlastodržaca koji na patnjama srpskog nacionalnog korpusa, besciljno vlada, i sve to nažalost prolazi, a Srbi to mazohistički trpe, pogotovo oni koje su ti isti političari devedesetih smatrali za kusur po kojekakvim Dejtonima, Rambujeima, Briselima.

A, sinovi novih nacionalnih "mesija" sa kriminogenim tipovima gledaju utakmice na svetskom fudbalskom prvenstvu iz prvih redova na stadionu, sa neizbežna tri prsta podignuta u vazduhu, valjda se tako patriotizam dokazuje, a vi prognani, invalidi rata, borci sa frontova, dobro razmislite odakle ćete namaknuti da platite račune i decu nahranite...

Pozdrav napaćenoj srpskopj sirotinji od Nomada.

RE: Ništa od nacionalne strategijeNomad,

strategija je dokument koji se ne donosi na jednoj sjednici. O njemu treba da rasprave svi relevantni parametri društva, od inteligencije do sirotinje. Pored toga, strategija nije "slovo u kamenu" jer se ona mijenja zavisno od okolnosti. U svakom slučaju, dobra stvar je što se neko sjetio da pokrene to pitanje. Svaka čast Vučiću, pa i Dodiku.
republika_srpska -102451 - 10.07.2018 : Nomad Srbija - best (2)

Rodoljubivi tender MUP-a Republike Srpske


Piše: Srđan Puhalo

Prije neki dan mogli smo pročitati tender MUP-a Republike Srpske broj 348-1-1-62-3-33/18 o nabavci jetrenih pašteta u vrijednosti 180 000 KM. Ono što me fasciniralo je preciznost same specifikacije koji je napisao nevjerovatni poznavalac pašteta, a koji je tražio sljedeće:

 • "pašteta od 150 g treba da sadrži najmanje 22, 5% svinjskog mesa, minimalno 10% jetre, 34% masnog i vezivnog tkiva, 27% supe, crnog luka 2, 5%, bjelančevinastih proizvoda od soje 0, 5 %, začina i ekstrakta začina 0, 4% i šećera 0, 30 %. Ukupno svega 97, 7%. "

  Naravno da me interesovalo koja je to pašteta, jer ako valja policiji Republike Srpske, valja i mojoj porodici? Krenuh u potragu.

  Prvo sam izguglao sve ex-Jugoslovenske proizvođače pašteta, a onda krenuo da analiziram njihove sastojke tražeći najsličniju recepturu sa specifikacijom MUP-a Republike Srpske i evo šta sam našao.

  Odmah sam eliminisao Argetine, Podravkine, Pik Vrbovec i Vindiine paštete pošto oni nemaju pakovanja jetrenih pašteta od 150 g. Za paštetu Gavrilović nisam našao da li se proizvodi u pakovanju od 150 g, ali sam zato pažljivo proanalizirao sastojke i u odnosu na zahtjev MUP-a Republike Srpske, nedostaju sastojci: soja, crni luk i supa. Ova pašteta najvjerovatnije otpada.

  I pored prijteljskih odnosa sa Draganom HDZ BiH Čovićem policajci iz Srpske neće se sladiti hrvatskim paštetama.

  Okrenuh se Bosni i Hercegovini i odmah eliminisah proizvođače iz Federacije BiH: Ovako, Bajra i Madi paštete jer u njima nema svinjetine. U Republici Srpskoj nađoh jetrenu paštetu porizvođača Sare iz Broda u pakovanju od 150 g, ali koje imaju 45% pilećeg mašinski okoštanog mesa, a to nije ni blizu pašteti koju traži MUP Republike Srpske.

  Kao što vidite ni u Bosni i Hercegovini nismo našli paštetu koja bi odgovarala specifikacijama MUP-a Republike Srpske.

  Okrenuh se Srbiji. Prvo odoh do Karnexa i utvrdih da imaju pakovanja jetrenih pašteta od 150 g, ali su vrlo šturi kod navođenja sastojaka. U njihovoj jetrenoj pašteti ima 31, 2 g masti, 9, 1 g proteina, 0, 4 g ugljeni hidrata i teško je povjerovati da sa ovako siromašnom ponudom mogu da zadovolje sitničave zahtjeve policije Republike Srpske. Znači oni otpadaju.

  Neoplanta iz Novog Sada svoje paštete ne pakuju u konzerve od 150 g tako da sam ih odmah eliminisao.

  Potom odoh do još jednog renomiranog proizvođača pašteta Yuhora iz Jagodine za kojeg sam siguran da pakuje jetrenu paštetu u konzerve od 150 g. Pogledam sastav paštete, ima svinjskog mesa, jetre 12%, proteina najmanje 9%, masnog i vezivnog tkiva, bujona, bjelančevinastih proizvoda od soje, začina, ali nema crnog luka. Otpade i Yuhor sa tendera.

  I taman kada sam odustao od potrage za policijskom paštetom negdje u dnu police ugledah konzervu jetrene pa¿tete proizvođača Takovo iz Gornjeg Milanovca. Krenem da čitam sastojke na etiketi i pade mi mrak na oči: masno tkivo, svinjsko meso, supa, jetra min. 10%, bjelančevinasti proizvodi od soje, CRNI LUK, začini, ekstrati začina, kuhinjska so, ¿ećer, konzervans E 250. Bio sam siguran da je to pa¿teta koju traži MUP Republike Srpske, pomislih kakva je ovo koincidencija kao da je Rodoljub Dra¿ković, vlasnik Svislajon iz Takova, pisao specifikaciju za ovaj tender. Rekoh sebi "stani Srđane budi i ti rodoljub, ne oklijevaj, ne sumnjaj, već kupi svojoj porodici i djeci taj delikates, jer ako ta pa¿teta valja na¿oj policiji Republike Srpske, valja i tebi i tvojoj porodici. "

  P. S. U 2017. godini u MUP-u Republike Srpske radilo je 365 Bo¿njaka i oni će imati priliku da jedu ove pa¿tete sa svinjetinom, a u slučaju da ne jedu svinjetinu moraće da kupe sami sebi neku drugu pa¿tetu, jer tendera za druge pa¿tete neće biti.

  Preuzeto sa portala Frontal
 • nedeljko -102387 - 10.06.2018 : Nedeljko Žugić Pale - best (2)

  Ljudovanje: Nedeljko Žugić (RTV RS, urednik Veselin Gatalo)


  republika_srpska -102263 - 04.05.2018 : Feniks Republika Srpska - best (5)

  Imamo li obraza i srca?


  Pozdrav za svu moju braću sa ratišta, pozdrav za sve one koji su bili i ostali hrabri lavovi. Nažalost takvih je danas malo. Mnogi od njih su se uplašili onih koji su u ratu bili miševi, krili se po nekim radnim obavezama, daleko od prvih borbenih linija, ili pak u Srbiji. Pritajili se da prođe rat i svojom lukavošću čekali da se dograbe onog što smo sačuvali i stvorili.

  Nakon rata su postali vlast, napravili zakone koji će im omogućiti moć i zaštitu, kako bi uzeli sve ono što je naše. Takve je čekao Zapad: ljigavce , derikože, kukavice, poltrone i sve one koji prodaju svoju dušu, vjeru, braću, otadžbinu, sve za 30 srebrenjaka. Oni su najbolje oružje u rukama onih koji godinama žele da unište ove prostore i narod koji na njemu živi. Uspjevaju u tome jer se u istočnom djelu Republike Srpske za pola godine više umre i odseli stanovnika nego što je poginulo za četiri godine rata. Slična situacija je i drugim djelovima RS-a, ali ne baš tako dramatična.

  Uništili su fabrike, od radnika napravili robove koji kod režimskog robovlasnika radi za 450-500 KM ili nadničara koji radi najteže poslove za 20-30 KM.

  Nažalost, uništitelji na vlasti ni za to nemoju razumjevanja jer njima je sve malo. Malo im je što su opljačkali fabrike, posjekli šume, prodali rijeke i rudnike, državnu zemlju i poslovne prostore, odmarališta, pokrali međunarodne kredite i državne banke, elektroprivredu, željeznice... Malo je to njima braćo, malo. A da bi se još više popravili finansijski, uveli su nam akcize na gorivo (kažu što se narod mora toliko voziti kao mi koji se moramo mučiti i svaki dan voziti državnim gorivom i državnim vozilima). Akcize na duvan su tako "male" da državi od pakle cigareta koja košta 5 KM ostaje 4,2 KM a onaj koji ga je proizveo ima 0, 70 KM i prodavac 0,10 KM (što narod mora pušiti i trovati se kada ga oni koje su birali dovoljno truju).

  PDV je 17% a već najavljuju da će posle izbora biti 20%, cjene električne energije, telefona i vode su enormno visoke i vjerovatno prilagodene onoj visokoj plati od 500 KM koju može ostvariti demobilisani ratnik, a danas rob vlasti i režima koji nemilosrdno melje sve pred sobom.

  Pitam se do kada će moja braća ćutati i gledati kako nas uništavaju oni koji ne znaju kako je bilo stvarati ovu našu državu. Hoćemo li još ćutati i gledati kako uništavaju i ovo malo što je ostalo od onoga što smo stvorili. Tjeraju nas, braćo, iz otadžbine naše, zemlje naših predaka, tjeraju nas "trbuhom za kruhom" dok su njihovi stomaci i stomaci njihovih saradnika prepuni.

  Sramota je braćo više ćutati. Sramota jer smo pogazili sami sebe, pogazili grobove naših saboraca, prolivenu krv, izgubljena i ostavljena ognjišta. Sramota je ćutati i gledati kako od pune kuće ostaje samo ljuštura, bez ikakve budućnosti za nas, ali što je najžalosnije bez bilo kakve budućnosti za našu djecu i pokolenja koja dolaze.

  Zar ćemo dozvoliti da od onih, koji su nas najviše razjedinili i ocrnili, ostanemo poraženi ili ćemo braniti ono što je naše, kako bi mogli jednoga dana koji nas sve čeka, umijesto postiđeni i sramno da izađemo svijetla obraza i dostojanstveno pred naše svetitelje i upokojene pretke koji su časno branili svoju vjeru i ono što su nama ostavili da mi ostavimo svojim pokoljenjima?
  bors -102247 - 30.04.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Bumerang


  Gledam večeras RTRS i slušam uredničke komentare na hapšenje Dudakovića.

  I da postoji slobodno novinarstvo onda bi ti isti novinari trebali da istražuju ko je kriv što se policija BiH ponaša tako kako se ponaša iako gospodin Dodik tvrdi da je on spriječio stvaranje policije BiH i laže srpski narod.

  Ako SIPA može da hapsi koga god hoće na cijeloj teritoriji BiH pa jasno je da je ona državna policija.

  A kako je došlo do stvaranja državne policije?

  Da postoje nezavisni novinari na RTRS onda bi oni to lako objasnili srpskom narodu. Naime, kada je Visoki predstavnik bio neograničeni autoritet on je znao kako da srpske kvazipolitičare natjera da legalizuju njegove ideje. Zaprijeti smjenom sa funkcije a onda srpski kvazipolitičari da ne bi ostali bez stolice narede svojim poslušnicima u poslaničkim klupama da dignu dva prstića u vis i da to postane zvanično. Jedini što su ti jadnici zaboravljali da visoki prestvnik na može smijeniti narod.

  Postojao je jedan svijetli primjer, a to je Aleksa Buha koji je ustajao u skupštini i govorio poslanicima da ne glasaju pošto kad oni dignu ruku to je zvanični stav Republike Srpske, ali su nažalost poslušnici čuvali stolice svojim vođama a koga još briga za RS. Vjerovatno je Aleksa Buha zbog toga i napustio politiku da očuva svoj moralni lik.

  Ovom metodologijom stvorena je gomila antidejtonskih institucija i jedini i isključivi krivci za to su srpski kvazipolitičari. Ima ih i danas mnogo na političkoj sceni i nimalo se ne stide jer oni ne znaju šta je stid.
  bors -102235 - 27.04.2018 : Milenko Đurič Doboj - best (0)

  Igre oko podizanja spomenika u Doboju


  Doboj je jedan od rijetkih gradova u Republici Srpskoj koji još nije podigao spomenik borcima Vojske Republike Srpske koji su poginuli u ratu. Taj posao je u većini opština u RS davno završen.

  Predložio bih BORS-u i Veteranima da prevaziđu lične animozitete i sjednu za zajednički sto i da pokušaju utvrditi zbog čega opština Doboj stalno prolongira izgradnju spomenika.

  Ako su istinski predstavnici boračke populacije vrlo lako će ustanoviti koji su to razlozi.

  Evo nekoliko tema za razmišljanje:

 • Da li nekome ne odgovara predložena lokacija i ko je taj?
 • Da li se neko plaši da će poremetiti balans biračkog tijela i ko je taj?
 • Da li možda Opština Doboj mora tražiti saglasnost Zajednice turskih opština za podizanje spomenika?

  Ovo su samo neka moja razmišljanja ne mora značiti da sam u pravu.

  A vi gospodo koji prestavljate borce, ako se i dalje budate postavljali pasivno ja ne mogu izvesti drugi zaključak nego da ste najobičnije marionete u nečijim rukama.
 • bors -102233 - 27.04.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Agresija


  Ovaj termin je vrlo često u upotrebi od strane bošnjačkih političara a podrazumjeva se da su agresori Srbi.

  Kratko bi se osvrnuo na Ustav BiH koji je bio na snazi u predratnoj BiH. Po tom ustavu sve tri nacionalne zajednice su ravnopravno odlučivale o svemu kada je BiH u pitanju. Da bi se bilo kakva validna odluka donijela morala je postojati saglasnost sva tri naroda. Onog momenta kada su Hrvati i muslimani odlučili da izađu na referendum izvršili su agresiju na srpski narod u BiH. I to je jedina prava istina kada se upotrebljava termin agresija na ovim prostorima a sve ostalo je falsifikovanje istine.
  enes_durak -102201 - 19.04.2018 : Rade Lucic Vozdovac - best (1)

  Treba hapsiti one koji su naredživali


  Pozdrav za sve čitaoce ove stranice. Enes Durak i ja smo bili zajedno u moliciji pre rata, i on je važio za dobrog i disciplinovanog policajca. Bio je dobar kolega i dobar drug. Mislim da ovo za šta ga sada sude verovatno nije iz njegove glave, to je radio po naredženju od nekih glavešina koji sada sjede u foteljama i ni zašta ne odgovaraju. Poznato mi je da Enes u službi nikad ništa nije uradio bez naredženja, i da je uvjek u svemu bio realan i pravedan uključujući tu i posao. Prvo bi trebalo hapsiti one koji su naredživali pa onda Duraka i ostale.
  enes_durak -102137 - 28.03.2018 : Buba Maric Nis - best (0)

  Enes Durak


  Zatražite i ostale po Vogošći koji šetaju i uživaju. Ima ih dosta koji su bili do Enesa, a sada beže da ne bi svedočili. Kriju se po planina i druga mesta. U Vogošći imate osobu koja je bila odmah do Enesa, a danas šeta mirno ulicom i hoće da beži. Ima i on krivice, sve se zna.
  bosna_danas -102109 - 21.03.2018 : Nomad Srbija - best (0)

  Nezgodan svedok


  Holandija ne daje nezgodnog svedoka: Odbijen zahtev za izručenjem Nedžada Herende. Optužen za streljanje vojnika JNA

  PRAVOSUDNI organi Holandije odbili su zahtev Ministarstva pravde BiH za izručenje Nedžada Herende pravosuđu BiH. Reč je o nekadašnjem pripadniku zloglasne jedinice "Ševe" za kojim je prošle godine raspisana crvena Interpolova poternica zbog ubistva osam vojnika JNA, koji su streljani u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine.

  Za taj zločin u toku je suđenje bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP RBiH Draganu Vikiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova RBiH Jusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću. Optuženi su još i Herenda i Edvin Jusić, koji su godinama nedostupni pravosuđu BiH i za njima su raspisane poternice.

  Obojica su bili pripadnici "Ševa", jedinice Službe državne bezbednosti MUP RBiH za koju se vežu brojni ratni zločini nad Srbima, ali i ubistva sa političkom pozadinom koja su izvršena po nalogu tadašnjih bošnjačkih vlasti. Herenda je važio za glavnog egzekutura te jedinice, pa se verovalo da bi njegovo pojavljivanje pred pravosuđem BiH i potencijalno svedočenje mogli dovesti do razotkrivanja velikog broja zločina. To bi podrazumevalo i procesuiranje pojedinih bošnjačkih lidera, te obaveštajaca i policijskih službenika tog vremena.

  Između ostalog, Herenda se pominjao kao ključni svedok u istrazi ubistva Nedžada Ugljena, nekadašnjeg pomoćnika direktora bošnjačke Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), te atentata na suprugu generala tzv. Armije BiH Sefera Halilovića i njenog brata, ali i na ratni pokušaj ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele.

  Zašto je odbijen zahtev za izručenje u Ministarstvu pravde BiH nisu mogli da objasne.

  Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, kaže da postoji opravdana sumnja da je međunarodni faktor imao veliki uticaj na to da se odbije zahtev za izručenje Nedžada Herende.

 • Odbijanje izručenja je pokušaj prikrivanja onog što su Bošnjaci radili Srbima u Sarajevu, te uloge međunarodnog faktora u tome. Verovatno je procenjeno da bi on mogao "propevati" o svemu u čemu je učestvovao i što je video - rekao je Kojić.

  PRIVATNIK IZ ASENA

  HERENDA je navodno lociran u gradu Asenu, gde se bavi privatnim biznisom i nikada zvanično nije uhapšen. Federalni mediji pišu da je u iskazu iz 2015, tvrdio da se nalazi pod nadzorom suda u Holandiji, da je ranije imao azil koji mu je ukinut, te da nikada nije dobio državljanstvo te zemlje.
 • bosna_danas -101919 - 15.02.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Presedništvo BiH i rasprava o ulasku u NATO


  Čitam danas teletekst FTV, a nešto slično je objavljeno i u dnevniku RTRS, da je presedništvo danas raspravljalo i o MAP za ulazak u NATO.

  Ništa mi više nije jasno u vezi sa tim pitanjem! Skupština RS je donijela rezoluciju o vojnoj neutralnosti pa bi bilo sasvim logično da Član presedništva iz RS ako prestavlja Republike Srpske upozori da je to završena priča. Ili možda gospodin Ivanić ne poštuje mišljenje srpskog naroda iz RS i zastupa svoje lične stavove. Ovo je veoma značajno političko pitanje pa mi nije jasno da se ne oglašava ni presednij vlade RS ni presednik RS. Izgleda da se igraju nekakve igre bez granica a sve u funkciji izbora.

  A sve je veoma jednostavno. Građani u skupštini preko svojih izabranih prestavnika donose određene odluke i tako je u čitavom svijetu. Ako većina poslanika u skupštini donese odluku o vojnoj neutralnosti to znači da većina građana u RS ne želi da RS bude članoca NATO pakta. Gospodinu Ivaniću su veoma dobro poznati osnovni demokratski principi na kojima počiva moderna demokratija pa mi nije jasno da li on to priziva anarhiju na ovim prostorima.

  Najčudnije u svemu ovome je šta je sa BORS-om i Veteranima zašto oni ćute, pa valjda bi rukovodstva boračkih organizacija trebala prva da reaguju.
  eu -101881 - 09.02.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Dvostruki aršini Evropske Unije


  Vidimo iz najnovijih dokumenata EU da Srbija ako želi postati članica EU između ostalog prije toga mora riješiti pitanje granica sa susjedima. Postavlja se opravdano pitanje kakvi su to aršini EU, pošto su i Hrvatska i Slovenija primljene u EU a da nisu riješile taj problem? Da li to postoje više vrijedne i manje vrijedne države?

  Interesantno je da niko od političara sa ovih prostora ne smije postaviti to pitanje ni gospodinu Hani ni Junkeru, valjda da se ne bi zamjerili.

  Po svim svojim dokumentima, EU je ravnopravna zajednica država članica, ali to naravno nije istina jer postoje zemlje prvog reda (Njemačka, Francuska, Engleska) zemlje drugog reda(sve ostale zapadnoevropske države)i zemlje trećeg reda (sve novoprimljene poslije pada berlinskog zida).

  Upravo zbog svoje neprincipijelne i unutrašnje i spoljne politike a koja je pod velikim uticajem SAD, doći će vrijeme kada EU neće moći opstati.

  Što se tiče BiH, ukoliko dođe u poziciju da postane članica, to će biti pod uslovom da bude jedna vlada u Sarajevu, jedan presednik države i još što-šta, a to bi bio definitivni kraj RS.
  bors -101841 - 01.02.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Tekst govora Dragana Čavića sa konferencije za novinare


  Gospodin koji piše pod pseudonimom NOMAD napisa Dodik , cepa, BORS ali moram priznati da ništa nisam razumio pa te molim da mi pojasniš. Koliko sam ja ukapirao, ovo što si ti objavio je integralni tekst konferencije za novinare koju je održao Dragan Čavić. Iz cijelog teksta ne vidim ni jedan tvoj komentar na račun izjava koje je dao gospodin Čavić. Da li ih podržavaš ili ne, pa mi je samo po sebi objavljivanje teksta besmisleno.
  republika_srpska -101835 - 31.01.2018 : Orlovic Trebinje - best (2)

  Akcize za gorivo


  01. 02. 2018. u 00. 35

  Upravo je borac za "srpstvo" krenuo sa bratom Bakirom na ubiranje akciza na gorivo. Srećno nam... glasačko tijelo!
  bors -101825 - 29.01.2018 : Misa Dragovic Pale - best (0)

  Borački dodatak na godišnjem nivou


  Imam 58 godina. Išao sam u Opštinu Pale da predam zahtjev da godišnji dodatak na godišnjem nivou, jer smatram da imam pravo na to. U Zakonu o borcima u čl. 33 piše da borac ima pravo na godišnji dodatak na godišnjem nivou na osnovu angažovanja u ratu u zoni ratnih dejstava. Ja sam borac 3. kategorije, od čega u zoni ratnih dejstava imam 33 mjeseca i 20 dana, a van zone borbenih dejatava 2 mjeseca i 10 dana, što sveukupno iznosi 36 mjeseci. Rekli su mi da samo borci 1 i 2 kategorije imaju pravo na godišnji dodatak, iako u zoni borbenih dejstava imam 33 mjeseca i 20 dana. Bitni su im mjeseci van borbenih dejstava. Nisu mi dali da predam zahtjev, nego sam glatko odbijen uz obrazloženje, da ću tek nakon 60 godine imati pravo na mjesečni borački dodatak.

  Kakve veze imaju godine uopšte sa ratom? Mnogi borci, oboljeli po rovovima nikad nisi ni dočekali nikakav borački dodatak. U našoj jedinici mladi borci, koji su bili na prvim linijama, nemaju dovoljno mjeseci, te su svrstani u 3. kategoriju niti imaju pravo na godišnji niti na mjesečni dodatak. Trebaju čekati 20 godina dok ne navrše 6o godina da bi primali ovaj ionako bijedni iznos.

  Da li će ikada naši borci dočekati ikakvu pravdu? Bore li se uopšte, ovi foteljaši u boračkim organizacijama za boračku populaciju, zbog kojih i imaju svoja radna mjesta, a većina boraca na biroima rada godinama, i rade za dnevnicu da prehrane svoje porodice? Mogli bi bar izdejstvovati da borci imaju makar subvencije za struju, besplatno školovanje djece na fakultetima, ili bar pola iznosa školarine...
  eu -101823 - 29.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Demokratija ne EU način


  Povod za pisanje je najnovija rezolucija o BiH u evropskom parlamentu. Između ostalog se spominje entitetsko glasanje kao prepreka daljem razvoju zemlje. Pa da malo analiziramo principijelnost EU, kada je BiH u pitanju:

  Traži se od BiH da se sprovode odluke Ustavnog suda, ali se nigdje ne navodi konkretno ko je glavni kočničar u sprovođenju istih. Ni slučajno se ne spominje da je BiH jedina evropska zemlja u čijem ustavnom sudu sjede stranci koji presudno utiču na donošenje odluka to je za EU nebitno. Dakle kada je ustavni sud u pitanju EU je principijelna a kada je u pitanju Dejtonski sporazum i entitetsko glasanje može i drugačije.

  Da vidimo sada Kataloniju. Narod ponovo glasao isto, ali se njihov vođa ne može vratiti u Španiju. Dakle, demokratija važi samo ako je u interesu centara moći.

  Rusija se optužuje za Krim, a narod izađao na referendum i tražio da se ponovo pripoji matičnoj državi. Pri tome je naravno normalno da isto pravilo ne važi i za Kosovo pošto je to kako oni kažu specijalni slučaj.

  U jednoj od članica EU fašizam poprima zabrinjavajuće razmjere ali se demokratske EU po tom pitanju uopšte ne oglašava.

  Demokratska EU veoma dobro zna ko je i zašto izazvao izbjegličku kriza ali nema petlje da to javno kaže.

  I moglo bi se na ovu temu pisati mnogo ali je bespredmetno valjda će se ta interesna zajednica koju je organizovao krupni kapital da bi pljačkao male i siromašne evropske država raspasti.
  bors -101807 - 27.01.2018 : NOMAD Srbija - best (1)

  Dodik 'cepa' BORS


  Predsjednik NDP-a Dragan Čavić u intervjuu i otvoreno govori o "crnim listama" i kupovini maskirnih uniformi za organizacije koje iskazuju lojalnost prema predsjedniku RS, a što je, kako kaže, dio koncepta koji će sve više biti intenziviran do oktobarskih izbora.

  Suštinski cilj je da se među biračima srpske nacionalnosti u RS stvori slika da su protekle četiri godine predstavnici Saveza za promjene radili protiv interesa RS, tvrdi Čavić.

  Predsjednik RS Milorad Dodik tvrdi da je od Srbije i drugih zemalja traženo njegovo privođenje i da su iza tog zahtjeva stajale stranke Saveza za promjene, što ovaj politički blok negira i kaže da je prema institucijama Srbije upućen zahtjev koji se odnosi na provjeravanje Dodikove finansijske transakcije. Prema Vašem mišljenju, šta je pozadina ove priče?

  ČAVIĆ: Ovo nije prvi put, već se radi o kontinuitetu pokušaja pravljenja žrtve i stavljanja članica Saveza za promjene u kontekst lične borbe van zakonskog okvira protiv ključnih ljudi iz SNSD-a. Otkako SNSD nije formirao vlast na nivou BiH u kontinuitetu traje haranga protiv predstavnika iz RS u Savjetu ministara BiH i Parlamentu BiH. Da je to tačno, potvrđuje i Dodikova izjava nakon prošlih opštih izbora, a koja se odnosi na pravljenje "crne knjige".

  To se, poslije, ispostavilo tačnim, a ne treba zaboraviti i da je tom istom prilikom na stranačkom skupu Dodik kazao da će do izbora 2018. godine koristiti svaki dan za mrcvarenje političkih predstavnika Saveza za promjene u institucijama BiH, što se i događa. To je dio koncepta koji će sve više biti intenziviran do oktobarskih izbora, a suštinski cilj je da se među biračima srpske nacionalnosti u RS stvori slika da su protekle četiri godine predstavnici Saveza za promjene radili protiv interesa RS.

 • Jesu li dio tog koncepta i paravojne formacije? Vjerujete li da će organizacije poput "Srbske časti" biti iskorištene u političkoj borbi protiv predstavnika aktuelne opozicije u RS?

  ČAVIĆ: Ništa nije isključeno. No, mislim da je pažnja preusmjerena potpuno na drugu stranu. Ljudi koji su se pojavili u Banjaluci, to društvo, ta organizacija "Srbska čast" jedna je folklorna skupina koja je došla na poziv ljudi iz režimskih redova u RS da naprave nekakvu predstavu i pojačaju doživljaj na samoj proslavi Dana RS.

  Međutim, ključni problem je na sasvim drugom mjestu. To je udruženje "Veterani RS", koje je naprasno nakon demonstracija 2016. godine, kao alternativna boračka organizacija, budući da postoji Republička boračka organizacija, formirano i dobilo status organizacije koja se finansira iz budžeta RS. Naime, nakon odlaska Pantelije Ćurguza sa funkcije predstavnika Boračke organizacije RS, koji je sada "sasvim slučajno" savjetnik u Kabinetu Milorada Dodika, Boračka organizacija RS više nije bila instrument u rukama vladajuće stranke.

  Pošto više nije bilo moguće manipulisati ljudima na čelu Boračke organizacije RS, napravljena je alternativa kroz udruženje "Veterani RS". Tako da su Veterani vrlo brzo, nakon dogovora u Gacku sa ključnim ljudima režima, uspjeli da isposluju da postanu organizacija od republičkog značaja i da dobiju budžetska sredstva za finansiranje. Od tada je ona praktično u funkciji zaštite politike režimskih stranaka i to je osnovni cilj njihovog formiranja.

  Pouzdano znam da je ljudi iz ove organizacije traženo da iskažu svoju lojalnost prema predsjedniku RS. Takođe im je obećano da će im biti kupljene maskirne uniforme i to po 20 maskirnih uniformi za svaki od opštinskih odbora. U 40 organizacija po 20 uniformi znači da je 800 ljudi uniformisano.

  Čemu služi uniformisanje ljudi i šta znači njihova lojalnost predsjedniku RS?

  ČAVIĆ: Među ključnim ljudima vladajuće stranke postoji paranoja da će se desiti nekakva ulica, revolucija.. . Ta paranoja traje nekoliko godina, a u njenom kreiranju učestvuje mnoštvo kreatora sumanutog straha od opozicije. Pune tri godine traje haranga i nema kakvih revolucija nije bilo - narandžastih, ljubičastih, rozih, žutih.. . Svaki put je to bilo povezano sa navodnim rušilačkim namjerama, neredima, po receptu Makedonije, Ukrajine.. .

  Čitav je niz takvih kvalifikacija od naručenih političkih analitičara, prijatelja režima, parabezbjednosnih stručnjaka, koji su naglašavali da je to metod djelovanja političkih stranaka opozicije. Gotovo četiri godine to se nije dogodilo, ali ludilo i haranga traju.

  U tom kontekstu je i kupovina uniformi za "Veterane RS". Postavljam ključno pitanje - što će njima maskirne uniforme? Zašto maskirne uniforme ne kupuje Boračka organizacija RS i kako to njima ne pada na pamet? Na kraju krajeva, zašto uopšte treba uniformisati ljude? To je van pameti.

  Nema nikakvih dilema da iza toga stoje političke narudžbe ljudi iz udruženja "Veterani RS" i rukovodstva RS. Između njih postoji tijesna veza u tom kontekstu. Zašto to rade? Da bi u određenom trenutku iskazali lojalnost i djelovali kao neki "štrajkbrejkeri", odnosno razbijači nekih "protesta i demonstracija", a da oni budu dežurni odredi patriotizma u svim lokalnim zajednicama i opštinama u RS preko te asocijacije veterana.
  Kao dugogodišnjem političaru, je li Vam poznat ovakav scenario?

  ČAVIĆ: Nije ovo ništa novo. Sve je ovo isprobano. Na takav način došlo je do promjene vlasti u RS 1998. godine u režiji istih ljudi. Dakle, to su potpuno isti ljudi, samo na drugim pozicijama. Tada su tim istim metodama uz svesrdnu pomoć stranaca, finansijsku i svaku drugu, organizovali i paravojske i parapolicije i parainstitucionalne organe. Pravili su opšti haos. Na kraju krajeva, pučem su došli na vlast 1998. godine. Danas isti ljudi, samo u novim ulogama, ta ista sredstva žele da iskoriste kako bi zaštitili sebe na vlasti.

  - Na Vaš i generalno na račun predstavnika Saveza za promjene, predstavnici vlasti upućuju grube kvalifikacije. One o "izdajicama" već su opštepoznate. Sad predsjednik RS kaže da ste "poturice". Kako to doživljavate? Je li Vas uvrijedilo?

  ČAVIĆ: Ne može me uvrijediti nešto što kaže Milorad Dodik. Uvrijedilo bi me da mi to kaže osoba koju cijenim i do čijeg mišljenja mi je stalo. Dodik je govorio i mnoge druge stvari, ali nisam reagovao niti mislim da treba reagovati na takve gluposti. Prije svega, korištenje takvog rječnika sa bilo koje strane, pravdanje i hvatanje u tu mišolovku, potpuno je naivno. Ne mislim da takvim glupostima treba davati na značaju.

  Običnim ljudima koji sve to slušaju, pun je šešir svega. Jednostavno im se gade i oni koji to govore i oni koji se brane. Ne želim da učestvujem u tim splačinama. Rekao sam nekoliko puta, pa i u NSRS direktno Miloradu Dodiku, da prema njemu treba da osjećam poštovanje, ali da nažalost osjećam žaljenje.
 • bors -101805 - 26.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Ponižavanje boraca


  Poznata je stvar da državi borci trebaju dok traje rat a kad se on završi postaju balast za državu. Bez obzira ko je na vlasti trudiće se da ih što više razjedini da utiče na to da oni naprave što više raznih udruženja jer će tada biti slabiji. To već imamo u praksi: BORS, Veterani, RVI, Udruženja poginulih i nestalih i sl.

  Logički razmišljajući možemo samo zaključiti da imaju različite interese pa su se podijelili a ja se ne bih sa tim složio. Dok god bude takav pristup vlasti će se igrati sa borcima i smijati im se iza leđa. Ovo pišem sav sretan pošto vlast u RS objavi da će mi povećati borački dodatak za 3.1% i na brzinu izračunah da je to na mojih 67.20 novih malo više od 2 km.

  Gospodo borci, zar ovaj procenat povećanja nije ponižavanje boraca. Da se barem oglasi neko iz ovih slavnih boračkih udruženja pa da reče vladi nemojte nas ponižavati, ali koliko je meni poznato to se nije desilo.
  prava_boraca -101799 - 25.01.2018 : Sanja Maksimovic Brcko - best (0)

  Isplata materijalne štete od NATO bombe


  Moj, sada već pokojni brat je ranjen na Dobojskom ratištu od Nato bombe. početkom 2017. poslao je papire za nadoknadu ratne štete i rekli su mu da će krajem 2017. njegovi papiri doći na red za isplatu. U novembru je umro, nakon teške operacije i mene zanima kome da se obratim, broj ili ustanova da provjerim mogućnost isplate.
  rat1992 -101775 - 22.01.2018 : Sinisa Banja Luka - best (0)

  Tomo Kovač


  Zna li iko išta o Tomi Kovaču? Nedavno sam ga gledao na RTRS-u. Ako zbilja ima nekakve podatke nije u redu da ih krije!
  prava_boraca -101759 - 20.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Prijedlog rukovodstvima boračkih organizacija


  Pretpostavljam da je svakom poznato da su cijene lijekova u BiH jako visoke. Za to se moramo zahvaliti, prije svega farmaceutskom lobiju u koji su uključeni i ljudi iz vlasti jer im to donosi veliki profit. Primjera radi, u Srbiji imate dosta lijekova koji su 2-3 puta jeftiniji nego kod nas.

  Zbog čega gospodo iz boračkih udruženja ne bi sjeli skupa i donojeli odgovarajuće zaključke po ovom pitanju i uputili ih u pravcu Vlade Republike Srpske i Narodne Skupštine? Ako mislite da će neko jedva dočekati vašu inicijativu i postupiti po njoj gadno se varate! Pronalaziće oni razloge zbog kojih ne mogu učiniti ništa, pozivaće se na agenciju za lijekove i slčno, a prava je istina da će mnogi izgubiti dobit.

  Jedini prijetnjama možete nešto postići ako za to imate snage. Od ovakvog zahtjeva bi imali koristi i borci VRS i invalidi i porodice poginulih i nestalih, a vi ih prestavljate.

  Ne vjerujem da vama ovo o čemu ja pišem vama nije poznato pa mi nije jasno ako ste vi istinski prestavnici ove populacije zbig čega ćutite?
  prava_boraca -101753 - 18.01.2018 : Đorđe Lazić - best (0)

  Mjesečni borački dodataka i kako do njega


  Borac sam 1. kategorije i primao sam godišnji borački dodatak jer sam mlađi od 60 godina. Prije šest mjeseci sam napunio 60 godina, međutim još uvijek nisam počeo dobijati mjesečni borački dodatak. Da li je potrebno da se nekome podnese zahtjev za "prelazak" sa godišnjeg na mjesečni borački dodatak, i ako je odgovor "da", kome treba podnijeti zahtjev?

  Hvala na odgovoru!
  bors -101750 - 17.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Bravo gospodine Kovač


  I poče ti pričati o manje poznatoj strani u posledenjem ratu. Samo brate trebao si ranije ako si istinski patriota a ne sada kada su se obrušili na tebe. I pročaš ti istine na RTRS znam to pošto je i meni dosta toga poznato ali ja nažalost ne smijem puno pričati.

  Ako si već počeo onda pričaj do kraja da se razbiju stvoreni stereotipi o nekim ličnostima iz naše novije istorije bilo bi nam to svima od velike koristi.

  Jedan srpski pisac, zaboravih mu ime, pišući o Prvom svjetskom ratu napisa otprilike nešto ovako: Kada pođe rat prvo nastupa pješadija, za njom konjica, pa atriljerija i pozadinske jedinice i na kraju u zadnjim redovima ratni profiteri i kriminalci. Kada se rat završi sve se okrene naopačke oni koji bejahu prvi sada su zadnji, a oni zadnji postaju prvi.

  Eto ti fantastične teme gospodine Kovač da o njoj pričaš a ti znaš puno toga pošto je se i na ovim prostorima dešavalo otprilike isto u poslednjem ratu i neposredno poslije završetka.
  bors -101749 - 17.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Nagradno pitanje


  Tema je patriotizam. Kada su ozbiljni političari u pitanju u njihovom domenu ja smatram da je patriotizam staviti nacionalni interes iznad ličnog u svom političkom djelovanju. Pitanje glasi: Koliko poznajete takvih ljudi u okviru srpskog nacionalnog korpusa.
  republika_srpska -101747 - 15.01.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Pred nama je burno političko proljeće


  Kako stvari stoje, očekuje nas vruće političko proljeće. Sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Republika Srpska je gurnula prst u oko određenim centrima moći i oni će učiniti sve da je destabilizuju. Naravno da će u tome koristiti i domaće snage a dovoljno je pratiti izjave srpskih kvazipolitičara koji se sami etiketiraju. Doduše neke od njih treba razumjeti jer su svjesni da su doživili politički fijasko i samo ih može spasiti ukoliko bi nekakvim vaninstitucijalnim događajima potkopali legalne institucije i da u političkom haosu pokušaju profitirati. Tako da se ne treba iznenaditi da centri moći pokušaju i ovde izvesti nekakvu narandžastu revoluciju.

  U Federaciji BiH je takođe napeto stanje. Ukoliko ne dođe do izmjene izbornog zakona nastaće veliki problemi. Ovaj put Hrvati sigurno neće dozvoliti da im Bošnjaci izaberu člana presedništva iz reda hrvatskog naroda, a sve ide u tom pravcu pošto je već pripremljen i kandidat. Kakav će biti odgovor hrvatskog naroda ostaje da se vidi, a siguran sam da će to dovesti do daljnjeg komplikovanja odnosa u BiH.

  Zbog svega navedenog predložio bih BORS-u i Veteranima koji se kunu da prestavljaju borce Vojske Republike Srpske i koji bi trebalo da znaju da je interes boraca da se očuva Republika Srpska da se aktivnije uključe u politički život u Republike Srpske. Ono što ja vidim u rukovodstvima tih organizacija samo sjede dobri plivači i naravno vode računa da se na bi zamjerili nekom od političkih blokova u RS. Sa takvim neutralnim stavovima samo gube povjerenje u okviru boračke populacije ako ih to uopšte interesuje.

  Evo vam jedan konkretan prijedlog da iz pozicije plivača pređete u aktivan odnos prema problemima u društvu. Organizujte zajednički javne proteste u mom gradu Doboju protiv gradskih vlasti zbog toga što još uvijek nisu podigli spomenik borcima Vojske Republike Srpske.
  bors -101745 - 15.01.2018 : Zeljko Kovacevic Teslic - best (0)

  Prava boraca iz oblasti stanovanja


  Jedno od osnovnih pitanja boračke populacije je stambeno pitanje, koje se rješava dodjelom stanova, dodjelom placeva za gradnju kuća sa građevinskim materijalom, ali samo populaciji koja su izbjegla ili raseljena lica što nije sporno i nije predmet ovog obraćanja. Jedan broj populacije koja je iz kategorija domicilnog stanovništva nema nikakva prava, iako su i toj populaciji potrebni i kuće i stanovi, iz oblasti građevinske infrastrukture.

  Kao primjer navodim borce koji su domicijelno stanovnistvo a nemaju pravo ni na jedan vid pomoći a stambeni objekti su im u veoma lošem stanju u odnosu na nove objekte koje su izgrađeni od strane izbjeglog i raseljenog stanovništva. Dobar način rješenja ovog problema može se naći u Federalnom zakonu koji daje besplatnu građevinsku dozvolu, besplatno borcima prve klase i to za objekte do 100 m2. Da bi se donekle izjednačio status boraca, trebalo bi i o tome povesti računa a BORS bi trebao dati punu podršku jednakopravnosti svih svojih članova.

  Ovo moje obraćanje nije protiv nikoga upereno nego za cilj ima ukazivanje na određene propuste prema određenoj grupi u boračkoj populaciji. Hvala na strpljenju.
  hag -101711 - 06.01.2018 : NOMAD Srbija - best (1)

  Adresa Ratka Mladića


  Evo adrese na koju možete poskati pismo Đeneralu Ratku Mladiću:

  Ratko Mladic, general
  P. I. Haaglanden vestigint
  Scheveningen
  Pompstationsweg 32
  2597 JW Den Haag
  The Netherlands
  prava_boraca -101697 - 05.01.2018 : Orlovic Trebinje - best (0)

  Ne nadaj se ničemu


  Ja sam popio rafal u tijelo i borac sam 4. kategorije. Od ovih se ne nadaj ništa!
  bors -101683 - 04.01.2018 : Feniks Republika Srpska - best (0)

  Pravo na borački dodatak


  Bez obzira koja si kategorija za provedene mjesece u zoni borbenih dejstava imaš pravo na godišnji borački dodatak (u tvom slučaju za 33 mjeseca), pod uslovom ako ne primaš mjesečnu boračku naknadu uz penziju.
  prava_boraca -101673 - 03.01.2018 : Miroslav Maric Sokolac - best (0)

  Pravo na borački dodatak na godišnjem nivou


  U Zakonu o pravima boraca piše da pravo na borački dodatak imaju borci na osnovu mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava. Da li ja kao borac treće kategorije imam pravo na borački dodatak na godišnjem nivou, jer sam u zoni borbenih dejstava proveo 33 mjeseca?
  muzicari -101669 - 02.01.2018 : NOMAD Srbija - best (4)

  Proslava nove godine


  BANJALUKA - Srpska demokratska stranka (SDS) i poslanički klub PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske osuđuju, kako kažu, zloupotrebu vozila Helikopterskog servisa od Vlade Republike Srpske za potrebe dolaska pjevačice Svetlane Ražnatović na novogodišnji nastup u privatnom ugostiteljskom objektu u Banjaluci.

  U saopštenju iz SDS-a navodi se da o dolasku Ražnatovićeve na nastup u privatni ugostiteljski objekat u Banjaluci helikopterom plaćenim novcem građana Republike Srpske, svjedoče fotografije i snimci na Fejsbuk i Instagram profilima pjevačice.

  SDS navodi da se Vlada Republike Srpske u avgustu 2017. godine zadužila 9,4 miliona KM za kupovinu novog helikoptera, te da će kreditno zaduženje za novo vozilo Helikopterskog servisa platiti građani Republike Srpske.

  U saopštenju se dodaje da je "krajnje neprimjereno i nezakonito korištenje javnih resursa Republike Srpske za privatne potrebe, a sve po nalogu Milorada Dodika" koji je, kako kažu, još jednom pokazao težnju da imovinu RS koristi u private svrhe.

  Takođe, poslanički klub PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske traži od Vlade da odgovori na pitanje "za koje tačno potrebe je u novogodišnjoj noći korišten helikopter u vlasništvu Srpske, a koji je pod direktnom nadležnošću Kabineta predsjednika Republike".

  U saopštenju iz PDP-a navodi se da poslanički klub ove stranke traži od Vlade Srpske da hitno odgovori da li je tačno da je helikopter dovezao pjevačicu Svetlanu Ražnatović u privatni noćni klub u Banjaluci.

  PDP navodi da su se pojavili, kako kažu, skandalozni medijski napisi, te da postoji i fotografija na kojoj se jasno vidi da je helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske dovezao pjevačicu na nastup "u noćni klub u vlasništvu ljudi bliskih predsjedniku Republike Miloradu Dodiku".

 • "Od Vlade Republike Srpske tražimo da razjasni da li će i na koji tačno način biti opravdano trošenje novca za ovaj let", navodi se u saopštenju. epublike Srpske tretira kao svoj privatni posjed", navodi se u saopštenju PDP-a.

  Zato smo na samom dnu, zbog jedne pevaljke državni helikopter, pukli smo kao narod skroz, e da mi je znati što izgiboše toliki ljudi , da bi se trošole državne pare nizašta, ej Srbi zar je Arkanova udovica vredna toga...

  RE: Proslava nove godine  Nomad,

  da imam helikopter, ja bih joj ga lično ustupio na upotrebu. Neka ga voza kad je onako dobra!
 • bors -101665 - 02.01.2018 : Helena Udovicic Brod - best (0)

  Pravo na penziju na osnovu pogibije borca


  Poštovani,

  da li možete koga od vlasti upoznati sa činjenicom da supruga poginulog borca nema pravo na penziju ukoliko nije navršila određenu starosnu dob u trenutku kada su njena djeca završila školovanje, ili član 71 traži da na dan smrti borca imate 50. godina što je u slučaju ratnih udovica nemoguće jer suprug gine u 28. godini života, pa kako ja da kao njegova vjenčana supruga imam 50 godina?

  Treba se neko zapitati što sam mu onda trebala biti ja, valjda jedan od roditelja?

  FBIH je napravila izuzetak u slučaju udovica poginulih branioca, pripadnika tkz. Armije BiH, HVO, MUP-a, što je predviđeno da udovica šehida, odnosno poginulig branioca ima pravo na penziju kada navrši 50 godina života.

  Da li je moguće da Federacija, Hrvatska, svi priznaju svoje poginule borce, diče se sa njima a Republika Srpska svoje ne prizna, kao i da nisu poginuli?

  Još je bitno da svi koji su varali fond PIO stvarili pravo na penzije, ako pošteno se odjavite kada dijete završi školovanje, a oni vas ne uvedu u pravo vi gubite sve. Sada ispade da je trebalo varati državu i Fond...

  Helena, udovica, supruga poginulog borca VRS
  republika_srpska -101663 - 02.01.2018 : Feniks Republika Srpska - best (2)

  Kradljivac ukradeno ne vraća


  Poštovana braćo,

  bliži se evo još jedan rođendan Republike Srpske, a najviše razloga za slavlje imaju oni koji su koji su imali najviše koristi od onog što smo stvorili i koji su je najviše opljačkali i obezvrjedili. Naravno, u prvim redovima na proslavi u velikoj većini biće oni koji su bili najdalje od prvih linija, dok smo je mi stvarali i krvarili. Kovali smo je najskupljim materijalom: životima svojih saboraca, djelovima tjela, svojim krvavim ranama, znojem, žrtvovanjem i ostavljanjem vjekovnih ognjišta i grobova svojih predaka.

  Dali smo sve što se moglo dati u njenom stvaranju, a onda smo je predali u ruke onima za koje smo vjerovali da će je znati čuvati i nadograđivati, onima koji će je ukrasti od nas i opljačkati, a nas obezvrjediti, poniziti i zaboraviti.

  Kako su je čuvali? Čuvali su je tako što su izgubili ili prodali skoro sva obilježja i njene važnosti. Igubili su zastavu, himnu, grb, vojsku, sudstvo, ustav a onda uništili i njenu ekonomiju, zdravstvo, školstvo, kulturu i mnogo još toga što bi se trebalo nažalost nabrojati.

  Zadužili su nas 5,5 milijardi koje su opljačkali i uložili u izgradnju neprofitne infrastrukture, a uništili preko 1500 sačuvanih fabrika.

  Trebamo se zapitati šta nam je ostalo od Republike Srpske, pravim borcima i njihovim porodicama? Sigurno samo patnja i izrabljivanje od pljačkaškog sistema i novopečenih biznismena vlasnika "malih preduzeća" čiji su vlasnici veliki ratni profiteri i dezerteri kao i oni čija partijska knjižica ima daleko veći značaj i beneficije nego četiri ili više godina provedenih u ratu ili bilo koje vojno odlikovanje i rane iz rata.

  Danas je država borcu za sve što je dao dala na godišnjem nivou novčanu sumu sa kojom može da kupi 15 kutija cigareta. Toliko smatraju da vrijedi naš doprinos za četiri godine rata i za ono što smo stvorili da bi njih napravili bogatim i da bi krojili naše sudbine.

  Možda nam i treba tako jer ne tražimo ono što je od nas ukradeno, a lopov nikada ne vraća što je od nekoga ukrao. Preostaje nam da se probudimo ili da čekamo borački i da kupimo 15 pakli cigareta i nastavimo da pušimo.
  bors -101659 - 29.12.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Političko slijepilo


  Gospodin Bosić, jedan od srpskih kvazipolitičara na prilično visokoj poziciji u Zajedničkim organima BiH, predloži nedavno da trasa autoputa kojim bi se povezali sa Srbijom ide preko Zenice, Tuzle i Bijeljine u pravcu Srbije.

  Prvo pitanje koje se postavlja da li je ikada pročitao Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Ako je pročitao ta dva dokumenta morao bi znati da je izgradnja saobraćajnica u nadležnosti entiteta i da parlamentarna skupština BiH nema ama baš nikakve nadležnosti u toj oblasti.

  Međutim, daleko je važniji politički aspekt ovog njegovog prijedloga. Ja ne mogu da shvatim da čovjek okreće protiv sebe i svoje stranke istočni i južni dio RS koji su životno zainteresovani da ova saobraćajnica ide kroz istočni dio Republike Srpske. Zbog ovakvih i sličnih poteza u zajedničkim organima BiH, očigledno je da Savez za promjene radi sam protiv sebe, pa mogu misliti kako im se iza leđa smije aktuelna vlast u Republici Srpskoj.
  rat1992 -101635 - 26.12.2017 : Borac vrs - best (1)

  Izgubljene srpske teritorije


  Mi smo čuvali jedno brdo, kotu 715 a sa druge strane ode pola države od Benkovca do Banjaluke, a sve zbog toga da bi političari dobili odnos teritorije 49:51. Najprije su namjerno oslabili liniju, pa onda ispade kao da smo izgubili teritoriju u borbi. Sve to zbog toga da ispadne da su oni dobri i da nikome nisu dali srpsku zemlju. Žali bože onih koji su stradali na obe strane.
  nedeljko -101611 - 22.12.2017 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

  Olovo: Najbolji poklon zavičaju (Nedeljko Žugić)


  bors -101595 - 16.12.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Prijedlog BORS-u: Povući Srbe iz Pravosuđa


  Svjedoci smo čestih negativnih izjava na račun pravosuđa BiH i gotovo svi se slažu da se pravda primjenjuje selektivno. To će se i nastaviti pošto je taj sud nastavak Haškog tribunala. Ako neko misli da će on imati drugačiji pristup od Haškog tribunala, taj se grdno vara pošto on ne smije dovoditi u pitanje haški koncept presuda.

  Evo konkretnog prijedloga za BORS. Obratite se Srbima koji rade u pravosuđu BiH da se povuku iz tih institucija i da im prestanu davati legalitet. Sve su to iskusni pravnici koji veoma dobro znaju da je pravosuđu BiH neustavna kategorija i antidejtonska kategorija. Pokušajte da probudite u njima moral, da zaborave na novac, možda još nisu izgubljeni.
  bors -101577 - 10.12.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

  Rezolucija o vojnoj neutralnosti


  Ja sam ranije pisao na ovu temu i smatrao da je to jedan od načina da prestanu priče o vojnoj imovini odnosno knjiženju teritorije RS na BiH što bi svakako bio neustavan čin.

  Dobro je da je Narodna Skupština izglasala rezoluciju ali ne razumijem nešto drugo. Dragan Čović i dalje priča o NATO integracijama javno na zvaničnim mjestima, ali srpski član Presedništva nikako da upozori da on priča u ime Federacije BiH ili se možda gospodin Ivanić slaže sa njim i ne priznaje odluke Narodne Skupštine Republike Srpske. A moguće je da gospodin Ivanić planira još jedan mandat u Sarajevu i vodi računa da ne naljuti svoje birače iz reda bošnjačkog naroda kojih je na prošlim izborima bilo poprilično.
  nedeljko -101571 - 07.12.2017 : Nedeljko Žugić Pale - best (2)

  Pale: 'KRVAVA Žepa' - promocija epske pjesme Milanka Čobovića, GD 'Starina Novak'


  nedeljko -101569 - 07.12.2017 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

  Pale: Narodna sačekuša spriječava korupciju


  nedeljko -101550 - 04.12.2017 : Nedeljko Žugić Pale - best (2)

  Zelengora: Iskonski stočari i osmjeh Monike Beluči


  Idi na stranu - |1|2|