fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
poginuli -101239 - 18.09.2017 : Sinisa Sarajevo - best (0)

Boban (Sreto) Golijanin


Bog da mu dušu prosti!

Teško ranjen 18.09.1992. negdje poslije 17:00 sati.
Preminuo 20-09-1992. godine.

bihac -101233 - 14.09.2017 : Baja Novi Grad - best (0)

Budimlić Japra


Prije svega pozdrav svim časnim i poštenim borcima. Naime, interesuje me da li ko zna kada je napadnuta Budimlić Japra kod Novog Grada 1995. godine, ko je napadao, ko je branio, i do koje pozicije je 5. korpus došao na tom pravcu. Pozzz
ozren -101229 - 13.09.2017 : Srbac-11101 Strelac Miljevic Srbac - best (0)

Srpčani na Vozućkom ratištu


Mi iz 1. bataljona Srbačke brigade smo došli na Vozuću 1. juna 1994. i preuzeli položaje na Oštricu-Kamenu. Odmah nakon dan-dva su počeli napadi muslimanskih snaga na našu liniju, kao i na drugoj strani Krivaje na Svinjašnicu, Podsjelovo, Paljenik itd. Mislim da smo u toj prvoj turi ostali gore oko 100 dana bez smjene. Nakon toga nam u smjenu dolazi drugi dio našeg bataljona, i mislim da u isto vrijeme dolazi i 2.bataljon naše brigade i preuzima položaje na Izgorelici vežući se na nas bočno desnom stranom.

Ja sam po naređenu za povlačenje napustio poslednji rov koji smo držali 11. spetembra 1995. u 13:00 (reon Borvci) jer su nam Mudžahedini već ujutro prošli iza leđa i u dlaku smo izbjegli ono najgore. Uprkos tome, imali smo ranjenih u tom povlačenju pod nenormalno jakom vatrom sa svih strana.

Cijeli taj period izmedju 1. 6. 1994. i 11. 9. 1995. sam bio redovno u svim smjenama gore od Kameničkog premeta, Oštrica, Izgorelice, Mašinskog Visa, Popovo Osoje, Paljenik, Borovci, Podselovo i sve ofanzive sam prošao kao pješak-strelac. Ukoliko ima neko da je u to vrijeme bio na istim mjestima, bilo bi mi drago da razmjenim doživljaje, pogotovo sa ljudima sa strane armije BiH koje cjenim jer tačno znam koliko im je hrabrosti bilo potrebno da bi se ono sve izdržalo. Naravno, ovdje ne ubrajam onaj šljam iz El Mudžahid,
1kk -101227 - 13.09.2017 : Kartum7193 BanjaLuka - best (1)

Parastos poginulim pripadnicima 1.bVP 1.KK VRS


ozren -101225 - 12.09.2017 : Srbac-strelac Srbac - best (0)

Vozuća


od 1. 6. 1994. prvi položaj Oštric-Kamen 1. bataljon srbačke do 11. 9. 1995. do 13:00 položaj Borovice aktivni učesnik cijeli period... Oštric, kamen, Izgorelica, Čukura, Mašinski vis, Popovo osoje, Paljeninik... iskreno i otvoreno o svim dešavanjima na tom terenu i u tom vremenskom razdoblju sa saborcima kao i sa protivnicima u to vrijeme.
3_sarajevska_lpbr -101201 - 10.09.2017 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (2)

Parastos poginulim borcima 3. sarajevke lake pješadijske brigade


Održan prvi parastos za naše poginule borce. Cijela ceremonija je protekla u najboljem redu, sve do samog kraja! A onda na scenu stupaju neki članovi organizacije vetrani rata!

Veterani Odbrambeno Otadžbinskog rata, razočarali! U svakom žitu ima i kukolja, pa tako i u našoj mladoj državi! Veterani rata, koji su poznati da su samo tamo gdje se jede i pije, dali su mi obečanje da če se maksimalno uključiti u ovu organizaciju. Osim što nam nisu pomogli, napravili su još jedan nedopustiv korak! PREŠLI SU CRVENU LINIJU, u toku ceremonije žustro su napali i vrijeđali članove organizacionog odbora, jer je neko u svom govoru kritikovao njihovu organizaciju!

Neka im to služi na čast!
poginuli -101183 - 09.09.2017 : Marijana Zagreb - best (0)

Branimir Čeliković


Zašto nema na popisu Branimira Čelikovića poginulog 19. 05. 1992. godine u Brčkom?

RE: Branimir Čeliković...zbog toga što u bazi podataka ovog portala još uvijek nemam poginule borce 2. krajiškog korpusa.
3_sarajevska_lpbr -101171 - 08.09.2017 : Aleksa Beograd - best (5)

Parastos junacima 3, SPB


Kada su ranog proleća, te daleke 92. godine, stali rame uz rame oni bejahu očevi i majke, sinovi i ćerke, braća i sestre. Beše među njima radnika i seljaka, profesora i đaka, kadija i sudija, dobrih domaćina, skretničara, vozača, studentarije, manguparije, romanijskih gorštaka i ostale sarajevske raje.

Kada rame uz rame stadoše brat do brata, drug do druga, imadoše jedan zajednički cilj, da sačuvaju svome narodu osnovna prava na slobodu, prava na život, porodicu i jezik.

Stadoše da odbrane svoju kuću, svoju njivu, svoju šljivu, svoju rodbinu i sudbinu...

Poučeni bolnim iskustvom iz predhodnih ratova, ne želeći da dozvole da se i sa njima desi ono što se u prošlosti dešavalo njihovim precima, zbiše se u redove i organizovaše otpor nepravdi i bezumlju.

Kada stadoše jedan uz drugog brat do brata, drug do druga, spašavajući gole živote svojih porodica organizovanost i snaga naše vojske poče da raste iz dana u dan. Znali su da brane i iza sebe imaju vekove postojanja i grobove predaka u surovoj bosanskoj zemlji. Znali su da brane crkvu i veru Sv. Vasilija Ostroškog i Sv Petra Sarajevskog... Znali su da brane zemlju Stefana Kotromanića i Gavrila Principa... Znali su da brane jezik i pismo Alekse Šantića, Filipa Višnjića, Petra Kočića, da brane lik i delo Ive Andrića i Meše Selimovića...

Znali su da će od onog trenutka, kada budu sagnuli glavu i odustali od svoje pravedne borbe, svaka žrtva biti uzaludna, svaka rana biti dosoljena a grobovi predaka postati zarasli i neokađeni. Znali su da će utihnuti školska zvona i dečija graja i da Sunce u izlasku neće sijati njihovom narodu na ovom prostoru.

Hvala im što nisu pognuli glavu i ustuknuli pred silom i nepravdom, vec su svojim žrtvama rasutim po poljima i brdima širom BiH sačuvali naše gole živote, pravdu i slobodu za naš narod. Sačuvali su veru i nadu u opstanak našeg naroda na ovim prostorima...

Kada su ih po memljivim zemunicama grizla gamad i pacovi, kada su svoje zdravlje i najbolje godine života ostavljali po zabitim gudurama i beskrajnim šumama, gde su osim neprijateljskih kuršuma sipali po njima i sneg i led i vatra i bol, znali su da imaju jedan zajednički cilj i na tome im neizmerno hvala...

I sada, dok stojimo ovde pred njihovim večnim kućama, na budućem svetilištu nas i generacija koje dolaze, njihovi jednoobrazni domovi nam ukazuju na jačinu zajedništva i žrtve koju dadoše za nas i za buduća pokolenja. Uz duboki naklon i pijetet našim herojima stojimo i tužni i ponosni na trenutak kada u našim srcima uz počast i zahvalnost osetimo neizmernu slobodu i lepotu ovozemaljskog života koju nam naši junaci podariše.
3_sarajevska_lpbr -101169 - 07.09.2017 : Sokolac Sokolac - best (0)

Parastos poginulim borcima 3. sarajevske brigadep


Parastos poginulim borcima Treće sarajevske pješadijske brigade održaće se u subotu, 9. septembra, na groblju srpskih boraca, Mali Zejtinlik, sa početkom od 12:00 časova.
1kk -101161 - 04.09.2017 : Kartum7193 BanjaLuka - best (2)

Parastos poginulim pripadnicima 1.bVP 1.KK VRS


Dana 10.09.2017. godine, nedelja, u 11:00 u kasarni Kozara u Banja Luci biće održan parastos poginulim pripadnicima Prvog bataljona Vojne policije 1. KK VRS.
3_sarajevska_lpbr -101153 - 04.09.2017 : Aleksa Beograd - best (0)

Za Natasu Špirić


Na žalost, organizovanog prevoza iz Beograda neće biti. Za više informacija javi se na moju mail adresu koja je poznata administratoru sajta. Pozdrav.
poginuli -101151 - 04.09.2017 : Dusko Stanisic Brcko - best (0)

Duško (Borislav) Stanišić


Moj stric DuŠko (Borislav) Stanišić nije imao suprugu a ni djecu.
3_sarajevska_lpbr -101149 - 03.09.2017 : Natasa Spiric Novi Banovci - best (0)

Prevoz do Sokolca


Molim vas interesuje me imali neki organizovani prevoz iz Beograda do Sokolca ili znate da neko ide da bi me povezao.
3_sarajevska_lpbr -101131 - 29.08.2017 : Aleksa Beograd - best (8)

Parastos poginulim borcima 3. sarajevske pješadijske brigade


U subotu 09. 09. leta gospodnjeg 2017. godine na srpskom vojničkom groblju će se uz zvuk zvona sa crkve Sv. Petke, koja se nalazi unutar kompleksa "Mali Zejtinlik" na Sokocu i uz miris tamjana, umilni glas sveštenih lica i svetlost upaljenih voštanih sveća biti održan parastos za sve poginule borce Treće sarajevske pjesadijske brigade.

Uz duboko poštovanje žrtvama, veru i nadu, preživeli borci ce odati počast svojim saborcima, prijateljima, rodbini...

I dok romanijski vetar bude svojim ozbiljnim, septembarskim hukom parao grudi i isterivao po neku suzu iz očiju prisutnih, šaljući im poruke koje će uz volšebni prizor jednoobraznih grobova biti poslate budućim pokolenjima da se nikada više ne ponovi niti zaboravi ono što se desilo našem narodu, u srcima prisutnih će da oživi misao o velikoj zahvalnosti i dubokom poštovanju prema svim žrtvama.

Nakon parastosa i počasti poginulim borcima u crkvi Sv. Ilije (Romanijska Lazarica) će biti održana svečana akademija gde će uz govore velikana i boraca 3. SPB biti organizovano druženje svih prisutnih uz ručak u parohijskom domu.

Uz veru da će prvi parastos nakon 25 godina od osnivanja 3. SPB prerasti u tradiciju i uz nadu da će buduća pokolenja umeti da istraju u razumevanju i podršci onima koji najlepše godine života ostaviše braneci gole živote i razvijajući korake ka slobodi i pravdi za sopstveni narod i pijetetu i naklonu ka svim grobovima na "malom zejtinliku" pozivamo sve ljude dobre volje da svojim prisustvom odaju veličaju ovaj događaj.

Organizacioni odbor
3_sarajevska_lpbr -101115 - 26.08.2017 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (1)

Parastos poginulim borcima 3. sarajevske pješadijske brigade


Mi znamo sudbu i sve sto nas čeka,
No strah nam neće zalediti grudi!
Volovi jaram trpe, a ne ljudi-
Bog je slobodu dao za čovjeka.

Snaga je naša planinska rijeka,
Nju neće nigda ustaviti niko!
Narod je ovi umirati sviko,
U svojoj smrti da nađe lijeka.

Mi put svoj znamo, put Bogočovjeka,
I silni kao planinska rijeka,
Svi ćemo poći preko oštra kama!

Sve tako dalje, tamo do Golgote,
I kad nam muške uzmete živote
Grobovi naći boriće se s vama!

Ovako je Aleksa Šantić u svojoj pjesmi opisao borbu srpskog naroda protiv vjekovnih neprijatelja! Ali, naši neprijatelji su otišli korak dalje, pa je srpski narod u svoju slobodu ovoga puta morao da utka i živote svojih "ŽENA". Krajem dvadestog vijeka nad srpskim narodom nadvila se velika opasnost i prijetnja za opstankom na prostorima BiH.
Istorija se ponavljala! Srpski narod na tim prostorima ponovo je satanizovan. Neprijatelj višestruko brojčano jači prisilio nas je da u svoje redove mobilišemo sve vojno sposobne, pa su i naše "ŽENE" uzele oružje da brane svoju nejač!

Danas, zahvaljući hašim hrabrim borcima, imamo mir, dostojanstvo i slobodu Republike Srpske!

Poginulim herojima, nikada se nećemo moći odužiti, ali možemo se pokloniti nad njihovim grobovima, pomoliti se za njihovu duš i zahvaliti što su položili svoje živote za našu mirniju, bolju i ljepšu budučnost.

Herojska, 3 Sarajevska pješadijska brigada, bila je jedan od najjačih neprobojnih bedema, pred višestruko jačim neprijateljom, zbog čega je morala da utka 452 života u temelje Republike Srpske!

Bivša komanda ove brigade, u znak zahvalnosti, odlučila je da održi parastos za sve svoje poginule borce. Parastos će se održati 9-og septembra 2017 godine, na groblju u "Malom Zejtinliku", Sokolac, Republika Srpska.

Putem ovog našeg sajta, želim da Vas obavijestim i pozovem, da svi Vi koji ste u mogučnosti da dođete na parastos, bez obzira kojoj ste brigadi pripadali, da tog dana prisustvujete na parastosu i poklonite se našim palim herojima!

Vječna slava za 452 poginula heroja 3. Sarajevske pješadijske brigade!
bihac -101109 - 25.08.2017 : Vitez Koja Tamo daleko - best (0)

Stradanje 25 policajaca kod BP


Ako je tačno da je 25 policajaca poginulo, a vidim i s druge strane se potvrdjuje da ih je bilo oko dvadesetak i to naoružanih do zuba. Onda Tigar moj ti zaista nešto žešće muljaš i da si bar smislio neku bolju priču nego ovo što si napisao. Hajde sad logički da razmišljamo. U redu, da vi ubijete jednog koji vam visi na kamionu, ali kako da preostalih dvadesetak kako kažeš naoružanih do zuba svi izginu u sukobu sa jednim tamićem, ma koliko u njemu ljudi bilo oni su u potpuno inferiornoj situaciji u odnosu na policajce jer se nalaze u zatvorenom prostoru. Pa čak i da su prvi shvatili da se radi o neprijatelju i da su prvi zapucali, po logici stvari morali bi izvući deblji kraj. Hajde javi se ponovo i daj svojoj priči logičan smisao.
1kk -101099 - 22.08.2017 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

Monografija 1.bVP 1.KK VRS (13) - Operacija Koridor '92


Selo Unka, južno od Koliba i Broda. Južno od pakla...

Sjećanje st. vodnika, pripadnika 1. bVP, na 18/08/1992. godine

Stvar je u suštini vrlo jednostavna... neka od jedinica VRS, mislim neka Gradijska laka brigada je dan prije tu najebala i poslali su nas... kao da zauzmemo selo Kolibe... bilo nas je 130... i napali smo preko vrlo nepovoljnog terena... em ravnica, em čistina... NAPALI I NAJEBALI... ALI SE NISMO POVLAČILI... tukli smo se nekoliko dana... samo smo taj dan imali čini mi se 6 mrtvih i more ranjenih (u toj akciji je 1. bVP imao šest poginulih i 42 ranjena)... uništenu pragu i transporter... kad smo spali na mizeran broj ljudi zamjenila nas je neka druga jedinica VRS a mi smo izvučeni iz borbe... i onda smo od domaćih saznali da su oni nekim svojim kanalima čuli da su taj dan kad smo mi napali u stvari Hrvati trebali napasti sa neke svoje dvije brigade... lokalci posklanjali žene i djecu i bili spremni na propast... U ZVIJEZDE NAS OKIVAJU... NIGDJE NE DOŽIVLJAVAM POŠTOVANJE KAO TAMO KAD ODEMO.. SPOMENIK POGINULIM POLICAJCIMA SU PRENJELI U DVORIŠTE OSNOVNE ŠKOLE jer su na staroj lokaciji spomenika muslimani i Hrvati SKRNAVILI isti ZAPISAVANJEM i ŠARANJEM... KUNU SE DA NIJE BILO NAS NE BI BILO NJIH NI NJIHOVE DJECE POSLIJE... Kažu da su poslije rata dobili potvrdu od Hrvata da smo napali samo par sati prije njih i da su mislili da su kod nas ko zna kakve snage kad napadamo i tako žestoko udaramo i odustali od svog napada.. . svake godine(18/08)je kao zbor.. . DOČEKAJU NAS KAO BOGOVE a i ta djeca tj. Kulturno umjetničko društvo iz sela dolazi u Banja Luku u kasarnu Kozara na dan jedinice(11/09)...
Uz Sip, Kolibe su mjesto našeg najvećeg stradanja i najtežih borbi sa neprijateljem i sa njihovom tehnikom, tj. tenkovima.
poginuli -101087 - 21.08.2017 : Nada Karac - best (0)

Ilija (Đorđo) Karać


Samo bi htela da napišem to je moj muž. Imam 3 kćeri sa njima živim u Australiji. Želim da kažem da je bio jedna velika i poštena duša i veliki junak. Nikada nije izašao iz naše misli i naše duše. Uvjek je prisutan u priči i sve najbolje o njemu se priča. On je bio izuzetna duša koje je hrabra poštena i vredna.
rat_zvornik -101083 - 20.08.2017 : Beda Isto Zvornik - best (0)

Boškovići, Nikolići, Androvići


Da li ovdje ima i ko sa prostora Boškovića, Nikolića, Androvića, srpskih šetica ili okoline da se nadoveze na teme zadnje, pećine, Kovačevića itd. Ili o nečemu drugom da počne pa da se nadovežem. Skoro sam bio i u Nikolićima, kuće stoje popaljene...
muslimani -101081 - 18.08.2017 : Arne Kakanj - best (0)

Čolak Semiz


Poznaje li neko Čolak Semiza? On je bio iz Kaknja i usljed tih ružnih okolnosti zadesio se u Srebrenici. On je pri povratku iz Rusije i nemogućnošću da se prebaci u srednju Bosnu, on se priključio tkz. ARBIH. To je bilo u ljeto 1992. Čuli smo i da je bio ranjen i da se liječio kod neke porodice Avdagić. Nakon što se oporavio, učestvovao je u nekoj akciji gdje ih je poginulo pet boraca. To se navodno desilo 15. septembra 1992. kod Nove Kasabe ili Han Pijeska. Tada su tijela prikazana na TV SRNA sa njegovim pasošom uz konstataciju da se muslimani vraćaju iz Rusije da prave muslimansu Bosnu. DNK nije dala nikakve rezultate i svjestan sam da ga vjerovatno nikada nećemo naći, ali da li neko zna gdje se tačno to desilo, šta je bilo sa tijelima, da li ga neko poznaje za to kratko vrijeme koje je proveo u Srebrenici. Semiz je tada imao 24 godine, bio visok i proćelav. Hvala.
gorazde -101079 - 18.08.2017 : Sasa 073 NovoGorazde - best (0)

RE: Tane Droca


U tekstu iznad neko je prenio iz baze podataka ovog portala datum i mjesto pogibije, mada kolko se ja sjećam, on je poginuo na putu Jabučko sedlo - repetitor Trovrh.Sahranjen na Vojničkom groblju opštine Novo Goražde koje se nalazi pored crkve Sveti Đorđe u naselju Sopotnica.
gorazde -101071 - 16.08.2017 : Dexon Max Banja Luka - best (0)

Droca Tane


Hvala Saši na odgovor za pokojnog Taneta Drocu. Bili smo baš dobri drugari u JNA i jako mi je žao sto je nastradao. Ima je samo 20 god. Neka mu je laka zemlja.

Da li Saša znaš koje je godine poginuo Droca Tane i gdje je sahranjen? Pozdrav za tebe

Pozdrav.
gorazde -101067 - 15.08.2017 : Sasa 073 NovoGorazde - best (1)

RE: Tane Droca


Tane Droca poginuo na putu Jabučko sedlo, repetitor Trovrh. Vozilo u kojem su bili Droca, Berenc, Jeremić, Đoković naišlo je na postavljenu minu i zasjedu. Niko nije preživio.
rat_zvornik -101057 - 13.08.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Mučenik Slobodan dobija spomenik


V. Mitrić đ 13. avgust 2017.

Boračka organizacija Republike Srpske posle deset godina odužuje dug najnevinijoj žrtvi. Stradao od Orićevih koljača. Spomenik do kraja leta, mora biti na vidnom mestu.

BEOGRADSKI likovni umetnik, Mirko Mrkić, član ULUS, uradio je reljef dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića iz sela Donje Kamenice, kod Zvornika, koji je, izmasakriran početkom juna 1992. godine, u svom dvorištu, kada se vratio po psa. Tragedija Stojanovića, inače, je jedna od najstrašnijih srpskih rana iz rata devedesetih u BiH. Najmlađi Stojanović, Slobodan (12) izmakao je pažnji roditelja i krišom se vratio u svoje selo Kamenica. Orićevi su već bili u njemu. Uhvatile su ga komšije.

Kako, za "Novosti", kaže akademik Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, vlasnik firme "Evro mermer" dugo se čekalo, dogovaralo i organizovalo da se Slobi podigne spomenik. Na kraju, on je odlučio da uradi beleg dečaku u čast i za poruku čitavom svetu.

Spomenik bi, kako kaže general Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, trebalo da bude završen do početka jeseni i biće postavljen u zvorničkom kraju na mestu koje će biti vidljivo ljudima i prolaznicima i onima koji tu borave iz svakog ugla.

Inicijativa za podizanje spomen-obeležja pokrenuta je pre skoro deset godina, ali je bilo niz odlaganja iz razloga koji nisu dostojni spomena.

Dragoljub Drago Marković je u Republici Srpskoj i Crnoj Gori uradio besplatno više od 500 spomenika palim borcima VRS i nekoliko stotina socijalno ugroženim ljudima.

 • Bogu hvala, sada je završetak spomenika samo tehničko pitanje, jer je BORS ispunila sve obaveze prema umetniku koji je radio reljef, a ostalo je moja briga - kaže Mirković. - Na spomeniku će biti isklesane misli velikih domaćih i svetskih umova o deci, njihovim sudbinama, našem odnosu prema njima i obavezi sveta da čuva, ne samo njihove živote, već i prava i da im obezbedi bezbrižno detinjstvo.

  UBICA VESELI

  ALBANKA Eltefe Veseli (na slici), jedan od ubica malog Slobodana, odnedavno čeka suđenje u zatvoru u Sarajevu. Dok sud ne kaže svoje, ostaje priča (i obducentski nalaz) da mu je ona nožem rasparala stomak, odsekla uvo i pucala u njega iz blizine. Stojanovićeve komšije muslimani bili su publika.

  Otac Slobodana Ilija i majka Desa umrli su sredinom prošle decenije. U smrt ih je odvela tuga i nepravda što niko nije bio zvanično ni okrivljen za smrt njihovog deteta.
 • bihac -101047 - 09.08.2017 : Buble Duble Novi Grad - best (0)

  Za Tigra 1975


  Moram se javiti jer je ovaj događaj koji Tigar 1975 pominje opet aktuelan. Malo mi mulja oko toga da je prvi kamion odvezao municiju dok se kraj njih roka sve u 16, ali razumijem to, i ja bih tako kazao da sam na njegovom mjestu.

  Naime, bilo je 25 pripadnika specijale kojima se uskoro vrši ekshumacija zahvaljujući jednom starom didu muslimanu koji je pokazao mjesto na kojem bi trebala biti tijela. Kažem trebala jer je naraslo drveće na tom terenu ali je on pokazao i garantovao da su tu u krugu 30 metara i tako je i bilo. Bili su pobijeni.

  E sada, kako to je pitanje? Navodno su ih opkolili i nisu se uspjeli izvući. A možda je i drugačije bilo, ali to niko neće priznati.
  poginuli -101044 - 09.08.2017 : Simon Mjölby SE - best (1)

  Miroslav (Nenad) Gorančić


  Miroslava je rat zatekao na odsluženju vojnog roka. Vratio se u rodne Žiške zajedno sa posmrtnim ostacima svog brata koji je poginuo kao oficir JNA na Kninskom ratištu. Od tada se stavlja u službu odbrane i veći dio vremena provodi u Okruglici.

  Bio je dobar drug, hrabar borac i čestit momak. Imao je Miroslav mogućnosti da se izvuče iz Bosne, sreli smo se i u Beogradu, gde sam se ja lečio a on odnmarao od rata, ali se stalno vraćao i časno služio svom narodu.

  Koliko sam čuo mina je pala ravno u njegov rov i tako okončala jedan mladi život.

  Miroslave, neka ti je večna slave i hvala za sve lepe trenutke u onim vremenima kad je bilo teško biti čovek a ti si, uprkos svemu, služio za primer svima nama. RIP!
  bihac -101021 - 07.08.2017 : Siniša - best (0)

  Broj poginulih kod kamiona


  Šta je bilo sa ostalim pripadnicima VRS? Da li su svi pobijeni kod drugog kamiona? Koliko je bilo mrtvih pripadnika tkz. Armije BH?
  zaboravljeni -100993 - 31.07.2017 : Laki - best (0)

  Puka Baranin


  Moze li neko reši nešto, naravno ako zna, kako je poginuo momak sa Durmitora, Puka Baranin? Inače, trebalo bi pomenuti da je on zarobio barjak od arapskih Mudžahedina.
  rat_sekovici -100988 - 28.07.2017 : Mladi Borac Beograd - best (0)

  Potez Dole, Tovice, Klještani


  Da li neko zna bar nešto o vođenju borbi na ovom rejonu?
  rat_brcko -100975 - 25.07.2017 : Max N - best (0)

  Boderište


  Pozdrav svima! Da li bi neko mogao da napiše nešto o dešavanjima 08. 03. 1993. godine u Boderištu?
  rat_danas -100965 - 24.07.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (23.07.1992) Zločin u selu Jabuka


  Pripadnici tkz. Armije BiH su iz pravca Goražda upali u ovo srpsko selo i na svirep način su ubili 43 osobe, među kojima je bilo i djece. Najmlađa žrtva ovog pokolja je bio trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

  Preživjeli ističu da su imena zločinaca poznati, a neki su i saslušavani. Ipak, za ovaj zločin nikada nisu podignute optižnice, i sve su prilike da se čeka da umru svjedoci, ali i izvršioci.
  rat_danas -100963 - 23.07.2017 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (0)

  (19.07.1992) Poginuo je Darko Pavlović - Mange


  Na današnji dan u borbi na Misoći kod Ilijaša poginuo je srpski dobrovoljac Darko Pavlović-Mange, koji je došao iz Sombora da pomogne svojoj braći da se izbore za svoj opstanak u BiH.
  poginuli -100959 - 20.07.2017 : Selma Babic Melbourne - best (1)

  Anđelko (Miloš) Marković


  Pozdrav svima, uz veliko postovanje ove stranice i svih vas. Želim da kažem da pokojni Marković (Miloša) Anđelko nije poginuo na ovaj datum kako ste vi napisali. On je poginuo 21.09.1992. godine. Ovo je tačan datum njegova pogibije, jer znam posto smo se družili, a i moj pokojni muž Babić Trifko je poginuo dan poslije, 22.09.1992. godine.

  Puno pozdrava uredniku i svim članovima ovog portala.
  S poštovanjem Selma Babić
  poginuli -100947 - 16.07.2017 : Svjetlana Lizdek Prnjavor - best (0)

  Lizdek Miodrag: 5. novembar 1994. godine


  Interesuje me da li neko TAČNO zna kako je poginuo moj muž Lizdek Miodrag. Hvala unaprijed!
  ozren -100940 - 14.07.2017 : Aleksandar Stjepanovic Doboj - best (1)

  Drago Stjepanović


  Poštovanje,

  Otac Drago Stjepanović mi je poginuo na vozućkom ratištu u septembru 1995. godine. Posmrtni ostaci su nađeni i identifikovani 2005. Znam da je bio u grupi zarobljenih kod Lozne, grupa od 57 zarobljenih boraca, koji su predati mudžahedinima. Skelet koji je nađen je bio bez glave, i tako je i sahranjen.

  Interesuje me da li je neko znao mog oca i bio sa njim na liniji (Bradinj, Prisjeka) te ima informacije kako se sve to odigralo tog kobnog 10. 09. 1995. godine?

  Unaprijed zahvalan na bilo kojoj informaciji.
  nestali -100937 - 13.07.2017 : Dejan Radovic Roma - best (0)

  Novica Mrković, Sarajevo


  Molim vas, ako nekeko može da mi pomogne oko informacije o jednoj osobi. On se zvao Mrković Novica, iz Sarajeva je. Godište nisam siguran, negdje između 1969 i 1971. Zajedno smo bili u vojsci. Ako imate bilo kakvih informacija bio bih vam zahvalan.
  bihac -100934 - 12.07.2017 : Tigar1975 Bihac - best (1)

  RE: Bosanski Petrovac '95.


  Pozdrav svima,

  pretražujući internet naletjeh na ovaj forum i čitajući neke tekstove naletim na post gdje neko pita za događaj u noći oslobađanja Bosanskog Petrovca, i miješanju vojnika ARBiH i VRS.

  Ja sam lično tu noć učestvovao u svemu tome, pa osjećam dužnost da razjasnim taj događaj. Naime nikakvog mješanja dvije vojske nje bilo, kako čujem i dan-danas da po Bihaću kruže te priče. Cijeli slučaj se odigrao ovako:

  Sa svojom jedinicom (u tom momentu 1. bataljon 502. brigade) smo bili na domak Bosanskog Petrovca. Minuti su nas djelili do ulaska u grad. Bilo je to nešto iza ponoći. Lično sam dobio naređenje da se sa još četvoricom svojih saboraca pješice vratim u selo Vrtoče i tu preuzmemo kamion sa municijom i sigurno ga dopratimo do Bosanskog Petrovca da bi se izvršila dopuna jedinica. U Vrtoče smo stigli i sa vozačem i suvozačem kao pratnja krenuli nazad. Da odmah napomenem kamion je bio od JNA kojeg je moja jedinica "zarobila" kod aerodroma Željava. Nakon nekog vremena vožnje, iz šume sam primjetio traktorska svijetla koja su se kretala prema cesti. Par minuta kasnije naš kamion se zasutavlja i straga nam prilazi nekih 20-tak vojnika naoružanih do zuba. Budući da je noć i da su jedinice 5. korpusa daleko ispred nas, mislili smo da su to naši vojnici. Pitali su nas da li ima mjesta da se upute sa nama. Kako smo bili krcati municijom mjesta pored nas četiri nije bilo na kamionu. U tom momentu se iza nas zaustavlja drugi kamion, ali ovaj put civilni ("tamic") sa maskirnom mrežom. Lično kažem idite vidite da li ima mjesta na tom kamionu a oni mi odgovaraju "to nije naš kamion". Ja ih ubjedim da jeste i oni odlaze, osim jednog vojnika koji se nakačio na branik kamiona i kojeg sam svojom rukom držao da ne padne. Nakon par minuta se začula pucnjava kod drugog kamiona i par eksplozija. Ti vojnici su bili pripadnici banjalučke specijalne policije. Iako smo mislili da su oni pripadnici 5. korpusa, a oni za nas da smo vojnici VRS. Kad smo shvatili banjalučki specijalac je potegao pušku na nas 4, ali pri tom je već neko od mojih zapucao i likvidirao ga. Mi smo nastavili svoj put prema Petrovcu.

  Nakon toga je među pripadnicima 5. korpusa i VRS nastao "mit" o misterioznom kamionu VRS-a koji se umješao među prpadnike 5. korpusa, mada se to nije tako dogodilo, vec je to bio kamin JNA koji je koristio 1. bataljon 502. brigade.

  Još jednom da ponovim, ja sam lično bio tu. Pozdrav svim pripadnicima i AR FBiH i VRS koji nisu okrvavili ruke na nedužnim civilima.
  srebrenica -100909 - 08.07.2017 : Zoka - best (0)

  Srebrenica


  rat_zvornik -100877 - 05.07.2017 : Ratnik Veteran Zvornik - best (0)

  Kovačevići, Zečija Kosa, 22. mart 1993. godine


  Pozdrav, Selam, Pomoz' Bog kako hoćete,

  volio bih da s nekim od druge strane tj. srpske čujem o napadu na selo Kovačevići sa nekoliko tenkova i transportera znak svi kako je to prošlo i onaj naziv brdo smrti itd. Ja ću onda iznijeti kako je to sve izgledalo na našoj strani liniji kada smo trpili napad.
  1kk -100875 - 05.07.2017 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

  Monografija 1.bVP 1.KK (12) - Operacija Koridor '92


  Prije početka operacije "Koridor 92" putem radio veze sa 2. posavskom brigadom IBK VRS šifrovano smo dogovorili da oznake bude crvena traka na reveru a lozinka Koridor-Kornica.

  Sjećanje, tada jednog vodnika 1. klase iz 1. bVP 1. KK

 • 1. bVP i sasvim slučajno, grupa kojom sam komandovao je ušla u proboj koridora na pravcu Živkovo Polje-Čardak-Garevac-rijeka Bosna, umjesto Pajinog bataljona koji je dan prije najebao tu... vrlo brzo smo izbili na raskrsnicu u Čardaku i odjednom su se odnekud nama sa desne strane pojavili nekakvi vojnici... polijegali mi, polijegali oni... malo se i pripucalo, a onda je neko rekao, možda su naši... maši zastavom!!! ... mahnuli mi, mahnuli zastavom oni i poustajali... i dalje je bila doza podozrenja jer su bili čudno obučeni... u neke čudne uniforme sa šeširima... ispostavilo se da su nekakva specijala IBK VRS ili policije, ne sjećam se viće... zatim čestitanje i slavlje jer smo izvršili zadatak... I NISMO UOPŠTE SMATRALI TO NEKIM ISTORIJSKIM MOMENTOM... tražili smo cigare jer ih nismo imali i nastavili dalje da što prije pređemo glavnu cestu u Garevcu i da izbijemo na rijeku Bosnu...

  st. vodnik Ikl B. D. 1. bVP 1. KK

  A ovako je to vidjela "druga" strana...

 • ...poslije nekog vremena, ide jedan oficir s druge strane, a nekoliko naših oficira njemu u susret i kada su se na pola puta počeli ljubiti, vojnici s jedne i druge strane su krenuli u trk prema njima...

  ..."ljubim se sa nekim ljudima koje u životu nisam vidio, a dragi su mi ko braća rođena i srce hoće da pukne od radosti"...

  vojnik specijalnog bataljona IBK VRS J. E.

  Pozdrav svim borcima Vojske Republike Srpske!
 • bihac -100871 - 04.07.2017 : Aleksandar Mandic Beograd - best (0)

  Miroslav Mandić - Manda


  Da li na ovom forumu ima ljudi koji su se borili u Bihaću (Grabež) u decembru 1992. Da li je neko poznavao Miroslava Mandića - Mandu iz Beograda (Železnik) koji je tad stradao? Unapred hvala!

  Idi na stranu - |1|2|