fix
Logo
fix
Nalazite se na Rat1992- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
poginuli -99999 - 26.03.2017 : Aleksandar Glavonjić Beograd - best (0)

Predrag (Stojan) Glavonjić


Molim Vas, ako je moguće, da ispravite ime oca za ovog poginulog borca. Naime, njegov otac se zvao Stanoje a ne Stojan kako je navedeno. Hvala.
trebinje -99997 - 26.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

Vlaštica


Za Hercegovina Trebinje,

dobro si rekao da su se silom prilika svugdje rasuli, jedino se ih se još prijatelji sa ratišta sjete i koliko-toliko se ti kontakti još održavaju.

Pitanje za Zengu,

da li ste zatekli civile u Vukovićima kad ste ušli?
mudzahedini -99987 - 25.03.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Terorista iz Londona KLAO SRBE u Bosni!


Boris Knežević, 25. 03. 2017

Radikalni islamista Halid Masud, koji je izvršio teroristički napad u Londonu, za vreme rata u BiH bio je pripadnik odreda "El mudžahid"!

U posedu našeg lista nalazi se spisak imena 1. 774 borca "El mudžahida", među kojima se nalazi i ime teroriste koji je pre tri dana u britanskoj prestonici ubio četvoro i ranio 29 ljudi. Odlično obavešteni izvori "EuroBlica" iz obaveštajno-bezbednosnih struktura otkrivaju da je okrutni terorista, koji je svojim zlodelom šokirao svet, kao islamski "sveti ratnik" u BiH došao 1. maja 1993, kada se priključio arapskim borcima iz zloglasnog odreda koji se nalazio pod komandom Trećeg korpusa tzv. Armije BiH.

Rođeni Britanac Edrijen Rasel Adžao početkom devedesetih godina primio je islam i dobio ime Halid Masud. Postoje brojni dokazi da su izvršioca terorističkog napada u Londonu, kao i brojne druge britanske državljane, početkom poslednje decenije prošlog veka radikalizovale poznate vehabijske vođe Abu Hamza al Misri i Omar Bakri Muhamed. Reč je o ljudima koji su početkom građanskog rata u BiH odigrali presudnu ulogu u formiranju zloglasnog odreda "El mudžahid", koji je delovao u sklopu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH i koji se "proslavio" stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima - ističu naši izvori.

Oni dodaju da se imena Masudovih verskih "učitelja" pominju u gotovo svim spisima tužilačkih i istražnih organa RS i BiH, koji su odmah posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma krenuli u istraživanje zločina koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahid".

 • Abu Hamza al Misri je egipatski državljanin koji je došao u BiH odmah nakon izbijanja rata i obučavao mudžahedine i arapske dobrovoljce u Jablanici kod Tešnja. Postoje brojni dokazi da je on lično naredio ubistvo i obezglavljivanje trojice zarobljenih srpskih vojnika na Crnom vrhu kod Tešnja, čije su fotografije obišle ceo svet.

  Što se tiče Sirijca Omara Bakrija Muhameda, on je za vreme rata bio zadužen za dovlačenje arapskih dobrovoljaca u odred "El mudžahid", o čemu se kasnije otvoreno hvalisao u brojnim medijima. I jedan i drugi su se početkom 2000. godine preselili u Veliku Britaniju, gde su nastavili sa svojim ekstremističkim učenjem i mobilizacijom budućih terorista. Zbog toga je Al Misri pre nekoliko godina završio u zatvoru, dok je Bakri Muhamed uspeo da pobegne u Liban - otkrivaju izvori našeg lista.

  Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za naš list takođe tvrdi da je prema podacima s kojima raspolaže terorista Halid Masud za vreme rata u BiH bio pripadnik "El mudžahida".

 • Ubica iz Londona je u maju 1993. u BiH došao s istim imenom koje je nosio do pre tri dana, kada ga je likvidirala britanska policija. Uz ime Halid Masud tada je imao još dodatak Abdula, koji su koristili brojni pripadnici "El mudžahida". Iz BiH je otišao tek 25. decembra 1995.

  Inače, zanimljivo je da su gotovo svi veliki teroristički napadi u Evropi i SAD imali neku vezu sa BiH. Ili su teroristi učestvovali u ratu u BiH, kakav je bio slučaj sa napadom na SAD 11. septembra 2001, ili su imali državljanstvo BiH, kao u napadu na Madrid 2004.

  U drugim slučajevima je, pak, dokazano da su koristili oružje nabavljeno u BiH, kao što je to bilo prilikom napada na Pariz i Brisel. To je nasleđe koje nam je ostavila politika Alije Izetbegovića i SDA, koji su belosvetski šljam i psihopate raznih vrsta doveli da ovde stvaraju islamsku državu. Poslednji teroristički napad u Londonu samo je još jedan u nizu dokaza gde nas je dovela takva politika - kaže Galijašević.
 • dobrovoljci -99985 - 25.03.2017 : Radan Nikolic Podgorica - best (1)

  Poginuli borci VRS iz Crne Gore


  Poštovani Željko,

  Nađoh na portalu ratnih veterana VRS Vaš mejl i, kako ste naveli da ste radili u FAMOS-u. Molim da mi, ukoliko ih imate, pošaljete podatke o okolnostima pogibije Sekulović Vujice Ratka - mašinskog inženjera koji je radio i bio jedan od rukovodilaca u FAMOS-u.

  Ratko je rođen 1955. godine u Sarajevu i bio rezervni poručnik, a ubijen je pod nepoznatim okolnostima 6. 05. 1992. godine u Srajevu (Dobrinja).

  Takođe molim da me povežete sa nekim ko zna o okolnostima pogibibje Pejović Pavla Gorana iz Pogorice, starijeg maloljetnika- dobrovoljca u sastavu VRS u Srajevu.

  Goran Pejović je rođen 18. 03. 1976. godine u Podgorici. Ubijen je 25. 10. 1993. godin u Hadžićima, Sarajevo po zarobljavanju od strane muslimanskih oružanih formacija.

  Ja se zovem Radan Nikolić i predsjednik sam Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore. Trenutno radim na objavljivanju spomen knjige borcima iz Crne Gore palim u ratovima 1991-1999. Godine. Među njima su i poginuli borci VRS iz Crne Gore.

  Bio bih Vam zahvalan da me povežete sa predsjednikom boračke organizacije iz Sarajeva.

  Inače, 1974. godine završio sam Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu i stanovao privatno na Marin Dvoru i u studenjaku na Bjelavama.

  Kontakt: Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, Arsenija 3 Čarnojevića broj 2, Podgorica, mob. tel. 067 817 629 i 068 872 840 - Radan Nikolić, mejl. ubrŽt-com. me i radan. nikolicŽuip. gov. me

  Srdačan pozdrav iz Podgorice.
  rat_teslic -99964 - 23.03.2017 : Slobodan Bugarinovic Novi Sad - best (7)

  Poslednji put u kući


  6. maj 1992.

  Bio sam sa roditeljima na slavi kod djeda na Banji Vrućici. Pada mrak i vreme je da se krene kući. Prošli smo kroz Teslić i stižemo do Kaloševića. Dolazimo na most gde nas zaustavljaju naoružani vojnici.

 • "Gde si Bugarinoviću"
 • "Dobro veče momci"
 • "Gde ste bili?"
 • "Bili kod punca na slavi"
 • "Tako rano se vraćate se slave?"
 • "A ujutro na posao, pa se mora!"
 • "Ako, ako vidimo se ujutro."

  Odlazimo iz Kaloševića i vozimo se prema Vrelima u Bugarinovice. Za mene je to izgledalo kao na filmu, ali ne i za moje roditelje.

  Došli smo kući. Mama mi daje mlađeg brata da ga pričuvam dok ona spakuje stvari. Pitam tatu gde ćemo sada.

 • "U Radnju kod tetke na slavu."

  Meni drago, opet uživancija. Nisam ni bio svestan bio da je to za mene bio poslednji sat vremena u rodnoj kući. Došao sam tu ponovo posle mnogo godina i zatekao pustoš. Sve je bilo spaljeno i minirano.

  Rat je ukrao moje djetinjstvo pa zato nemojte dozvoliti da ga ukrade i vašoj djeci.
 • rsk -99963 - 23.03.2017 : Kursum - best (0)

  Žarko Milačić iz Merdara, Kuršumlija


  Posle 26 godina pronađeni su posmrtni ostaci Žarka Milačića iz Merdara kod Kuršumlije. Žarko je poginuo 19. 12. 1991. godine na Mašićkoj Šagovini.

  Pošto sam vas pitao u vezi tog događaja imao sam i obavezu da vas obavestim da je Žarko sahranjen i da je našao mir u svom rodnom mestu. Pišem i ostalima koji prate sajt.

  Pomozite da se pronađu svi nestali u prethodnim ratovima!
  poginuli -99960 - 23.03.2017 : Stanislava Šiljak Prnjavor - best (0)

  Grujo (Miroslav) Andrić


  Često te se sjetim. Počivaj u miru!
  trebinje -99945 - 22.03.2017 : Hercegovina Trebinje Trebinje - best (0)

  RE: Vlaštica


  Za Mali Zlikovac,

  Hvala, dobro pamćenje imaš. Naravno da se sjećam svakog od navedenih. Dobra i složna ekipa je to bila, neki su izranjavani, ali od države zaboravljeni, neki su i sada u Trebinju, neki na brodovima, neki u bijelom svijetu, a najvažnije svi su prezivjeli i sa čistim obrazom dočekali kraj rata. Bili su uz Ćelavce udarna snaga pješadije 3. bataljona.

  Pozdrav.
  rat_doboj -99943 - 22.03.2017 : NOMAD Srbija - best (2)

  Odrekli se malog heroja


  Lj. ĐURIĆ, 22. mart 2017

  Spomenku Gostiću drugi se više odužuju nego njegov Doboj

  DOBOJ - Kao nikada do sada od početka obeležavanja 20. marta i godišnjice pogibije najmlađeg borca koji je poginuo u odbrani i stvaranju RS, nisu skromnije pokazali poštovanje prema njegovoj žrtvi u njegovom Doboju.

  Nije čak bilo ni dosadašnjih redovnih dolazaka iz najviših institucija vlasti iz Banjaluke i Doboja, pa tako ni protokolarnih obećanja od onih koji je trebalo mnogo ranije da se pobrinu da se RS barem delimično oduži hrabrom dečaku.

  Jedino su u porti Spomen-hrama novosagrađene crkve u Doboju služeni liturgija i parastos poginulom dečaku. Sveće kraj već izbledele biste prislužili su malobrojne njegove nekadašnje komšije i poštovaoci njegovog dela i žrtve. Simbolično je takođe malobrojna delegacija nedavno formiranog Udruženja dece poginulih boraca "Nasleđe" u zaseoku Jović kod Maglaja (FBiH) položila cveće na njegov grob. Na mestu gde je sahranjen počivaju, takođe poginuli, njegove majka i baka.

  Sa druge strane, u dalekom Višegradu tim povodom su, obeležavajući datum pogibije Gostića u naselju Garča, njemu neznani postavili spomen-ploču i tablu sa imenom ulice date po njegovom imenu.

  Ni Gostićev grob u zaseoku Jovići u blizini Bočinje nije izmešten na teritoriju RS. BORS, pokretač inicijative pre više godina, nije održao obećanje da će to biti urađeno.

  FILM KAO APEL

  SPOMENKO je za svog kratkog života molio da njegovi vršnjaci i prijatelji širom sveta pomognu u lekovima i hrani nemoćnima i gladnima. Apelovao sam na zvaničnike u RS da pogledaju film, jer će poželeti da jednu ulicu ili školu nazovu po njemu - ostala je do sada neostvarena želja Mila Savića, autora dokumentarnog filma "Spomenko na večnoj straži", koji nakon prikazivanja u gradovima Republike Srpske sada imaju prilike da vide i izvan njenih granica, pa i u Rusiji.
  rat_sekovici -99931 - 21.03.2017 : Orkan Sekovici - best (0)

  Pelemiši


  Pozdrav za Strijelu,

  na kojoj si koti bio sa suprotne strane Pelemiša? Da li si bio u rovu ili nekom idc? Sigurno si bio i na Pelemišima tih ratnih godina. Veliki pozdrav sa Zeca, a ti sigurno znaš gdje je to.
  trebinje -99929 - 21.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

  Vlaštica


  Za Hercegovina Trebinje,

  Rasko, Sveto, Sale, Radmijo, Nikša, Slavan, Ćamil, Bido, Rođak, Pirić, Stevo, Đuka, Dejo i ostali da ne nabrajam.
  ozren -99927 - 21.03.2017 : Elme ARBiH Rujnica - best (0)

  Bližna, Zeleni kamen i Kazići


  Pozdrav,

  Zanima me da li ima neko iz VRS da je bio na ovim linijama? Bilo bi mi drago kada bi neko rekao kako ste ušli u Kaziće. Pozdrav svim članovima.
  poginuli -99917 - 20.03.2017 : Mirko USA - best (0)

  Goran Damjanović - Bećo


  Sa Goranom sam se upoznao na prvoj godini fakultete u Sarajevu. Družili smo se intenzivno tokom studija i tako postali i dobri prijatelji. Viđali smo se i nakon završetka fakulteta.

  Dugo sam pokušavao da stupim u kontakt sa Bećom, da bih na kraju saznao od ljudi koji su živjeli u Ilijašu, da je poginuo. Oni su mi rekli da se to nije desilo na ratištu, nego da je to bio nesrećan slučaj kod kuće.

  Volio bih znati gdje ste i kada upoznali Gorana. Ili se javite ili da se javim. Željko ima moju email adresu. Ako mi pošaljete vašu ja ću se javiti.

  Srdačan pozdrav!
  trebinje -99903 - 19.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

  Vlaštica


  Za Zengu:

  mislim na napad na sam vrh Vlaštice koji se desio 12. 7. Mislim da su vaši iz 4. brigade tada krenuli sa Vukoša. Crne Mambe su išle na Ilijinu glavu 13. 7 i tada su imali četiri poginula, a njihov komandir je bio ranjen, pokojni Predrag Matanović.

  Što se tiče mb 60mm, ne znam odakle je i čiji je, možda su to naši na Tresibradu, mislim da je od naših ostao broving ili pat 20 mm.

  Odnos države prema borcima je baš loš, kod vas je to bolje rješeno.
  poginuli -99899 - 18.03.2017 : B B B B Ilijas - best (0)

  Goran - Bećo Damjanović


  Pozdrav svima,

  Da li je neko poznavao Gorana Beću Damjanovića? Poginuo je 5. oktobra 1992. godine u Ilijašu. Zna li neko kako je tačno poginuo? Da li se na ovom mjestu javlja neko ko mu je bio blizak, neko ko eventualno poznaje ljude koji su bili u autu? Samo me zanima šta se tačno desilo.

  Hvala!
  trebinje -99897 - 18.03.2017 : Hercegovina Trebinje Trebinje - best (0)

  RE: Vlaštica


  Za Mali Zlikovac,

  Da, sjećam se tih granata i prava je sreća što je tada smjena koja se kretala ka položaju prošla bez gubitaka. Da nije ispao okvir i napravio zastoj u pješačenju ko zna šta bi bilo. Tačno je da je D.S. komandovao sa MB vodom, a ovi drugi inicijali mi sada ne padaju na pamet ko bi mogao to da bude.

  Za Zengu,

  To što pišeš za kuvanje na šporetu u Bobovištu malo je vjerovatno jer se selo evakuisalo u rane jutarnje sate između 5 i 05:30, a tada se kupus ne priprema.

  Za situaciju da su pripadnici HV posmatrali kako VRS napušta selo je više nego tačno jer to pozicija na pojedinim tačkama i omogućava.

  Što se nebrige vlasti za svoje borce tiče, to je tema o kojoj bi se moglo pričati danima: prolazimo kroz put solunskih dobrovoljaca, vidjeti nas nad kontenjerima nije novost, socijalno nezbrinuti, ekonomski zavisni od penzija ako imamo sreću da su nam ostarjeli roditelji još živi, liječimo se sa neovjerenim knjižicama, dezerteri u državnim preduzećima a njihova djeca sa državnim stipendijama. Ima još mnogo toga, a posebno treba napomenuti da su boračke organizacije korumpirane i pod kontrolom vladajućeg režima. Kod vas je veće jedinstvo, pa kada se izađe na magistralu svi ste organizovani i ciljevi se ostvare.
  trebinje -99895 - 17.03.2017 : Srđan Lipa Trebinje - best (0)

  Vlaštica


  Sve Vas pozdravljam. Mene zanima ako neko sa druge strane zna, ko nas je napao u zoru 12. 07. '92. godine? Radi se o koti Vlaštica.

  Tu noć je bjesnilo nevrijeme. Od udara groma teško su nam bila povređena dva vojnika na Drijenu, Slavuj 101. Posle nevremena magla je okovala cijeli prostor, a vidljivost nije bila veća od pet metara. Borba je počela u samu zoru oko 5 sati. Pravac napada je bio od Vukoša.

  Pretpostavljam da se dan ranije, dok smo mi uživali u predivnom ljetnom danu, grupa hrvatskih vojnika neprimjetno prikrala uz sami vrh. Sigurno su nam poskidali mine. Poznavajući teren, izgubili su dosta vremena penjući se, a snagu su vjerovatno čuvali za to jutro.

  Kad su napali bilo je to pravo iznaneđenje. Srećom, na položaju je bila prava ekipa, tako da smo zatvorili svaki prilaz od strane Vukoša. Borba je potrajala oko pola sata, prsa u prsa ne duže od 10 metara razdaljine: galama, povici, bombe na sve strane, čak je jednom od nas metak izbio pušku iz ruke.

  Ovi hrvatski vojnici su bili su jako dobro opremljeni, od bacača granata i pušaka argentinske i američke proizvodnje. Ni oni, ali ni mi nismo odstupali. Ipak na kraju su presudile naši minobacači od 82 mm. Neko ih je tako precizno navodio, ne znam ko. Nakon toga, ovi se više nisu javljali.

  Ubrzo nakon toga, negdje oko 8 sati, stiže smjena i nešto pojačanja. Nažalost, pri silasku su se ponovile borbe, ali ovoga puta ginu nam Lazo Džomba i Risto Burilo. Stradali su od bombe.

  Kad su Hrvati vidili da ne mogu ništa uraditi, ušutali su se i vratili nazad odakle su i došli. Sledećeg jutra je napadnut Ilijin vrh. Kako svi znamo tu smo rasturili ove iz 2. gardijske takozvane Gromove.

  Bojnu takozvane "Crne Mambe" je predvodio pokojni Predrag Matanović, hrvatski heroj koji je poginuo u oslobađanju Petrinje, operacija Oluja. Njega teško ranjavamo, a izvlačio ga je izvjesni Pero Bajan, koga smo takođe ranili. Iza njih su ostala tri stradala vojnika, a četvrtog poginulog su izvukli. Ipak, ostao je i jedan ranjeni vojnik koga smo zarobili.

  Nakon ove akcije Hrvati se više nisu usuđivali da nas napadnu, već su nas mljeli artiljerijom..

  Da još jednom ponovim, interesuje me ko su bili ti momci koji su nešto pokušali tog 12. 07. Nevjerovatno je da se neko po takvom klizavom kamenjaru i još tako loša vidljivosti, usudo da napadne. Lično mislim da to nije bila neka obična jedinica već profesionalci. Zasigurno znam da to nisu bili Dubrovčani, jer oni u toku rata sem izlaska na Malašnicu ništa značajno nisu uradili.

  O događajima u oktobru '92. godine ću pisati drugom prilikom. Moja grupa je branila prilaz od Ivanice i Rupnog dola.

  Sve vas pozdravljam!
  trebinje -99893 - 17.03.2017 : Zelenikovac Trebinje - best (0)

  Kontakt telefon sa Sandrom


  Za Zenga, Split,

  poslao sam ti odgovor, ali je moderator vjerovatno zaboravio objaviti. Ako možeš saznati za kontakt telfon Sandre, volio bih se čuti sa njom. Unaprijed hvala i veliki pozdrav.
  pocetak_rata -99885 - 16.03.2017 : Aleksa Beograd - best (6)

  Kako je sve počelo (iz ugla petnaestogodišnjaka) - 2.dio


  Ovo je nastavak priče, koja se nalazi na stranici POCETAK_RATA

  Tog proleća '92. godine beše u modi vezanje zastava, pa bi i mi kroz zajebanciju, kada bi stariji momci igrali fudbal na igralištu, zavezali dve majice jednu za drugu i kao navijali mahajući njima. Tako je bilo sve dok nam jednu veče pripiti Mirso nije istrgnuo majice iz ruku i bacio preko ograde. Mi smo mislili da je ljut jer njegova ekipa gubi na fudbalu pa smo se ućutali jer su se u tome stariji poštovali. Mnogo kasnije nam je postalo jasno da je njemu smetalo što se zezamo sa nečim što je njemu bilo veoma važno u tom periodu...

  Jedan dan sam otišao u komšiluk da se igram sa drugom. Trčali smo za loptom po dvorištu i time nervirali njegovog dedu koji je sedeo za stolom ispod jabuke i čitao novine. Sedosmo i mi da se odmorimo. Drug koji je stariji od mene godinu dana, videvši da se deda malo oraspoložio jer smo prestali sa galamimo, okuraži se pa ga upita:

 • "Šta ima u novinama djede?"

  Deda za trenutak povuče dubok dim iz svoje cigare, a zatima pogleda ispod naočara. Nakon nekog vremena on zausti:

 • "Naopako djeco moja!"

  Drug se još više ohrabri, jer je obično za takva pitanja bio oteran u tri lepe materine, pa namigujući ka meni ponovo upita:

 • "Je li djede, a hoćemo li mi morati da se selimo u Srbiju"?

  Ovakvo pitanje pogodi djeda u živac, pa on dreknu:

 • "Šut' bolan, ko ti je to rek'o!?"

  Drug nastavi šeretski:

 • "Ja tako čuo".

  Tad se i ja osetih važnim što učestvujem u ozbiljnom razgovoru pa se plašljivo, tihom glasom uključih:

 • "Ovi hoće da se otcijepe!"

  E, ovo već skroz isprovocira dedu. On zatvori novine, odloži ih i ugasi cigaru.

 • "Šta ti znaš o tome?" - upita mene.

  Meni bi pomalo neprijatno, znao sam da je djeda u dubini dobar čovek, ali ga je gubitak roditelja u Drugom svetskom ratu, kao i težak život nakon toga, napravio grubim i pomalo prgavim.

 • "Meni to nije ništa jasno djede!" - odlučih da je trenutak da se povučem.

  Vidjevši da sam se našao u neprijatnoj situaciji, moj drug se uključi:

 • "A što djede mi moramo da idemo odavde kada smo godinama ovde živjeli?"

 • "E, sad ću ja vama da objasnim balavci"- nage se deda prema nama gledajući nas kroz naočare, krupnim očima
 • "Vidiš li ti ovu kuću" - obrati se meni.
 • "Vidim djede!" - rekoh ja.
 • "Koje je boje ova kuća?"
 • "Bijela djede!" - ponovo se unervozih.
 • "E, sad zamisli da smo nas trojica zajedno napravili tu kuću, zajedno živimo u njoj, imamo ista prava na nju?".

  Drug i ja se nakratko pogledasmo, i on mi očima dade znak da pustim djedu da nastavi. Nakon kraće pauze on progovori:

 • "Sad zamisli da vas dvojica hoćete ovu lijepu bijelu boju da prefarbate u žuto, a meni se to ne sviđa i ja se naravno pobunim zbog toga. Dal' što ne volim žutu boju, dal' što mi nije ćeif da farbam, ili možda za to imam neki drugi razlog. A onda vas dvojica udruženi meni zaprijetite da ćete me istjerati iz kuće. Jel' ti sada jasno?" - poviši deda ton.

 • "Djede, meni sada nije ništa jasno!" - odgovorih mu ja, a drug poče da se kikoće.

 • "Marš baksuzi jedni, marš" - iznervira se djed.

  Mi vidjesmo da je vrag odnio šalu, pa pobegosmo od stola i nastavismo da jurimo za loptom.
 • trebinje -99871 - 15.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

  Vlaštica


  Za Zengu:

  pobrkao sam datum, 12. 07. '92. a Crne Mambe su na Ilijin Vrh išle dan posle. Taj što je gledao povlačenje sa čuke, i nad Bobovišta je povlacenje sa linije Sparožići - Radovan - Ždrijelo. Vjerovatno su čak su i zapucali sa te čuke. Odnos prema borcima je bio katastrofa.
  trebinje -99863 - 15.03.2017 : Zenga Split Split - best (0)

  Re: Vlaštica, Bobovišta


  Za Mali Zlikovac i Hercegovina Trebinje:

  Živi bili!
  Duže vremena nisam bio ovdje pa ne znam tko je što pitao. Ukratko, juče sam sreo momka koji je među prvima ušao u Bobovišta, pa sam ga baš pitao neke stvari. On kaže da je istina da su negdje pored ceste pronašli ostavljeni TAM 110 i na padinama Klepetnika MB 60 mm. Ono što je zanimljivo u cijeloj priči, on kaže da su došli na neku čuku iznad selo i gledali vas kako odlazite iz sela. Još su malo sačekali da budu sigurni da je selo potpuno prazno i onda se spustili. Kune se da su na jednom šporetu pronašli kupus koji se još kuhao.

  Što se tiče napada na Vlašticu 15. 07. o tome stvarno ne znam ništa. Znam samo da je taj preambiciozni plan stvarno postojao i da su momci iz 2. gardijske (mislim Crne Mambe) to pokušali napraviti ali su doživili totalni fijasko. To je sve što znam o tome.

  Nego, nešto me drugo začudilo. Gledao sam neke vaše video isječke. Ne mogu vjerovati da je tako loš odnos države prema vama (bivšim ratnicima). Vidim da je pokojni Kovač umro poprilično zaboravljen, Radovan Zubac živio kao podstanar sa nekim mizernim primanjima itd... Nije ni kod nas bajno, ali po viđenom mogu da zaključim da je ipak kudikamo bolje!

  Lijep pozdrav!
  ozren -99859 - 14.03.2017 : Alena Demirovic Zenica - best (0)

  Moj otac


  Moj otac je poginuo 25. 06. 1992. godine u Vozućoj, kada sam ja imala šest godina. Njegovi posmrtni ostaci nađeni su par godina kasnije, ali ne svi. Dobijali smo razne informacije o tome da se glava moga oca nalazi na Ozrenu kao i o tome ko ga je ubio. Molim sve koji nešto znaju o tome da mi se jave.
  gorazde -99857 - 14.03.2017 : Bojan Bijeljina - best (0)

  Događaji u Goraždu, lijeva obala Drine


  Možz li iko da nam ispriča nešto interesantno vezano za rat u Goraždu na lijevoj obali Drine, do povlacenja 28. 8. 1992. godine? Hvala.
  trebinje -99841 - 13.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

  Vlaštica


  Za Hercegovina Trebinje,

  R.S. i S.V. su inicijali nekih koji su bili na Galebu Jedan. Mislio sam da si rekao da se položaji zovu Stradun, pa me je to zbunilo. Sjećam se da su tu stazu jednom poklopili sa haubicama 155mm iz čista mira, upravo na mjestu gdje kreće žica sa staze. Tri granate su odjednom doletjele. Od Galeba 1 do vrha nije bilo mnogo, možda nekih 200 metara. Minobacači 82mm su bili na Crvenoj zemlji, a D. Š. je bio komandir.
  ratko_mladic -99812 - 11.03.2017 : NLO Gojino Brdo - best (5)

  Ratko Mladić


  Sretan rođendan Đenerale!!!
  rat_sekovici -99803 - 11.03.2017 : Strela M53 Kladanj - best (0)

  Pelemiši


  Pozdrav, bio sam na tom mjestu.
  trebinje -99801 - 11.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

  Vlaštica


  Pitanje za Zengu,

  mislim da je to bilo 15. 7. '92. godine. Bio je to vaš pokušaj izlaska na sam vrh Vlaštice. Dolazili ste sa Vukoša. Magla je bila velika. Interesuje me da li je cilj vašeg napada za vrijeme ofanzive na Vlašticu bio i Tresibrad.

  Pitanje za Orlovića,

  jesi li bio na Galebu 1 ili na 2, položaji na Klepetniku i Mrkašin brdu su bili Heroji 1 i 2.
  trebinje -99799 - 10.03.2017 : Trebinje Hercegovina Trebinje - best (0)

  Re: Vlaštica


  Za Mali Zlikovac,

  moram da te malo ispravim, "STRADUN" je bila pozicija, npr. kada bi komunicirali sa motorolom ili RUP vezom ta tačka je bila orjentir gdje se neko nalazi, ili da neko siđe sa čuke da tu nešto prihvati. Nikada tu nije postojao položaj. Položaji su bili "Galeb 1, 2, 3", "Heroj 1, 2, 3", "Lipa 1, 2, 3" itd.

  Pozdrav.
  P.S. Možda smo bili zajedno, ja sam tu proveo dugo vremena, sve od Ivanice pa do Taleže.
  ozren -99783 - 09.03.2017 : Slobodan Bogdanovic Neuwied - best (1)

  Bore (Milan) Zimonja


  Mladen Doboj,

  hvala na informaciji za Boru (Milana) Zimonja iz Banja Luke, iako je veoma oskudna. Ja sam imao priliku razgovarati sa jednim muslimanskim borcem koji mi je rekao da su El Mudžahid borci njih preduhitrili i dok su ovi stigli već je bilo kasno. Mudžahedini su izvršili najveći mogući zločin nad zarobljenim srpskim borcima. Ovaj domaći musliman mi je tvrdio da su ih oni lično zarobili, možda bi neko ubio kojeg uz osvete ali maksimalno 5 do 10 a Mudžahedini su ih zverski mučili i ubili njih 168!

  Nadam se da će se nešto više rasvjetliti tokom procesa Mahmuljinu. Srpska crkva bi trebala da proglasi svetac Ozrenski mučenici. Pokoj im duši!
  rat_teslic -99781 - 08.03.2017 : Za Kunta Kinte Teslic - best (6)

  Priče sa ratišta u Bugarinovićima


  Odgovor za Kune Kinte

  Pozdrav i respekt za sve koji su se časno borili.

  Borba za koju pitaš zbila se 23. 05. 1993. godine oko 19:00 časova na koti 318 - Miljevac. Nije bila spontana, borbe su trajale 3 dana, jedan dan Miljevac, drugi dan Bugarinovići, treći dan Lijepo Brdo - Stijakovac - Krst, tako da baš ne stoji komentar da je kriv turnir. Po meni radilo se o različitim motivima - za nas je to bilo pitanje opstanka jer u selu se nije moglo živjeti, a za vas je to bio komad šume koji vam suštinski i nije previše značio.

  Ne znam motiv tvog pitanja, ali pominješ poginule pa ako ti može šta pomoći na Miljevcu su zarobljena dva vaša vojinika. Jedan je bio ranjen u nogu, zarobljen i koliko znam razmijenjen. Drugi teško ranjen, nije dopustio ni da ga previju aktivirao ručnu bombu ispod sebe, a mogao je u smrt povući nekog i od naših boraca - laka mu zemlja bila i oprostite ako nisam upotrijebio pravi izraz.

  Od naših niko nije ni ogreban, a da li je mrtvih bilo izvan linije to ne znamo jer nismo napredovali po dubini nego stali sa zauzimanjem linije. O kakvoj koti se radi tebi je vjerovatno jasno, a radi ilustracije zarobljeno je 5 puškomitraljeza M53.

  Nemojte sa ove vremenske distance da se važemo ko je bio jači, nego da ostavimo trag za buduće generacije da se ovakvi užasi nikada ne ponove.

  Ispričat ću dvije priče upravo sa ratišta u Bugarinovićima koje oslikavaju besmisao rat:

  PRIČA PRVA

  Bili smo u totalnom okruženju, nema struje, nema kafe, a cigare 40 DEM po kutiji. U sred Bugarinovića je stijena na kojoj je vaša linija. Mi smo tu stijenu zvali Milankovina, a da li ima drugi naziv ne znam. Dovikujemo se sa vašim borcima (a šta ćeš - znamo jezike. Jedan od "vaših" veže kutiju cigara za tromblon i ispaljuje prema nama. A niko nije lud da gleda gdje će pasti jer očekuješ da je izvadio osigurač. Trava visoka, sve zaraslo i čuje se samo tup udarac u zemlju. Pita jesmo li našli. Nismo. Ponavlja još dva puta i opet ista priča. Kaže da ne smije više. Cigare smo našli vezane za tromblon tek nakon otprilike 6 mjeseci. Raspale se. Tog bih čovjeka i tada, a i sada častio i skidam mu kapu.

  PRIČA DRUGA

  Ista lokacija. Jedan od vaših boraca napio se "ko mila majka". Popeo se na tranše (na Milankovini) i dovikuje nam, kao jebešš rat-džaba se ubijamo- hajde da zajedno sjednemo i popijemo itd. Njegov saborac pokušava ga uvući u tranše. Uvuče ga, a on ponovo izađe. Taj trijezni nam dovikuje: "Nemojte ga ubiti, pijan je". Najmanje pet cijevi ga je imalo na nišanu. I niko nije opalio. Ne mislim sad da je neko dostignuće ne ubiti čovjeka. Smisao priče je da je i u ratu bilo časnih ljudi i pored svih zala.
  zaboravljeni -99779 - 08.03.2017 : Duks Dobrinja - best (0)

  Zlikovac (Spasoje) Aleksandar


  Ja sam bio u 4. bVP. Pokojni Aco je poginuo u Lukavici od snajpera sa Mojmila, na kamionu u kasarni "Slobodan Princip - Seljo" u Lukavici. Sahranjen je na Palama
  poginuli -99778 - 07.03.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Bogdan (Radoslav) Đajić


  Bogdan Đajić-Boro bio ranjavan tri puta, i nikad nije čekao potpun oporavak, vraćao se nedovoljno oporavljen svojim drugovima da pomogne. Poginuo je na Golom brdu, prilikom zaposjedanja neprijateljskih položaja. Odlikovan je posmrtno medaljom za vojne zasluge.

  Međutim, zbog nerada BORS-a i nakon 22 godine njegovoj porodici to odlikovanje nije uručeno.

  Nesumnjivo si bio najveći heroj iz Hotonja, pokojni Đajić Bogdana-Bore. Vječna ti slava junače!
  zaboravljeni -99775 - 07.03.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

  Vječna ti slava Ratko Košarac!


  Vječna ti slava Ratko Košarac!

  Kad je bila akcija na Srednje i kad se spustala linija sa Dubova i Motke negdje iznad kafane Ranč, Ratko je uletio u muslimansko minsko polje i tu je nastradao. Mina mu je poderala stomak, i na licu mjesta je izgubio oko.

  Liječio se Ratko na VMA od teškog ranjavanja. Nakon godinu dan liječenja, srce u junaka nije moglo više da izdrži. Ratko Košarac umro je od teških posljedica ranjavanja!

  Danas njegova žena teško živi i nema nikakva primanja, jer oni koji vedre i oblače u Republici Srpskoj kažu, nije Ratko poginuo već umro. Sramota za BORS, a i državu za koju je ovaj heroj položio svoj život!
  trebinje -99762 - 06.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (1)

  Film o Vlaštici


  Zenga, ako hoćete da napravimo taj film, možemo naći novinara koji to hoće da odradi. Nađemo se na Ivanici zajedno, ispričamo priču i čovjek neka napravi film.
  trebinje -99757 - 05.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

  Vlaštica


  Ja sam neko vrijeme bio na tom položaju koji ti zoveš Stradun. Kada na Vlaštici sa staze okreneš gore do vrha bio je to težak teren za izaći. Pravo ispred tebe dođe war brdo. Možda smo i bili zajedno?
  poginuli -99756 - 05.03.2017 : Stanislava Šiljak Prnjavor - best (0)

  Grujo (Miroslav) Andrić


  Često mislim o tebi i našim danima.
  groblje_rogatica -99751 - 05.03.2017 : Mile Arsić BG - best (0)

  Rogatica - civilne žrtve


  U Rogatici je ukupno stradalo 106 srpskih civila, neka dopuni spisak ko može.
  trebinje -99749 - 05.03.2017 : Trebinje Hercegovina Trebinje - best (0)

  Re: Vlastiša


  Za Orlović Trebinje,

  Naravno da se sjećam svakog imenom i prezimenom momaka što su stigli na ispomoć na desno krilo. Sjećam se i njihovih ranjavanja u toj akciji.

  Slažem se da je bilo i mlađih vojnika na pozicijama Mrkašin Brdo i Kleptenik ali jako malo, sve mlađe je bilo angazovano na 704. i na 911. kao i na padini od vrha Vlaštice pa prema poziciji "Stradun"...

  Upravo se prisjetih tačke koju smo tada spontano nazvali Stradun, a to je ono mjesto gdje sa austrijske staze skrećeš naglo lijevo uz Vlašticu. Tuda je išla i žičana telefonska veza prema vrhu.

  Za ZENGU Split:

  Golubov kamen je nama bila ključna tačka za odbranu Uskoplja i naravno komunikacije Ivanica - Zaplanik - Hum. Jako teška tačka za održati, brisan prostor i loša mogućnost za izradu iole boljeg skloništa ili vatrene tačke. Nažalost tu su nam stradali komandir voda Grubač Dragiša i vojnik operater na PVO sistemu STRELA 2M Risto Kardum. Takođe bilo je dosta ranjavanja i te ranjenike smo spasavali uz dosta muke i požrtvovanosti svih vojnika 3. bataljona.

  Odbrana samog Golubovog Kamena je dosta podržavana sa manjih "čuka" bočno od samog GK. Znam da smo iz pravca Velike Gomile bili izloženi jakoj streljačkoj vatri i da smo tamo usmjeravali naše minobacače. Povlačenje sa Golubovog Kamena se desilo kada je presječena putna komunikacija i vaši tenkovi prošli kroz Vukoviće i pod kontrolu stavili put prema Zaplaniku i Humu. Tada smo iz stroja za par dana na tom pravcu imali izbačeno 30 vojnika. Jedan cijeli vod, dio je zarobljen a neki se i dobrovoljno predali. Neki ranjeni i zarobljeni a na žalost nekoliko vojnika je stradalo u odbrani tog dijela fronta.

  Ovi što su se dobrovoljno predali imali su povlašteni tretman u Lori, možda što nisu bili Srbi?

  Pozdrav!
  trebinje -99745 - 05.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

  Vlaštica za 99735


  Došli su Ćelavci u ispomoć na Klepetnik i Mrkašin brdo. Prosjek starosti po položajima je bio 25 do 30 godina. Tačno je da je bilo i starijih, ali pretežno su bili mlađi momci.
  trebinje -99735 - 04.03.2017 : Orlovic Trebinje - best (0)

  Vlaštica


  Za Hercegovina Trebinje:

  Moraću malo da te ispravim. Kada si spominjao vremešnost boraca na Klepetniku i Mrkašin brdu. Slažem se da je bilo uslovno rečeno starijih ali je bilo i mlađih momaka.

  A što se tiče samih dešavanja 22. -25. 10., nadam se i da se sjećaš ko im je na tim položajima došao u ispomoć.

  Pozdrav
  trebinje -99729 - 04.03.2017 : Mali Zlikovac Trebinje - best (0)

  Re: Vlaštica


  Poštovanje Zenga,

  slažem se sa tobom da je najvredostojnije snimiti to sa učesnicima sa obje strane jer je drugacije izgledalo vama, a drugacije nama. Ipak na obje strane ima istine.

  Taj golubov kamen su naši napuštali šest puta i šest puta je vraćan. Iskreno da kažem ne znam koliko puta su vaši izlazili gore jer su ga ponekad naši uslijed jake vatre napustali pa se ponovo vraćali. Kada je Imotska bojna izašla gore, to je bilo 6. put da su se naši povukli. Mislim da su tada imali dva poginula.

  Da li ste iznad Donjeg Bobovišta našli pat 20mm, jednocjevac na jednoj čukici?

  Na Mrkašin brdu su stradala dva borca iz imotske bojne.

  Da li si ti učestovao u napadu na Kokotovu glavu? Jednom prilikom smo tamo našli vaš pkt, bio se zaglavio i neko ga je bacio. Kokotovu glavu ste vi bili uzeli i onda smo je mi vraćali. Ne znam je li tada bila 163. ili brigada. Da ti dočaram situaciju, došao je mini bus kod nas sa fudbalerima FK Leotara. Neki ljudi su čak bili i u farmericama sa papovkama. Naš problem je bio da nismo imali ljudstva u rezervi za popunu onih koji bi bili ranjeni ili stradali. Linije su bile neuvezane, a postojale su i velike rupe. Treći bataljon je tada držao Malašnicu i sve do Cule: 1. četa 80 ljudi Malašnicu, druga četa 100 ljudi Ivanicu, 3. četa od Uskoplja do Kokotove glave 80 ljudi i jedna četa od Kokotove glave do Cule i Culu, a kasnije je od te čete formiran 4. bataljon. Inače, svi su stalno bili tu, tek ponekad uhvatš jedan dan da odeš kući da se okupaš, a znalo se desiti da i po mjesec dana ostanemo tu na terenu bez smjene jer nismo imali dovoljno ljudstva.

  Interesuje me da li ste našli mb 82 mm pored puta kada ste zauzeli to. Jedan naš je sa pincom uletio među vaše Dubrovčane.

  Koliko sam skontao, ti si imao pravac napada prema Donjem Bobovištu. Sjećaš li se naše 110-ke u Orahu koja je ostala u strani na izlasku iz sela.

  Idi na stranu - |1|2|