fix
Logo
fix
Nalazite se na Region- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
prepiska -100321 - 28.04.2017 : Dexon Max Banja Luka - best (0)

Za Milana Markovića Gorazde


Ok hvala ti Milane na odgovoru pozzz
prepiska -100313 - 27.04.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Nemoguća misija


Ne pada mi na pamet da bijem bitke koje ne mogu da dobijem.
prepiska -100307 - 26.04.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Sajt neće raditi nekoliko sati


Zbog prenosa servera na drugu lokaciju, sajt danas ili sutra neće raditi nekoliko sati. Na osnovu prethodnog iskustva, moguće je da se prekid u radu oduži na jedan dan. Savjet: ukoliko ne radi slavicnet. com, pokušajte da pristupite sajtu "sokolac. slavicnet. com" koji je identičan sajt, samo druga adresa.
pozdravi_sarajevo -100267 - 21.04.2017 : Dejan Milosevic Nis - best (0)

Pelemiš Bogoljub


Pozdrav svim bivšim vojnicima kasarne "Viktor Bubanj"!

Hteo bih da pitam za poručnika Pelemiš Boguljuba, koji je bio zarobjen, a razmenjen je kada smo se izvukli u Lukavicu?

Pozdrav
trazim_sa -100175 - 08.04.2017 : Samir Delic Jajce - best (0)

Traži se Izet Sarić


Tražim jarana iz Olova, zove se Sarić Izet. Služio je vojsku sa mnom u Sarajevu. Radio je nekada u ŽGP. Ako neko zna nešto o njemu da mi javi.
prepiska -100045 - 30.03.2017 : Zoran Djukic Ottawa - best (0)

Bucko


Javi se na ziisŽbell.net.
forum -100037 - 30.03.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

U vezi rada ove stranice


Gospodine Željko, želim da Vam još jednom odam priznanje za rad i postojanje ovog portala Slavić-net, posebno cenim Vaše nastojanje da se pravedna borba našeg naroda za slobodu ne zaboravi, a usuđujem se i da Vam kažem da ovako na daljinski "osećam" da ste pošten čovek.
Svako dobro Vam želim!

Pozdrav bratu Srbinu NOMAD!
djukanija -99967 - 23.03.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Milogorci


Petar Božović i Matija Bećković odgovorili Milogorcima i crnogorskom glumcu

Crnogorska serija "Božićni ustanak", u kojoj su Srbi predstavljeni kao okupatori Crne Gore i koja je puna istorijskih falsifikata, snimljena je s namerom da se unese mržnja između dva naroda, ocenjuju sagovornici. Akademik Matija Bećković je iznenađen ovakvim projektom javnog servisa Crne Gore.

Neshvatljiva izjava

 • Sve što su okupatori hteli silom, Montenegrini ispunjavaju milom. Otkad su podigli čergu na vrhu Lovćena, ceo svet zna ko su i šta su Crnogorci, sem oni sami - navodi Bećković.

  Na velike propuste u snimanju, poput zastave koja nije korišćena u to vreme, Bećković odgovara:

 • Oni su gazili svoju zastavu misleći da je tuđa, a istakli neku koja nije ničija.

  Najviše se polemisalo o izjavi glumca Mladena Nelevića, koji je dešavanja iz 1918, kad je Crna Gora pripojena Srbiji, proglasio okupacijom. To je šokiralo čuvenog glumca Petra Božovića.

 • Čudno mi je da Nelević nešto tako kaže. Nisam gledao seriju i neću, mada ništa me više ne iznenađuje - kaže Petar Božović.

  Najkritičniji prema glumcu bio je reditelj Dragoslav Bokan, koji je o ovome na Fejsbuku objavio tekst s naslovom "Unošenje mržnje prema Srbima u prikazu istorije Crne Gore".

 • Oni koji Mladena pamte kao upečatljivog Njegoša u seriji "Vuk Karadžić" i kao surog i orlovski oštrog Mandušića Vuka u "Gorskom vijencu" osetiće blagu vrtoglavicu zbog ovakvog njegovog iskoraka iz sopstvene sudbine i porodične loze njegovih časnih srpskih predaka.

  Odriču se porekla

  Su čim pred tog istog "tvog" Njegoša, Mladene, i pred onog Miloša, koga ne priznaješ, kao ni, po tebi, "okupatorske vojnike" (što su krvarili na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu za ujedinjenje srpstva)? Strašne se stvari dešavaju sa Srbima koji su izdali svoje srpstvo onda kada je Srbiji, njihovoj jedinoj otadžbini (bez obzira na to iz kog su srpskog zavičaja rođenjem i poreklom), teško i najteže, možda, i u čitavoj istoriji (uračunavajući tu i ropstvo pod Turcima i stradanje pod ustašama u Drugom svetskom ratu).

  Ne ostavlja se majka kada je raspeta i u nevolji, napadnuta od svih. To je već stvar viteštva, ne samo "nacionalnog osećaja" i trenutne koristi - napisao je Bokan.

  I ANĐELINA PLjUJE PO SRBIMA

  Srbi su godinama u svetu filma loši momci. Poslednji od primera je rediteljski prvenac Anđeline Žoli "U zemlji krvi i meda", u kom su pripadnici našeg naroda predstavljeni kao zločinci. Film je dobio loše kritike, a premijeri u Beogradu prisustvovalo je samo 20 ljudi, koji nisu dočekali njegov kraj.

  Izvor: Intermagazin
 • prepiska -99855 - 14.03.2017 : Milica Glisic Göteborg - best (0)

  Goran Glišić


  Zahvaljujem se od srca za pomen moga brata Gorana Glišić.
  trazim_sa -99817 - 11.03.2017 : Gordana Radic Sydney - best (0)

  Siniša Tošić


  Siniša Tošić, zvali smo ga Fric na Ekonomskom fakulteru, koji smo zajedno završili. Siniša je živeo na Dobrinji u Sarajevu kada je rat počeo. Je li neko ima informaciju da li je živ i gde je sada?

  Hvala!
  prepiska -99769 - 07.03.2017 : Stanislav Vogošća - best (0)

  Grupa 3. sarajevska brigada


  Jel može neko da mi kaže kako se tačno zove gore pomenuta stranica na fejzbuku jer je nisam uspio pronaći, kako se ta grupa tu nalazi?!
  prepiska -99747 - 05.03.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Objavljivanje slika na sajtu


  Objavljivanje slika na sajtu nije moguće (zbog virusa) kao što je to slučaj sa Fb i nekim drugim socialnim mrežama. Ukoliko želite da objavite neku fotografiju uz tekst koji ste napisali treba da: 1) Napišete i objavite tekst na ovom forumu 2) Fotografije pošaljete na moj email, slavicnetŽhotmail.com
  prepiska -99733 - 04.03.2017 : Zelenikovac Trebinje - best (0)

  Za Zenga Split


  Pozdrav i hvala na odgovoru. Sa doktorom se i ne znam baš dobro, jednom smo se vidjeli, a sa Sandrom nekoliko puta. Svakako bih se volio čuti sa njom, a doktoru želim brz oporavak.
  djukanija -99723 - 03.03.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Crna Gora u NATO agresiji na SRJ


  U agresiji NATO na SRJ na danšnji dan prije 17 godina prvi projektili su pogodili Crnu Goru. Na meti su bili radari i kasarne Vojske Jugoslavije. Prva žrtva agresije NATO na tlu tadašnje SR Jugoslavije je vojnik Saša Stojić u kasarni u Danilovgradu. Pogođeni su Obosnik kod Herceg Novog i Crni Rt kod Bara. Kasniji udari su težinu prenijeli na Srbiju ali je Crna Gora bila konstantno pod pritiskom NATO bombi i izdajničke vlade u Podgorici koja je paktirala sa NATO ubicama.

  U Murinu je po priznanju tadašnjeg predsjednika Bila Klintona a koju je dao nedavno francuskoj televiziji, po nalogu crnogorskog političkog vrha koji je sarađivao sa NATO, pogođen most od nebitnog vojnog značaja, kojom prilikom je poginulo šestoro civila među kojima troje djece. Namorbidnija izjava tadašnjeg ministra policije Vuka Boškovića je bila da se građani ne boje, jer NATO bombarduje "samo" vojne ciljeve u Crnoj Gori. Izdajnik je građane Crne Gore u uniformama Vojske Jugoslavije, računao za legitmne mete.

  U vrijeme NATO agresije na SRJ, posebno je bio težak položaj Druge armije VJ u Crnoj Gori, jer je bila napadana od NATO iz vazduha i crnogorske policije na terenu, koja je pokušavala da na svaki način pritisne vojsku da ne može pružiti adekvatnu odbranu, što je bio više nego očigledan dokaz saradnje sa agrsorima. NATO je u crnogorskoj policiji i njenom rezervnom sastavu imao oružanu silu na terenu i logističku podršku.

  Američki bombarder tipa A-10 Tanderbolt je radarski položaj na rtu Arza gađao projektilima sa osiromašenim uranijumom i time to područje ozračio za dugi vremenski period. Od ekipe od preko dvadeset ljudi koja je učestvovala kasnije u dekontaminaciji toga terena, danas nema ni jedan živ.

  Na Cetinju se pojavila za vrijeme rata paravojna grupacija koja je uz nezvaničan blagoslov crnogorske policije pokušala da napadne vojsku na položajima oko Cetinja ali je uz pomoć pripadanika djelova 63. padobranske brigade i vojne policije pohapšena.

  I pored združenog i koordinisanog rada NATO i oružanih formacija crnogorske vlade, Vojska Jugoslavije u Crnoj Gori je uspjela da obori nekoliko bespilotnih letilica, krstarećih projektila Tomahavk lansiranih sa brodova i podmornica NATO iz Mediterana. Izraženo je dejstvo PVO sistema KUB sa aerodroma u Podgorici, i nepotvrđen podatak obaranja britanskog lovca-bombardera Sea Harier u Skadarsko jezero.

  Avioni tipa G-4 RV i PVO VJ sa aerodroma u Golubovcima su izvršili preventivni udar na jurisne helikoptere NATO u Albaniji, koji su se pripremali za napade na vojsku u SRJ, i tom prilikom ih uništili na zemlji. Odmazda NATO je uslijedila samo dan kasnije napadom NATO bombardera na aerodorom u Golubovcima i radarsku osmatračnicu Crni Rt pored Bara.

  Čitavu terorističku jedinicu OVK koja je pritisnuta Voskom Jugoslavije na Kosmetu bila pred uništenjem, crnogorska policija je propustila da umakne preko crnogorske granice u Albaniju.

  Narod je u Crnoj Gori bio većinski, kao što je i danas protiv tiranije i agresije NATO.

  Građani Crne Gore koji su u uniformama Vojske Jugoslavije časno branili svoju slobodu, kao i njihovi preci stotinama godina prije, upisali su se u slavne stranice srpske, crnogorske, slobodarske tradicije. O ovima drugima će suditi vrijeme i istorija...

  Slava i hvala svim žrtvama NATO agresije na prostoru Savezne Republike Jugoslavije i vojsci koja se pokazala dostojnom predaka.
  prepiska -99663 - 01.03.2017 : Neba Bak Srbija - best (0)

  Poginuli dobrovoljci


  Mz Mooz, što da ne! Javi se Željku i ostavi mail pa možemo prodiskutovati šta se može rešiti oko poginulih. Pozdrav svim forumašima, a ovaj put poseban pozdrav ide za malog Mikija.
  youtube -99653 - 28.02.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Jedinica


  prepiska -99642 - 27.02.2017 : Miz Mooz Novi Sad - best (0)

  Poginuli


  Hvala Vam na odgovoru,

  volela bih da privatno porazgovaramo o popisu poginulih i nestalih dobrovoljaca iz Srbije u ratovima. Činjenica je da se malo govori o njima i da se često zaboravlja sve to. Relativno skoro u Pančevu je podignut spomenik žrtvama i nije pravljena razlika između dobrovoljaca i rezervista.

  Ukoliko Vam odgovara da se čujemo zamoliću gospodina Željka da Vam prosledi moju mail adresu. Tako će biti najlakše.

  Hvala Vam, veliki pozdrav!
  prepiska -99607 - 24.02.2017 : Neba Bak Srbija - best (0)

  Poginuli


  Gos-Miz Mooz,
  drago mi je da se neko toga setio. Poginuli su moji drugari i sugrađani. Hvala Vam što ste se javili sa pitanjem u vezi poginulih. Kod nas u gradu nema nikakvog spomenika niti bilo kog drugog obeležja, možda za neke druge borce, ali što se tiče dobrovoljaca toga nema. Mi smo uvek bili na crnoj listi i o nama niko nikada nije ništa pitao niti bilo šta drugo.

  Što se tiče poginulih, tu ste u pravu. Jedan borac je poginuo na Hotonju prema Kobiljoj glavi, PANTIĆ DEJAN, a drugi na Otesu, MIĆA AUSTRIJANAC. To se desilo 1992. godine.

  Objektivno gledajući, ja se trudim na ovom našem forumu, a i uopšte, u ime svih Smederevaca održim sećanje na naše poginule. Ja, kao i ostali borci pamtimo naše borce u svojim srcima a za neki vid sećanja u obliku spomenika, možda to neko i potegne pa se to i ostvari.

  U svakom slučaju hvala Vam na brižnom tekstu. Veliki pozdrav za Vas kao i za sve naše forumaše, a posebno našem komandiru Buci.
  prepiska -99601 - 23.02.2017 : Miz Mooz Novi Sad - best (0)

  Pitanje za Nebu Baka


  Ako sam dobro shvatila Vi ste iz Smedereva. Htela sam samo da pitam da li u Smederevu ima spomenik poginulima u ratovima 1991-1999. godina?

  Znam da su učestvovali na borbama na Hotonju i Otesu i da je bilo poginulih iz Smedereva. Šteta je da se ne znaju imena tih ljudi koji su izgubili život. Trebalo bi nekako sećanje sačuvati na njih.

  Pozdrav
  prepiska -99593 - 22.02.2017 : Neba Bak Srbija - best (4)

  Neprocenjivo


  Nema dana da ne uđem na naš forum, da vidim novosti i dešavanja. Današnji dan je poseban, i neprocenjive je vrednosti, jer kad udjem i kad kliknem, otvori se forum, u pregradi poginuli - NEMA POGINULIH na današnji dan. Da je bilo sreće pa da je svaki dan prazno mesto za poginule, ali, rat je i tako je moralo biti. Morao sam podeliti sa vama ovo moje zapažanje i moju sreću što je to tako. Bilo, ne ponovilo se...
  odgovor -99588 - 21.02.2017 : Milorad Rosuljas Slovenija - best (0)

  Sretko ( Božo) Ješić


  Lijep pozdrav i poštovanje za sve na ovoj stranici i forumu! Samo da kraće odgovorim Almiru iz Sarajeva, vezano za pokojnog Sretka Ješića. Poginuo je 1994. na Jahorini, sahranjen u Ilijašu i naknadno premješten na Vojničko groblje Sokolac. Majka i otac su takođe nažalost pokojni... Za bilo šta dodatno molim Almira da se javi na 00386-51-846-019.
  prepiska -99573 - 19.02.2017 : NOMAD Srbija - best (8)

  Odlazi Niksone


  Odlazi Bošnjo, što si i dolazio, nikakve časti u tebi nema, niti vojničke niti ljudske... Sramota je šta ste radili našim momcima! Sakrij se u tu tvoju džamahiriju i ćuti, da ne napišem nešto gore Niksone.
  prepiska -99567 - 19.02.2017 : Nixon - best (2)

  Za Vogošćanina Pravog


  Dobro si razumio, i zaista nije bilo ni malo ironije u mom pisanju niti neke namjere da nekoga isprovociram, i upravo sam samo htjeo da naglasim stanje u kojem se koja vojska nalazila, a što je vojnički gledano zasigurno uticalo na moral boraca, pa često i na krajnji ishod nekih bitaka!!

  Šta bi dobio bilo ko od nas da na ovom forumu troši svoje vreme da bi nekoga izazivao, vrijeđao i slično. Napisao sam prije ovog još jedan komentar da pojasnim malo šta sam htjeo reći, ali iz nekog razloga, nema ga objavljenog ovdje?

  Bilo kako bilo, uvijek uvažavam mišljenje drugih ljudi, i smatram da su ovakvi forumi jedna od prilika da se ljudi bolje razumiju i razmjenjuju iskustva, informacije i slično, obzirom da se ja možda kroz pisanje ne znam najbolje izraziti, pa moji komentari izazivaju polemike, onda je svakako bolje da se i ne javljam!

  Svima na forumu želim dobro zdravlje i dug život...
  djukanija -99565 - 19.02.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Šta je napisao Tajm, a Milo prećutao


  Autor: Nenad Zorić

  Trampova administracija je, saglasni su sagovornici Sputnjika, očigledno stavila rampu na prijem Crne Gore u NATO, pa je to glavni razlog nervoze crnogorskog premijera Duška Markovića i njegovih optužbi na račun ruskih zvaničnika. U pitanju je, narodski rečeno, bezuspešno dodvoravanje Severnoatlantskoj alijansi, ističu analitičari.

  Crna Gora je, tvrdi za Sputnjik istoričar Aleksandar Raković, zemlja koja se nalazi na ivici kolapsa u svakom smislu.

  Tvrdnja premijera Markovića magazinu "Tajm" da su Crnoj Gori "ruski zvaničnici otvoreno pretili i da su njihove (ruske) službe bile u kontaktu s političarima, SPC, NVO i nekim medijima", Raković doživljava kao izjavu kakva se jedino može čuti u Diznilendu.
  "Marković daje intervju američkom časopisu u trenutku kad je jasno da je ekspresni voz NATO integracija Crne Gore zastao tamo gde se najmanje nadalo - u Sjedinjenim Državama".

  Crnogorski premijer Duško Marković kazao je u pomenutom intervjuu da su tajne službe pojedinih članica NATO-a potvrdile informaciju da je na izborni dan u Crnoj Gori pripreman državni udar, te da su ga organizovala dva pripadnika ruske vojne tajne službe.

 • "To je vrlo površna, aljkava izjava crnogorskog premijera kako bi se još jednom dodvorio NATO-u. Međutim, njegov problem je što je u članku koji je "Tajm" objavio 16. februara, pa onda u intervjuu koji je objavio sa Markovićem istog dana, kazano da je visoki zvaničnik Nacionalnog saveta za bezbednost SAD rekao da Bela kuća nema nameru da prihvati prijem Crne Gore u NATO", konkretan je Raković.

  Na istu činjenicu - da Bela kuća trenutno nema plan da podrži članstvo Crne Gore u NATO-u - ukazuje i novinar Matija Nikolić.

  Ovo bi se moglo protumačiti i kao vid pritiska na Trampovu administraciju da ne želi da odbrani jednu malu zemlju koja hita ka NATO-u od jedne, kako je Marković slika, strašne i velike Rusije koja želi da izazove krvoproliće. A odbrana je, naravno, u tome da SAD ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u".

  Marković optužuje Rusiju, iako nije izneo dokaze, da nelegalno upumpava novac u Crnu Goru. Istini za volju, njegovom prethodniku nije smetalo kad su ruski građani upumpavali milijarde evra u nekretnine u Crnoj Gori, mada tada ništa nismo čuli negativno ni od Markovića, za koga važi da je bio najbolje informisan u Crnoj Gori i uvek je pokrivao visoke funkcije", podseća Nikolić.

  Projekat Crne Gore u NATO-u je, naglašava Aleksandar Raković, očigledno propao, ma šta Marković i Đukanović da kažu ili da izmisle.

  Zato bi, predlaže Raković, ovaj crnogorski dvojac trebalo da se prilagodi novoj realnosti koja je takva da će se uskoro naći oči u oči sa narodom Crne Gore.
 • prepiska -99519 - 12.02.2017 : Nixone - best (2)

  Nisi me dobro shvatio


  za Gorana,
  mogao bih da ne odgovorim na tvoj post, ali odgovorit ću iz jednog razloga, jer te smatram kao fer i korektnog, te kako rekoh kulturnog forumaša, zaista radi se o tome da si pogrešno protumačio moj komentar, jer što bih bez veze trošio i svoje i vaše vrijeme pišući ovdje u namjeri da se sa nekim svađam ili da nekoga vrijeđam, je li.

  Kada sam kazao da ste vi mogli otici gdje god poželite, mislio sam isključivo na vas borce, i na to da ste imali slobodu kretanja i mogućnost izbora. koju mi, ako se slažes sa mnom i nismo imali što znači da smo bili "osuđeni" da se borimo do zadnjeg i naravno da to utiče na moral vojnika za borbom, i na konačni ishod određene bitke, o tome sam govorio, i žao mi je što si ti to pogrešno shvatio a glede drugog dijela nisam ni rekao da ste vi ne daj Bože osuđivali svoje borce koji su bili tamo gdje je probijena linija, ali ti si tvrdio da linija na vašem boku nebi bila probijena da se je sa vama razgovaralo sa višeg nivoa jer ste vi poznavali način ratovanja 505-e nadam se da sam sad bio jasniji, a ti opet možeš ostati pri stavu da provociram i slično moje je da poštujem tvoje mišljenje, ali obojica zadržavamo pravo da se ne moramo slagati s onim što onaj drugi govori, a to opet ne znači da moramo "ratovati" na ovom forumu i ja tebi želim da u dobrom zdravlju dočekaš duboku starost i to tamo gdje tebi odgovara i gdje ćeš biti sretan zajedno sa svojim najdražima, i još jednom ti kažem da mi nije namjera bila da ja tebi ili čitavom jednom narodu sugerišem da nekuda ide, neka svakog tamo gdje mu je srcu najmilije, živ mi bio i lijep pozdrav.
  prepiska -99513 - 12.02.2017 : DADO Banjaluka - best (6)

  Kupres


  Oblačan, ne mnogo hladan dan. Četrnaesti dan muslimanske ofanzive na Kupres i iscrpljujućih bitaka sa višestruko nadmoćnijim neprijateljem. Muslimani su nastavili sa napadima na svim pravcima. Intenzitet napada kulminirao je oko podne. Stajao sam na Velikoj Plazenici, najvišoj tački na kupreškom ratištu, posmatrao front koji se ispred mene prostirao kao na dlanu i osluškivao zastrašujući odjek bitke.

  Mješao se zvuk dejstva na hiljade pušaka, mitraljeza, bombi i granata. Bitka je bila takva da se po dimu koji se dizao iznad šume linija mogla pogledom pratiti od Plazenice do Kukavičkih vrata.

  U dva sata poslije podne, u jeku najžešće bitke protiv muslimana, uslijedio je žestok artiljerijski napad hrvatske vojske iz pravca Tomislavgrada na položaje VRS na južnom i jugoistočnom dijelu Kupreške visoravni.

  Znači, počelo je. Bitka za Kupres ulazi u završnu fazu. Male su šanse da je dobijemo, ali čovjek se nade posljednje odriče.

  Sa očiglednom namjerom da "sprže" sve ispred sebe i tako svoju pješadiju poštede jačih okršaja i gubitaka, za samo nekoliko časova Hrvati su na položaje VRS u Malovanu, Ravnom i Riliću, ali i po civilnim ciljevima u ovim selima i gradu Kupresu, ispalili na hiljade granata, uglavnom iz višecjevnih bacača raketa.

  Kupreška vrata

  Od Malovana i Rilića počeli su da se dižu prvi stubovi dima iz pogođenih i zapaljenih objekata.

  Iz pravca Zvirnjače uslijedio je tenkovsko-pješadijski napad na Ravno. Preko Javornog vrha snage HVO, čiju je okosnicu činila Druga gardijska brigada, krenule su u napad kroz Zanaglinsku šumu, s ciljem da presjeku put Ravno -Kupres, zauzmu Rilić i odsjeku snage VRS u Ravnom.

  Hrvati su u napad krenuli sa tri gardijske brigade, desetak bojni, pukovnija i drugih jedinica, čije je brojno stanje bilo duplo veće od brojnog stanja svih jedinica koje je VRS imala na Kupreškoj visoravni. S jedne strane višestruko nadmoćniji muslimani, s druge strane dvostruko nadmoćniji Hrvati.

  Iz Zapovjedi za napad Glavnog stožera HVO vidi se da su Hrvati dobro znali raspored, brojno stanje i vatrenu moć 7. brigade VRS:

  "Na teritoriji opštine Kupres borbena dejstva izvodi 7. motorizovana brigada koja raspolaže sa 4 topa 130 mm, 6 haubica 122 mm, 6 haubica 105 mm, oklopnim bataljonom sa 20 tenkova, od čega su 3 tenka M 84. Na prostoru planine Vitorog nalazi se raketna baza sa raketama zemlja-zemlja, radarskim sistemom i sistemom za ometanje.

  Ukupna jačina snaga na prostoru Kupresa u ovom trenutku je oko 2. 000 vojnika. U pitanju su snage velikog borbenog iskustva, svjesne strateškog značaja Kupresa i imaju za cilj zadržati ga po svaku cijenu.

  Angažiranjem srpskih snaga na pravcu napredovanja naših postrojbi uveliko bi se narušila borbena moć VRS u sjevernom dijelu kupreške općine i time bi Armija stekla realne uvjete za osvajanje grada Kupresa i ostvarivanje njihovih strateških ciljeva.

  Nakon jučerašnjeg formiranja Taktičke grupe 1, na pravcu prema Vukovsku, muslimanska komanda je na desnom krilu formirala i Taktičku grupu 2, u koju su ušle 305. i Gardijska brigada, sa zadatkom da nastave napadna dejstva na Demirovac (koji brani četa Prve banjalučke protivoklopne brigade) Križ, Semešnicu (koje brani borbena grupa pod mojom komandom) i Javorak i Javorov pod (koje brani jedinica iz Šipova).

  Na Priviji i Malim Vratima nije bilo većih pješadijskih borbi. Razlog je vjerovatno sinoć postignuti Hrvatsko-muslimanski dogovor po kojem muslimanske jedinice moraju da se zaustave na liniji Demirovac - Mala Vrata - Mala Plazenica.

  Na Bukovaču je stigla grupa "Pantera", koja je imala zadatak da povrati juče izgubljene položaje na Priviji, ali zbog komplikovanja stanja na frontu prema Hrvatima nisu preduzimali nikakvu akciju.

  Po jačini i učestalosti artiljerijske vatre ovaj dan je nadmašio sve prethodne u ratu na Kupreškoj visoravni.

  UNPROFOR je saopštio da je tog dana na kupreškom ratištu registrovano oko 3. 600 detonacija iz artiljerije velikog kalibra. Devedeset odsto tog čeličnog tovara ispaljeno je na srpske položaje.

  Popodne je u Šipovo došao predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, na sastanak sa političkim rukovodstvom Kupresa, Jajca, Jezera, Šipova, Donjeg Vakufa i Mrkonjić Grada. Sastanku prisustvuje Mladićev zamjenik general Milan Gvero, još nekoliko generala i visokih oficira VRS.

  Neposredno prije sastanka, koji je održan u fabrici Aluminka, stigla je vijest da su Hrvati napali Kupres.

  Karadžić se prvo obratio Mitru Mariću, predsjedniku opštine Kupres:

 • "Mariću, možeš li da uspostaviš kontakt sa Hrvatima? Imaš li telefonsku vezu sa njima"?

 • "Kontakt sa njima mogu da uspostavim samo preko 'vruće linije', između naše vojne komande u Kupresu i njihove u Duvnu. Ali, samo kad mi to vojska dozvoli".

 • "Idi, pozovi ih i reci im da prekinu sa napadom. Nismo se tako dogovorili. Prenesi im, ako odmah ne prekinu sa napadom, da ćemo im Duvno i Livno sravniti sa zemljom. Čekaću te da mi preneseš njihov odgovor".

 • "Razumijem predsjedniče".

  Prisutnima je uši "zaparala" rečenica: "Nismo se tako dogovorili".

  Marić odlazi u Kupres. U komandi 7. brigade ga obavještavaju da je "vruća linija" sa Hrvatima u prekidu, da Hrvati jakim snagama napadaju i napreduju na cijelom frontu.

  Vraća se u Šipovo, da o svemu obavjesti Karadžića. U Aluminci ga obavještavaju da je Karadžić otputovao za Banjaluku.

 • "Da li je ostavio nekakvu poruku, kako da mu se javim"?

 • "Nije ništa".

  Nastaviće se
 • trazim_sa -99491 - 10.02.2017 : Jasmina Alihodžić Pula - best (0)

  Tražim sestru i brata, majka Elena Alihodžić


  Dobar dan. Tražim sestru i brata iz Pule. Posvojeni su isto kao i ja. Bila sam u domu u Oazi u Rovinju. Po informacijama, sestra bi trebala biti rođena 1995. godine, a za brata ne znam. Prije su se prezivali ALIHODŽIĆ OD MAJKE ELENE ALIHODŽIĆ IZ PULE... Molim vas za bilo koju informaciju koja bi mi pomogla pronaći ih. Jasmina Alihodžić. Hvala.
  prepiska -99419 - 04.02.2017 : NOMAD Srbija - best (2)

  Zlatibor Lončar, doktor za smrt, korupciju i Vučića


  Zlatibor Lončar je aktuelni ministar zdravlja i funkcioner Srpske napredne stranke. Za člana Vučićevog kabineta izabran je iako nema adekvatne profesionalne reference. Naprotiv, u njegovom obrazovanju postoji više naučno-fantastičnih detalja, kojima bi se, da je Srbija pravna država, pozabavilo nadležno tužilaštvo.

  Lončar je završio Medicinski fakultet nakon osam godina studiranja. U zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu Ministarstva zdravlja, navodi se da je 2001. godine završio specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije u londonskoj bolnici "Hamersmit", gde se navodno usavršavao i 2006. godine. Spacijalizaciju iz opšte hirurgije završio je 2003, a specijalistički kurs iz transplantacione hirurgije jetre u Kraljevskom koledžu u Londonu 2011. godine. Zvanična evidencija o tim kursevima ne postoji. Tačnije, u bolnici "Hamersmit" nema dokumenta o kursisti Lončaru, a on u Klinačkom centru nikada nije priložio potvrdu o tom navodnom diplomiranju. Opravdanu sumnju u verodostojnost zvaničnih podataka podstiče i činjenica da Lončar ne zna engleski jezik, pa se postavlja pitanje kako je završio sve te kurseve.

  Sredinom novembra 2012, na konkursu za kliničkog asistenta između četiri kandidata izabran je Lončar, a samo on nije ispunjavao uslove za izbor. U to vreme nije mu bila prihvaćena doktorska teza, o čemu svedoči zapisnik koji je zaveden u sekretarijatu Medicinskog fakulteta pod brojem 014017/2. Iako status kliničkog asistenta predstavlja najniži rang u lekarskoj hijerarhiji, Aleksandar Vučić mu je poverio Ministarstvo zdravlja, čime je prvi put u novijoj istoriji između 200 docenata, 150 vanrednih i 100 redovnih profesora za ministra izabran asistent. I to asistent koji nije ispunjavao uslove ni za dobijanje tog ranga.

  Umesto naučnim radom, Lončar je karijeru gradio bržim putem, preko Surčina. Kao mlad lekar, i kad nije bio u smeni, dežurao je pored ranjenih kriminalaca. Takvim aktivnostima stekao je nadimak "Doktor Smrt", poveću sumu para, stan u Beogradu i prvi "Audi A6". Otkad je postao ministar, vozi džip BMW 6 i uspešno, na štetu građana, razvija svoj biznis.

  Ako ga za ulazak u Vladu nisu preporučili profesionalni kvaliteti, možda taj uspeh može da zahvali podacima iz biografije koji se ne nalaze na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja nego u spisima sudskog procesa za ubistvo Zorana Đinđića.

  Dejan Milenković Bagzi, bivši član surčinskog i zemunskog mafijaškog klana, u svom svedočenju, 2006. godine, optužio je dvojicu lekara iz Urgentnog centra za saradnju s Dušanom Spasojevićem i Miloradom Ulemekom Legijom. Svedok-saradnik je naveo nekoliko zločina koje su lekari Miroslav Risović i Zlatibor Lončar izvršili na Spasojevićev zahtev, posle čega su bogato nagrađivani.

  Risović i Lonćar su bili zaduženi da u Urgentnom centru na različite načine zbrinjavaju ranjene i povređene kriminalce. Pomagali su onima koji su pripadali zemunskom klanu, a njihove protivnike su slali na onaj svet. Čim bi ćuli da je neki mafijaš ranjen, dolazili su u bolnicu, ubacivali se u lekarski tim s izgovorom da poznaju žrtvu, menjali su smene i dežurstva i sprovodili direktive iz Šlerove ulice. Falsifikovali su lekarske nalaze koji su upotrebljivani kao opravdanje na osnovu kojeg su se pojedini kriminalci izvlačili iz zatvora, čak su i lečili rodbinu mafijaških bosova.

  U beogradskom naselju Žarkovo, 5. septembra 2002, došlo je do pucnjave u kojoj je ranjen Veselin Vesko Božović, poznati crnogorski kriminalac. Iako je imao teške povrede grudnog koša, oštećena pluća i pokidana creva i krvne sudove u stomaku, posle operativnih zahvata Božović se izvukao iz kritičnog stanja i počeo da oporavlja. Već posle dva dana mogao je da sedi i komunicira. Sutradan su ga medicinske sestre našle mrtvog.

  Bagzi Milenković je objasnio uzroke misteriozne smrti Veska Božovića. Spasojević je hteo da Božović bude ubijen. Posle pokušaja ubistva Božovića, došao je u Šilerovu doktor Risović. Dušan (Spasojević) se raspitivao da li će da preživi, pošto je imao doktore koji su dokrajčivali žrtve da ne prežive, a kako mu je Risović rekao da će ovaj ostati živ, Dušan mu je rekao da dokrajči Božovića. Doktor Risović se dvoumio neki dan. Taj razgovor je vođen u kući sa Spasojevićem. On je slobodno pričao s tim doktorima, a onda je pričao i s doktorom Lončarom, koji mu je rekao da on više nije hteo da Rileta čeka, jer se on uplašio, da izvoljeva i da je on dokrajčio Božovića - rekao je Milenković na suđenju za ubistvo Đinđića i napomenuo da je Lončar kasnije Spasojeviću potvrdio da je injekcijom ubio Božovića, a "za tu uslugu dobio stan u bloku 62 na Novom Beogradu".

  Veze sa zemunskim mafijašima Risović i Lončar nisu ni pokušavali da sakriju. Naprotiv, hvalili su se automobilima koje su dobili na poklon, a Legiju i Spasojevića su svečano dočekivali u Urgentnom centru. Lekari i medicinske sestre dobro pamte dolaske članova zemunskog klana u posetu Spasojevićevom ocu. Bahati i primitivni, ponašali su se kao da su u Šilerovoj, a ne u bolnici.

  Zlatibor Lončar je lično operisao oca Dušana Spasojevića. Uradio je to mimo propisa, pošto je tada još bio na specijalizaciji. Aktuelni ministar je priznao da je operisao Spasojevićevog oca s objašnjenjem da je "čovek prošao istu proceduru kao i svaki drugi pacijent i o tome postoji dokumentacija koja može da se proveri".

  Kompromitovanim kolegama suprotstavio se samo dr Đorđe Bajec, tadašnji direktor Kliničkog centra. Iako je odbijao da poveruje u to da postoje i lekari koji su spremni da ubiju nemoćnog pacijenta, bez obzira ko to bio, Bajec nije mogao da ignoriše činjenice. Kad god su u Urgentni dovožene žrtve raznih pucnjava, pojavljivao bi se dr Risović. Menjao bi smene, ostajao na dežurstvu po ceo dan, samoinicijativno odlazio u vizite ranjenicima. Gde god bi se udenuo, pacijentovo stanje bi se komplikovao na neobjašnjiv način.

  Iako je odbijao da poveruje u to što vidi, dr Bajec je pokušao da iz lekarskih ekipa koje su vodile takve slučajeve izbaci Risovića i Lončara. Skupo je platio tu avanturu. U leto 2002. na mobilni telefon pozvao ga je Legija. Rekao mi je: "Legija ovde, ostavi doktore Risovića i Lončara na miru". Odgovorio sam mu: "Zamislite da se vaši vojnici ponašaju prema vama kao da su oni vama starešine, a ne obrnuto". On je rekao: "Da ne ulazimo u priču, vi ovo shvatite kako hoćete" i spustio je slušalicu - prepričao je Bajec. U tom trenutku Bajec nije ni poverovao da ga je zaista nazvao Ulemek. Tri dana posle razgovora, Ulemek i Spasojević su došli u Urgentni centar. Dočekali su ih Zlatibor Lončar i Miroslav Risović, koji su ih uveli na službeni ulaz, za koji samo hirurzi imaju ključ. Tek tada se Bajec uverio o kakvoj sprezi se radi, ali nije hteo da popusti. Šest meseci kasnije, u januaru 2003, trojica mladića su ga, pred kućnim vratima, metalnim šipkama i pištoljima pretukli. Polomili su mu obe ruke i noge i naneli teške povrede glave.

  Rane radove Doktora Smrt nije zaboravio ni Boško Đukanović, ugledni srpski kardiohirurg. Iako se nije javno izjašnjavao o politici, Đukanović je kritikovao naprednjački režim. U privatnim razgovorima tvrdio je da je "Vučič največe zlo koje je zadesilo Srbiju". Špijuni su obavestili diktatora da lekar širi istinu. Tužba je prvo objavljena u "Informeru", čiji glavni urednik Dragan J. Vučičevič je Đukanoviča svrstao u zavereničku grupu koja priprema državni udar. Presudu je izvršio ministar Lončar, koji je, ne gubeći vreme na objašnjenja, nepodobnog kolegu razrešio dužnosti direktora KBC "Dedinje".
  prepiska -99417 - 04.02.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Aveti prošlosti


  Srpska politička kasta ima mnogo zajedničkih imenitelja, najvažniji je - vrana vrani oči ne vadi.

  Svi lažovi, prevaranti i razbojnici mogu da računaju na razumevanje i podršku kolega. Bez obzira na štetu koju su naneli državi i građanima, znaju da će biti zaštićeni ne samo od krivične, nego i od političke odgovornosti. Njihova zlodela mogu, u najgorem slučaju, da se iskoriste u medijskim kampanjama, za pritiske i ucene. Ali, i to završava bez ikakvih sankcija.

  Opis Čede Jovanovića i Ivice Dačića kakvi oni zaista jesu.

  Jovanović je "politički leš" i "bestidna figura koja izgleda kao pripadnik Jakuza", kome je "novac jedina ideologija, a program - lični interes i bogaćenje u što kraćem periodu".

  Da li se Tadić bar malo stidi što je ovako nešto uveo u Skupštinu, iako je dobro znao da je ovo Vučićev megafon. Šef propale Fidelinke je lažni opozicionar ili lutkarev lutkar. Njegovo društvo su Vučićević, Bizon, Cvijanović, pijani Sarapa, Vuk Stanković i slični bolesnici.

  Još teže reči za Ivicu Dačića:

  Miloševićev megafon, sejač smrti, straha, bede, prostakluka i primitivizma, danas nekome nešto priča. Portparol zločinačke, kriminalne, i lopovske partije SPS je ministar spoljnih poslova. Nikitović i Koštunica su ga amnestirali, a Tadić vratio na državne funkcije. Srbijom danas upravljaju razuzdani, iz groba podignuti, miloševićevci. To nam je kazna za sve izgubljene ratove, zločine, sankcije, nedužne žrtve, divljačke privatizacije, prostakluk, poremećene vrednosti. Realno, kad se sve sabere, pomnoži i oduzme, Srbija bolje nije ni zaslužila nego da njome vladaju aveti prošlosti.

  Neka bilo ko realan ovo ospori, ej bre ljudi dozovimo se pameti iako je sve otišlo predaleko..., ma nisu krivi oni, krivi smo mi što smo se sklanjali!
  prepiska -99411 - 03.02.2017 : Acim Novi Sad - best (2)

  Prljava kampanja


  Opet NOMAD vodi prljavu kampanju!
  prepiska -99409 - 03.02.2017 : Acim Novi Sad - best (0)

  Kome treba ovakav video?


  Protiv Srbije i Republike Srpske se vodi odavno Specijalni rat, što je poznata stvar ljudima koji se razume u takva dejstva. Ovaj video je upravo takvo delovanje i oni koji ga objavljuju moraju znati da većina članova ovnog foruma dobro znaju zbog čega su oni tu. Nema ovdje ni glume ni kulture, osim srmote.
  prepiska -99401 - 02.02.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

  Obraćanje naciji
  Sve je istina!
  trazim_sa -99379 - 31.01.2017 : Vesna Mo - best (0)

  Mejrema Krekić


  Da li neko zna Mejremu Krekić, živjela na ulici Omera Maslića? Hvala unaprijed.
  prepiska -99285 - 25.01.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

  Zločin u Sarajevu


  prepiska -99230 - 22.01.2017 : Ranko Spasojevic Novi Sad - best (0)

  Amblemi jednice 72. brigade VJ


  Poštovani, da li neko može nešto reći o amblemima 72. brigade VJ na svom početku? Da li mi možete poslati fotografije amblema ako ih neko ima?Veliki pozdrav za sve vas koji ste učestvovali u stvaranju te jedinice!
  Hvala unapred!
  prepiska -99161 - 16.01.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Replika na 'Rastanak sa prijateljem'


  Iskreno da kažem, ne znam šta bi danas Feđa rekao na moju pruženu pomoću u toku rata! Znam da sam bio spreman žrtvovati svoj život za njegovu slobodu i on je to znao da je to tako! Nije mi žao i ne kajem se zbog toga, danas bi isto to uradio, ne samo za njega, nego za bilo koga, ko bi se našao u takvoj situaciji!

  U Feđinoj poruci koju sam dobio, on je želio da ponovo ostvarimo kontak i nastavimo naše druženje, jer kako on kaže "Bili smo kao braća". Po tome sam shvatio da on ipak smatra da sam mu tada spasio život.

  Ne samo Feđa, nego i njegova supruga se jednom prilikom obratila mojoj pokojnoj majci, rekavši da mi se zahvali što sam joj spasio Feđu.

  Međutim, ja sam odbio nastavak našeg druženja iz razloga što sam saznao da su on i njegova supruga o meni pričali sve najgore. Njihove loše priče o meni su sa više strana došlo do mojih ušiju, pa sam mu rekao, ako je bio moj iskreni prijatelj, nije morao izmišljati loše priče o meni i mojoj prodici, tako da ja iz tog razloga više ne želim da nastavim naše prijateljstvo.
  prepiska -99155 - 16.01.2017 : Gagi I.Sarajevo - best (0)

  Replika na 'Rastanak sa prijateljem'


  Baš bih volio izravno čuti (od Feđe) šta bi on imao da kaže na ovaj tekst Vogošćanina Pravog koji je napisao priču o njegovom odlasku. Da li bi priznao te činjenice da je "spašen" ili bi imao neku drugu teoriju.
  dijaspora -99139 - 14.01.2017 : Suzanne06 Belgrade - best (0)

  Ponude za posao u inozemstvu


  Tražimo domaće sluge za sljedeći posao nudi u našoj kući u inozemstvu:
  Pozicija: kuha, vozač, čuvar, au-pair, čistač, kuća pomoć, sestra, dadilja/dadilja, njegovateljica, električar itd.

  Ženski i muški imaju pravo
  ugovora: puno radno vrijeme

  Pouzdan kandidat bi trebao kontaktirati direktno sa cv za pregled
  sretno

  suzannecruz724Žgmail.com
  forum -99097 - 09.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pravila foruma


  Želio bih još jednom da ponovim da je jedno od najstarijih pravila ovog foruma da je zabranjeno obraćanje drugim članovima foruma. Ovo ne znači da nemate pravo da uputite repliku na određenu temu ali ona treba da bude u okvirima civilizovane diskusije. Od sada ću sve članke koje ne zadovoljavaju ovo pravilo brisati.

  Prije nego što uputite bilo koje pitanje vezano za ovaj forum, otiđite na stranicu FORUM i pročitajte odgovore na pitanja koja su već ranije postavljena. Tek nakon toga postavite neko pitanje. Na stranicu FORUM možete otići ako kliknete OVDJE.
  prepiska -98975 - 07.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Nomad je...


  Nenocc Sokolac, što bi naš narod rekao potpisujem svaku reč koju si napisao u ovom postu pod naslovom:" Nomad, Aćim i svi mi skupa". Izdvojio bi poslednju rečenicu, istinito, precizno i potpuno opisuje karakter naših neprijatelja, čestitam na opservaciji.

  Nije tema, a nema ni nekog značaja ali evo odakle meni nadimak pod kojim šaljem postove na ovaj sajt, NOMAD (knives) je ime renomiranog proizvođača noževa, a kada sam sa jedinicom iz Republike Srpske Krajine (bio sam na terenu u reonu Dubica-Kostajnica) ušao na teritoriju današnje Republike Srpske (ušli smo 1992. godine preko jednog mosta preko reke Drine) naša policija u Srbiji je izvršila "pretres" i kod mene pronašla nož izuzetnog kvaliteta i izutetne lepote, koji je taj policajac želeo da zadrži za sebe. Pošto nisam hteo da ostanem bez Nomada, kako sam ja tada rekao, a taj policajac je morao da mi vrati Nomad-a jer je bio upozoren sa višeg mesta i u potvrdi umesto mog imena napisao NOMAD, očigledno da je bio zbunjen jer je bio iznerviran i ja po ulasku u Republiku Srpsku pogledam tu potvrdu i zaključim da imam novog kuma, i to je izazvalo opšti smeh ostalih pripadnika jedinice kojoj sam pripadao...

  Inače sam bio izviđač i često boraveći po zadatku u neprijateljskoj pozadini, moj NOMAD mi je tada bio jedina uzdanica pošto izazivanje buke meni nije išlo u prilog, kapirate i zašto...
  forum -98719 - 01.01.2017 : Zika Welington - best (0)

  Sve pohvale


  Kao prvo, želim da se zahvalim uredniku ovog sajta g. Željku Tomiću. Ne poznajem ga, ali sam mu na jedan način zahvalan što pokušava otrgnuti od zaborava ratne događaje koji su, iako iza nas, jako jako korisni za razumijevanje kako ratnih događaja na području Ilijaša tako i šire.

  Život i životne sudbine su jako čudni i čudne isprepliću se i čovjek nikada ne zna što je možda i dobra strana kako i gdje će završiti.

  Kao tinejdžer sam zajedno trenirao sa Nevenom Adžićem. bracom karatistima Buca iz Ilijaskog kluba Monom.

  Nastavi tako vjerovatno će se pitanje je vremena otvoriti i druga strana: Visoko, Breza.

  Idi na stranu - |1|2|