fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac- Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
jovo_mijatovic -95081 - 05.02.2016 : Mata Bilic U.S.A - best (0)

RE: Enterokoke


Cijenjeni gospodine,

dao bih vam savjet da pijete čajeve koje možete tamo kupiti u svakoj apoteci. Napiši kako se enterokoke naziva po međumaronoj kasifaciji. Da mogao da upitan moga doktora koji je najbilji antibiotik za tu bakteriju. Kada se izliječiš nemoj da napraviš po onoj narodnoj eto "Jovo opet nanovo" sve će biti u redu. Moli Boga i on će ti pomoći. Ta bakterija je mina koja je ostala poslije rata. Eto vidiš šta ti donesu stranci. Pozdrav od Mata.
jovo_mijatovic -94991 - 31.01.2016 : Djordje Novi Sad - best (0)

Enterokoka


Moje poštovanje,

već četiri godine imam enterokoke u genitalijama. Pored svih urologa, antibiotika, i redovnih pregleda i spolja i u prostati, uretri. Molim Vas za pomoć. Hvala!
jovo_mijatovic -94905 - 23.01.2016 : Sabahudin Mujkic Kalesija - best (0)

Lijek za prostatu


Molio bih vas za mišljenje i preporuku. Prije par mjeseci sam imao problema sa mokrenjem, pa sam išao na pregled kod urologa, pa mi je do strane urologa konstatovan prostatitis (prostata normalne velicine) i preporučio mi je i pio sam dvije-tri vrste antibiotika. Stanje jeste ublazio ali nisam u potpunosti zadovoljan. Zavisno od tečnosti koliko unosim u organizam, nekad više a nekad manje mokrim, noću ustajem dva puta, a stalno nekakv nelagodan osjećaj. Imam u preponama kao da mi je hladno ili neko trenje. Imam 45 godina, težina 100 kg, nemam drugih problema osim malo masnoće u krvi, ali ništa veliko. Molim vašu preporuku i kako bi se to koristilo i koja bi cijena bila sa dostavom. Unaprijed HVALA.
praznici -94890 - 20.01.2016 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Krsna slava


UVOD

Nijedan narod nije tako smišljeno i nežno ukrasio hrišćanske praznike kao srpski narod. Sve je okićeno naročitim dirljivim i krasnim običajima kao lepo izatkani ćilim. Pa još kako su Srbi naučili da vole i poštuju svece Božije, naročito svoje krsne slave. Zaista kao niko u svetu.

Šta je krsna slava? To je jedan isključivo srpski običaj. Svaki dom ima svoga sveca zaštitnika. Hrišćanski sveci nisu nekakvi izmišljeni bogovi nego stvarne ličnosti, koji su kao ljudi na zemlji živeli bogougodnim životom, posvetili se i u Raj ušli. Oni se mole Bogu za nas na zemlji i Bog iz ljubavi prema njima zato što su oni pokazali svoju ljubav prema Bogu ispunjava im molitve za ljude. Na dan slave srpski dom blista u svetlosti i radosti. Na sto se postavljaju u čast svetitelja četiri stvari: zapaljena sveća od voska, kolač od pšenice, osvećeno žito i vino. Sveća predstavlja svetlost istine kojom je Hristos obasjao svet. Hleb, žito i vino predstavljaju duhovnu radost i hranu, sve od Hrista i kroz Hrista. Sva čeljad su obučena toga dana u svečano ruho, i svi se trude oko dočekivanja gostiju. Blagodareći slavama u Srbiji se nikad nije umiralo od gladi. Jer su slave vrlo česte, a milostinja čini polovinu slave. No ne samo da svi domovi srpski slave slavu nego i sve ustanove i društva: i sela i gradovi i crkve i škole i vojska i esnafi i bolnice i razna dobrotvorna udruženja.

OD KADA SRBI SLAVE KRSNU SLAVU?

Naši preci su počeli da slave onog svetitelja na čiji dan su primili sveto Krštenje (odatle i naziv "krsna slava").

Srbi nisu prekidali ovu svoju tradiciju ni u turskom ropstvu, ni u brojnim ratovima i bedama, sve do vremena nesretnog komunizma, kada su se u Srbiji u mnogim domovima slavske sveće ugasile.

U današnje vreme, Bogu hvala, mnogi žele da se vrate svojim korenima, da opet slave svoju krsnu slavu i tako vrate Božiji blagoslov na svoj dom.

ZAŠTO SLAVIMO SLAVU?

Svetitelj koga slavimo je naš zaštitnik i molitvenik pred Bogom. On nas nevidljivo čuva i pomaže nam u svim našim životnim teškoćama. On je naš životni učitelj, pa zato mi treba da se potrudimo da zadobijemo one vrline koje je on stekao živeći na zemlji i trudeći se da ugodi Bogu.

KAKO DA PRAVILNO SLAVIMO SVETITELJA?

Važno je da krsnu slavu proslavimo onako kako nam je sveta Crkva propisala i kako nam je od naših starih ostalo. Sve nepravilnosti koje se danas javljaju, kao što su spremanje mrsnih jela u posne dane, neumereno korišćenje alkohola, ružne reči i psovke, pušenje pored slavske sveće i drugo, su vrlo štetne. Bolje je da ne slavimo, nego da ovako vrećamo našeg svetog zaštitnika i učinimo veliki greh.


KAKO SE PRENOSI SLAVA?

Slava se prenosi sa oca na sina kada sin zasnuje svoju porodicu i ode iz očeve kuće.

Te, prve godine, sin dolazi kod oca na slavu. Tom prilikom, otac predaje u desnoj ruci četvrtinu slavskog kolača i čestitaju jedan drugom slavu. Sin nosi deo kolača svojoj kući i deli ga sa svojom porodicom. Sledeće godine sin samostalno slavi slavu.

SVEĆENJE VODICE

Na nekoliko dana pred slavu zovemo našeg sveštenika da nam osveti vodicu i donese Božiji blagoslov u dom. Za tu priliku treba da pripremimo posudu sa vodom, buket bosiljka, manju sveću, kadionicu sa žarom, tamjan, slavsku ikonu (koju postavljamo na istočnoj strani) i spisak ukućana.

Prilikom osvećenja vodice, sveštenik čita molitve za napredak svih ukućana, kao i za pokoj duša naših umrlih srodnika. Po osvećenju, otpijamo od slavske vodice, a sa ostatkom spremamo slavski kolač i kuvamo slavsko žito.

KADA SPREMAMO POSNA A KADA MRSNA JELA ZA SLAVU?

Vrlo je važno da slavska trpeza bude u skladu sa danom u koji se slava padne. Ako se slava pada u post ili ako se mrsna slava padne te godine u sredu ili petak, OBAVEZNO se sprema posna trpeza. Veliki je greh pred Bogom i pred našim Svetiteljem, da u te dane spremamo mrsna jela da bi smo što više ugodili gostima. Toga dana treba pre svega da umilostivimo i da ugodimo našem najvažnijem gostu Svetitelju.


DA LI TREBA DA SLAVIMO I ONDA KADA SMO U NEKOJ DUŠEVNOJ TUZI (smrtan slučaj u porodici, materijalna beda i sl. )?

Slava je pre svega jedan duhovni događaj. Najvažnije je rezanje kolača, a sve ostalo je stvar volje i mogućnosti. Dakle, spremanje jela, zvanje gostiju i veselje uopšte nisu uslov da se krsna slava proslavi kako treba.

Zbog neshvatanja smisla krsne slave, u našem narodu postoji pogrešno mišljenje da u smrtnom slučaju ne treba da slavimo slavu. Upravo je onda važno da režemo slavski kolač, jer kada sveštenik čita molitve za naš napredak, on to čini i za pokoj duša naših umrlih srodnika, a molitva i milosrđe su jedino što možemo da učinimo za upokojene.

DAN UOČI SLAVE

Na dan pred slavu mesimo slavski kolač od čistog pšeničnog brašna, kvasca i soli, bez ikakvih dodataka (mleka, jaja i dr. ). Na kolač se stavlja pečat ISHS NIKA (što znači: Isus Hristos pobeđuje), a mogu da se stave i razni ukrasi od testa. Slavski kolač predstavlja naš nasušni hleb koji smo od Boga dobili i koji mu prinosimo na žrtvu u slavu i čast našeg Svetitelja.

Takođe, kolač predstavlja samog Hrista Gospoda koji je Hleb života.

Za sutrašnji dan spremamo crno vino, dve sveće (veliku i malu, po mogućstvu voštane) i slavsko žito (koje se sprema od žita uz dodatak drugih plodova oraha, suvog grožđa i sl. )

DA LI SE SLAVSKO ŽITO SPREMA ZA SVAKU SLAVU?

U našem narodu pogrešno kažu da se slavsko žito ne sprema za svetog Iliju i za svetog arhangela Mihaila zato što su oni živi. Ovo je velika greška jer se slavsko žito ne sprema za pokoj duše sveca, već u slavu i čast njegovu, a u spomen umrlih naših srodnika.

Svi Sveci su živi u Hristu Gospodu, pa se i žito sprema za svaku slavu.

ODLAZAK U CRKVU

Rano ujutru odlazimo u crkvu na svetu liturgiju. Sa sobom nosimo slavski kolač, žito, vino i malu sveću koju stavljamo u žito i kasnije palimo prilikom rezanja kolača.

Toga dana bi trebalo da se svi ukućani (ili barem domaćin) pričeste svetim Tajnama Hristovim, naravno, uz prethodnu pripremu postom i svetom tajnom pokajanja i ispovesti.

REZANJE KOLAČA

Po završetku svete liturgije sveštenik seče naš kolač i preliva ga vinom. Onda svi zajedno okrećemo kolač i pevamo crkvene pesme. Po završetku, završetku, sveštenik lomi kolač sa domaćinom, i pritom mu kaže: Hristos je među nama! a domaćin odgovara: I jeste i biće! i tako tri puta.

SLAVSKI RUČAK

Kada dođemo kući domaćin pali slavsku sveću tako što se prekrsti i poljubi je. Ona gori celog dana i simboliše svetlost Hristove nauke.

Kada nam dođu gosti na slavski ručak (ili večeru), posle čestitanja slave, prekrste se i posluže slavskim žitom. Posle molitve (tropar Svetitelja koga slavimo) pristupamo trpezi (sa molitvom i ustajemo sa trpeze). Po starom običaju, domaćin ne seda za trpezu iz poštovanja prema svetitelju koji mu je toga dana glavni gost.
praznici -94727 - 05.01.2016 : NLO Gojino Brdo - best (0)

Hristos se rodi


jovo_mijatovic -94595 - 17.12.2015 : Stari - best (0)

Problemi sa prostatom


Za sve one koji imaju problema sa Prostatom, neka nađu članak od 06. 11. 2015 u NN pod nazivom "SODA BIKARBONA I MED" pa neka probaju. Potražite knjige, Jovo Mijatović i Maria Treben.
jovo_mijatovic -94587 - 16.12.2015 : Suvad Merdan Busovaca - best (1)

Oboljenje prostate


Poštovani,
već četiri godine imam problema sa prostatom. Prije dvije godine sam radio biopsiju i nalaz je bio uredan. Tada je PSA bio 6. Već 2014. godine nalaz je bio 8 a prije deset dana 10 . Trenutna veličina prostate je 6x5x4. Prije mjesec dana mokrenje se potpuno zaustavilo i ugrađen mi je kateter koji imam i dan-danas. Molim Vas da mi date Vaše mišljenje, da li ste Vi u mogućnosti da pomognete ili se pak treba podvrgnuti hirurškom zahvatu.

Unaprijed zahvalan.
jovo_mijatovic -94557 - 13.12.2015 : Zdravko Petrovac - best (0)

Alergija organa za disanje


Imam problema s ihhalacionim alergijama. U pitanju su kućna prašina i grinje. Trošio sam razne tablete (presing, lordes) i sprejeve, ali mi nisu pomogli. Da li bi neko mogao da mi da neki savjet? Postoji li neki preparat na biljnoj bazi?
romanija_komentari -94493 - 06.12.2015 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

Obrad Đurović: Život je čudo i druge kozerije


oglasi -94421 - 22.11.2015 : Risto Novi Sad - best (0)

Prenoćište Stojić Novi Sad - sobe i apartmani za izdavanje


Apartmani i Prenoćište Stojić Novi Sad, Partizanska 47. Booking: +381 63 808 77 45 i +381 21 6772 057.

Nedaleko od centra Novog Sada iznajmljujemo apartmane i sobe sa kupatilom. Apartmani u svom sastavu sadrže odvojenu, kompletno opremljenju kuhinju. Svaki apartman i soba su klimatizovani, poseduju TV-kablovsku, bežični i kablovski internet, frižider i garažu za vozila. Parking , klima, internet besplatan.

Parking izuzetno pogodan za motoraše i bajkere. Zbog svoje lokacije pogodni za tranzitne turiste. Bike friendly.
Kontakt telefon: :+381 63 808 77 45 i +381/21 6772 057
oglasi -94409 - 21.11.2015 : Brigita Borojevic Kostajnica - best (0)

Hitno prodajem kuću


Hitno prodajem kuću u Kostajnici, sa baštom okolo. Tel +382-68-309-883 može i zamjena za stan ili kuću u Crnoj Gori.
oglasi -94407 - 20.11.2015 : Boca 2 Milici - best (0)

Radijatori na prodaju


Prodajem gusane radijatore, 225 rebara. Cijena po rebru 4 km. Broj telefona: 065-871-518.
jovo_mijatovic -94279 - 29.10.2015 : Predrag Petrovic Beograd - best (0)

Meta promene na plućima


Poštovani,

Pre godinu dana majci su uočene promene na jetri, kaje su se nekako stabilizovale. Na poslednjoj kontroli, pre mesec dana, promene i na plućima dijagnostikovane kao meta promene. Molim Vas možete li pomoći. Kako uspostaviti kontakt sa Vama? Hvala i nadam se brzom i ohrabrujućem odgovoru!
jovo_mijatovic -93855 - 20.10.2015 : Jovanm Subotica Srbija - best (0)

Kako da smanjim PSA?


Do aprila meseca sam redovno kontorlisao PSA i bio je u granicaam normale, Imam 66 gopdina. Međutim kasnije mi se povećao na 6,1 a kad sama bio poslednjni put početkom oktobra meseca naglo je skocila na 24 kontorlu vršim na VMA.

Dobio sam antibiotike ciprocinal orvagil. Preporuceno i je da ako ne siđe dole PSA odna da se vrši biopsija prostate.

Da li postoje nesto od trava da se može smanjiti PSA ili će morati da se urade hiruške intervencije na prostati?

Kako da smanjim PSA?


Jovane,

trinaest procenata ljudi starijih od 55 godina ima PSA nivo veći od 4, što je nekakva granica "normale". Međutim, to ne znači da, ukoliko je PSA uvećan, osoba sa takvim nalazima automatski ima rak. Povećanje PSA može biti izazvano i benignim tumorom, kao i upalama prostate ili infekcijom mokraćnih kanala.

Sa takvim nalazima, ja se čudim da te doktori nisu odmah stavili pod nož! Nadam se da si prostatu snimao na ultrazvuk, što može da se uradi i privatno, npr. na klnici Dr. Ristić za svega par hiljada dinara. Na taj način mogu da odrede i veličinu tvoje prostate.

S obzirom da se tvoj problem rapidno razvija, nisam siguran da bi trebalo da se baviš alternativnim metodama. Problemi sa prostatom se relativno uspješno otklanjaju hirurškim putem. U knjizi Jove Mijatovića imaju i recepti za prostatu, ali moje je mišljenje da oni nisu za tebe.
politicari -93827 - 15.10.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Dosije Sokolac


Ovaj video je iz 2012. godine, ali vrijedi ga pogledati čak i da ne živite na Sokocu.

zdravlje -93737 - 28.09.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Sasvim prirodno: Čiča Pero sa Bobije


poznati_sokocani -93701 - 25.09.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (10)

Dobro jutro, Sokolac


Gledao sam, prije petnaestak dana, na BN televiziji nekakvu emisiju, mislim da se zove "Dobro jutro Srpska". Pažnju mi privuče to da se ista snima u "Otvorenom studiju" na Palama, pa odlučih da neko vrijeme ostanem uz TV.

Ne prođe dugo, a na malom ekranu se pojavi jedna velika glava u kojoj prepoznah moga komšiju, koji je voljom građana Sokoca, trenutno "našalnik" Opštine Sokolac. Jedva ga prepoznah, jeb'o ga patak, mnogo je ostario i nekako se ofucao otkako smo se zadnji put sreli na parastosu mog komšije Veljka. Na licu mu se vidi da ga muče nekakve velike brige i da mu život nije sladak poput kolača u "Lazareli".

Ipak, odlučih da ne mislim na tu temu, te pokušah da se skoncentrišem na ono što komšija priča na televiziji, jer komšija ti, po našoj staroj srpskoj tradiciji, dođe nekakav rod pa ga kao takvog treba i poštovati.

 • "Uh, jeb'o ga miš Bjeli, pa ne izražava se više kao magacioner, mora da je uštekao bar dva mastersa na svom vlastitom fakultetu!" - pomislih za trenutak, a zatim ponovo pokušah da se skoncentrišem na njegovu priču.

  Dal' zbog toga što u poslednje vrijeme stalno pričam ruski, ili što se ne družim sa Hrvatima iz Širokog Brijega, ali mi je komšijin govor pomalo čudan, trokira mi mozak na pauzama koje pravi između riječi pa nikako ne mogu da ukapiram šta "pisac" hoće da kaže. Ipak, na kraju shvatih da je Sokolac postao "ekonomsko čudo", da su sve fabrike krenule sa radom, i da se ubrzo očekuje talas povratnika koji će svoje utočište, nakon dugog lutanja po svijetu, naći u svom rodnom gradu.

  Zatreptah od sreće! Kroz glavu mi prođe misao da treba požuriti na Sokolac. Čitao sam u nekoj američkoj knjizi da su u onoj čuvenoj "Zlatnoj groznici" najbolje prošli oni koji su prvi stigli na lice mjesta. Upravo zbog toga bi bilo pametno da se i ja među prvima krenem na Romaniju.

  Odmah sledećeg jutra zaputih se preko Drine. U Sokolac dođoh oko 10 sati, taman u vrijeme za drugu jutarnju kafu. Baš u to vrijeme i stomak poče da mi se buni, pa pomislih da bi bilo dobro da nešto ubacim u "kljun". Dok sam prolazio kroz centar, zamirisa mi grilovana piletina pa odlučih da uđem unutra. Na vratima objekta me dočeka Rus Bakmaz, koji povika:

 • "Ma gđe si Tomiću, deset godina nam ti pričaš kakav je naš partijski šef, a ja tek nedavno shvatih da si ti svo vrijeme bio u pravu!"

  U sledećih petnaestak minuta, po ko zna koji put, uvjerih se da su stvarnost i ono što se može čuti na televiziji gotovo uvijek dvije potpuno dijametralne stvari. Ukratko rečeno, od ekonomskog procvata grada moje mladosti nema ništa! Prije nego što i kafu popih, srušiše se lijepi snovi moji o povratku u svoj rodni kraj!

  Izađoh iz Grila vidno razočaran. Krenuh uz ulicu. Vidim da je posječen i drvored, inače star koliko i Sokolac. Uh, jebem ti Sunce, izgleda da i privatnim brentama ide loše dok su morali da pred nosom policije posjeku gradsko zelenilo. Ipak, neću nikoga da optužim za ovaj drvo-zločin, jer su možda "časni gradski oci" posjekli stabla da bi zaposlenim u opštini isplatili plate, koje oni ne primaju već duže vrijeme.

  Stigoh tako i do centra Sokoca, tačnije do mjesta gdje je nekada bio izvor. Vidim, skupili se neki ljudi i nešto gledaju. Kaže jedan čovjek:

 • "Smislio "našalnik" Sokoca da na ovom mjestu napravi fontanu. Valjda se nada da će nezaposlena omladina u nju bacati novčiće i time puniti budžet Opštine!"

  Sedamdesetih godina je u Sokolac svratio nekakav circus. U njemu bješe i jedan Ciganin, koji je u šeširu punom ceduljica držao bijelog miša. Ovaj je bio dresiran, pa bi na Ciginu "komandu" zagrizao neki od papirića. Lakovjerni dječaci bi davali novac, a za uzvrat dobijali nagradu koja je bila ispisana na papiru. Obično bi to bio češalj ili neka jeftina olovka, a najčešće ništa. Ja sam uvijek dobijao "ništa". Cigojner bi hodao kroz publiku i vikao:

 • "Miš Bjeli sreću djeli, miš Bjeli sreću djeli..."

  Pogledah za trenutak niz ulicu. Nekako mi se čini da bi i ovaj cirkus trebao da ima Ciganina koji viče:

 • "Miš Bjeli sreću djeli, miš Bjeli sreću djeli..."

  Međutim, sve je pusto. Na vidiku nema ni Ciganina ni miša Bjelog. Ulicom prođe tek poneki prolaznik, pognute glave i sa bremenom problema na leđima. Niko više u ovom cirkusu ne vjeruje da će mu miš Bjeli donijeti sreću. Ne vjerujem više ni ja, jebem ti onaj "Otvoreni studio" sa Pala.

  Isti taj dan napustih "grad balvana", a da u toku moga boravka u Sokocu nisam osjetio ni potrebu da svratim u svoju rodnu kuću.
 • jovo_mijatovic -93681 - 23.09.2015 : Veselinka Furtula Istocno Sarajevo - best (0)

  Đerić Dragan


  Molim vas da li imate lijek za OSTEOPOROZU KOSTIJU, tek mije počela, GDJE SE NALAZITE, molim vas da mi pošaljete vać broj telefona.

  Unaprijed zahvalna!
  jovo_mijatovic -93563 - 29.08.2015 : Milica Micic Beograd - best (0)

  Dijabetis


  Da li imate nešto za snižavanje šećera u krvi? Gde se mogu nabaviti preparati u Srbiji? Da li možemo dobiti neki kontakt telefon? Hvala unapred.
  jovo_mijatovic -93555 - 28.08.2015 : Ljiljana Milanovic Visoko - best (0)

  Karcinom na debelom crijevu


  Molim vas, da li imate nešto za karciom na debelom crijevu? Budite tako dobri pa mi odgovorite. To mi treba za mog sestrića koji je više puta bio u Sarajevu u bolnici i ništa mu nije pomoglo. Vi ste nam zadnja nada.
  oglasi -93489 - 13.08.2015 : Nikola Sarajevo - best (1)

  Prodajem kuću u Sarajevu


  Prodajem kuću i zemlju u Sarajevu, Novopazarska 78, brdo Hrasno.

  Google Maps

  oglas10Žyahoo.com
  oglasi -93395 - 01.08.2015 : Petar Ponjarac Sokolac - best (1)

  Izdajem poslovni prostor


  Izdajem poslovni prostor 95+20 m2, garaža, Sokolačke njive, pogodan za sve vrste poslova. Kontakt telefon: 447-811 ili 066-774-659.
  jovo_mijatovic -93383 - 31.07.2015 : Beriz Osmanovic Zvornik - best (0)

  Usporena štitna žlijezda


  Da li imate nešto za štitnu žlijezdu, neki čaj ili oraohovaču. Molim vas javite mi se ili dajte neki savjet. Unaprijed hvala!
  sc_komentari -93211 - 24.06.2015 : Drago BG - best (1)

  Jedan događaj vezan za Sokolac


  Posto je ovo sokolački sajt, da napišem i jednu anegdotu sa Sokoca.

  Osim što sam nakon rata dosta puta prolazio na relaciji Beograd-Sarajevo, sa Sokocem nisam imao nikakvih dodira. Tako smo prije 10 godina išli za Sarajevo ja, moj otac, stric i sa nama je krenuo jedan komšija. To je bilo u vrijeme dok je još postojala Vojska Republike Srpske. Čuli smo da je jedan nas rođak, oficir, prekomandovan na Sokolac pred ukidanje VRS, pa smo odlučili da ga potražimo. Taj komšija je rekao da on zna gdje se nalazi vojska na Sokolcu - kaže kad se izađe iz grada prema Podromaniji (a poslije sam saznao da se kasarna nalazi u samom gradu).

  Da ne bi lutali, zaustavimo se da pitamo neke mlade momke koji su stajali kraj puta. Imali smo BG tablice, iako niko od nas nije Beograđanin.

 • "Idite tamo i vidjecete jednu bijelu zgradu - e tu vam je vojska!" - i pokazase nam kuda da idemo.

  Odemo mi do te bijele zgrade, ali nam nikako ne liči na kasarnu, niti na neki vojni objekat. Ali hajde, mislimo možda su tu smjestili oficire da borave. Pođemo na jedna vrata, ona su zaključana. Vidimo neko svjetlo kroz prozore kroz koje se vide stepenice, tu smo se malo vrtili da odgonetnemo kuda se ulazi, kad smo vidjeli neke ljude kroz staklo. Pitamo ih kroz staklo ima li tu oficira?

 • "Nema oficira, sve smo ih poslali kućama" - odgovori jedan kroz smijeh. Nista nama ne bi jasno, ni ko su ti ljudi, ni zašto su nas ti momci poslali do ove bijele zgrade gdje očigledno nema nikakve vojske, te odemo do nekakvih drugih vrata te bijele zgrade, i kad smo vidjeli šta na ulazu piše postalo nam je sve jasno! To je bila ta poznata psihijatrijska ustanova Sokolac.

  Balkanske, dobronamjerne šale i smicalice! Sigurno su se oni momci što su stajali kraj puta smijali nama znajući da su nas uputili u psihijatrijsku bolnicu da tražimo oficire! Ne znamjeramo im, svi smo u mladosti radili slične stvari. Sjeli smo u auto i nastavili put u Sarajevo.

  Eto, tako je izgledao moj prvi susret sa Sokolcem. Kada se sjetim toga, uvijek se nasmijem.
 • jovo_mijatovic -93203 - 23.06.2015 : Zvjezdana Jankijevic Banja Luka - best (0)

  Preparati za oporavak od moždanog udara


  Molim Vas da mi javite gdje mogu nabaviti vaše preparate za oporavak od moždanog udara!
  informator -93119 - 31.05.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Samo na Sokocu: krađa tekstova


  Nekada davno, na zahtjev moje sestričine, napisao sam jedan članak o Sokocu. To joj je bilo potrebno za školu, tačnije za engleski jezik. Tekst se nalazi na sledećoj stranici na koju možete otići ako kliknete ovdje.

  Moja sestričina je u školi pisala sastav na sasvim drugu temu, tako da isti nije koristila, a ja sam ga nakon toga objavio na slavicnet. com...

  Nekoliko godina kasnije, nepoznati plagijator je odlomke iz tog mog teksta objavio na enciklopediju Wikipedia, i oni se mogu vidjeti na stranici na koju možete otići ako kliknete ovdje.

  Na internetu je strogo zabranjeno kopiranje tekstova bez dozvole autora. Pored toga, potrebno je navesti njihov izvor, tj. originalnu stranicu sa koje ste iste preuzeli.

  Ovakve stranice na Vikipediji obično održavaju zvaničnici opština, pa su sve prilike da iza ovog plagijata stoji neko iz Opštine Sokolac. Zbog toga se pitam da li kod njih postoji neko ko može napisati nešto bolje od jednog "srednjoškolskog sastava" čiji sam, igrom slučaja, ja autor!

  Ovako nešto može da se desi samo na Sokocu, valjda zbog toga što, čak i "akademski obrazovani građani", misle da je kopiranje tekstova sasvim normalna stvar.
  jovo_mijatovic -93093 - 26.05.2015 : Jadranka Aliso Viejo Californ - best (0)

  Tumor na mozgu dijete od 10 godina


  Jednom prilikom mi je Jovo pomogao djetetu prijateljice sa diagnozom karcinoma. Onda sam se ponovo za pomoc drugom prijateljici čiji unuk ima diagnozu tumora na mozgu. Dijete je pod teškom hemo terapijom u Americi. Vjerujem u narodnu medicinu, pa me interesuje da li možete pomoći ovom djetetu. Oni govore samo engleski i dijagnoza bi bila na engleskom. Hvala unaprijed!
  jovo_mijatovic -93069 - 23.05.2015 : Neba Bak Srbija - best (0)

  Lek za čireve


  Lek za čireve je veoma star i jednostavan. Živovlak ili bokvica, raste na svakom poljančetu i svaka baka i deka znaju za tu biljku. Živovlak ili bokvica se uberu, operu, na list biljke se namaže kantarion ulje i stavi na čir. On će posle vrlo kratkog vremena puci i iz njega će izaći gnoj. Nakon što čir pukne, treba promeniti oblogu i ponoviti isti postupak još jednom. Sestojak bokvice - živovlaka u kombinaciji sa kantarion uljem će izvući sve iz čira, zatim kad izvuče sve iz čira pospite na ranu bebi-puder ili kuhinjsko brašno da bi rana u roku od 2-3 sata uhvatila koru. Ovo je najednostavniji i najdelotvorniji lek.
  jovo_mijatovic -93065 - 22.05.2015 : Zdenka Dedić Gornji Vakuf - best (0)

  Lijek za Čireve


  Postoji li neki lijek za čireve, bar ih tako nazivaju u medicini, i gdje se on može nabaviti?
  jovo_mijatovic -93033 - 18.05.2015 : Dženan Kapo Sarajevo - best (0)

  Broj telefona Biljne apoteke


  Zanima me ima li lijek protiv grčeva u nogama. Gdje se nalazi vaša biljna apoteka? Da li imate kontak telefon?
  jovo_mijatovic -92995 - 08.05.2015 : Amar Dzananaovic Sarajevo - best (0)

  Lijek za kamen na prostati


  Molim vas da mi odgovorite, da li slučajno postoji neki lijek odnosno neka trava koja liječi kamen na prostati i koliko košta ako postoji. Unaprijed hvala.
  jovo_mijatovic -92911 - 27.04.2015 : Panto Rei Sokolac - best (0)

  Telefon apoteke Dragana Mijatovća


  057/449 745
  065/528 087
  jovo_mijatovic -92899 - 26.04.2015 : Srdjan Vukasinovic Uzice - best (0)

  Potreban broj telefona travara Dragana, Jovinog zeta.


  Molim Vas da mi date kontakt telefon travara Dragana, Jovinog zeta. Imali smo stari broj telefona ali on ne radi. Otac mi ima tumor desnog plućnog krila, koji je zahvatio limfnu žlezdu. Za to smo saznali tek pre dva dana i treba da radi dalje nalaze. Molim Vas pomozite! Hvala.
  zdravlje -92771 - 13.04.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Čaga, lekovita gljiva sa breze


  Čaga je moćno sredstvo protiv stresa kao uzročnika gotovo 90% svih bolesti. Čaga (lat. Inonotus oblikuus) parazitska je gljiva na brezi koja nalikuje izgoreloj izbrazdanoj kori. Raste u šumama breze širom Severne i Istočne Evrope, Rusije i Koreje.

  Najzastupljenija je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoevropskoj medicini. Hiljadama godinama čaga se koristi širom Evroazije, gde je zbog svoje lekovitosti bila poznata i pod nazivima "dar od Boga" i "kraljica bilja".

  Stari Azijci su je primenjivali za održavanje zdrave prirodne ravnoteže (chi), verujući da daje mladolikost, produžuje život i jača imunitet. Njena lekovitost dokumentovana je u najstarijem službenom popisu lekovitih materija, kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Đing, staroj 2300 godina. U tom je delu zahvaljujući raznovrsnim i sveobuhvatnim lekovitim svojstvima prozvana "nadmoćnom biljkom".

  Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi "Odeljenje za rak" nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastitom ozdravljenju od karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspešnog lečenja po klinikama. Danas se na čagi sprovode mnoga istraživanja i sve više ljudi otkriva njenu isceliteljsku moć.

  Moderna istraživanja pokazala su da je čaga puna dragocenih bioloških aktivnih materija, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka. U njenom sastavu nalaze se fenolni spojevi, melanin, triterpenoidi i mali procenat betulinske kiseline.

  Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se Čagin kiselina, koja prema tvrdnji ruskih naučnika normalizuje metabolizam i lekovito deluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

  Čaga je najjači poznati antioksidant. Biljke poput aronije i goji bobica nisu joj ni blizu po antioksidativnim vrednostima. Ona zauzima prvo mesto na lestvici ORAC, koja meri nivo antioksidansa u namirnicama.

  Ruski naučnici uspeli su napraviti kreme od čage za zglobove i vene. Razvili su sistem mikrokapsula, koji omogućava sastojcima čage da lako prodru u kožu i deluju neposredno u zglobu, u žarištu obolenja.
  Taj lek ublažava bol, zaustavlja grčenje mišića, podstiče uklanjanje soli i toksina iz zglobova, osetno usporava njihovo starenje i razaranje hrskavičavog tkiva.

  Izveštaji iz klinike u Vladivostoku spominju stopostotno izlečenje od psorijaze, što se jako retko postiže kod te bolesti.

  Aktivne komponente u čagi deluju.. .

 • antioksidativno
 • antikancerogeno
 • antitumorski
 • antivirusno
 • imunostimulativno
 • analgetski
 • antiupalno

  (Tanjug).
 • praznici -92765 - 12.04.2015 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Blagodatni oganj u hramu Svetog Save


  zdravlje -92755 - 09.04.2015 : Pero Civsa Sokolac - best (0)

  Kozje mlijeko


  Iako kozje mlijeko ima karakterističan miris i okus, redovno pijenje tog mlijeka donosi niz povoljnih učinaka za organizam. Koza je rijetka životinja koja skoro uopšte ne obolijeva, pa i to može biti razlog više da se pije.

  Kada su u pitanju mliječni proizvodi, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost s majčinim mlijekom. Kozje mlijeko je odličan saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija. Takođe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari. Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a ima i 47 odsto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalijuma ima 134 odsto više. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa u krvi.

  U njegovim mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.

  S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji deluju protivupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju crijeva, takođe zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama.

  Dovoljna jedna čaša

  Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 200 mililitara. Ta jedna šolja obezbjeđuje mališanima čak 18 odsto dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama.

  Prirodni sedativ

  Surutka, kozji sir i jogurt takođe predstavljaju moćna prirodna ljekovita sredstva. Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takav stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osjećaja relaksiranosti i pospanosti. Smanjuje apetit, snižava holesterol, čisti zubne naslage, sprečavajući karijes. Potpomaže i regeneraciju jetre.
  oglasi -92727 - 05.04.2015 : Biljana Kapovic Sokolac - best (0)

  Tražim posao


  Zovem se Biljana imam 27 godina. Udata sam, majka dvoje djece. Živim u Sokocu. Tražim bilo kakav posao: da čistim, kuvam, u stolariji... Bilo gdje, samo da radim.
  sokolac_video -92721 - 05.04.2015 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

  Sokolac: 20. revija guslara Republike Srpske


  oglasi -92629 - 21.03.2015 : Miljka Bira Istocno Sarajevo - best (0)

  Tražim manju kuću


  Kupila bi manju kuću u srpskom djelu Sarajeva, ili mjenjala za kuću u Prijedoru. Ponude na e-mali adresu. Hvala.
  smrtovnice -92588 - 14.03.2015 : Vuk Gradinski Nišići - best (19)

  Šimša Motika: Pomeni Gospode u Carstvu svojemu


  Данас је четрдесетодневни помен Шимши Мотика (рођена Јањић) из Кривајевића, мајци српског хероја и команданта са Нишићке висоравни Млађе Мотике. Вјечнаја памјат.

  RE: Šimša Motika: Pomeni Gospode u Carstvu svojemu  Tužna vijest, pogotovu što tek sada saznajem da je ova velika majka već 40 dana u Carstvu Nebeskom. Na ovom svijetu ovozemaljskom biješe velika i hrabra, kao i njen jedini sin, Mlađo Motika, koji je na mene ostavio utisak izuzetno odvažnog i poštenog čovjeka.

  Počivaj u miru, draga naša! Neka te Anđeli, gore na nebu, najzad sastave se svojim sinom, za kojim si toliko patila.

  Molim vas da kliknete na zvjezdicu (ocjenite članak) u znak saučešća za ovu izuzetnu ženu, koju smo jednom prilikom Srđan, pokojni Velimir Adžić i ja obišli na Krivajevićima i odnijeli joj nešto namjernica kako bismo joj pokazali da nije zaboravljena.
  politicari -92577 - 12.03.2015 : Jova Jagodovic Rogatica - best (1)

  Čudan smo mi narod


  Stručnjaci smo mi i za fudbal i za politiku, ali smo mnogo nerealni. Čudan smo mi narod, neracionalan, osvetoljubiv, mrzimo sami sebe, jer da nije tako, mi bi rekli, čekaj ja simpatisem tu i tu stranku jer zagovara te I te ideje koje bi nama mogle donijeti dobro, ali u njoj ne valjaju ti i ti, ukrali su to i to, ali u onoj drugoj stranci koju ja ne volim ima taj i taj koji je pošten, pametan, realan i ja ću ih podržati.

  I dok se naši političari privatno druže, a bogami našim parama i dobro služe, mi se u ulici i komšiluku zbog njih svađamo i zavađamo, pljujemo, psujemo, zavađmo djecu, našu budućnost i realnost a svakim danom smo sve bjedniji bez obzira ko je na opštinskoj vlasti ili u republičkim organima.

  Poneki imaju sreće, štele ili jake rodbinske veze pa za mahanje repom dobiju neko dobro mjesto i to je to. Nažalost nema dovoljno iskrenih patriota ni u boračkim, niti u drugim organizacijama i udruženjima koje se non-stop formiraju da se sastanu, dogovore i kažu: "Čekaj, politika nas ne zanima ali Republika da jer smo se za nju borili..." Treba rećI I to da nas zanimaju I oni koje predstavljamo (učesnike rata, tj. borce, invalide, potomke poginulih i stradalh, i volio bih da te porodice počnu predstavljati naslednici, oni koji su najviše osjetili njihov nedostatak, ne bi dalje) daj da kažemo ovako više ne moze I o ovom pitanju sve stranke moraju da imaju ovakvo misljenje.

  Kad je to ova ili ona stranka, kad je bila na vlasti zauzela stav i rekla od danas ovako više ne može, pustimo Toma i Milorada oni su tek pješaci u partiji koju mi mnogi ne razumijemo a ne da igramo.

  Pozdrav svima onima koji jedva sastavlja kraj sa krajem, kao i ja sam.

  Idi na stranu - |1|2|