fix
Logo
fix
Nalazite se na Sokolac-JOVO_MIJATOVIC
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje
Za pregled svih najnovijih poruka kliknete ovdje

jovo_mijatovic- 98772 - 02.01.2017 : Brana Nis - best (0)

Ciste na dojci


Poštovani,

da li imate čaj za ciste na dojci ili email Vaše doktorke koja u Americi može da me konsultuje u vezi toga. Hvala unapred.
jovo_mijatovic- 98431 - 21.12.2016 : Drazen Svedska - best (0)

Leukemija


Da li imate iskustva sa liječenjem leukemije, AML Akutna Myeloisk Leukemija. Obavljene su 2 transpaltacije, prva pre 6 godina, stanje dobro 4 godine. Pre 2 godine pojava recidiva, ponovo hemoterapija, nova transplatacija o drugog donatora, rezultati slabi, nikakvi. Potreban savjet, šta da se radi dalje? Možda i treća transplatacija, koja je vrlo rizična i teška. Pacijent je žena, majka 56 godina, trenutno stanje fizički jako dobro za terapije, doktori smatraju da su ostali organi zdravi i u dobrom stanju.
jovo_mijatovic- 98253 - 27.11.2016 : Goran Josijevic Cacak - best (0)

Lek za epilepsiju


Gospođa koja je pitala za lek protiv epilepsije, neka mi se javi na email gorandunorezacŽgmail. com i objasniću joj sve.
jovo_mijatovic- 97150 - 17.09.2016 : Melina Kesetovic Chicago - best (0)

Lijek za epilepsiju


Zamolila bih vas ako iko zna da li postoji neki lijek za epilepsiju. Imam kćerku 8 godina koja je 5. jula imala napad, a poslje 20 dana i drugi. Oba puta sve je izgledalo kao da je pala u nesvijest i imala je skupljene šake i zatvorene i stisnute zube. Napad je trajao oko dva minuta i prvi put je odmah sve bila normalno dok je drugi put nakon napada bila pospana jednu 40 minuta. Kad joj se to desi nema nikakve pjene iz usta. Sve mi izgleda kad joj je puno vruće da joj se to i desi. Doktori su mi rekli da ima epilepsiju i sad koristi sirup i fala Bogu sad će skoro dva mjeseca i ništa se više nije dogodilo. Njen tip epilepsije se ovdje zove odsutna Generalna epilepsija. Svi ostali nalazi su joj normalni krv, MRI, mokraća i niko u familiji ne boluje od ove bolesti. Doktori kažu da je 50% da će izaći iz toga u vrijeme puberteta. Molim vas recite mi ako ima ista da joj pomogne i da se ovo izlječi. Mi živimo u Americi ali ja mrzim da trujem svoje djete sa ovim sirupima ovdje. Skoro sam dobila broj telefona da se javim Draganu Đeriću ali sta god da joj pomogne ili šta god mi treba da uradimo samo mi javite. Zahvaljujem se unaprijed.

RE: Lijek protiv epilepsijeMelina,
efikasan lijek, koji drže epilepsiju pod kontrolom, je kanabis ulje, koje uzimaš po jednu kap pod jezik svako jutro. Više o ovome možeš naći na internetu, otkucaj "SEIZURES & CANNABIS Urban Farmacy" na Google i dobićeš više informacija o tome.
jovo_mijatovic- 97013 - 24.08.2016 : Bojana Danilovic Sarajevo - best (0)

Alergija na bjelance


Prije godinu dana sam dobila alergiju na jaje bjelance, kućnu prašinu i grinje. Najjača reakcija je na bjelance i izaziva anafilaksiju. Pod terapijom sam jo uvijek (pila sam više lijekova, a sad pijem lordes 5 mg). Interesuje me vaše mišljenje i da li se alergije mogu liječiti aleternativnom medicinom. Unaprijed hvala. Pozdrav !
jovo_mijatovic- 96531 - 30.07.2016 : Dejan Anicic Kragujevac - best (0)

Sarkoidoza


Poštovani,

čuo sam da je izvesna biljka Podrebnica odlična u lečenju ove bolesti. Kako je mogu naći u Srbiji, pošto imam problem sa naručivanjem iz Bosne?
jovo_mijatovic- 96516 - 27.07.2016 : Stari - best (0)

RE: Recept za uvećanu prostatu


Poštovani Predrag,

Mislio sam da sam ostavio sajt od lijeka za prostatu, ali nisam. Iskreno žalim, jer i ja se borim sa tim problemom. Međutim, Ti možeš da na Google ukucaš četiri glavne imenice i dobićeš dosta odgovora, uputstava i recepata. Te glavne stvari su: prostata, limun, med ili Erabl i soda Bikarbona. Ja sam kupio pola kilograma sode Bikarbone (jer je toliko pakovanje), koja se koristi u domaćinstvu i koja u sebi sadrži aluminijuma. Pored mog neznanja o sadržaju aluminijuma, u sodi, ja sam to jedno vrijeme koristio, jer iskreno da kažem nisam znao da postoji i druga vrsta, sve dok mi moja snaha nije skrenula pažnju, da ima i medecinska soda. Međutim, ta se soda ne smije koristiti u ove svrhe i na ovaj način. Trebate tražiti Medecinsku sodu Bikarbone u farmacijama/ apotekama koje ne sadrže aluminijum.

Samo još da kažem i ovo: Kod mjesšanja sode sa limunom i medom, dolazi do naglog vrenja i smjesa može da izleti iz posude u kojoj spremate. Znači, pazite.

Meni je veoma žao što nisam ostavio recept o liječenju prostate, ali kad sam kupio drugu sodu bilo je vidljivih pojava i u mnjogim drugim stvarima. Počeo sam se debljati.

Koliko se sjećam recept je izgledao ovako:
 • Sok od jednog limuna
 • Dvije kašike meda/Erabla i
 • jedna kafena kašičica sode Bikarbone.

  Međutim, ja sam sve to stavljao u šolju od (250 ml) Zelenog čaja i tako pio svako jutro. Zato ne mogu sa sigurnošću da potvrdim taj ne ostavljeni recept u mojoj arhivi.

  Želim svima koji se muče sa ovom vrstom bolesti, da se ne predaju i da mi budu zdravi.

  Stari

  RE: Recept za uvećanu prostatu  Jedan od provjerenih recepata je i da piješ 20 do 30 propolis kapi, koje sipaš u čašu vode. Lijek se uzima tri puta dnevno.
 • jovo_mijatovic- 96461 - 20.07.2016 : Sonja Jevtović Čačak - best (0)

  Hepatitis B


  Poštovani,

  pre četiri meseca mojoj majci je dijagnostikovan hronični hepatitis B, koga ima već 30-40 godina, prema mišljenju lekara. Kao posledica slabijeg rada jetre primećeno je u poslednje vreme (poslednjih 3-4 meseca) pucanje variksa na jednjaku (vene na jednjaku) i stvaranje vode u stomaku, kao i česta pražnjenja. Ima li prirodnog leka za ovaj problem?
  jovo_mijatovic- 96337 - 05.07.2016 : Nada Teofilovic Wien - best (0)

  Delivoje Mijatović


  Želela bih da stupim u kontakt sa Delivojem Mijatovićem, unukom legendarnog Jove sa Romanije. Unapred zahvalna u nadi da ćete mi pomoći da dođem do njega jer mi je neophodan zbog mog zdravstvenog stanja.

  RE: Delivoje Mijatović


  Nado, pokušaj da stupiš u kontakt sa njim preko Fejsbuka.
  jovo_mijatovic- 96333 - 05.07.2016 : Stari - best (0)

  RE: Gorušica, gastritis


  Poštovani mučenici od žgaravice i gastritisa,

  ja sam na ovoj stranici već ranije postavio recept protiv gastritisa tj. žgaravice.

  Srećno vam bilo.
  Stari
  jovo_mijatovic- 96259 - 23.06.2016 : Pero Trkulja Banja Luka - best (0)

  Gorušica, gastritis


  Pozdrav,

  Imam gastritis i gorušicu koji su otkriveni prije dva mjeseca: učestala gorušica, žarenje u prsima i grlu... Kako da se riješim toga problema, bio bih vam veoma zahvalan.
  jovo_mijatovic- 96243 - 20.06.2016 : Stari - best (0)

  RE: Bijele fleke na koži


  Bijele fleke na koži problem su kod mnogih, a posebno kod ženskog pola. Ali mnogi su se već saživili stim flekama, naročito muškarci. Međutim kod ženskog pola to je još veća boljka iako ne boli. Zato ženski pol nastoji da zbriše sa svog tijela bijele "mrlje", pa pokušavaju na sve moguće načine tražiti lijeka. U razgovoru sa mojom snahom, ona predlaže da koristite "Švedski eliksir" ili "Švedsku grančicu". Uputstvo imate u knjizi "Zdravlje iz Božije ljekarne".

  Isto tako potražite i knjigu od Jovo Mijatović, travar sa Romanije.

  Pored toga evo vam i ova adresa pa će te vidjeti o čemu se radi.

  Neka vam je srećno i nemoj te se zbog toga sikirati, jer gledao sam jednu crnkinju koja je sva u bijelim flekama a postala je top model. Idite na Youtube pa ćete je vidjeti.
  jovo_mijatovic- 96199 - 12.06.2016 : Natalija Lekic Beograd - best (0)

  Goloper čaj


  Poštovani,
  potreban mi je čaj od golopera, ne mogu nigde da ga nađem da ga kupim, postoji li mogućnost naručivanja istog.

  Goloper čaj  Natalija, ima ga na internetu, pokušaj pod drugim nazivima: Kaloper (Chrvsanthemum balsamita -Tanacetum balsamita) DRUGI NAZIVI: goloper, biblijski list, kamforna biljka...
  jovo_mijatovic- 96145 - 06.06.2016 : Zorica Premužak Zagreb - best (0)

  Dugogodišnja promjena na koži - bjela fleka


  Poštovani,

  molim za pomoć. Na koži lica još u pubertetu stvorila se bjela sitna kuglica, nitko od dermatologa nije htio dirati kirurški , godinama se proširila na jedan centimetar promjera i izgleda kao bjela naslaga na koži. Zadnji dermatolog je rekao da je to rjetka kožna bolest naevus limpomatus superficijalis, iako nije siguran. Preporuka je dermoabrazija. Molim za pomoć.

  Premužak Maja
  Zagreb
  jovo_mijatovic- 95907 - 07.05.2016 : Andjela Bacic Beograd - best (1)

  Crvenilo na koži


  Poštovani,

  Vec 4 godine imam promenu na koži, tačnije na levoj strani stomaka, u početku je to bila mala crvena mrlja okruglastog oblika da bi se potom proširila, trenutno je nekih 10 cm i nepravilnog oblika. Nekad je intezivno crvena boja, a nekad jako bleda kao da prolazi. Povuklo mi se na godinu dana posle mora, pretpostavljam od slane vode, pa se potom opet pojavilo.

  Poslednjih godinu dana konstantno idem kod 2 dermatologa, radila sam sve moguće analize krvi, test na alergije, boreliu itd. Sve je u redu, mazala sam svakakve kreme, gelove koje su mi prepisivali. Jedino mi je pomogla krema sa kortikosteroidom, na mesec dana se povukla promena na koži i opet se pojavila a ja nisam želela više da nastavljam sa tom kremom.

  Ne znam šta više da radim. Molim za neki savet. Pada mi na napamet da nije neki blaži tip psorijaze. Inače me ne svrbi, i ne peruta se, koža je na dodir sasvim normalna i glatka, sem tog crvenila. Hvala Bogu imam ga samo tu, ali me strašno nervira jer vec par godina tako stoji i ne pomera se. Ako biste mogli da mi kažete vaše mišljenje, unapred hvala!
  jovo_mijatovic- 95843 - 29.04.2016 : Tanja Modrica - best (0)

  Policistični jajnici


  Imam problem sa policističnim jajnicima. Možete li mi pomoći?
  jovo_mijatovic- 95805 - 25.04.2016 : Stari - best (0)

  Prirodni recept za žgaravicu, gastritis i višak kiseline


  Uveče potopite u šerpu nekoliko supenih kašika pšeničnih mekinja (ima ih u prodavnicama "zdrave hrane", pravilnije je "zdrave ishrane") u hladnu vodu, oko litar i po, pa poklopite! Ta količina će vam biti sasvim dovoljna za sutrašnji dan jer sutra ne smete ništa da pijete osim ove vode - da jedete smete, ali da pijete ne smete! Dakle, potopite pšenične mekinje u hladnu vodu, uveče, a ujutro procedite! I, tog dana, samo to pijte! GOTOVO!
  jovo_mijatovic- 95797 - 23.04.2016 : Jadranka Kovacevic Banjaluka - best (0)

  Hronični gastritis


  Dobar dan, imam problema sa želudcem. Ustanovljeno mi je da imam hronični gastritis. Sve sam probala, ništa mi ne pomaže. Trebam vašu pomoć. Srdačan pozdrav!
  jovo_mijatovic- 95629 - 30.03.2016 : Goran Bijeljina - best (0)

  Liječenje ljekovitom biljkom Koloper


  Snežana,

  to je biljka koja se često uzgaja i u našim baštama-vrtovima, kao ukrasna a radi svog mirisa. Koristili su je često i kao ljekovito bilje, a i kao začinsko. I još nešto, ako ste na tretmanu sa ljekovima propisanim od ljekara, posavjetujte se sa njim za upotrebu ovog bilja. Često se zna kombinacijom homopatijskog lječenja i tradicionalnog napraviti sebi medvjeđa usluga, pojačati dejstvo lijeka ili ga umanjiti. Nešto više možete pogledati ovdje što sam kopirao sa jedne internet stranice.

  KALOPER (Chrysanthemum balsamita - Tanacetum balsamita L. )

  Kaloper pripada porodici glavočika (Familiae Compositae)

  Prirodni je: aperitiv, antiseptik, antibakterik, adstrigent, antispazmatik, antiheletik, depurativ, digestiv, diuretik, holagog, insekticid, karminativ, laksativ i sedativ.

  Ljekovito djelovanje:

  Kaloper je omiljena i rado uzgajana vrtna biljka seoskog domaćinstva.

  Listovi kalopera tradicionalno se koriste za liječenje:

 • želuca i crijeva (poremećaj varenja hrane, poremećaj probave, jačanje želuca, nametnici, hemoroidi, slabi apetit, grčevi crijeva, nadutost, zatvor, dizenterija... ),
 • ženskih tegoba (za izazivanje mjesečnice, amenoreja, grčevi maternice, infekcije, tegobe začeća, .. . ),
 • jetre i žuči (masna jetra, slab rad, slaba jetra)
 • bubrega i mjehura (infekcije, slab mjehur, za jačanje mjehura, .. . )
 • kože (kod uboda insekta i ugriza otrovnih životinja - stavljaju se oblozi, raznih rana, .. ),
 • nametnika u kosi (uši),
 • groznice,
 • vodenih bolesti (ascites, edemi, .. . ),

  Cvjetovi kalopera koriste se za liječenje:
 • bubrega i mjehura (poremećaji mokrenja, izazivanje mokrenja, protiv infekcija, .. . ),
 • pluća (nazeb, bronhitis, gripa, kašlj, .. . ).

  Zapadna pučka medicina koristi ovu biljku kao:
 • antiseptik,
 • antibakterik,
 • adstrigent,
 • aromatik,
 • diuretik,
 • laksativ,
 • insekticid,
 • te za liječenje edema,
 • grčeva,
 • nečistoća na koži,
 • nadutosti,
 • raznih rana,
 • vodenih bolesti,
 • želučanih tegoba,
 • ženskih tegoba, .. .

  Kaloper je nekad bio omiljeni začin Europe, i to posebice u Engleskoj i Francuskoj, u kojima je bio sastavni dio miješanih salata.

  Listovi su se koristili za aromu juha, sireva, kolača i piva.

  U našim krajevima rabi se kao začin juhama, varivu i slasticama.

  ČAJ se pripravlja od 1 jušne žlice listova i 2 dl vode. Priprema se tako da vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo i pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 2-3 šalice čaja dnevno.

  TINKTURA se radi od alkohola a upotrebljava se za liječenje gore navedenih bolesti. Uzimamo 10 - 15 kapi 3 puta dnevno uz malo vode ili čaja.
 • jovo_mijatovic- 95619 - 28.03.2016 : Snežana Anucin Žitište, Zrenjanin - best (0)

  Lekovita biljka kaloper


  Obaraćam vam se sa nadom da mi možete pomoći u vezi biljke kaloper! Kod nas u Srbiji je nema! Nude mi žalfiju, pelin..., ali kaloper biljke nema! Tako su mi rekli. Da li je vama poznata? Pošto imam problema sa želucem, a i operisala sam hiatus herniju, rečeno mi je da ova biljka pomaže! Unapred zahvalna, Snežana!

  RE: Lekovita biljka kaloper  Snežana,

  veoma je čudno da ne možeš da pronađeš ovu biljku u Srbiji, jer je ovo mediteranska biljka. Nekada su je ljudi koristili za obilježavanje stranica u bibliji...

  Ja sam bez ikakvih problema pronašao ovu biljku na internetu. Primjera radi, u Kanadi se prodaje u saksijama, cijena je tri dolara po saksiji. Moj ti je savjet da pokušaš u rasadnicima, ne u prodavnicama čajeva. Inače, bolje je ovu biljku uzimati u svježem stanju.
  jovo_mijatovic- 95483 - 14.03.2016 : Predrag Vrkljan Beograd - best (0)

  Recept za uvećanu prostatu


  Poštovani,

  Nikako ne mogu da nadjem Vaš lek sa sodom bikarbonom i medom? Da li možete da mi pošaljete?

  Unapred zahvalan,

  Predrag Vrkljan
  jovo_mijatovic- 95243 - 22.02.2016 : Mata Bilic U.S.A. - best (0)

  Ciste na dojci


  Cijenjena gospođo Merisa,

  u vezi vašeg pitanja o cistama na dojkama, razumijen zabrinutost ali to može da ne bude opasno. Moja žena ima cistu već 30 godina. Međutim, isto može biti i opasno. Imajte povjerenja u vašu doktoricu jer su oni kod vas dobri kao i ovde samo što nemaju najbolju tehniku za preglede. Na desetine doktora rade ovdje a završili su fakultete u Evropi. Evo vam email od profesorice na Medicinskom fakutetu u St. Louis. Ona je najbolji doktor za te stvari na srednjem američkom zapadu. Možete sa njom komunicirati na svome jeziku.

  Napomena: nemijte da sada cijelo selo bude pisalo dijagnoze bolesti. Ona je samo za tu vrstu sto vama treba. Zadržite isto gde ste dobili email. Ona je zuzeta žena jer radi kao specijalista u nekoliko bolnica, a sada ko se bogu moli njega bog voli. Adresa je ipusicŽdom. wustl. edu.
  jovo_mijatovic- 95209 - 18.02.2016 : Amerisa Zavidovici - best (0)

  Kockica


  Lijep pozdrav, našla sam vašu stranicu pa se usudih da vas pitam da li liječite ciste koje se nalaze kod mnogobrojnih žena u dojkama. Jedna moja prijateljica ima ovaj problem i već dugo se bori sa njima. Dokrorica kaže nije zabrinjavajuće, ali ja sam ipak htjela da vam se obratim ako joj možete pomoći. Unaprijed zahvalna.
  jovo_mijatovic- 95203 - 18.02.2016 : Dragana Sarajevo - best (0)

  Povišena temperatura


  Poštovani,

  već 4 do 5 godine svakodnevno imam problem sa povišenom temperaturom do 37, 8 C, koja me maksimalno iscrpljuje. Više puta sam hospitalizovana, brojni nalazi i pretrage urađeni, svi nalazi u granicama normale. Napominjem, temperaturu sam dobila nakon poroda, a zatim je usledila sepsa i tri kiretaže. Vjerujem da u prirodi postoji lijek i tragam za njim.
  jovo_mijatovic- 95081 - 05.02.2016 : Mata Bilic U.S.A - best (0)

  RE: Enterokoke


  Cijenjeni gospodine,

  dao bih vam savjet da pijete čajeve koje možete tamo kupiti u svakoj apoteci. Napiši kako se enterokoke naziva po međumaronoj kasifaciji. Da mogao da upitan moga doktora koji je najbilji antibiotik za tu bakteriju. Kada se izliječiš nemoj da napraviš po onoj narodnoj eto "Jovo opet nanovo" sve će biti u redu. Moli Boga i on će ti pomoći. Ta bakterija je mina koja je ostala poslije rata. Eto vidiš šta ti donesu stranci. Pozdrav od Mata.
  jovo_mijatovic- 94991 - 31.01.2016 : Djordje Novi Sad - best (1)

  Enterokoka


  Moje poštovanje,

  već četiri godine imam enterokoke u genitalijama. Pored svih urologa, antibiotika, i redovnih pregleda i spolja i u prostati, uretri. Molim Vas za pomoć. Hvala!
  jovo_mijatovic- 94905 - 23.01.2016 : Sabahudin Mujkic Kalesija - best (0)

  Lijek za prostatu


  Molio bih vas za mišljenje i preporuku. Prije par mjeseci sam imao problema sa mokrenjem, pa sam išao na pregled kod urologa, pa mi je do strane urologa konstatovan prostatitis (prostata normalne velicine) i preporučio mi je i pio sam dvije-tri vrste antibiotika. Stanje jeste ublazio ali nisam u potpunosti zadovoljan. Zavisno od tečnosti koliko unosim u organizam, nekad više a nekad manje mokrim, noću ustajem dva puta, a stalno nekakv nelagodan osjećaj. Imam u preponama kao da mi je hladno ili neko trenje. Imam 45 godina, težina 100 kg, nemam drugih problema osim malo masnoće u krvi, ali ništa veliko. Molim vašu preporuku i kako bi se to koristilo i koja bi cijena bila sa dostavom. Unaprijed HVALA.
  jovo_mijatovic- 94595 - 17.12.2015 : Stari - best (0)

  Problemi sa prostatom


  Za sve one koji imaju problema sa Prostatom, neka nađu članak od 06. 11. 2015 u NN pod nazivom "SODA BIKARBONA I MED" pa neka probaju. Potražite knjige, Jovo Mijatović i Maria Treben.
  jovo_mijatovic- 94587 - 16.12.2015 : Suvad Merdan Busovaca - best (1)

  Oboljenje prostate


  Poštovani,
  već četiri godine imam problema sa prostatom. Prije dvije godine sam radio biopsiju i nalaz je bio uredan. Tada je PSA bio 6. Već 2014. godine nalaz je bio 8 a prije deset dana 10 . Trenutna veličina prostate je 6x5x4. Prije mjesec dana mokrenje se potpuno zaustavilo i ugrađen mi je kateter koji imam i dan-danas. Molim Vas da mi date Vaše mišljenje, da li ste Vi u mogućnosti da pomognete ili se pak treba podvrgnuti hirurškom zahvatu.

  Unaprijed zahvalan.
  jovo_mijatovic- 94557 - 13.12.2015 : Zdravko Petrovac - best (0)

  Alergija organa za disanje


  Imam problema s ihhalacionim alergijama. U pitanju su kućna prašina i grinje. Trošio sam razne tablete (presing, lordes) i sprejeve, ali mi nisu pomogli. Da li bi neko mogao da mi da neki savjet? Postoji li neki preparat na biljnoj bazi?
  jovo_mijatovic- 94279 - 29.10.2015 : Predrag Petrovic Beograd - best (0)

  Meta promene na plućima


  Poštovani,

  Pre godinu dana majci su uočene promene na jetri, kaje su se nekako stabilizovale. Na poslednjoj kontroli, pre mesec dana, promene i na plućima dijagnostikovane kao meta promene. Molim Vas možete li pomoći. Kako uspostaviti kontakt sa Vama? Hvala i nadam se brzom i ohrabrujućem odgovoru!
  jovo_mijatovic- 93855 - 20.10.2015 : Jovanm Subotica Srbija - best (0)

  Kako da smanjim PSA?


  Do aprila meseca sam redovno kontorlisao PSA i bio je u granicaam normale, Imam 66 gopdina. Međutim kasnije mi se povećao na 6,1 a kad sama bio poslednjni put početkom oktobra meseca naglo je skocila na 24 kontorlu vršim na VMA.

  Dobio sam antibiotike ciprocinal orvagil. Preporuceno i je da ako ne siđe dole PSA odna da se vrši biopsija prostate.

  Da li postoje nesto od trava da se može smanjiti PSA ili će morati da se urade hiruške intervencije na prostati?

  Kako da smanjim PSA?


  Jovane,

  trinaest procenata ljudi starijih od 55 godina ima PSA nivo veći od 4, što je nekakva granica "normale". Međutim, to ne znači da, ukoliko je PSA uvećan, osoba sa takvim nalazima automatski ima rak. Povećanje PSA može biti izazvano i benignim tumorom, kao i upalama prostate ili infekcijom mokraćnih kanala.

  Sa takvim nalazima, ja se čudim da te doktori nisu odmah stavili pod nož! Nadam se da si prostatu snimao na ultrazvuk, što može da se uradi i privatno, npr. na klnici Dr. Ristić za svega par hiljada dinara. Na taj način mogu da odrede i veličinu tvoje prostate.

  S obzirom da se tvoj problem rapidno razvija, nisam siguran da bi trebalo da se baviš alternativnim metodama. Problemi sa prostatom se relativno uspješno otklanjaju hirurškim putem. U knjizi Jove Mijatovića imaju i recepti za prostatu, ali moje je mišljenje da oni nisu za tebe.
  jovo_mijatovic- 93681 - 23.09.2015 : Veselinka Furtula Istocno Sarajevo - best (0)

  Đerić Dragan


  Molim vas da li imate lijek za OSTEOPOROZU KOSTIJU, tek mije počela, GDJE SE NALAZITE, molim vas da mi pošaljete vać broj telefona.

  Unaprijed zahvalna!
  jovo_mijatovic- 93563 - 29.08.2015 : Milica Micic Beograd - best (0)

  Dijabetis


  Da li imate nešto za snižavanje šećera u krvi? Gde se mogu nabaviti preparati u Srbiji? Da li možemo dobiti neki kontakt telefon? Hvala unapred.
  jovo_mijatovic- 93555 - 28.08.2015 : Ljiljana Milanovic Visoko - best (0)

  Karcinom na debelom crijevu


  Molim vas, da li imate nešto za karciom na debelom crijevu? Budite tako dobri pa mi odgovorite. To mi treba za mog sestrića koji je više puta bio u Sarajevu u bolnici i ništa mu nije pomoglo. Vi ste nam zadnja nada.
  jovo_mijatovic- 93383 - 31.07.2015 : Beriz Osmanovic Zvornik - best (0)

  Usporena štitna žlijezda


  Da li imate nešto za štitnu žlijezdu, neki čaj ili oraohovaču. Molim vas javite mi se ili dajte neki savjet. Unaprijed hvala!
  jovo_mijatovic- 93203 - 23.06.2015 : Zvjezdana Jankijevic Banja Luka - best (0)

  Preparati za oporavak od moždanog udara


  Molim Vas da mi javite gdje mogu nabaviti vaše preparate za oporavak od moždanog udara!
  jovo_mijatovic- 93093 - 26.05.2015 : Jadranka Aliso Viejo Californ - best (0)

  Tumor na mozgu dijete od 10 godina


  Jednom prilikom mi je Jovo pomogao djetetu prijateljice sa diagnozom karcinoma. Onda sam se ponovo za pomoc drugom prijateljici čiji unuk ima diagnozu tumora na mozgu. Dijete je pod teškom hemo terapijom u Americi. Vjerujem u narodnu medicinu, pa me interesuje da li možete pomoći ovom djetetu. Oni govore samo engleski i dijagnoza bi bila na engleskom. Hvala unaprijed!
  jovo_mijatovic- 93069 - 23.05.2015 : Neba Bak Srbija - best (0)

  Lek za čireve


  Lek za čireve je veoma star i jednostavan. Živovlak ili bokvica, raste na svakom poljančetu i svaka baka i deka znaju za tu biljku. Živovlak ili bokvica se uberu, operu, na list biljke se namaže kantarion ulje i stavi na čir. On će posle vrlo kratkog vremena puci i iz njega će izaći gnoj. Nakon što čir pukne, treba promeniti oblogu i ponoviti isti postupak još jednom. Sestojak bokvice - živovlaka u kombinaciji sa kantarion uljem će izvući sve iz čira, zatim kad izvuče sve iz čira pospite na ranu bebi-puder ili kuhinjsko brašno da bi rana u roku od 2-3 sata uhvatila koru. Ovo je najednostavniji i najdelotvorniji lek.
  jovo_mijatovic- 93065 - 22.05.2015 : Zdenka Dedić Gornji Vakuf - best (0)

  Lijek za Čireve


  Postoji li neki lijek za čireve, bar ih tako nazivaju u medicini, i gdje se on može nabaviti?
  jovo_mijatovic- 93033 - 18.05.2015 : Dženan Kapo Sarajevo - best (0)

  Broj telefona Biljne apoteke


  Zanima me ima li lijek protiv grčeva u nogama. Gdje se nalazi vaša biljna apoteka? Da li imate kontak telefon?
  jovo_mijatovic- 92995 - 08.05.2015 : Amar Dzananaovic Sarajevo - best (0)

  Lijek za kamen na prostati


  Molim vas da mi odgovorite, da li slučajno postoji neki lijek odnosno neka trava koja liječi kamen na prostati i koliko košta ako postoji. Unaprijed hvala.
  jovo_mijatovic- 92911 - 27.04.2015 : Panto Rei Sokolac - best (0)

  Telefon apoteke Dragana Mijatovća


  057/449 745
  065/528 087
  jovo_mijatovic- 92899 - 26.04.2015 : Srdjan Vukasinovic Uzice - best (0)

  Potreban broj telefona travara Dragana, Jovinog zeta.


  Molim Vas da mi date kontakt telefon travara Dragana, Jovinog zeta. Imali smo stari broj telefona ali on ne radi. Otac mi ima tumor desnog plućnog krila, koji je zahvatio limfnu žlezdu. Za to smo saznali tek pre dva dana i treba da radi dalje nalaze. Molim Vas pomozite! Hvala.
  jovo_mijatovic- 91786 - 11.12.2014 : Sabina Bosanska Krupa - best (0)

  Lijek protiv raka


  Poštovani,

  moja mama je imala operaciju tumora na desnom plućnom krilu. Prije te operacije joj je prvo dijagnosticirana metastaza na temporalnom režnju koja je operiran, a nakon te operacije je uslijedila operacija na plućima. Od marta joj je nadbubrežna žlijezda bila uvećana zbog čega je primala kemoterapiju koja ju je dosta iscrpila. Kako mi možete pomoći, kako Vas mogu kontaktirati?
  jovo_mijatovic- 91601 - 14.11.2014 : Marko Krndija Kanada - best (0)

  Lijek za distrofiju mišića


  Interesuje me da li je Jovo Mijatović u svojoj biljnoj apoteci imao liek za distrofiju mišića? Imam 47 godina.
  jovo_mijatovic- 91591 - 12.11.2014 : Zorica Erdelji Lovcenac - best (0)

  Čaj za lečenje polipa na materici


  Zanima me imate li čaj za lečenje polipa na materici. Koliko košta, i na koji način šaljete?
  jovo_mijatovic- 91233 - 26.09.2014 : Nikolaj UK - best (0)

  Lek za osobu obolelu od raka


  Gospodjo Nado, nazovite +381 063 1849907 i tražite Ivanu. Ona je u manastiru Ravanica. Dosta naših poznanika i rodbine je koristilo njihove preparate protiv raka. Isporučuju i za Beograd ako treba. Čak smo nedavno nosili njihove preparat za englesku našoj prijatljici koja ima rak dojke i limfnih čvorova.

  Koliko ja znam, treba vam nalaz, vrsta raka u kom stadiumu a oni prave preparate po narudžbi i po slučaju. Tretman traje 80 dana a rezultati su fenomenalni. Mi smo platili za našu prijateljicu oko 200 eura.

  Moj otac je imao rak želudca koji je metastazirao na 9 limfnih čvorova, koristio je mnogo što-šta ali i ove preparate, i hvala bogu, živ je i zdrav a rekli su mu da ima samo 3-6 meseci života.

  Dok je moja žena čekala da pokupi preparate u Beogradu, naslušala se razno-raznih priča ljudi koji koriste ove preparate godinama, čak jedan gospodin joj je pričao da mu doktoriu nisu hteli uzeti pare zato što je imao proširen rak pankreasa a i on havala bogu gura već 3 godine i pije redovno radi preventive.

  Ako se ne javi Ivana odmah, probajte ponovo zato što neće uzvratiti poziv a ima i drugih obaveza u manastiru.
  jovo_mijatovic- 91195 - 21.09.2014 : Stari Blizo - best (0)

  Za Nadu iz Valjeva


  Kad otvorite ovu stranicu, u desnom gornjem uglu ukucajte broj 80711 od 19. 12. 2012, ili broj 80723 od 20. 12. 2012. Možete i na Google ukucati:

  "Zdravlje iz Božije ljekarne" ili Maria Treben.
  jovo_mijatovic- 91177 - 18.09.2014 : Nada Cubrovic Valjevo - best (0)

  Lek protiv artritisa i lek za osobu oboljelu od raka


  Molila bih Vas da mi kažete da li igde u Sarajevu mogu nabaviti lekove za lečenje artritisa i raka za koji lekari i konzervativna medicina nemaju lek. Moja sestra i ja pijemo metotrexat, ali više verujemo u prirodne lekove. Kako uskoro dolazim u Sarajevo htela bih da iskoristim priliku i nabavim lekove za bolesti koje sam navela. Osoba obolela od raka je sestrin muž koji je 1951. godište i lekari imaju samo najgore prognoze za njega. Mi pokušavamo da nađemo prirodni lek i za njega. Dijagnoza mu je postavljena u maju mesecu 2014. godine. Do sada je uzimao samo lekove na bazi lekovitih trava. Molim Vas, da li u Sarajevu postoji apoteka ili bilo koji drugi način da nabavim preparate( čajeve, tinkture i sl. ), a koji su spravljeni po Jovovoj recepturi. Kao što rekoh bišu u Sarajevu pa bih želela da tamo nabavim lekove koji bi nam produžili nadu. Unapred Vam hvala.

  O svemu daljem bi se dogovarali ovim putem. Moji dalji koraci će zavisiti od Vašeg odgovora. Pozdrav!
  jovo_mijatovic- 90986 - 28.07.2014 : Dragan Arbutina Pancevo - best (0)

  Policistični bubrezi


  Bolujem od policističnih bubrega I nedavno sam krenuo na dijalizu. Da li postoji neki alternatini lek koji bi mi pomogao da smanjim vrednosti ureje i kreatinina.
  jovo_mijatovic- 90001 - 03.05.2014 : Anica Manojlovic Futog, Novi Sad - best (0)

  Rak limfnih žlezda i vagine


  molim vas da mi napišete lek ili neku biljku koja može da pomogne mojoj mami da ozdravi od raka limfnih žlezda i vagine. Ona je već imala operacije, doktor je rekao da je očistio od raka, ali izgleda da nije. Rak joj se proširio na vigunu, opet ima na limfnim zlezdama i ne znam više kuda. Jako je bolesna, jako. Ima i stomu, ne može da jede, šta pojede posle nekoliko sati povrati. Imala je zapetljanje creva, ali ne znamo da li su joj otpetljali. Ima vodu. Levo stopalo joj je natečeno, teško diše i govori da je nešto gura gore, kao prema srcu. Bojimo se da se ne uguši. Molim vas da mi brzo javite neku biljku koja joj može pomoći.
  jovo_mijatovic- 89915 - 28.04.2014 : Zaklina Stojcic Leskovac - best (0)

  Vidovita trava - Vidavac


  Zdravo,

  Molim vas da mi javite gde mogu nabaviti Vidovitu travu - Vidac?

  Hvala unapred
  jovo_mijatovic- 89319 - 18.03.2014 : Almedin Fekovic Sarajevo - best (0)

  Liječenje po receptima Jove Mijatovića


  Pozdrav,

  molim vas recite mi da li imate neku apoteku u Sarajevu ili negdje u okolini Sarajeva i broj telefona!
  jovo_mijatovic- 88971 - 26.02.2014 : Milko Sokolac - best (0)

  Liječenje prostate


  Iskreno rečeno, nisam imao ličnog iskustva sa liječenjem prostate ali znam čovjeka koji je izlijecio rak prostate, a za to je koristio petrolej.

  Kako i šta je radio, to ne znam ali ako neko želi ja mogu dati ime tog čovjeka preko e-maila pa neka se raspita kod njega.
  jovo_mijatovic- 88965 - 25.02.2014 : Stari Blizo - best (0)

  RE: Prostata


  Radoslave,

  pronađi knjigu "Zdravlje iz Božje ljekarne" od Marie Treben. Ima je i na internetu. Na tom mjestu su mnoge vrste bolesti koje se liječe pomoću već oprobanog bilja, koje je stavljeno u podnaslovu knjige.

  Za Prostatu piše čaj od Vrbovice.

  Savjetujem ti sledeće: Ne smiješ konzumirati kiselo ni ljuto, alkohol, paprike i biber. Ne smiješ ni pojedinu vrstu voća, kao što su pojedine vrste jabuka i još neke vrste. Moraš pratiti šta ti smeta kada konzumiraš nešto prethodnog dana, a naročito pred spavanje, jer će ti sledeće jutro pokazati šta je bio uzrok za posledicu. Kada ustanoviš od čega je uzrok, toga se moraš kaniti, odreći.

  Ali ja ti najiskrenije predlažem da ne konzumiraš slatko mlijeko. Ni toplo a pogotovo ne hladno, jer je to otrov za prostatu. Pokušaj da piješ (ne da se napiješ) pivu. Ne hladnu iz frižidera, već normalne toplote. Bolje da mokriš i često nego nikako.

  ZA SVE KOJI IMAJU PROBLEMA SA ZDRAVLJEM POTRAŽITE SAVJETE U OVOJ KNJIZI KOJU VAM POMINJEM.

  JOŠ SAM ŽIV, NISAM UMRO.

  Međutim, kad pomenuh Radoslava, sjetih se jedne istinite priče koju sam slušao ali i gledao na TV Beograd, nakon završetka građanskog rata u Bosni.

  Negdje u okolini Užica u jednom selu živio je između ostalih seljana i jedan stariji bračni par koji su bili usamljeni u svojoj kući. Zaboravio sam ime bake, ali djed se zvao Radoslav. Djeca im završila škole i odrasla, pa su uhvatili put pod noge i otišli od kuće iz sela. A zna se svi putevi iz srbijanskih sela vode za Beograd. Tako su i njihova djeca otišla za Beograd. Sin se ubrzo oženi u Beogradu i bezbeli dobio sina, a Radoslav unuka. Unuk malo porastao i već je počeo dolaziti sa ocem kod dede Radoslava. Primjetio deda da nešto nije u redu sa unukom, pa priupita svog sina za unuka. Sin mu reče da mali ima neku vrstu padavice. A deda ne bi bio deda a da ne pomogne svom unuku.

  Saznao deda još odavno za jedan lijek pa hoće da ga napravi za svog unuka. A lijek je bio naizgled jednostavan: uzeće deda nekoliko česni bijelog luka i u česne ubrizgati zmijskog otrova. Tako zatrovane česne bijelog luka posadiće u ograđeni dio bašte da ne bi neko uzeo ili isčupao kad ponikne i da se neko ne bi otrovao. Kad je luk ponikao malo više, deda Radoslav ode u baštu da počupa par strukova i da on proba prije nego što će dati svom unuku. Kad je naveče sve lijepo očistio strukove, Radoslav je odlučio da spava u jednoj odvojenoj šupi u dvorištu, pa reče svojoj ženi:

 • Slušaj bre babo, ja ću noćas spavati u šupi, pa ako ne ustanem, znaj da sam umro, a ako nisam umro, čućeš me."

  Sutradan baba isprepadana od lijeka ustala rano i izišla iz kuće da vidi jel Radoslav živ, pa će da pozove dedu Radoslava:

 • Ooo Radoslave. A Radoslav nije ponajbolje čuo, pa baba ponovi:
 • Ooo Radoslave, jes il živ?

  A deda Radoslav ustao prije babe pa se javlja negdje iz dvorišta te odgovara svojoj babi:

 • "Još sam živ, nisam umro babo!"

  Pozdrav, Stari
 • jovo_mijatovic- 88949 - 25.02.2014 : Radoslav Ivović Smederevo - best (0)

  Prostata


  Nedavno sam otišao kod doktora zbog prostate. Nakon pregleda rezultati su sledeći: PSA 44, 45. Doktor mi je prepisao lek Forteka od 500mg. Nakon sedam dana PSA 12. 6 Na kontrolnom pregledu dobio sam sledeću terapiju: Forteca 500mg. Probiotic fortei komprostu da pijem tri nedelje. Posle ove terapije PSA je 10, 10 fPSA o, 83 i fPSA/PSA 0, 08 . Pre prve terapije jedva da sam mogao da mokrim, sada je bolje ali tera me svaki čes i to veoma otežano. Pre prve terapije prostata je bila 63x46x45 mm izdizala je dno, u bešici zaostaje velika količina RU. Posle druge terapije veličina prostate je 38x36x51 mm, a u bešici ostaje oko 30 ccm. tečnosti.

  Molim vas za savet i da li možete da mi pomognete ili predložite neko bilje koje bi mi pomoglo. Zahvaljujem se na vašoj pažnji. S poštovanjem!
  jovo_mijatovic- 88879 - 22.02.2014 : Stari - best (0)

  RE: Noćno znojenje


  Nabavite kadulju pa od nje napravite čaj. Treba da bude samo oparena, prelivenu vrelom vodom. Piti jednu šolju prije spavanja.

  Može se koristiti i lavanda, ali kadulja je bolja. Tako kaše knjiga. Probajte!

  Nadam se da će pomoći, jer jedemo kaduljin med. Srećno!
  jovo_mijatovic- 88825 - 19.02.2014 : Rade Savic Klenak-Ruma - best (0)

  Noćno znojenje


  Postovani,

  molio bih Vas za savet! Postoji li nešto što može sprečiti noćno znojenje a da je na prirodnoj osnovi. Radi se o mojoj majci koja je stara ali nema neko oboljenje koje bi ukazivalo da je to uzrok noćnog znojenja (štitna žlezda, tuberkoloza, rak). Od lekova koristi Nebilet pola tablete za ravnomeran rad srčanog mišića i ponekad Enalapril ukoliko krvni pritisak ode naviše. Inače je krvni pritisak u principu niži. Ukoliko to nije od starosti ili nepostojećeg uzroka, ima li nešto što bi moglo da pomogne a da nije uobičajeno poput žalfije i nešto tako sličnog.

  S poštovanjem,
  Rade
  jovo_mijatovic- 88811 - 18.02.2014 : Nije_Bitno USA - best (0)

  Biljka koja ubija 98% ćelija raka za samo 16 sati


  Poštovanje,

  prema istraživanjima koja su objavljenia u "Life Science" artemisinin - derivat biljke biljke "sweet wormwood" (Artemisia Annua) doslovno prevod sa engleskog - SLATKI PELIN - korišten u kineskoj medicini, može ubiti 98% ćelija raka grudi za manje od 16 sati. Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28% smanjenja ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet Wormwood je uspio "izbrisati" rak gotovo u potpunosti. Artemisinin se u prošlosti koristio kao snažno anti-malarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka.

  Srdačan pozdrav za posjetioce stranice!

  RE:Biljka koja ubija 98% ćelija raka za samo 16 sati

  Wormwood, latinski naziv Artemisia absinthium, ne treba miješati sa biljkom "sweet wormwood" sa latinskim nazivom Artemisia annua.

  U svakom slučaju, provjerio sam ovu informaciju na nekoliko američkih sajtova (npr. cancer(tačka)org) i oni tvrde da nema naučnih dokaza da ova biljka uništava ćelije raka.

  Za sve one koji ipak pokušaju da koriste ovu biljku, preporučujem strogi oprez jer unošenje iste u velikim količinama može imati ozbiljne posledice na jetru, praćeno sa mučninom i povraćanjem.
  jovo_mijatovic- 88774 - 16.02.2014 : Aco Cosic Krusevac - best (0)

  Vantelesna oplodnja


  Moja devojka kaže daje imala cistu na jajniku, i da je istu operisala. Ima dobre jajnike, ali da ima neprohodne jajovode. Da li mora vantelesna oplodnja ili može li da se to leči biljem? Recite, dajte savet!

  Za zaliske na jancicima imaš par doktora u Beogradu koji to jako dobro rade. Ne vjerujem da trave mogu da pomognu.
  jovo_mijatovic- 88701 - 13.02.2014 : Stari Blizo - best (0)

  RE: Rak dojke


  Poštovana,

  Pokušajte pronaći knjigu "Zdravlje iz Božije Ljekarne" od autora Maria Treben, koja je inače Austrijanka. Ukoliko hoćete da prevedete, možete to uraditi približno na "Googe prevodilac."

  Ja vam predlažem iz ove knjige: NEVEN - lat. Calendula officinali i to Nevenovu mast. Pazite, ne Nevenovu kremu, nego isključivo Nevenovu mast. Sve o ovoj biljci i njenom dobrotvornom djelovanju, na svim jezicima, možete naći na internetu. Evo ja vam šajljem kako možete doći do Marie i lijeka. Knjiga postoji i na sajtu SCRBID.

  Pozdrav Stari.
  jovo_mijatovic- 88675 - 11.02.2014 : Vozd Sokolac - best (0)

  Rak dojke


  Pozdrav,

  Sinoć sam gledao emisiju na BHT1 koju vodi Josip Pejaković, a koja se zove "U ime naroda". On priča o nekom čovjeku iz Trebinja koji liječi rak dojke, da li je to istina to ne znam.

  Mislim da će za par dana moći da se nađe i link o tom Trebinjcu, pa mogu i provjeriti.
  jovo_mijatovic- 88667 - 11.02.2014 : Senada Hadzic London - best (0)

  Lijek protiv raka dojke


  Poštovani gospodine,

  imam kolegicu kojaje prije nekoliko godina operisala dojku i bila je dobro ali se nesretna bolest povratila i sada su joj odstranili dojku. Molim vas imali ikakve nade za moju kolegicu, želim dajoj pomognete ako ste u mogućnosti da mi pošaljete emejl na engleskom da joj mogu pokazati. Unaprjed hvala!
  jovo_mijatovic- 88493 - 04.02.2014 : Adnan Ibisevic Sarajevo - best (0)

  Hijetalna hernija


  Poštovani,

  za vas sam saznao preporukom, pa me interesuje da li možete da mi pomognete. U pitanju je hijetalna hernija na jednjaku, jer sam gutao sondu i tako sam saznao za ono u šta sam već sumnjao. Imam tegobe, kako psihičke tako i fizičke, ne mogu da jedem, slabo dišem, stalno sam nervozan, umoran i napet itd.

  Interesuje me da li postoji neka mogućnost liječe travama.
  Unaprijed zahvalan!
  jovo_mijatovic- 88012 - 06.01.2014 : - best (0)

  Jovo Mijatović


  Jovu nisu napali ustaše već četnici. Pored toga, nije ga našla baka već komšija Baja koji ga je spasio od četnika, a moguće je da ga je lječila baka svojim ljekovitim travama.
  jovo_mijatovic- 87799 - 25.12.2013 : Stari Blizo - best (0)

  Alopecija


  Za Aleksu Matića,

  Pokušaj naći knjigu: "Zdravlje iz Božje ljekarne" od Marije Treben. Na 39. stranici ima nešto što bi ti možda moglo pomoći.
  jovo_mijatovic- 87773 - 23.12.2013 : Aleksa Matic Srbac - best (0)

  Alopecija


  Imam problem opadanja brade na krugove, već 8 mjeseci. Prije 3, mjesece mi je počela opadati i kosa na potiljku. Radio sam pretrage i sve je u redu. Da li mi neko može pomoći?

  RE: Alopecija  Lijećenje alopecije - konvencionalna medicina

  Doktori kažu da se Alopecija se ne može izliječiti, ali se može ublažiti.

  Na tržištu postoji mnogo proizvoda protiv opadanja kose, za koje se takođe tvrdi da sprećavaju alopeciju, pa ćak da mogu i povratiti izgubljenu kosu. Nažalost, to u stvarnosti baš i nije tako.

  Nema sumnje, da brzo rješenje ne postoji i da je za lijećenje alopecije potrebno vrijeme i strpljenje. Osim toga, preporućuje se da dobro pročitaju sve informacije o proizvodu prije nego što ga kupiš.

  Samo dva lijeka - Propecija i minoxidil - imaju naučno potvrđeno djelovanje protiv alopecije.

  Najpopularniji lijekovi protiv ispadanja kose su:

  Propecija - tablete
  Minoxidil - tečnost za lokalnu primjenu
  Nizoral - šampon
  Vichy ampule - Vichy Dercos Aminexil

  Propecija i Minoxidil su djelotvorni, ali njihov je nedostatak u tome, da su dosta skupi i mogu imati ozbiljne sporedna dejstva. Upravo zbog toga sve više ljudi traži prirodne naćine lijećenja alopecije.
  jovo_mijatovic- 87477 - 04.12.2013 : Dragan Grubac Dšsseldorf - best (0)

  Alopecija - opadanje kose na pečate


  Živim u Nemačkoj, ali se iz mog prezimena vidi da su mi koreni sa Han Pjeska. Moja mlađa ćerka ima problem sa kosom, Alopecija (na krugove)već godinu dana.

  Psihički je je strašno popustila. Juče joj se pojavio još jedan krg na desnoj slepočnici, novi. Zamolio bih Vas ako postoji neki lijek da me kontaktirate pa ću Vas ja zvati i stupiti sa Vama u kontak. Unapred hvala.

  Sa poštovanjem,
  Grubač Dragan.
  jovo_mijatovic- 87063 - 21.10.2013 : Edo Usa - best (0)

  Liječenje pigmenta na koži


  Za Branka Kaleba,
  znam jednog čovjeka što je uspio izliječiti te ružne pigmente kože koje je imao oko 10 godina na tijelu. To je bio fenomen, kada je ponovo otišao kožnom doktoru jer on nije mogao vjerovati čime ih je izliječio. Radi se o nakakvom šamponu iz prodavnice, ne znam mu ime ali ću provjeriti pa ću ti javiti.
  jovo_mijatovic- 87049 - 20.10.2013 : Branko Kaleb Norveska - best (0)

  Gubitak pigmenta na licu i tijelu


  Da li poznajete razloge za gubitak pigmenta na licu ili tijelu? Da li se to može liječiti ili zaustaviti širenje? Konkretno, osobi se gubitak pigmenta pojavio na licu. Radi se o ženi staroj 48 godina. Ako to vi ne liječite, možete li nekoga preporučiti? Unaprijed zahvalan. Branko.
  jovo_mijatovic- 86373 - 13.08.2013 : Ferid Kalic Brcko - best (0)

  Psorijaza - recept Jove Mijatovića


  Imam psorijazu, da li je Jovo Mijatović imao kakvog uspjeha u liječenju i da li je iza sebe ostavio kakav recept. Pozdrav.
  jovo_mijatovic- 85655 - 29.06.2013 : Dijana Novi Sad - best (0)

  Apoteka u Sokocu


  Da li neko zna telefon apoteke koje izrađuje Jovine meleme. Okvirnu adresu na Sokolcu vidim, ali meni treba telefon. Puno hvala.
  jovo_mijatovic- 85319 - 03.06.2013 : Agim Geca Tuzi - best (0)

  Bolovi od ciste na bubregu


  Molim Vas poštovani gospodine, pošto svakodnevno imam boleove od ciste na bubregu, da li bi ste bili ljubazni da mi pomognete na bilo kakav način.

  Unaprijed zahvalan,
  Čekam Vaš odgovor.
  jovo_mijatovic- 85087 - 16.05.2013 : Novica Bogdan Futog - best (0)

  Jovo Mijatović


  Ja imam neki broj od travara, ali ne znam koje mu je prezime. Znam samo da se zove Jovo i crnogorski je mobilni operater, a broj je +38269/422-911.

  Pozdrav od Novice iz Futoga
  jovo_mijatovic- 85077 - 16.05.2013 : Dario Obrenovic Njemacka - best (0)

  Jovo Mijatović


  Nisam 100% siguran, ali koliko me sjecanje služi pokojni Jovo je živio na izlazu iz Brčkog, preko puta zgrade gdje je bila smještena međunarodna policija IPTF. Sada se na tom mjestu nalazi auto plac polovnih vozila, pa ako neko zna više neka me dopuni. Nakon Jovine kuće na magistralnom putu se nalazi šuma, nekih 2 do 3 km i jedan mostić preko male rječice.
  jovo_mijatovic- 85071 - 16.05.2013 : Specijalac Momčilo RS - best (0)

  Recepti Jove Mijatovića


  Sin poikojnog Jove Mijatovića je ljekar i takođe ima Jovine recepte. Koliko sam ja upoznat, živi na izlazu iz Brčkog ka Lončarima ali ne znam tačnu adresu niti broj telefona. Ipak, vjerujem da postoji neko na ovom forumu ko zna nešto detaljnije pa neka napiše.
  jovo_mijatovic- 85063 - 15.05.2013 : Damir Nuhbegovic Sarajevo - best (0)

  Lijek za multiplekssklerozu


  Molio bih medijatora ove stranice da mi odgovori da li nasljednici gospodina Jove Mijatovića još uvijek rade sa receptima gospodina Jove i da li kojim slučajem imaju neki od tih lijekova koji može pomoći oboljelima od multipleksskleroze ili ako ništa bar neki efikasan lijek protiv bolova u zglobovima.

  Naime imam prijateljicu koja je bolesna od multipleksskleroze godinama i do skora je mogla donekle hodati na svojim nogama, ali sada je osuđena na invalidska kolica zbog nebrige ljekara u Tuzlanskoj bolnici koji su je dva mjeseca dok je imala problema sa bubrezima ostavili bez vježbi, bez redovnog okretanja te je imala i veliki dekubitis koji je jedva prošao ali sada ne može nikako na noge, niti može ispraviti nogu u koljenu. Stalno je ukočena a redovna medicina ne daje nikakve rezultate.

  Molim vas da ako imate ikakve lijekove za navedene simptome i navedenu bolest da mi javite i normalno i način kako doći do vas i preuzeti iste ako ih imate i cijenu istih.

  Unaprijed zahvaljujem na čitanju, prije svega ovog mog pisma a zatim i na eventualnom odgovoru kao i na eventualnoj pomoći.

  Damire,

  unuka Jove Mijatovića drži biljnu apoteku na ulazu u Sokolac. Nisam siguran, ali mislim da je neko objavio i njen broj mobilnog telefona pa možeš da nazoveš.
  jovo_mijatovic- 83343 - 06.03.2013 : Nije_Bitno USA - best (0)

  Alergija i crvenilo


  Moje poštovanje i svaka čestitka za učesnike na sajtu, super ste!

  I ja sam nekada davno imao češanje i ono me je dovodilo do ludila. Najviše sam imao problema kada se okupam. Tad samo što kožu ne skinem i jedna žena mi kaže da ne koristim gradsku vodu već da uzimam vodu sa potoka i da je grijem i time se kupam. Ja sam je pitao zašto ta voda, njen je odgovor bio:

 • "Gradska voda ima puno hlora i ona iritira kožu do usijanja"

  Takođe mi je rekla da koristim sapun "kabas" što sam i ucinio. Tada je se koža počela da se suši i imao sam manje problema.

  Međutim, ipak sam otišao kod doktora koji me je uputio kod specijaliste i kad sam došao kod njega on je ugasio svjetlo i uključio je neku lampu sa plavim zracima i pregledao mi je čitavo tijelo. Nakon toga mi je prepisao recept sa nekom fosfornom mašću da se mažem dvije sedmice što sam ja i učino, što mi je pomoglo pa više nemam crvenila niti svrabeža po tijelu.

  U ono vrijeme nije bilo ispitivanja za alergije ili ja nisam bio upoznat, a da budem iskren nisam ni čuo za to.

  Želim maleckoj da što prije ozdravi, a ja imam iduću sedmicu zakazano kod doktora pa ću da vidim da li on može da mi kako pomogne za lijek pošto ja nemam problem već cu da kažem da je to kćerka moga prijatelja. Mislim da je dobar doktor i ako je u mogućnosti on će da mi nešto dadne, a kada se vratim kući ostaviću poruku na sajtu šta mi je rekao.

  Puno pozdrava, da ne navodim imena, znaju oni na koje mislim!
 • jovo_mijatovic- 83287 - 05.03.2013 : Razvigor Srbija - best (0)

  Alergija


  Поштовани Боро, у вези алергије могу да вас упутим на доктора Вишњића, раније чувеног широм СФРЈ. Он је излечио мог брата када је био дете од сличних симптома. Узрок је вероватно нека храна која смета. Вишњић се поново вратио у земљу и поново ради. Јавите му се.

  Dr. Pero Višnjić
  Adresa: blok 45
  Savski kej BG-P-986 A
  Novi Beograd, 11070


  Fiksni: 011-412-5325
  Mobilni: 069-1349-670
  Mobilni: 063-8349-670
  jovo_mijatovic- 83281 - 05.03.2013 : Ratko - best (0)

  Alergija kod dijeteta


  Boro,

  Ja sam imao gotovo isti slučaj u porodici. Svaki ljekar je imao drugo objašnjenje dok specijalista dermatolog nije preporučio kupanje mlakom a ne vrućom vodom.
  Tuširanjem mlakom vodom na prvi znak alergije. Od tada osip ka rukom odnesen.

  Naime, kod nekih osoba koža je izrazito osjetljiva na vrućinu i zbog manjih otvora pora ne mogu se iznojiti pa znoj ostaje zarobljen ispod kože što izaziva te prolazne osipe praćene nesnosnim svrabezom.

  Ovo je laičko objašnjenje ali se nadam da će pomoći.

  Sretno vama i kćerkici!
  jovo_mijatovic- 83279 - 05.03.2013 : Feniks Republika Srpska - best (0)

  Alergija


  Čitajući Borin članak vezan za problem koji on ima sa svojom djevojčicom po pričama naših starih rječ je o "požaru" (kako su to oni zvali).

  Po predanjima naših starih ova pojava nastaje kada trudnica u vrijeme trudnoće posmatra kako gori neki domaćinski objekat (kuća, štala, šupa.. . ), posledica toga bi bila pojava crvenila na tjelu dijeteta a pretežno bi se crvenilo pojavljivalo prvo na obraščićima djeteta, češanje tih mjesta izaziva još veču iritaciju češanja i pojačavanja crvenila.

  Mazanje tih djelova određenim preparatima pojava crvenila se umanjuje jer preparati vraćaju pojavu nazad u tijelo (što nije dobro) ali nakon određenog perioda tjelo to ponovo izbacuje na površinu kože.

  Preporuka naših starih za otklanjanje ove pojave je slijedeći.

  Sa mjesta gdje je gorio neki objekat uzeti drveni ugarak i sa njime namazati sve djelove tjela gdje se pojavilo crvenilo, uz dijete staviti ugarak i prenijeti ga preko vode (rijeke, potoka.. ), kada se dijete prenese preko vode (dijete ne okretati prema vodi) izvaditi ugarak i baciti ga niz vodu a dijetetu ne dozvoliti da se okreče ili gleda prema vodi preko koje je preneseno.

  Ovo možda izgleda malo čudno i mada nevolim nikakve vrađbine, zaista znam osobu koja me uvjerila da je nakon mnogih posjeta ljekara ovo saznanje pomoglo dijetetu da se rješi te neugodne pojave.

  Pozdrav za Boru i njegovu djevojčicu.
  jovo_mijatovic- 83263 - 04.03.2013 : Zoka - best (0)

  Lijek za alergiju


  Kada sam bio dječak u mom komšiluku se dešavalo slično jednoj djevojčici. Crvenilo po koži na određenim mjestima. Jedna stara baka je majci te djevojčice rekla da naloži vatru i da pogasi drva u vodi i da onda tom vodom pere tijelo te djevojčice. Ne znam koliko puta je to radila, ali znam da je to crvenilo prestalo.
  jovo_mijatovic- 83249 - 04.03.2013 : Bora Roljic Beograd - best (0)

  Alergija kod deteta


  Poštovani,

  Ako je ikako moguće da mi odgovorite, biću vam jako zahvalan.

  Moja ćerkica ima 10 godina i jako je ne zna sama od sebe. Pored toga što vrlo slabo jede, ima i problem sa alergijom. Ne znam šta je ali znam samo jedno da mi to smori dete. Da pokušam objasniti.
  Javlja se crnenilo po stomaku, leđima, nekad i po uvetu - ušima (iza uva), ili vrlo malo po čelu ili vrlo malo po samome licu. Tako da to izaziva strašan i nepodnošljiv svrab. Tako da bi ona taj deo tela cesala do krvi da joj to mi dozvolimo. Ako mogu da kažem, to izgleda kao da si je ožario sa koprivom, i javlja se svaki dan a pogotovo uveče pred spavanje i javlja se u zadnje vreme i više puta u jednom danu. Što je interesantno, ona tačno zna gdje će se to crvenilo-svrab pojaviti - može unapred olovkom obeležiti - omeđiti tu površinu. Kada je pitam kako zna gde će izbiti svrab, ona mi kaže da na tom delu i u toj površini oseca temperaturu, znači da tačno na tom delu u toj površini neko iznutra dogoreva tu površinu dok ne izbije crvenilo, osip i svrab. I ne javlja se to samo na jednom mestu, to se javlja na vise mesta istovremeno. Od stomačica, grudi, leđa, bokova, i butina na nogama. Dok se nikada ali baš nikada ne javlja na nogama ispod kolena. Mažemo svim i svačim od Pavlovićeve masti, isprane svinjske masti, hladnih obloga čiste vode, trljanjem domaćom rakijom, do HIPER-gela koji je po preporuci lekara. Nikad ne znate od čega će je to prestati. To treje do tridesetak minuta i izgleda strašno, razbacano je po telu i nema pravilan oblik i ne javlja se uvek na istom mesti i iste površine. A kad prođe vreme ono se povuče i ne zna se gde je bilo i kad će ponovo da bude dok ona sama ne kaže evo sad će alergija i tu mažite ne toj površini. Baš se tu i javi crvenilo praćeno svrabom. I stvari idu iz početka.

  Molim vas kao Boga, ako imate bilo kakav predlog, rado ću da ga čujem. U očekivanju odgovora srdačno vas pozdravljam.

  Mobilni: 064-213-0084
  Beograd

  Alergija sa svrabom  Boro,

  pošto sam i ja imao izvjesnih problema sa alergijama, i dosta sam radio na tome, evo ti i par mojih savjeta.

  Kao prvo, ja bih alergije podjelio na eksterne i interne. U eksterne spadaju sve one alergije koje dolaze iz okruženja, tj. kroz vazduh, od odjeće itd. Ja pod "internim" alergijama smatram one koje dolaze kroz hranu.

  Alergija na hranu

  Što se alergija na hranu tiče, predložio bih da uradite test koji se zove "food alergy test" ili "test intolerancije na hranu". Ovaj test se može uraditi na više lokacija u Beogradu, cijena mu je od 10 do 20 evra (ja sam za isti platio američkih 300 dolara) a rezultat tog testa koji se dobija vađenjem krvi, je najčešće je gotov za sedam dana. Kao rezultat svega toga ti dobiješ namjernice u različitim kategorijama formirane u zavisnosti od stepena intolerancije. U nekim laboratorijama testovi se rade i na viże od sto namirnica, a najčešće se kao rezultat testa dobija preosetljivost na kravlje mlijeko, jaja, badem, ječam, pšenicu, pirinač, raž, soju, kvasac i kikiriki. Ja sam lično dobio da sam osjetljiv na pomorandže i jaja.

  Nakon ovoga, morate da počnete sa dijetom, tj. da izbacite iz ishrane sve namjernice na koje je vaše dijete osjetljivom. Ja bih vam savjetovao da ODMAH krenete sa dijetom, a posebno da se držite podalje od južnog voća i svih uvezenih namjernica koje su strane našem podneblju.

  Napominjem i da se osjetljivost na neke namjernice u toku života mijenja, a u pubertetu može i nestati.

  Alergije na spoljne uticaje

  Ove alergije takođe mogu da se ispitaju laboratorijski, tako što ti u kožu ubodu jednu "matricu" iglica, preko 25 njih. Ne znam kakva se tečnost nalazi na vrhu tih iglica, ali kod pojedini ubodi su kod mene izazvali reakcije pa mi je doktor rekao da sam alergičan na kućnu prašinu i još par stvarčica.

  Alergija može biti i na odjelo, deterdžente za pranje veša, omekšivače za rublje, gasove u vazduhu... Postoji na stotine stvari na koje su pojedinci alergični, pa je utoliko teže pronaći pravi uzrok. Primjera radi, meni smeta vuna na koži od koje osjećam blago peckanje.

  Mada ti savjetujem da odmah odvedeš dijete na ove testove i kod specijaliste za alergije, meni se sve čini da porodica djeteta igra veoma važnu ulogu u pronalaženju pravog uzročnika alergije. Kao što rekoh, izbacite iz ishrane sve potencijalne uzročnike alergije, uvedite dijetu sa veoma ograničenom količinom namjernica, a kasnije je postepeno proširujte sve dok ne nađete pravog uzročnika alergije. Bio bi dobro odvesti dijete na more ili planinu, da biste ustanovili da alergiju ne izazivaju eksterni faktori.

  Ja sam takođe pokušao da na internetu i to na engleskom jeziku nađem nešto vezano za alergiju kod djece, specifično za tvoje dijete. Našao sam da se ta vrsta alergije naziva "Hives", što se na srpskom zove još i "koprivnjača". Ovi izvori kažu da ona može biti izazvana dodirom, disanjem, hranom, ali i stresom. Upravo zbog toga veoma je teško identifikovati pravi uzrok ovog problema.

  Puno sreće kod dijagnoze i nemoj da odugovlačiš sa analizama!
  Željko Tomić

  Hives

  Hives is a rash of large or small red bumps in clusters or groups on various parts of the body. It is usually systemic but could also be a contact related rash. Hives can be caused by touching, breathing or eating an allergen or even by emotional stress. This makes it harder to identify the cause of an outbreak.
  jovo_mijatovic- 82435 - 11.02.2013 : Renata Baskalo Gradiska - best (1)

  Sinusi i polipi


  Imam problem sa polipima i sinusima. Imala sam dve operacije ali mi se polipi uporno vraćaju. Imam jake bolove u glavi. Interesuje me da li imate neki lek za moj problem. Unapred zahvalna.
  jovo_mijatovic- 81481 - 10.01.2013 : LJubomir Orasanin Waterloo - best (0)

  Jovo Mijatović i apoteka na Sokocu


  Tačno je da na Majdanima ima apoteka koja prodaje trave po Jovinim receptima. To za sada drži Dr. Đerić koji je bio oženjen Jovinom unukom, tačnije njegovog sina Vase kćerkom.
  jovo_mijatovic- 81147 - 03.01.2013 : Branislav Sid - best (0)

  Da li mogu da se kupe proizvodi pravljeni po Jovinim receptima


  Možete li mi reći da li neko od Jovinih potomaka pravi lekove po njegovim receptima? Ili de ima da se kupe proizvodi pravljeni po receptima Jove Mijatovića?

  Srdačan pozdrav

  Branislave,

  u Sokocu postoji apoteka koja pravi lijekove po Jovinom receptu. Nisam siguran ko je drži.
  jovo_mijatovic- 80643 - 17.12.2012 : Matilda Causevic Vogošća - best (1)

  Lijek protiv holesterola i triglicerida


  Molim vas da mi date kakav lijek protih povišenog holesterola i triglecirida. Hvala.
  jovo_mijatovic- 69156 - 06.05.2012 : Natalija Mijatovic Savannah, GA - best (2)

  Moj deda Jovo Mijatović


  Hvala vam što ste podelili vaše uspomene na mog dedu. Takođe, hvala vam na popularisanju filma Puriše Đorđevića o Jovi, koji smo ja i moja porodica videli zahvaljujući vama!

  Ja sam ćerka Jovinog najmlađeg sina Miloša, i sada živim u Americi. Moj tata je posebno ganut likovima svojih roditelja i braće koji su u filmu tek mladi dečaci. Moj otac je sada jedini živi Jovin sin, uz tri sestre.

  Moje uspomene na dedu su uvek vezane za masu ljudi koji su ga okruživali. Kada bi došao kod nas u Beograd, a dešavalo se to retko, nije se moglo prići našoj kući od stotina ljudi koji su dolazili iz cele zemlje. Bilo je tu naroda koji se tiskao i po kućama naših komšija, ulice su bile blokirane... Ja bih, kao mali školarac, pomagala pišući recepte koje mi je deda diktirao za kuhinjskim stolom, dok su se stotine ljudi tiskale po kući.

  U nekoliko navrata sam imala priliku da provedem vreme sa dedom u intimi porodice, i posebno pamtim njegovu pobožnost i duhovnu krotkost, u liku snažnog i ponosnog gorštaka; kao i zahvalnost Bogu na svemu što mu je dao, čak i za krst koji je nosio do kraja života. Poslednji trenuci koje smo sa njim proveli, odisali su tugom i njegovim dubokim razočarenjem u ljude i čovečanstvo uopšte, gubitak moralnih i kulturnih vrednosti koje je Jova nazirao pre drugih, kao da je predvideo užasne događaje i raspad Jugoslavije.

  Hvala vam na čuvanju uspomene na Jovu Mijatovića.
  Svako dobro želim svima!
  jovo_mijatovic- 68766 - 22.04.2012 : Amel Tutic Novi Pazar - best (1)

  Ima li Jovo naslednika?


  Kako mogu da dođem do njegovih proizvoda? Ima li njegov naslednik e-mail ili telefon, bilo šta? U pitanju je kožna bolest psorijaza. Hitno mi treba treba! Unapred zahvalan.

  Amele,

  koliko je meni poznato, nema. Međutim na Palama živi Nenad Gavrilović za koga kažu da je izuzetno dobar travar. Njegov telefon nemam, ali neko je na ovoj stranici objavio da je broj njegovog mobilnog 065/537-020 pa možeš da provjeriš. Ukoliko broj nije tačan, potraži u telefonskom imeniku ili nazovi informacije.

  U Sokocu postoji i biljna apoteka koja prodaje proizvode Jove Mijatovića. Nalazi se u naselju Majdani nedaleko od Sokoca, kod pekare MAT-PAN. Nisam siguran da li je vlasnik u nekom srodstvu sa Jovom Mijatovićem.
  jovo_mijatovic- 68569 - 15.04.2012 : Aleksandra Suka Subotica - best (1)

  Jovo je još tu!


  Jovu Mijatovića sam upoznala kada sam bila dijete! Bilo je to nešto što ću pamtiti dok sam živa: čovjek sa takvom snagom, energijom... Jednom riječju imao je neku harizmu, koju ne posjeduje svako. Bješe to visok i stasit čovjek, u narodnoj nošnji, sa dukatima po prsima. Preskakao je ograde koje su dijelile njive, a mama, tata i ja smo skoro trčali za njim.. .. hahhahaha...

  Bješe to divan deka sa Romanije i meni će uvijek ostati u takvom sjećanju...

  Možda sam malo pristrasna, pošto mi je tata sa Sokolca, selo Smrtići, ali Jovo Mijatović je za mene i moju porodicu bio i ostao veliki čovjek i trebalo bi da ustanemo kada ga pominjemo...

  Jovo Mijatović i danas šeta gorom Romanijom! I sada, kada god prolazim kroz taj kraj, vidim ga u daljini, onako visokog i ponositog, kako hoda sa rukama na leđima.. .
  jovo_mijatovic- 68358 - 07.04.2012 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (1)

  Legende koje žive - Jovo Mijatović


  Napisao: Velimir Elez
  Preuzeto sa: www.palelive.com

  Dugo će život putovati Romanijom, a u njemu se neće naći čovjek koji će na čudesan i neobjašnjiv način ulaziti u dušu trava, kao što je to činio čuveni travar Jovo Mijatović. Možda to vrijeme neće ni doći.

  Prije šest decenija, malo selo Zagajevi, smješteno na tromeđi opština Rogatica, Pale i Sokolac, postalo je mjesto pohoda nevoljnika, bolesnih, najčešće onih od kojih su i najelitnije zdravstvene ustanove dizale ruke. Tražili su zdravlje, koju godinu života više u Jovovim travama, čajevima i melemima.

  Zbog Jova i njegovih Zagajeva, u mjestu, na putu Podromanija-Rogatica, u to vrijeme, stajao je putokaz istesan od drveta na kome je pisalo "Jovina stanica". Tu su se formirale kolone i makadamskim drumom, šumom i livadama putovale prema malom selu i spasenju.

  Naravno, vlasti su se ljutile i teško podnosile travarevu popularnost. Jovo, visok, stasit, vatrenog koraka, obučen u staru romanijsku nošnju, izazvao bi pažnju gdje god bi se pojavio.

  U šetnji sarajevskom Baščaršijom, događalo se često da trgovci napuštaju svoje radnje i tramvaji zakasne na polaznoj stanici, da bi radoznali pozdravili romanijskog travara. Isto bi se dešavalo ulicama Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i drugih gradova kojima bi Jovo prolazio. Samo su Sokolac i Rogatica, ko zna zbog čega, bili hladni i namrgođeni prema čovjeku koji im je imena kroz svijet nosio.

  U vrijeme komunističke borbe protiv nadriljekarstva i svake pojave privatnog razmišljanja vlastitom glavom, Jovo je često bio u zatvoru. Dešavalo se da ga je policija po nalogu onih iz Komiteta, sprovede u zatvor, a kada bi nekom bitnijem teško oboljelom progonitelju trebala trava spasa, vraćan je iz zindana dok ne obavi posao. Potom, ponovo u ćeliju, na prevaspitavanje. Policijska marica je, u to vrijeme dežurala u dvorištu Mijatovića. Dešavalo se često da narod u Rogatici opsjedne sudnicu, da glasno protestuje zbog progona narodnog ljekara, da sudije popuste pred narodom i oslobode ga, a on bi, potom, na ulici obavljao preglede.

  Duga je lista imena ljudi koje je narodni ljekar sa Romanije otrgnuo iz zagrljaja smrti. Nakon travareve terapije, u kojoj je odlučujuću ulogu imala priroda, otpisani su odlazili na kontrole u bolnice, gdje ih je čekala zbunjenost i nevjerica vrhunskih stručnjaka. Liječio je i znamenite ljude-političare, oficire, glumce, sportiste... Putovao je i u Ameriku, na poziv tadašnjeg aktuelnog predsjednika Niksona, da pomogne u liječenju njegovog teško oboljelog sina. Romanijski travar je vrhunski obavio posao i vratio radost u porodicu prvog čovjeka najmoćnije zemlje. Teško je ošamario svjetska dostignuća u medicini. Dobio i darove od velikog Ričarda, prsten na kome je ugravirano ime poznatog državnika koji je sa ponosom nosio.

  I general jugoslovenske vojske, nekada prvo ime JNA Nikola Ljubičić, tražio je lijek za svoje bolesne bubrege kod travara iz Zagajeva i našao ga. Poklonio Romanijcu čarobnjaku lovački karabin. Policajac Mišo Subotić nije među živima. Najpoznatija slovenačka klinika poslala ga je kući kao neizlječivog. Travar Jovo je mladog policajca liječio kao svoje djete. Živio je, nakon travareve terapije, još 22 godine. Kada je posjetio Ljubljanu i ljekare koji su mu predviđali još samo mjesec dana života, nisu ga mogli prepoznati. Gledali su u njega kao priviđenje.

  Pomagao je bolesnima, otimao ih od smrti, bio poznat po vedrini i uživanju u životu. Ostaće vječna tajna, šta je poznatog narodnog ljekara natjeralo da digne ruku na sebe, posebno ako se zna da je i u poznim godinama imao savršeno zdravlje. U septembru 1986. godine, kada se primicao devedesetim, odlučio je da napusti ovozemaljski život. Nikakvu poruku nije ostavio.

  Legenda o Jovi travaru putuje podno Romanije. I danas vremešni kondukteri u autobusima koji saobraćaju na putu prema Rogatici, i sada polje nazivaju "Jovovom stanicom".
  jovo_mijatovic- 67931 - 23.03.2012 : Predrag Lukič Ruše - best (0)

  O travama


  Kao poštovatelj Boga, koji liječi čovjeka travama i medicinom, ja vas pohvaljujem za popularisanje narodne božije medicine. I sam se uspješno liječim travama - imam skvrčen mozak. Bog kaže svetac 2300 g. nosilac čudotvornog dijeta iz Sarajeva sv. Pere iz prave stara SPC Baščaršija Sarajevo. Gledat raj nad crkvom i sveće popove sv. patrijarha sv. Petra Zimonjića.

  Molio bi vas broj telefona za naručiti trave za bolesnog strica u selu Puškovac kod Lopara Republika Srpska, BiH. Hvala
  jovo_mijatovic- 49282 - 07.11.2011 : Suzana Sarajevo - best (0)

  RE: Jovo Mijatovic


  "Film je izvanredna slika romanijskog sela te epohe . U njemu sam prepoznao nekoliko seljaka toga vremena, ali to je priča za neku drugu priliku. Uživajte ! "

  Uživala sam.
  jovo_mijatovic- 48982 - 06.11.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Film o Jovi Mijatoviću


  Sjećate li se kada je nekoliko nas prije par godina sakupilo sto evra, koje smo utrošili na kupovinu filma o Jovu Mijatoviću, koji je snimio Puriša Đorđević 1968. godine. Ovaj neprocjenjivi biser, Nedeljko Žugić je objavio na Youtube, pa isti sada i vi možete pogledati.

  Treba napomenuti da je ovo bilo u vrijeme kada je Jovo Mijatović bio proganjan od komunističkih vlasti, pa se u ovom filmu mudro brani da on ne želi da liječi narod i da čak bježi od toga. Takođe možete primjetiti da mu je bilo zabranjeno da prodaje trave, nego je svoje pacijente slao u Sarajevo, gdje su se ljekovite trave mogle slobodno prodavati - kod muslimana. Jovo pominje i nekakvog trgovca trava iz Sarajeva, mislim da se zvao Sulejman Šojko.

  Posebno bih vam skrenuo pažnju na Jovinu odjeću. Svima je poznato da je Jovo bio veliki Srbin. U jednom od prethodnih tekstova sam napisao da je desetak godina kasnije, kada je legenda o Jovi Mijatoviću narasla pa je zbog toga i komunistički pritisak na njega oslabio, Jovo je zapošljavao i jednu medecinsku sestru - muslimanku iz Bratunca. Moja omiljena izjava je kada Jovo kaže da ima trideset i dvoje unučadi, koji svi potiču od njega i njegove "žene, takozvane drugarice".

  Jovo je u ovom filmu mudro odglumio naivnog seljaka koji ništa nije kriv što ga ljudi tjeraju da radi ono što on "ne želi".

  Film je izvanredna slika romanijskog sela te epohe. U njemu sam prepoznao nekoliko seljaka iz tog vremena, ali to je priča za neku drugu priliku. Uživajte!

  P.S. Nakon mjesec dana pogledao sam statistiku na Youtube. Ovaj film je do ovog trenutka gledalo ukupno 676 osoba od toga 369 posjetilaca je došlo sa ove stranice.

  jovo_mijatovic- 25846 - 21.12.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Pjesma o Jovu Mijatoviću


  Jedan moj prijatelj sa Nišića, onaj isti koji je u oktobru sa mnom išao na Nijagarine vodopade, poslao mi je ovih dana pjesmu koja se pjevala prije tridesetak godina na Nišićima. Da napomenem, bilo je to u ono vrijeme kada je Jovo Mijatović širom svijeta prodavao romanijske trave:

  Na Sokocu pokrepale krave,
  počup'o im Mijatović trave
  jovo_mijatovic- 24031 - 10.03.2010 : Nedeljko Žugić Pale, Republika Srpska - best (0)

  O Jovi Mijatoviću


  Rođen i odrastao između kamena i neba, drugujući sa nemaštinom i divljim zverima, Jova se još od malih nogu suočio sa teškim životom ljudi, kojima je, kako kažu: "I Bog rekao laku noć".

  Udaljei od popa i doktora; bolnice i škole romanijski vidar, kao i mnoga druga deca, sa Romanje - 'Ostao je slep kod očiju", te kasnije, kada se zamomčio i poostario, naučio je da čita i piše. Dok su se drugi dečaci verali po planini jureći vukove i medvede, mladi Jova sakupljao je trave pomažući svojoj babi Staniji, čuvenoj romanijskoj vidarki u njenom nesvakidašnjem poslu.

  Vremenom, učeći od svoje babe, a i od drugih ljudi koji su poznavali lekovito bilje, mladi Jova Mijatović postao je viđen vidar i travar koga au poznavali i prizivali na sve strane.

  A onda je došao Prvi svetski rat. Služeći u austrougarskoj vojsci, kao bolničar, na Tirolu, Montegrafu, Pešti i Beču, vispreni gorštak sa Romanije naučio je još više, od onoga što je znao o tome - kako se ljudi leče lekovltim biljem.

  Posao travara i vidara nastavlo je da obavlja između dva rata, spremajući obolelim i povređenim ljudima čajeve i meleme. Tu, na Romaniji, izrodilo mu se česnaestoro dece, od kojih mu je danas živo sedam sinova i tri kćerke.

  Ljudi pritisnuti nevoljama, bez para, udaljeni od lekara; dolazili su kod Jove tražeći da im pomogne. On je to činio, koliko je znao i umeo. A znao je mnogo. Vremenom, baveći se poslom koji je od jednog broja ljudi osporavan i anatemisan, postao je svojevrstan poznavalac lekovitog bilja i priznati narodni lekar nastavljajući tako tradiciju poznatih bosangko-hercegovačkih hećima.

  Došao je još jedan rat, u kome je Jova, iako star, učestvovao lečeći bolesnike i ranjenike. Kada su umukle puške, stari vidar nastavio je i dalje sa svojim poslom. Zbog toga je, jedno vreme, imao i neprilika. Vremenom ljudi su shvatili da lečenje čajevima i melemima ne može škoditi, naprotiv, samo koristiti.

  Vreme je učinilo svoje: osporavan i hvaljen, progonjen i prizivan, Jova Mijatović, je najzad, danas, u svojoj 78 godini dobio mesto koje mu pripada. Obični ljudi, oni kojima pomaže, amatraju ga najboljim travarom u našoj zemlji. Za njegov posao interesuju se mnogi učeni ljudi širom sveta.

  U smiraj svoga života stari vidar sa Romanije, kako reče: "Ne želim da odnesem sa sobom sve ono što sam više od 60 godina sakupljao i proveravao... ".

  Zato je rešio da ovu knjigu ostavi onima kojima je pomagao i onima kojima će zatrebati, sa jedinom željom - da vreme i ljudi prosude da li se i koliko bavio korisnim poslom.

  (Beograd, 1982)
  Dragoš Simović
  jovo_mijatovic- 23663 - 10.02.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  U vezi filma o Jovi Mijatoviću‏


  Poštovani prijatelji,

  Zahvaljujući jednom dobrom Sokočaninu, pronašao sam informaciju kako da dobijemo kopiju filma Puriše Đordjevica iz 1964. god koji govori o životu i radu Jove Mijatovića. Film se može dobiti u Jugoslovenskoj kinoteci, sa logom Kinoteke u gornjem desnom uglu i kao takav je namjenjen isključivo za kućnu upotrebu.

  Radnici "Jugoslovenske kinoteke" bi nam ovaj dokumentarni film prebacili u digitalni format tj. bio bi snimljen na DVD.

  Jedini problem je što izrada ovakvog DVD-a košta sto evra, pa se obraćam svim onima koji su zainteresovani za ovaj film da mi se obrate na moj email, slavicnetŽhotmail.com, kako bismo podjelili troškove. Znam da je interesovanje za ovaj film veliko jer on ne govori samo o Jovi Mijatoviću nego i o Sokocu iz tih davnih dana kada mnogi od nas nisu bili ni rođeni.

  E pa, dragi ljubitelji prošlosti, javite se! Vjerujem da ću do ljeta imati bar još tri zainteresovane osobe koje su spremene da uz mene i Ž. Ć. daju po 20 evra za presnimavanje istog na DVD. Što nas je više i film će biti jeftiniji!
  jovo_mijatovic- 23437 - 22.01.2010 : Nedeljko Žugić Pale, Republika Srpska - best (0)

  Film o Jovi Mijatoviću


  Željko, natragao sam da tražiš ko bi ti mogao ponuditi kopiju filma o Jovi Mijatoviću, koji je snimio Puniša Đorđević...

  I ja tragam za istim, ali on bi se mogao naći u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu (sada Srpskoj ili kod Puniše Đorđevića). On je na filmskoj trci i trebalo bi presnimiti na DVD.
  jovo_mijatovic- 16624 - 09.12.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  O Jovi Mijatoviću


  (Šta kažu komšije, liječeni, ljekari, drugi travari)
  Iz knjige "Liječenje biljem", autor Jovo Mijatović


  Velo Vitomir, komšija:

  Poznavao sam ga još dok sam bio dijete, jer me baba vodila kod njega kada sam bolovao zaušnjake. Liječio je moju braću, rođake, komšije (i Srbe I muslimane). A bio je čuveni travar s Romanije. Pred njegovom kućom su bile kolone ljudi; toliko ljudi da nije mogao sve da primi, a nije mogao ni da odbije, tako da su se redovi sve više stvarali. To s jedne strane, a sa druge - vlast ga je progonila, jer nije bilo dozvoljeno postojanje travara. Zvali su ih nadriljekarima. Narod je dolazio iz Bosne, Srbije, Crne Gore, Slovenije, kao i iz mnogih evropskih zemalja.

  On je, kada je polagao ispit za sakupljača ljekobilja, našao travu žan šan na Jahorini, koja raste samo u Kini, da bi dokazao naučnim institucijama da se razumije u ljekobilje. Našao je na Tmurnim dolinama na Jahorini. Sa njim su išli Rajići, kao i još neki travari iz Hercegovine.

  Sabiranjem trava se prestao baviti jer su ga čekali veliki redovi ljudi pred kućom, koji su tražili da im Jovo propiše spasonosne lijekove.

  Ja sam bio policajaca i dobro znam da je imao po stotinu ljudi u redu pred kućom, koji su čekali prijem. Nas su tjerali da im zabranimo rad i zaplijenimo sve što nađemo u kući vezano za liječenje. Činio je to i minister zdravlja

  Sarađivao je sa Tomićem i Soldatovićem iz Beograda. Jova im je služio kao veliki poznavalac ljekovitog bilja.

  Vojsku je služio (dvije-tri godine) u Austriji, u Beču. Kao vitalno dijete s Romanije bio je sa doktorima. Gledao je kako ljekari pregledaju ljude i slušao na šta se sve ljudi žale i kakve im lijekove propisuju. Već je imao predznanje o ljekovitom bilju, jer su mu je majka i đed bili travari. Uz to, Jovo je dobio knjigu o ljekovitim travama od jedne babe Obrenije, a pisao je neki jevrejski ljekar koji je službovao u Rogatici.

  U Sokocu još živi Milan Prijeđa, koji dobro zna za Jovina umijeća. Bolovao je od podrebrica, a otpustile su ga sve bolnice, pa čak i one u Sloveniji. Jovo je njega izliječio. Zato se pojavio kao svjedok na sudu, kada su komunističke vlasti Jovu pozivale na sud. Branio ga je, jer je imao ubjedljive dokaze da je njega izliječio. I ja sam bio porotnik, ali i svjedok, kada su mu sudili.

  Još je živ Vojislav Mačar, koji je zbog posjekline trebao da izgubi ruku, ali ga je Jovo spasio travama.
  jovo_mijatovic- 14638 - 14.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Film o Jovi Mijatoviću


  Godine 1964, režiser Puriša Djorđevic je, pod pokroviteljstvom "Dunav filma", snimio dokumentarac pod nazivom "Jovo Mijatović". Film traje 16 minuta i govori o životu ovog velikog romanijskog travara.

  Sjećam se komentara na ovaj film koji su nekada davno (sedamdesete) kružili Sokocem. Uglavnom u fazonu da je malo "prenaduvan", tj. da je Jovina ličnost i uloga preuveličana. Sokočani su oduvjek voljeli da "pljuju" i po svojima!

  Film nikada nisam gledao, pa me interesuj da li neko zna na koji bih način mogao doći do kopije ovog, već odavno zaboravljenog, djela.
  jovo_mijatovic- 14491 - 06.09.2007 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Jovo Mijatović - Travar sa Romanije


  Kod manastira u Ozerkovićima, onako instinktivno, skrenuh na gotovo nevidljivi kolski put. Nakon par stotina metara ugledah cilj moga putovanja - spomenik Jove Mijatovića.

  Kroz maglu trepere slike stasitog brkajlije, koji se u romanijskoj narodnoj nošnji šeta po vašerima u pratnji svoje dvije prelijepe unuke, svečano obučene u jegleke, bijele košulje, marame, i ručno vezene suknje. Ta impresivna slika je bila upotpunjena sa dvije starinske kubure koje je Jovo nosio zadjenute za pojas.

  Sokolačke vlasti ga baš nisu mnogo voljele jer je nošenje narodne nošnje u doba komunizma bilo tumačeno kao širenje nacionalizma. Međutim, Jovu ništa mu nisu mogli, čak su ga se i pomalo i bojali zbog njegovih veza u visokim političkim krugovima.

  Na Romaniji kruži priča da su Jovu za vrijeme Drugog svjetskog rata uhvatile ustaše, i da su mu živom derale kožu. Ostavili su ga polumrtvog u nekom šumarku, gdje ga je našla i u život povratila njegova baka, koja mu je vidala rane melemima spravljenim od romanijskih trava. I probudi taj događaj želju u mladom Jovanu da pronikne u tajnu magičnih biljaka koje bujaju Romanijom, ali za mnoge druge bijahu samo hrana za stoku. Upijao je Jovo svaku riječ od svoje babe: u kom su dijelu Glasinca rastu najbolje trave, kada ih treba brati, te kako ih sušiti i čuvati. Naravno, najveća tajna je bila kako ih miješati i sastavljati recepte za određene bolesti.

  Kada je Jovina baba umrla, preuze Jovo njen zanat i klijentelu, uglavnom komšije i prijatelje sa Đedovaca i susjednih sela. Nakon izvjesnog vremena u selo počeše stizati i oni iz grada, a sa njima poče Jovo umjesto kokoši i jaja da prima i novčane honorare. Njegova popularnost i bogatstvo su se brzo širili, pa on ubrzo postade na daleko čuven domaćin.

  Priče o uspješnim liječenjima čudotvorca sa Romanije pređoše i granicu Jugoslavije. Najprije u Đedovce počeše stizati naši emigranti, oni koji su u rudnicima Amerike zaradili bogatstvo, ali i izgubili svoje zdravlje i mladost. Potom, o tome poče pisati inostrana, s zatim i naša štampa. Malo po malo, Jovo Mijatović postade čuveni "Travar sa Romanije".

  Obijali su Jovin prag i poznate svjetske ličnosti, čak i neki američki glumci ali i mnogi bogataši i bjelo-svjetski političari.

  Nije mi poznato koliko je bolesnih Jovo izliječio, ali sigurno znam da je bio dobar i u liječenju nerotkinja. U tu svrhu, sem trava, Jovo je koristio i ono čime ga je obdarila majka priroda, pa su mnoge jalove žene nakon njegovih "tretmana" uspješno zatrudnile i postale majke. Meni je poznata priča o jednoj Buli iz Bratunca koja je u "Jovinom konaku" prenoćila svega pet puta da bi na svijet donijela zdravo i lijepo dijete.

  U nedostatku "pacijenata", Jovo je jurio i glasinačke sojke. Kako je bio "pun k'o pištolj" a uz to imao i pojačan nagon za oplodnju, potražnja za Jovinim uslugama je dolazila i od raskalašnih žena koje su u Jovinim parama vidjele rešenje svojih finansijskih problema. Glasincem je kružila priča da su neki čobani gledali matorog Jovo kako u nekoj dolini redovno "oprašuje" neku mladu sojku.

  Ovim pričama ne želim da okaljam Jovin obraz, niti da umanjim vrijednost njegovih, po svijetu poznatih, travarskih recepata. Samo želim da prikažem stvari onakve kakve jesu!

  Jovin grob je opasan sa dvije mrtve straže. Vanjski zid, napravljen od kamenja i pruća, i ima za cilj da podalje drži ljude i stoku. Kroz njega se može proći kroz raskošnu, metalnu kapiju, koja je u vrijeme moje posjete bila zaključana, pa sam morao da se poslužim alternativnom metodom - preskakanjem zida. Prostor oko grobnice, nekih tridesetak kvadratnih metara, je ograđen visokom željeznom ogradom koja manjka malo boje i održavanja. U sredini ograđenog prostora se nalazi bronzana skulptura, koja predstavlja Jovu kako sjedi i čita knjigu. Nekako me je to umjetničko djelo neodoljivo posjeća na Teslu ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Možda je Jovo u Tesli našao svoju inspiraciju, a moglo bi se i reći da je Jovo "romanijski Tesla".

  Neka mi oprosti polupismeni Jovo Mijatović što ću ga uporediti sa plejadom najgorih đaka sokolačkih generacija koji danas "vedre i oblače" po Sokocu. Neosporno je da se oni i Jovo mogu svrstati u posebnu sortu Homo Sapijensa koja sebe naziva "biznismen". I dok su ovi prvi uspjeli da od produktivnih fabrika naprave piste za slijetanje golubova, gorštak Jovo Mijatović je uspio da svoje trave izveze na sve kontinente svijeta, pa čak u glamurozni Holivud. Pored toga, priča se da je samouki Jovo dobio diplomu počasnog doktora nauka za alternativnu medicinu na nekom od američkih univerziteta. Slično njemu, polupismeni biznismeni našeg vremena, ukrašavaju svoje persone diplomama "Mačarologije", nauke koja se može završiti samo na Univerzitetu u Sokocu.

  Vještinu liječenja romanijskim travama Jovo nije prenio ni na jednog od svojih ukućana. Zbog toga je svoje recepte opisao u svojoj, na daleko poznatoj knjizi.

  Jovo je za mene jedan od najvećih sinova gore Romanije. Uspio je da na svjetske karte ucrta Sokolac i rodno mu selo Zagajevi. Legenda o "Travaru sa Romanije" će još dugo vremena da svijetli na našim prostorima, a za sve one koji govore naš jezik riječ "Romanija" će uvjek biti asocijacija na termine "romanijske trave" i "Travar sa Romanije".


  *** Hm! Jovo izvozio travu u Holivud. Pitam se da li bi oni uspjeli da prodaju sijeno u Trebinje? Kad smo kod trave, imaju jos jednu zajedničku stvar - i oni i Jovo su prodavali "travu".


  Jovo Mijatovic
  jovo_mijatovic- 710 - 11.01.2005 : Veljko Borovcanin Solingen - best (1)

  Jovo Mijatović


  Jovu Mijatovića sam lično poznavao, pa mi se čini da i sada vidim tog brkajliju: visok, sa vezenim čarapama i nož koji je bio pričvršćen uz nogu. Gazio je smjelo sokolačkim ulicama. Ja lično mislim da njegove recepte niko ne zna, ljudi se samo bogate na njegovom imenu. Nažalost!

  Idi na stranu - |1|2|