fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

Na današnji dan (18.01.) poginuli su sledeći borci:

R.B. Prezime (otac) ime Poginuo Spisak BORS Link
1Barjaktarević (Aleksa) Duško18.01.1994 Ilijaš
2Delipara (Miloš) Vaso18.01.1994 Ilijaš 
3Grujić (Milisav) Savo18.01.1993 Bratunac 
4Košarac (Niko) Milomir18.01.1994 Staro Sarajevo,Ilijaš
5Košarac (Niko) Spasimir18.01.1994 Staro Sarajevo,Ilijaš
6Lubarda (Milorad) Milan18.01.1994 S0kolac,Ilidža,Ilijaš
7Lučić (Milan) Milovan18.01.1994 Novo Sarajevo 
8Mrdić (Ljubo) Milinko18.01.1993 Ilijaš 
9Rakić (Krsto) Ratko18.01.1993 Novo Sarajevo,Ilidža
10Spasojević (Filip) Stanko18.01.1993 Zvornik 
11Đorda (Mirko) Mirko18.01.1994 Staro Sarajevo,Ilijaš 
12Đorda (Vojin) Panto18.01.1994 Staro Sarajevo,Ilijaš 
(*)Napomena: U pregled su uključeni poginuli iz SRK i Drinskog korpusa

Dogodilo se na današnji dan


(18.01.1993) Ofanziva Armije FBiH na Skelane (0)

Srpski izvori javljaju da su muslimanske snage nastavile sa napadima u rejonu Skelana, ispaljujući minobacačke projektile i na teritoriju SRJ. Vojska Jugoslavije je saopštila da je žestoko uzvratila, uništavajući oruđa iz kojih se pucalo. I predsjednik SRJ Dobrica Ćosić je uputio pismo generalnom sekretaru UN u kojem ga obavještava o napadu muslimanskih snaga na teritoriju SRJ. Ćosić detaljno izvještava o muslimanskoj ofanzivi, masakru srpskog stanovništva, 46 mrtvih, 150 ranjenih i velikom broju izbjeglica, te da je Vojska Jugoslavije bila prinuđena da preduzme nužne protiv-mjere.

prepiska - 99155 - 16.01.2017 : Gagi I.Sarajevo - best (0)

Replika na 'Rastanak sa prijateljem'


Baš bih volio izravno čuti (od Feđe) šta bi on imao da kaže na ovaj tekst Vogošćanina Pravog koji je napisao priču o njegovom odlasku. Da li bi priznao te činjenice da je "spašen" ili bi imao neku drugu teoriju.
civili - 99153 - 15.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Preživela sam, idem kući


Božica Živković-Rajilić je bila učiteljica, civilna žrtva rata. Najzaslužnija je što je objavljena monografija "Naša ispovijest", koja sadrži svjedočenja 15 Srpkinja iz Republike Srpske o torturama kroz koje su prošle tokom proteklog rata u BiH. Ona je ujedno i predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, u kojem je trenutno registrovano 420 žena, koje su imale snage da progovore o svojim sudbinama i tako posvjedoče da je žrtava bilo na svim stranama u proteklom ratu u BiH.

 • "Žene iz RS nikad nisu bile posmatrane u kontekstu žrtava, nego samo kao majke, sestre i supruge ratnih zločinaca, što nikako ne odgovara istini", rekla je ona. Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, rekao je kako nema pomirenja i zajedničke budućnosti dok se svi ne suoče sa mračnom stranom svoje prošlosti. U ime Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je podržao izradu monografije, prisutne je pozdravio Obrad Kesić, direktor Predstavništva RS u Vašingtonu.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • dobrovoljci - 99151 - 15.01.2017 : Z22 Zorane Nema - best (3)

  Mašićka Šagovina


  Primetio sam da postoji interes u vezi bitke u Mašićkoj Šagovini, ali isto tako gomilu informacija koje nemaju veze sa tim, možda zato što sam ja ćutao sve ove godine. Pitajte šta hoćete, ja sam tamo bio i borio sam se do zadnja dva metka, sigurno znam da sam snajperom pogodio najmanje dva Hrvata. Spasio sam i jednog Četnika koji se totalno izgubio pod kišom metaka i izvukao ga preko ulice (on me je kasnije čekao), povukao sam se zadnji, sat i po vremena posle poslednjih boraca koji su napustili prema Sirinačkom putu.

  Prešao sam preko mosta u Mašićkoj Šagovini, nisam video naše koji su se krili ispod mosta, nije to bilo moguće iako je vatra uveliko prestala. Oni su verovatno ćutali pošto su mislili da sam ja jedan od Hrvata, a mi snajperisti obično ne vičemo.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  poginuli - 99149 - 15.01.2017 : Neven Nova Varos - best (1)

  Slavko (Jefto) Banduka


  Dragi moj ujak, pošto nisam kadar napisati ništa dostojno tvoje veličine, samo se nadam da ću se nekad ponovnom susreti sa tobom, amin Bože daj. Tada ćemo nadoknaditi propušteno. Neka ti je vječnaja pamjat.

  Neven
  romanijske_pjesme - 99148 - 15.01.2017 : Sarajevsko Polje Bijeljina - best (1)

  Razne pjesme


  Otkad nismo prošetali Mile,
  s' Marin Dvora pa do Čengić Vile.

  Volim ruže, volim ravna polja,
  Srajevo uspomeno moja.

  Kaži meni s' Trebevića vilo,
  jel' Sarajevo što je nekad bilo.

  Oj Tilavo nasred Marin Dvora,
  ti jedina srpska gostiona.
  politika_amerika - 99143 - 15.01.2017 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  NATO integracije


  Sada su aktuelne priče o NATO savezu i kako se postaviti u odnosu na isti. Ponekad Dodik stidljivo progovori na ovu temu i kao treba raspisati referendum. Pri tome Dodik zaboravlja da je Narodna skupština Republike Srpske još 2005. godine donijela deklaraciju o pristupanju NATO savezu, a na nivou BiH je donesen Zakon o odbrani. Za oba ova dokumenta su glasali poslanici SDS, SNDS i PDP i u skupštini Republike Srpske i u parlamentarnoj skupštini BiH. Umjesto što prodaju maglu srpskom narodu bilo bi bolje da makar nekada počnu govoriti istinu i objasne argumentovano koji je to bio naš nacionalni interes da krenemo u pravcu NATO integracija. Ako neko misli da ja lupam gluposti neka uzme Službene glasnike Republike Srpske iz 2005 godine i provjeri da sve u njema piše.
  srbi_6do14_vek - 99142 - 14.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Srbi su nekada imali i vinovod


  Srbija je nekada bila zemlja koja je bila čuvena po proizvodnji vina. U vrijeme cara Dušana postojao je zakon o proizvodnji i prometu vina u okolini Prizrena. On je takođe bio jedini vladar u svetu koji je izgradio vinovod, kojim je iz vinograda i podruma u Velikoj Hoči dopremao vino kroz glinene cijevi dugačke 25 kilometara do svojih carskih podruma u Prizrenu.

  U srpskoj literaturi se o tom periodu nigdje se ne pominje rakija, već rujno vino koje se pilo iz pehara i bilo prisutno u svim okolnostima.

  Nakon što su Turci zauzeli južne djelova Srbije, naš narod se pomjerao ka severu pa u drugoj polovini 14. vjeka Kruševac postaje glavno vinogradarsko središte.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  politika_srbija - 99141 - 14.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Ćirilica: Ivica Dačić


  Veoma interesantna emisija. Običan čovjek može kroz priču Ivice Dačića da shvati neke druge aspekte međunarodne politike. Ima i smješnih momenata, npr. kada Dačić kaže da Crnogorci ne bi imali o čemu da guslaju ako iz njihove istorije izbrišeš Turke.
  dijaspora - 99139 - 14.01.2017 : Suzanne06 Belgrade - best (0)

  Ponude za posao u inozemstvu


  Tražimo domaće sluge za sljedeći posao nudi u našoj kući u inozemstvu:
  Pozicija: kuha, vozač, čuvar, au-pair, čistač, kuća pomoć, sestra, dadilja/dadilja, njegovateljica, električar itd.

  Ženski i muški imaju pravo
  ugovora: puno radno vrijeme

  Pouzdan kandidat bi trebao kontaktirati direktno sa cv za pregled
  sretno

  suzannecruz724Žgmail.com
  price_vase - 99137 - 14.01.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Rastanak sa prijateljem


  Povratak sa sahrane Bore Radića protekao je u dubokom razmišljanju i tuzi. Činilo se kao da su svu četvoricu iste muke mučile. Polako, ćutke smo se približavali Feđinoj zgradi. Kada smo već stigli, duboko razmišljanje prekide Feđa. On konačno otvori svoju dušu, a ja kao da sam samo to čekao. Nešto mi je u podsvijesti govorilo šta ga je svo ovo vrijeme mučilo, pa sam sa isčekivanjem i priželjkivao da to ispolji.

  Pred ulazom u zgradu Feđa progovori, a mi zastadosmo kao ukopani i pogledasmo u njega. Poče on na tenane da okoliša svoju priču. Vidimo mi čemu to vodi, ali ga ne prekidamo i pažljivo slušamo njegovo izlaganje.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  bosna_buducnost - 99135 - 14.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Greh velikog Ive


  Ratko Dmitrović, 13. januar 2017.

  Problem velikog dela sarajevske kulturne i političke elite sa Ivom Andrićem je u činjenici da mnogi od njih kao da su pobegli iz neke Andrićeve priče.

  NA promociji knjige "Andrićevstvo" bosanskog akademika Rusmira Mahmutćehajića, održanoj ovih dana u Mostaru, bošnjački intelektualci uporedili su Ivu Andrića sa Hitlerom. Zašto? Zbog toga što je Andrić, tvrde profesori i akademici, u svim svojim delima muslimane Bosne i Hercegovine predstavio na ružan, gotovo ponižavajući način. Kažu, stvorio je stereotip koji se koristi u Bosni, njoj susednim zemljama, celoj Evropi, a taj stereotip, naglašeno je u Mostaru, izuzetno je štetan po Bošnjake, muslimane.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  1sr - 99127 - 13.01.2017 : Ivana Zec Kikinda - best (0)

  Spisak poginulih u Prvom svetskom ratu


  Poštovani,

  negde na sajtu sam pročitala da imate spiskove poginulih u Prvom svetskom ratu. Na toj strani sam ostavila poruku, ali izgleda u pogrešnom delu foruma.

  Po podacima koje imamo - Žeravica Jeftimije je poginuo u bitci na Pijavi 1918. godine. Moguće je da je upisan i kao Zseravica.
  U dokumentima na sajtu http://digi. landesbibliothek. at nisamo uspeli da nađemo.

  Da li bi mogli da proverite da li se nalazi u Vašim spiskovima?

  Hvala
  Ivana

  RE: Spisak poginulih u Prvom svjetskom ratu  Ivana,
  ja imam spiskove samo za glasinačku regiju.
  hrvatska - 99125 - 13.01.2017 : NOMAD Srbija - best (5)

  Zvezda IDEA


  Opet se vrši pritisak na obični narod, a glavešine poput A. Vučića i N. čovića sa Hrvatima preko medija šatro svađa, a ovamo uzimaju novac za reklamu IDEA na dresovima košarkaša Crvene Zvezde. Nije mi jasna ta logika? Ako ima neko da mi razumno objasni bio bih mu zahvalan.
  hrvatska - 99123 - 12.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Ne kupujte hrvatske proizvode!


  Ovaj video nije objavljen u Srbiji, valjda zbog toga da bi Srbi u očima Evrope bili "evropejski" narod. Od svega ovoga zabolio me je stomak. Hrvatsku robu ni do danas nisam kupovao, ali sam odlučio da više nikada ne kupujem u Merkatoru, Rodi, Idei.. . Ne kupujte hrvatsko, budite rodoljubi.

  republika_srpska - 99121 - 12.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Govor Emira Kusturice


  rat_hadzici - 99119 - 12.01.2017 : Dragan - best (2)

  8. juni 1992. godine


  za Zorana Đorđića: Mislim da su ti muslimani poginuli 8. juna dok Borak još uvijek niko nije kontrolisao. Dan prije toga je vojska iz kasarne Žunovnica, u jačini jednog voda, izašla na Borak. Sledećeg jutra, u kratkoj razmjeni vatre, vjerovatno sa muslimanskom izvidnicom, poginulo je pet pripadnika Armije BiH. Ne znam da li znaš za taj događaj?
  seselj - 99115 - 11.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Da li će Šešelj biti sledeći Predsjednik Srbije?


  Objektivno gledano, Šešelj ima dobre šanse da uđe u drugi krug za izbor za Predsjednika Srbije. Da li će biti izabran, to uglavnom zavisi od Vučića, koji bi mogao da bude jedini dostojan protivnik na predstojećim izborima, naravno ukoliko se kandiduje. Osim njih, ne vidim ni jednog drugog političara sposobnog za neki značajniji uspjeh.

  Ovo su samo neke moje prognoze. Od vas očekujem samo predviđanja, a komentare na moj članak možete postaviti tek nakon izbora. :-)

  republika_srpska - 99111 - 10.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Govor Emira Kusturice


  GOVOR EMIRA KUSTURICE KOJI JE POMERIO GRANICE: Evo šta je slavni reditelj TAČNO rekao na svečanosti u Srpskoj!

  Sve što nam se dešavalo u poslednjih 200 godina Luciferovi šegrti su stručno sabili u četiri godine i građanski rat devedesetih... Sve se obrnulo naopačke, ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima.

  Jedan jajoliki čovečuljak živih očiju, sa francuskom kapom na glavi, pojavljivao se s vremena na vreme u kafani "Partizan", pio limunadu, vadio žuti lipa blok, zverao okolo, nešto popisivao! Posle rata su mi rekli da je vodio evidenciju ko pije, a ko ne pije alkohol! Kad se u vazduhu osećala blizina rata, on me 1990. pitao: "Je li ti, Kusta, šta ono tebi beše žena?" Ja kažem: "Ona ti je najbolja smeša, svega ima u krvi: Srba, Slovenaca, Hrvata, pali ko mercedes!" On veli: "Ma ne pitam te to, nego je l' ona Šokica il' je Vlahinja!?" Ja kažem Jugoslovenka, a on meni: "E pa da ti kažem, slabo ti meni, Kusta, radiš. Ne trudiš se." "Kako se ne trudim, dvoje dece, tri filma", a on kaže: "Ma pusti to, teška vremena, a ti je nisi preveo na našu stranu?!" "Ona je na našoj strani", kažem ja, "Jugoslovenka", a on meni: "Nema to više, pusti to sad, opameti se, sad su svi na svojoj strani!" "Meni je važno da je normalna žena i da me ne maltretira da mogu ovde na miru da popijem pivo!?" On veli: "Pa u tome je greška!" "Kakva greška, super žena, nije joj važno ko je ko je vere, normalna. " On se ljutnu: "Dobro si počeo, ali ti ne valja kraj: uopšte nije važno koje je ona vere, važno je da je muslimanka!"

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  plemena - 99107 - 10.01.2017 : Doko - best (0)

  Prezime Doko


  Koliko ja znam, svi koji nose prezime Doko su iz sela Vidovići, općina Čitluk kod Mostara. Trenutno ih je oko 200, a otišlo ih je par puta više od ovoh broja.
  poginuli - 99105 - 10.01.2017 : Dušan Janković Prijedor - best (0)

  Nenad (Anđelko) Botić


  Dragi Nenade neka ti je laka zemlja!
  Ja sam Nenadov drug iz redovne vojske, klasa avgust 1984., Beograd, kasarna Vasa Čarapić.
  rodoslov - 99099 - 10.01.2017 : Vlada Vukovic Orasac,Sabac - best (0)

  Poreklo porodice Vuković iz Orašca kod Šapca


  Interesuje me poreklo porodice Vuković iz Orašca kod Šapca. Deda mi je bio Vitomir, pradeda Milinko-Cveja...
  forum - 99097 - 09.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pravila foruma


  Želio bih još jednom da ponovim da je jedno od najstarijih pravila ovog foruma da je zabranjeno obraćanje drugim članovima foruma. Ovo ne znači da nemate pravo da uputite repliku na određenu temu ali ona treba da bude u okvirima civilizovane diskusije. Od sada ću sve članke koje ne zadovoljavaju ovo pravilo brisati.

  Prije nego što uputite bilo koje pitanje vezano za ovaj forum, otiđite na stranicu FORUM i pročitajte odgovore na pitanja koja su već ranije postavljena. Tek nakon toga postavite neko pitanje. Na stranicu FORUM možete otići ako kliknete OVDJE.
  groblje_ilidza - 99095 - 09.01.2017 : Saša Robnik Novi Sad - best (0)

  Boris Robnik


  Otac mi je poginuo na Ilidži, pokraj instituta, u augustu 1992. godine, gde smo zajedno držali položaj. Vidim, nema ga na spisku? Pozdrav.

  RE: Boris Robnik  Poštovani,

  možda je greška i do mene, koji sam ubacivao podatke, ali i do Boračke organizacije koja je pravila spisak. U svakom slučaju treba provjeriti i u BORS-u Ilidža da li je tvoj otac upisan kao poginuli borac VRS.
  rat_gradacac - 99091 - 09.01.2017 : - best (0)

  Ispravka za moderatora


  Nije Šibovac nego Sibovac i nije Pelengaj već Zelengaj.
  rat_hadzici - 99088 - 09.01.2017 : - best (0)

  Razmjena u Kasatićima


  Postoji snimak jedne od razmene u Kasatićima, pa bih volio znati ko su bili vojnici VRS, koji su razmjenjeni toga dana. A isto i vojnici BiH. Da li neko može da mi kaže da li su ti ljudi i sada živi. Unapred hvala!
  lnr - 99077 - 09.01.2017 : Serjoga Novorusija - best (0)

  Srećan rodjendan Republiko Srpska!


  I dalje si bastion Srbstva , srećan ti rođendan Republiko Srpska!

  https://www.facebook. com/photo.php?fbid=368635360176733&set=a. 128729637500641.1073741830.100010908158478&type=3&theaterČif_t=likeČif_id=1483971973072680

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=305281153178821&set=a.128729637500641.1073741830.100010908158478&type=3&theater
  rat_pale - 99053 - 08.01.2017 : C faza Chiliwack - best (0)

  Orčeve vode (njive)


  Zamolio bih korisnike foruma koji znaju nešto više o pogibji Nenada(Rade) Kovačević i Goran (Manojle) Jokić. Čuo sam da su poginuli na Orčevim vodama (njivama). Hvala
  rsk - 99051 - 08.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Pad RSK


  Najobjektivniji dokumentarac o padu Republike Srpske Krajine.

  aforizmi - 99031 - 08.01.2017 : Ostojić Milan Car Cirih - best (1)

  Volim tišinu, ali ne onu rajsku...


 • Volim moju rodnu grudu, ako u njoj ima šta okrunjeno.
 • Nežnog sam zdravlja, ali nikad da me uhvati zlatna groznica.
 • Stekao sam penziju vukući zemlju, sad ona vuče mene.
 • Taman sam dočekao prelomni trenutak, i polomih kičmu.
 • Osigurao bi se, ali ne znam pravu cenu.
 • Ne vredi dugo živeti, i ne isplatiti se.
 • Tražim ljude dobre volje, ovi su nešto namršteni.
 • Pozajmio bi novac od stogodišnjaka, ako je senilan.
 • Meni je sve skupo, ako nije besplatno.

  Mihajlo Miko Zekić
 • izreke - 99029 - 08.01.2017 : Ostojic Milan Car Cirih - best (1)

  Budi umeren u pohvali...


 • Ljubav je neodoljiva želja da neko neodoljivo žudi za nama. Karmajk
 • Strast je svojstvo onoga koji misli samo na sebe. Rasel
 • Budi umeren u pohvali. Katon
 • Misliću o tome sutra, sutra je novi dan. Oe Hara
 • Lenštine osećaju uvek volju da nešto učine. Vovarni
 • Nije dovoljno da smo zaposleni- takvi su mravi. Pitanje je čime smo zaposleni. Toreu
 • Ljudsko srce ima nezgodnu naviku da sudbinom naziva samo ono što ga satire. Kami
 • Ljubav treba biti uzimanje i davanje. Donej
 • Tajna uspeha je da pamet, znanje i dušu staviš u sve što radiš. Sivananda
 • Čovek mora svakog dana da uradi dve stvari koje mrzi da bi ostao u formi. Džejms
 • Češća je velika ljubav, nego savršeno prijateljstvo. La Brijer
 • Nije siromašan onaj koji je zadovoljan sa onim što ima. Horacije
 • Svaki posao u životu radi kao da ti je poslednji. Aurelius
 • Svi imaju dobre misli, ideje i namere, ali ih retki sprovedu u delo. Fild
 • rat_gradacac - 99017 - 08.01.2017 : Specijalni bataljon Obudovac Šamac - best (6)

  Oklopni voz i šverc kod Industrijske zone


  Oklopni voz je krenuo iz Modriče i trebao je da naiđe na drveni marker na pruzi, koji je bio postavljen u Borovu Polju gdje rječica Korničica siječe prugu. Od tog markera Oklopni voz je trebao da dejstvuje po svojoj desnoj strani, prema brdu sela Požarike i kasnije prema Begovom brdu. Posle Begovog brda ulazi u dolinu industrijske zone gdje je trebao da dejstvije u širokom luku.

  Marker je čudesno nestao, po priči vozača voza i momaka iz voza jer ga nisu nigdje ni vidjeli, tako da su bez dejstva išli oko 700-800 metara između linija kao glineni golubovi.

  Jedinu istinu o vozu je rekao Gračanica Gradačac. Voz je zaustavljen tako što je osa, rbr ili slično oruđe umjesto voza pogodilo šinu, prekinulo je i to je jedini razlog zaustavljanja voza, i tada su počela dejstvau i oko voza. Desno krilo Borovo Polje (Donji Skugrić) je bila 43. prijedorska a na lijevom krilu je bila 2. posavska koju su sačinjavali mještani linijaši, od Bagića pumpe (Ledenice) prema Sibovcu. Znam lično jer sam bio na Bagića pumpi (300 metara od oklopnog voza) koju su držali muslimani iz Janje, VRS a mi iz interventnog bataljona smo poslani tu kao podrška -nije nam rečeno ni čemu ni zašto ni sa preciznim pravcima dejstva.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  republika_srpska - 99011 - 07.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Dževad Galijašević: Politička situacija u Svijetu,Balkanu, Bosni...


  1kk - 98991 - 07.01.2017 : Kartum7193 Banja Luka - best (7)

  Monografija 1.bVP 1.KK (11)


  Isječak iz monografije

  Smotra neustrašivih

  ...bili su, kako se ono kaže, vojska "de luks". Svaka, pa i najsavremenija armija svijeta, samo bi takve junake mogla poželjeti. Tako kaže naš Đeneral Novica Simić, tako je jedne davne ratne godine zborio pred strojem u kojem nema mnogih od heroja kojima se njihov đeneral divio.

  Na vječnoj straži

  Listam požutjele zabilješke iz rata. To je neka vrsta mog ratnog dnevnika a zaustavljam se na posljednjem danu crne septembarske noći, ljeta Gospodnjeg 1993. Čitam izblijedjela slova i sričem tada zapisanu rečenicu "svuda oko mene tišina, nema mjeseca, nema zvijezda, mrak je u toj tmini meni se pojavljuju poznata i draga lica mojih drugova kojih više nema, onih koji ostaše na vječnoj straži". Zapisujem: Predrag 20 vodnik, Saša 19, Dragan 24, Mladen 32 kapetan, Goran 20, Duško 30, Željko 24 poručnik, Dragoja 33, Zoran 20, Oliver 21, Novo 39 st. vodnik, Duško 33 vodnik, Marinko 20, Špiro 19, Radomir 29 poručnik, Darko 21, Zoran 22, Siniša 19, Stojan 19 vodnik, Nenad 20, Radomir 30, Ranko 20, Draženko 21, Mirko 34, Mirko 20, Ljubiša 20, Ivan 19, Drago 23 vodnik 1. klase, Željko 19 vodnik, Predrag 19, Vitomir 19, Marko 35, Aleksandar 38 poručnik, Goran 22, Milivoje 22, Zlatko 32, Željko 27, Nenad 20, Draženko 19, Radenko 32, Dragan 34, Siniša 19, Jovan 24 vodnik. To je ta mladost u cvijetu neprocvala, u zrenju nedozrela. Kuršumi ih pokosiše, a mi poslije njihovog gubitka postajemo još jači. Guramo naprijed i za njh i za sebe.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  prepiska - 98975 - 07.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Nomad je...


  Nenocc Sokolac, što bi naš narod rekao potpisujem svaku reč koju si napisao u ovom postu pod naslovom:" Nomad, Aćim i svi mi skupa". Izdvojio bi poslednju rečenicu, istinito, precizno i potpuno opisuje karakter naših neprijatelja, čestitam na opservaciji.

  Nije tema, a nema ni nekog značaja ali evo odakle meni nadimak pod kojim šaljem postove na ovaj sajt, NOMAD (knives) je ime renomiranog proizvođača noževa, a kada sam sa jedinicom iz Republike Srpske Krajine (bio sam na terenu u reonu Dubica-Kostajnica) ušao na teritoriju današnje Republike Srpske (ušli smo 1992. godine preko jednog mosta preko reke Drine) naša policija u Srbiji je izvršila "pretres" i kod mene pronašla nož izuzetnog kvaliteta i izutetne lepote, koji je taj policajac želeo da zadrži za sebe. Pošto nisam hteo da ostanem bez Nomada, kako sam ja tada rekao, a taj policajac je morao da mi vrati Nomad-a jer je bio upozoren sa višeg mesta i u potvrdi umesto mog imena napisao NOMAD, očigledno da je bio zbunjen jer je bio iznerviran i ja po ulasku u Republiku Srpsku pogledam tu potvrdu i zaključim da imam novog kuma, i to je izazvalo opšti smeh ostalih pripadnika jedinice kojoj sam pripadao...

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  praznici - 98961 - 06.01.2017 : Sasa Kraljevo - best (0)

  Pozdrav


  Христос се роди !
  ozren - 98957 - 06.01.2017 : Edin Dobosnica - best (0)

  Dobošnica: Smoluća, nikad ispričana priča


  Bojane, tačno je da je nekoliko sela bilo prazno prilikom pada linije na Dobošnici. Prazna su bila sela Donja i Gornja Dobošnica, Kruševica, Gnojnica...

  A da li ste se se mogli ušetati u Lukavac i Tuzlu to je već upitno jer nakon proboja prema Smolućoj stigle su jedinice iz Tuzle i formirana je linija na pravcu Šikulje, Površinski kop, Devetak, a i onako je opšte-poznato da je osnovni cilj bio izvlačenje opkoljene Smoluće, a ne daljnje napredovanje srpske vojske...

  A to da je zarobljeni naš vojnik vodio vaše borce od rova do rova su priče za malu djecu. Uostalom, imaš u svom selu učesnika ove akcije pa možeš da saznaš i neke detalje. Između ostalog ko je vršio sistematsko paljenje cirka 800 kuća u Dobošnici, ko je klao civile i zarobljenike, ko je živog zapalio zarobljenog civila na Drumu itd.
  poginuli - 98949 - 06.01.2017 : Branka Vlasenica - best (0)

  Dimitrije (Radislav) Alempić


  Hvala rođak na lijepim riječima! Sve što si napisao je tačno.
  seselj - 98947 - 06.01.2017 : Nenocc Sokolac - best (2)

  Nomad, Aćim i svi mi skupa


  Devedestih godina u Srbiji je postojala stranka "STAROSEDELACA SRBIJE" koja je zastupala interese Srbijanaca. Da puno ne dužim, radila ja na podijeli Srba. U cijem interesu su radili i od koga su bili plaćeni to oni najbolje znaju. Od naših prijatelja sigurno nisu.

  Vjerujem da je i Aćim bio pripadnik te stranke, misleći da, ako neko nije Srbijanc nego NOMAD nema pravo glasa, te treba da bude zahvalan što je tu našao utočište i da se poklopi ušima.

  Ako i nije pripadao "starosedeocima" onda razmišlja kao oni. Ružno je to sa tvoje strane, brate Aćime!

  Što se Šešeljevih zasluga tiče za odbranu srbstva nisam baš uvjeren da je uspio u tome. Čak mislim da nam je kao političar nanio više političke štete nego korisi prije odlaska u Tribunal.

  Gde su mogli da se vide vođe HOS-a ili Alijinih bojovnika da mlataraju pištoljima i prijete Srbima. Oni su nas ubijali i klali u tišini.
  brne - 98943 - 06.01.2017 : Ex-ponto - best (0)

  Šešelj (vojvoda Brne)


  Vojo je hodao po inostranstvu u drugoj polovini 80-ih. Mislim da ga je pop Đujić '89. imenovao vojvodom. Da li je išao vani '90. nisam siguran, ali '91. i kasnije nije, ako izuzmemo Hag.

  Vojova karijera buntovnika traje oko 35 godina i ne mislim da se njegovo djelovanje u tom period može okarakterisati jednosatnim pojavljivanjem u nekakvom šou programu gdje je čovjek tražio način kako da širem krugu ljudi, TV gledaocima, pošalje poruku.

  Ko su to "kriminalci", "žestoki momci", "patriote"...? Ko ih tako i zbog čega proglasi?

  Ja bih sa nekim takvim ljudima uvijek rado popio kafu, a mnogi nisu živi i sa naše i sa njihove strane, a za većinu "fine raje" mi treba posebna priprema da im kažem "dobar dan".

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  pocetak_rata - 98903 - 05.01.2017 : Daniel Klokic Bluka - best (1)

  Puške dostavljene muslimanima


  Čitajući vašu stranicu, naletio sam na podatak da je prilikom povlačenja JNA iz Sarajeva dogovarano sa muslimanskom stranom, između ostalog, da im se dostavi 3000 M48 pušaka iz kasarni iz okoline sarajeva. Sve je bilo popraćeno dokumentacijom iz neke komande. Molio bih da mi linkujete tu stranicu foruma pošto ja ne mogu naći. Bitno mi je radi fakata koji mi nedostaju u mojoj arhivi. Unaprijed zahvalan.

  RE: Puške dostavljene muslimanima  Danijele,

  kao prvo, ja sam lično objavio taj podatak. Moram ti reći da sam lično u rukama držao taj dokument.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  rat_nisici - 98899 - 05.01.2017 : Acim kamenica gora garez - best (0)

  Ratni šverceri


  Ja sam bio u Vojnoj policiji 1. korpusa i nisam iz Crne Rijeke. Evo malo imena koje sam zabeležio u svom rokovniku: Balta Samir, Salem Ejub, Nazif Zukić, Jakub Rašo, Mujo Sejd Kalabic. Bilo je dosta žena kojima ne znam imena. Samo u jednoj akciji smo ih pohvatali. Bio je tu i jedan srpski vojnik koji je zarobljen '93. na Brežju Ravne. On nam je i rekao ko su šverceri sa srpske strane. Pozdrav.
  seselj - 98891 - 05.01.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

  Lisović, srpstva bastion


  G-dine Tomiću ne slažem sa sa Vama u tome da je ražalovani četnički Vojvoda Vojislav Šešelj u Hagu branio i odbranio vaskoliki srpski narod kako to vi tumačite, već je branio isključivo sebe, a Miloševića nije ni mogao da odbrani jer je Slobodan Milošević preminuo u Den Haškoj pritvorskoj jedinici, zar ne.

  Vidim da za sada ne mogu da Vam otvorim više informacija ko je zapravo Vojislav Šešelj jer ga Vi dižete u zvezde i ja lično se i neću truditi da potamnim "sjaj zaštitnika Srba", jer znate kako kažu. "Gde je Šešelj branio Srbe, tu Srba više nema".

  A, bilo bi po Vas poučno da pogledate ovaj video sa TV PINK iz rijaliti programa Farma, pa ako ste raspoloženi i objektivni omogućite i ostalim forumašima Slevikneta da vide u kakvom "visokostručnom" okruženju V. Šešelj brani nacionalnu ideju. Za one koji ne žive na ovim prostorima, rijaliti programi kod nas okupljaju sam ološ "estrade" i kao što se vidjeli V. Šešelj srpsko nacionalno pitanje izlaže pred obnaženim devojkama sumnjivog morala i pred kriminalcem koji je osuđen da je dilovao drogu u crkvi Sv. Marka u Beogradu... Lepo društvo sve sami "ugledni" ljudi, da nije žalosno bilo bi smešno...

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  politika_amerika - 98865 - 04.01.2017 : Feniks Republika Srpska - best (3)

  Ko je dobio rat u Bosni?


  Evo, prošlo je nešto više od 20 godina od kako je rat u BiH prestao, konkretne zaključke o uzrocima rata, ratnim dešavanjima i o kraju rata svaka strana vidi na svoj odgovarjući način.

  Osnovna pitanja o svakom ratu su najčešće ko je započeo rat, ko je bio na strani pravde i ko je pobjedio!

  Objektivna činjenica je da su raspad Jugoslavije planirali zapadni moćnici iz strateških, a naročito iz ekonomskih razloga. Logično je da su Srbi bili jedini narod zainteresovan za opstanak i odbranu te države i da je pravdednost bila održati datu zakletvu da ćemo braniti sopstvenu državu a ne podržavati interese rušilačkih faktora.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  seselj - 98863 - 04.01.2017 : NOMAD Srbija - best (1)

  Nomad uzvraća


  Tek sada vidjeh da me je pomenuo dotični Aćim iz Novog Sada.

  Aćime, ne vodim ja nikakve prljave političke kampanje ni protiv koga, to političarenje rezervisano je samo za političare. Na primer kao što je tvoj politički ljubimac V. Šešelj.

  Ne možeš ti prika Aćime meni da određuješ kako ću ja da se ponašam, a još manje kakvog ću političkog ubeđenja ja biti.

  Ne poznaješ ti mene Aćime, pa zato i ne znaš zašto se ovde pojavljujem pod pseudonimom NOMAD, a omanuo si u tvojoj proceni, veruj mi, nick (nadimak) NOMAD dolazi od nečeg što tebi sigurno neću obrazlagati.

  Nisam mnogo zakasnio da ti odgovorim, samo još da admin objavi ovaj moj odgovor.
  seselj - 98861 - 04.01.2017 : NOMAD Srbija - best (3)

  Šešelj, farmer iz Lisovića


  Au, kakav potez g-dina Tomića!

  Objasniću i zašto, jednostavno, bio sam ubeđen da političari nisu omiljena bića g-dina Željka Tomića. Ali, avaj prevarih se! Naročito Vojislav Šešelj, taj nacionalista iz koristi, taj ražalovani Vojvoda Četničkog pokreta popa Đujića, taj kako je svojevremeno izjavio pokojni Slobodan Milošević: "Moj omiljeni opozicionar". Taj političar koji je izbornu pobedu u trci za predsednika R. Srbije prepustio Miloševićevom kandidatu Milutinoviću zarad ličnih privilegija, taj V. Šešelj koji je podjarivao srpsku mladež da ide u rat, a sam ni sata nije proveo u borbenim dejstvima, a niti njegovi sinovi nisu branili srpstvo kao vojnici.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  zaboravljeni - 98847 - 04.01.2017 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (1)

  Pokojni Lazar Kondić- Lazo


  Bobane,

  hvala ti na ovim lijepim riječima! Hvala što si naglasio i odao poštovanje za pokojnog Lazara Kondića na njegovom učinku u '95. godini!

  Imao sam sreću da sam uz pomoć Maje, načelnika bezjednosti, i svih komandanata bataljona 3. sarajevske brigade, brižno birao i stvarao jedinicu ČVP. Popanjavali smo je sa provjereno najhrabrijim i najpoštenijim borcima u Brigadi, pa je bilo realno za očekivati da damo svoj maksimum u odlučnoj odbrani Srpskog Sarajeva.

  Kod pokojnog Lazara Kondića nije bio takav slučaj! Lazo je skoro uvijek od početka rata dobijao naredbu da preuzme jedinicu koja je u tom trenutku bila u rasulu! Međutim, on je na samo njemu svojstven način znao da se približi svim ljudima, pa je na taj način dobijao maksimalno povjerenje svojih boraca, nakon čega je naizgled sa lakoćom rješavao zacrtane ciljeve!

  Viječna mu slava!
  seselj - 98839 - 04.01.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (5)

  Sve što niste znali o Vojislavu Šešelju


  Veoma objektivna emisija o Voji Šešelju i Haškom tribunalu.

  poginuli - 98787 - 02.01.2017 : Boban M Brcko - best (4)

  Luka (Dušan) Vuković


  Prošlo je 23 godine od pogibije jednog od najhrabrijih i najsposobnijih komandira na Sarajevskom ratištu, Luke (Dušana) Vukovića. Bilo da se radilo o izviđanju, izvlačenju civila iz zasjede ili aktivnim borbenim dejstvima, uvijek je išao prvi i uspravno, a tako i njegovi borci, što mu se nažalost i obilo od glavu.

  Poginuo je na Mijatoviša kosi jer je smatrao da treba uspravno i ponosno ići naprijed do pobjede. Naš vrli major ga je spremao za veću ulogu i nikada mi neće biti jasno zašto je slao jedinice sa gornjeg dijela na Žuč a iz Vogošće na Moševačko brdo da ginu džaba jer je nepoznavanje terena koštalo mnoge glava. Vječna slava njemu i ostalima iz jedinice koji dadoše svoje živote.

  Pozdrav Vogošćaninu Pravom jer su on i njegov brat pokazali ko su kad je bilo najteže 1995. godine.
  jovo_mijatovic - 98772 - 02.01.2017 : Brana Nis - best (0)

  Ciste na dojci


  Poštovani,

  da li imate čaj za ciste na dojci ili email Vaše doktorke koja u Americi može da me konsultuje u vezi toga. Hvala unapred.
  rodoslov - 98741 - 01.01.2017 : Ivan Mitrovic Smederevo - best (0)

  Poreklo porodice Mitrović


  Molio bih vas za informaciju o poreklu porodice Mitrović iz sela Paralovo u opštini Gnjilane. Odmalena želim da znam svoje poreklo i pokušavam na razne načine da saznam, ali do sada nije bilo rezultata. Unapred zahvaljujem.
  forum - 98719 - 01.01.2017 : Zika Welington - best (0)

  Sve pohvale


  Kao prvo, želim da se zahvalim uredniku ovog sajta g. Željku Tomiću. Ne poznajem ga, ali sam mu na jedan način zahvalan što pokušava otrgnuti od zaborava ratne događaje koji su, iako iza nas, jako jako korisni za razumijevanje kako ratnih događaja na području Ilijaša tako i šire.

  Život i životne sudbine su jako čudni i čudne isprepliću se i čovjek nikada ne zna što je možda i dobra strana kako i gdje će završiti.

  Kao tinejdžer sam zajedno trenirao sa Nevenom Adžićem. bracom karatistima Buca iz Ilijaskog kluba Monom.

  Nastavi tako vjerovatno će se pitanje je vremena otvoriti i druga strana: Visoko, Breza.

  Idi na stranu - |1|2|