fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

Na današnji dan (28.05.) poginuli su sledeći borci:

R.B. Prezime (otac) ime Poginuo Spisak BORS Link
1Berjan (Mlađen) Simo28.05.1992 Ilidža 
2Gligorović (Živko) Bogdan28.05.1992 Milići 
3Kandić (Siniša) Stanoje28.05.1992 Milići 
4Knežević (Dušan) Todor28.05.1992 Novo Sarajevo,Pale
5Kozić (Đoko) Miloš28.05.1993 Rogatica 
6Milosavljević (Đorđije) Rade28.05.1992 Milići 
7Mišković (Momir) Milan28.05.1992 Rogatica 
8Šarenac (Novica) Čedo28.05.1993 Rogatica 
9Čolović (Novica) Sreto28.05.1993 Novo Sarajevo 
(*)Napomena: U pregled su uključeni poginuli iz SRK i Drinskog korpusa
republika_srpska - 96023 - 20.05.2016 : Stari - best (1)

Našim 'velikim brižnicima'


Našim "velikim brižnicima" i vama koje se razmećete našim novcima.
Vama kojima su vjerovali.
Vama koji ste izabrani.
Vama što vam dadoše priliku da postanete srećni ljudi.
Vama koji tako hladnokrvno gazite kosti 23 hiljade poginulih srpskih boraca.
Vama koji još lakše postadoste neljudi.
Sram neka vas bude.
Stidite se majki i očeva, supruga, sinova i kćeri od poginulih 23 hiljade boraca.
Stidite se svog imena i prezimena.
Zapamtite dobro, doći će i vama kraj i ne zaboravite onu narodnu:
 • "Teže je umrijeti bogatom nego siromašnom. Bogat žali za bogatstvom, a siromašan ni za čim"

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • plemena - 96017 - 19.05.2016 : Zlatica Beloż Kikinda - best (0)

  Poreklo prezimena Felbab, Beloš ili Belošev


  Veoma me nteresuje moje devojačkoprezime Felbab, mi so generacjama u Bašaidu. Otac mi se zvao Ivan a deda Tima. Krsna slava nam je Sveti Mrata (Stevan Dečanski)... Ko smo mi? Odakle smo došli? I moje sadašnje prezime Beloš ili možda Belošev iz Mokrina. Moj svekar se zvao Veselin a njgov otac Živa krsna sava Đurđevdan. Odakle su došli i ko su oni. Hvala puno!
  rat_doboj - 96015 - 19.05.2016 : Petar Mijatovic Nemjesto - best (3)

  O napadu na Doboj


  Nikad mi nece biti jasno, sta je to u "hrvatskim" genima, koji ih tako lako tjeraju u samoljublje, u egoizam, u nadnaravnu percepciju samih sebe, kao nekih bitnih, sposobnih, najpametnijih, najhrabrijih, naj, naj, naj...

  U vas je sve NAJ... Gluposti o kojima traćaš i palamudiš, možeš prodavati babama i fratrima po vukojebinama Strupine, Coba, Brezovih dana, i onih sela i zaseoka.

  Doboj 1992 god. Veliki grad. Stub i temelj jugozapadnog krila koridora. Da li ti shvatas da sve što se "uzeli" (Modriču, Brod, Derventu, Jakeš, sela na Vučjaku, Novi Grad, sela oko Dervente), uzeli ste dok su ispred vas bile seoske straže sastavljene od prestravljenih seljaka i oružju nevičnih ljudi. Poslije 31. 12. 1991. god. kada je UNPROFOR postavio tampon zonu u Hrvatskoj, sve hrvatske jedinice koje gravitiraju Savi, su prebačene u BiH. Možda ne sve, ali one najbolje - da. Mogli ste tada raditi šta hoćete. Tek krajem maja 1992, kada je i poslednji put iz Banjaluke za Srbiju bio presječen, krenuo je uragan. Uragan se zvao 1. krajiški korpus.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  krajina - 96011 - 19.05.2016 : Kartum7193 Banjaluka - best (2)

  Gluposti oko pada Banja Luke


  Da se razumijemo, nisam baš siguran da je Banjaluka bila "procentualno najmanje mobilisan grad u RS"... Znaš li samo koliko je firmi radilo u toku rata za VRS? Primjera radi, livnica Jelsingrad prije rata nije radila ni približno kao u toku rata. Radili su toliko da su određen broj radnika digli iz penzije da postignu potrebnu proizvodnju. Zatim, tu su bili i Rudi Čajavec, TAS, Jelsingrad, Kosmos...

  Vidim da i dalje vlada animozitet između Sarajeva i Banjaluke, isto kao i za vrijeme rata. Taj DB-ovac je svom kolegi postavio pitanje za koje se znao odgovor da nažalost Sarajevo neće biti srpsko...

  Stoji činjenica koju sam ranije napisao ovdje: dva puta sam sa svojom jedinicom ostao u okruženju jer su lijevi ili desni krišom napuštali položaj a nisu bili iz 1KK već su pristigli kao pomoć od drugih korpusa VRS...
  1kk - 96009 - 19.05.2016 : Kartum7193 Banjaluka - best (1)

  Monografija 1bVP 1KK


  Monografija o 1bVP 1KK je spremljena za štampu, ali se još pregovara oko toga ko će je štampati. U planu je da se objavi preko 500 stranica. Ukratko, neće biti izdata prije 11. septembra ove godine, kada se obilježava 25 godina jedinice. Za taj dan je planirano okupljanje bivših pripadnika u kasarni Kozara i tad će biti i moguće doći do te knjige. Eto, to je sve što znam. Kada je ja uzmem u ruke objaviću na ovom mjestu da li je moguće nabaviti istu.
  Pozdrav
  krajina - 96007 - 19.05.2016 : Petar Mijatovic Nemjesto - best (4)

  o mogućem padu Banjaluke


  Svako ratiste u bivšoj BiH je bilo posebno na svoj način. Svako ratište karakteriše specifičan oblik reljefa, lako pamtljive kote i prirodni orjentiri. Nema borca vojske RS koji ne pamti bar osnovne karakteristike tla, položaj sela i zaseoka, rijeku, brdo, put... na područjima gdje je ratovao bar pet dana. To se pamti doživotno.

  Ovdje se pominje da su Hrvati bili ŠEST kilometara od Banjaluke? Šest km? To ti je, gledajući sa južne strane G. Šeher, danas Novoselija. Sa Zapada to ti je Lauš. Sa istoka Trapisti, Vrbanja i Debeljaci. Sa sjevera Zalužani... Znači, po nečijem poimanju topografije i odnosa na topografskoj karti, Banjaluka je de fakto pala, jer sve kote koje čine sam ulaz u Banjaluku su u rukama HV.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  savo_derikonja - 96005 - 18.05.2016 : Nedeljko żugić Pale - best (0)

  Objavljivanje knjige o Savi Derikonji


  Molim one koji imaju knjigu o Savi Derikonji, pa ione iz Kanade, gdje je izdata, da mi je posude, kako bi pripremio reprint izdanje. Izdavač bi bio Književni Fond "Sveti Sava" Istočno Sarajevo.

  Objavljivanje knjige o Savi Derikonji  Nedeljko,
  kompletna knjiga o Savi Derikonji, svih 49 strana, već se nalazi na ovom sajtu na stranici "Sjećanje na Savu".
  zepa - 96003 - 17.05.2016 : Zepa Sarajevo - best (1)

  Moje mišljenje o koloni nastradaloj 4. juna


  Gospodine,

  iznijeli ste dosta neistina u ovim tekstovima. Vi ovdje ispadoste neivni i da ste samo vi žrtva. Ko je pobio civile za Stjenama u Stoboranima dijete od godinu dana. Ko je po palio sve od Ulica(stale)pa sve do Luku i da tako fino krenete da prodjete u humanu misiju na planinu da dostavite hranu, a prijetili ste da ćete pobiti i popaliti sve ako se ispali metak prema koloni kada ste prolazili kroz sela.

  Što niste poslušali Dušana kad vam je govorio da ne idete da ćete svi izginuti: "Ne idite djeco, pobit će vas sve!"

  1. kako kolona u kojoj je tenk i ostala oklopna vozila i vojnici naoružani do zuba idu samo do TV repetitora da dostave hranu?

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  poginuli - 96001 - 16.05.2016 : Sofija Suka Rogatica - best (2)

  Zoran (Nenad) Bogojević


  Zoranovi roditelji su se posle Dejtona doselili u Rogaticu, ali samo par godina kasnije su preminuli. Najprije je umro Nenad, a posle toga i njegova gospođa. Ne sjećam se više njenog imena, mada smo stanovali u istoj zgradi. Mogu samo da kažem da je to bila jedna divna i poštena porodica, neka im je laka crna zemlja. Uvijek ću se sjećati tih ljudi sa dubokim poštovanjem.
  plemena - 95999 - 16.05.2016 : Mile Dragisic Odzaci - best (0)

  Poreklo prezimena Dragišić


  Zanima me poreklo prezimena Dragišić iz Pribudica kod Zrmanje Lika. Koju slavu slave i sve sto moze pomoci oko rodoslova.
  e-mail: grafoflex0Žgmail. com
  Hvala
  prepiska - 95997 - 16.05.2016 : Amir Muratovic Breza - best (0)

  Bitka za Pofaliće


  Čitam danas po novinama za Pofalićku bitku, pa me interesuju priče i sa jedne i sa druge strane. Jedni pričaju ovako, drugi onako. Da li ima na ovom mjestu neko od učesnika te borbe da nam malo približe opiše tu bitku. Zahvalan.

  RE: Pofalićka bitka

  Poštovani,
  imaš na ovom portalu kompletnu stranicu sa dosta svjedočenja o ovom događaju. Da otvoriš stranicu, dovoljno je da klikneš ovdje
  treskavica - 95993 - 16.05.2016 : Borac 1bb Treskavica-Lupoc - best (0)

  Treskavica, Lupoč, kraj 1995. godine


  Bio sam u akciji na Treskavici-Lupoč krajem 1995, kao pripadnik Bošnjacke brigade ARBiH, i u toj akciji smo zauzeli tu kotu uz jednog poginulog i dva ili tri lakše ranjena (nisam baš siguran, jer je davno bilo), ako neko ima sa druge strane da opiše svoje impresije i osjećaje, kako je bio na tom dijelu kad je pola Lupoča uzeto a ostali dio krajem dana.

  Mislim da smo u tom periodu mogli vrlo brzo zauzeti Kalinovik i spojiti se sa Goraždom, al smo dobili naredbu da čekamo 7 dana na Lupoču (politika umješala prste ili zapad-pred Dejton), pa je kasnije poginuo rah. Zaim Imamović.

  Ako neko može da mi kaže, zbog čega je došlo do tolikog rasula u redovima VRS, da li zbog slabog morala ili nedostatka ljudstva?
  krajina - 95991 - 15.05.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

  Gluposti oko odbrane (pada) Banja Luke


  Želim da dodam vezano za moj predhodni tekst, da nisam pisao na pamet o stanju u Banja Luci u toku muslimansko-hrvatske ofanizve na Krajinu. Informacije koje sam iznio dobio sam lično od načelnika odjeljenja Državne bezbjednosti u Vogošći. Sunjam da je taj čovjek sa takvom funkciom iznosi neistinite informacije. Dakle, od načelnika DB Vogošća te '95. godine sam saznao da je Banja Luka bila u procentu na broj vojno sposobnih ljudi, najmanje mobilisan grad u Republici Srpskoj. U trenutku kada su muslimansko-hrvatske snage stigle na šest kilometara od Banja Luke, u gradu su idalje radili kafići i bašte su bile prepune građana, kao da se ništa ne dešava. U tom haosu koji vladao na tom prostoru, banjalički DB radnik rekao je radniku DB-a iz Srpskog Sarajeva, koji je po zadatku došao da izvještava o dešavanjima sa tih prostora, citiram "Zašto ne predate to Sarajevo da konačno stane ovaj rat?"
  trebinje - 95990 - 15.05.2016 : Srđan Lipa Trebinje - best (1)

  Kota Lipac, Rapti, Bobani: 12.08.1995. godine


  Ja nisam bio učesnik tih događaja, ali mi je tu ranjen jedan prijatelj koji mi je opisao dešavanja tog 12. 08. '95. pri pokušaju zauzimanja kote Lipac, Rapti Bobani.

  Ono što se ja sjećam tu su naši zarobili dvojicu vaših saboraca, a jedan je poginuo tokom zauzimanja Lipca. Još je jedan vaš bio tu ali je uspio da pobjegne. Čim se ovladalo kotom dvojicu koje su zarobili krenuli su da vode ka našim položajima. Nažalost, neko od naših je naveo minobacače na brdo ne znajući da je kota već zauzeta. Prve granate ubijaju našeg S. Redža a sa njim na licu mjesta gine jedan vaš dok je ovaj drugi, zbog teških povreda, preminuo pola minuta kasnije.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  trebinje - 95989 - 15.05.2016 : Srđan Lipa Trebinje - best (0)

  Trebinjsko ratište, Dubrovačko zaleđe


  Podatke koje sam ja naveo našao sam na vašim braniteljskim portalima i portalima udruga kako vi kažete, proizašlih iz predhodnog rata, zasebno za svaku brigadu. To su podaci o poginulim borcima iz brigada HV stradalih na trebinjskom ratištu odnosno kako vi kažete južno bojište. Ako oni lažu lažem i ja.

  A evo dio tog materijala.

  Piše: Marko Barčan

  Na 24. obljetnici od osnutka odana je počast 367 poginulih "Tigrova" od kojih se šest njih vodi nestalima. Zlatko Adžijević bio je pripadnik "Tigrova" s kojima je prošao dobar dio hrvatskih ratišta. "Fronta je bila ogromna, a "Tigrovi" su bili u manjim formacijama raspoređivani od Vukovara do Dubrovnika kako je gdje i koliko ljudi te 1991. bilo na raspolaganju. ", govori Zlatko koji je bio prisutan i na zapadnoslavonskom ratištu, ali i na krajnjem jugu kod Dubrovnika gdje je bio ranjen. "Na zapadnoslavonskom ratištu koje se protezalo od Nove Gradiške do Novske poginulo je najviše "Tigrova", njih 118, a drugo veliko ratište gdje je stradalo 77 "Tigrova" bilo je na južnom bojištu ali tad smo već bili formirani kao jedna odlična mehanizirana postrojba, no teren je bio daleko teži nego Slavonija. ", prisjeća se Zlatko.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  rat_sekovici - 95985 - 15.05.2016 : Rat kladanj Kladanj Kladanj - best (0)

  Pelemiši


  Pozdrav za komšiju iz Šekovića, kako život i zdravlje? Da nije bilo prokletog rata bilo bi mnogo, mnogo bolje za obije strane. Koje si godište, ako nije kakva tajna? Jesi li bio na Krajini, odnosno Sanskom Mostu '95. godine?
  bors - 95983 - 15.05.2016 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Knjiženje vojne imovine


  Ja ne znam kakvog sve smeća ima među ovim Srbima koji su sebi umislili da su političari ali ako dozvole da se vojna imovina uknjiži na BiH može se govoriti o veleizdaji i rušenju ustavnog poretka koji je na snazi. Već je ustavni poredak i Dejtonski sporazum srušen sa arbitražom za Brčko pošto je stvorena treća teritorijalna jedinica u BiH, dok Ustav poznaje samo dvije: RS i Federaciju BiH.

  Ako neko ima definisanu teritoriju, svoju vladu, skupštinu i finansiranje u određenom procentu isto kao i RS i Federacija BiH onda je to van svake sumnje treća teritorijalna jedinica bez obzira što je definisana kao kondominijum.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  poginuli - 95981 - 15.05.2016 : Mira Roca Novi Sad - best (0)

  Danijel (Željko) Roca


  Ja majka poginulog borca, nikad nisam znala da se može napisati o hrabrosti svog sina kojem sam branila da ide na ratište iako sam ga izbavila sa Hrvatskog ratišta. Sada sam na neki način sretna što je hrabro poginuo na ratištu u Nedžarićima braneći svoju Republiku Srpsku. Svu podršku dajem predsedniku Republike Srpske koji se hrabro bori za opstanak Republike Srpske. Samo naprijed!
  krajina - 95979 - 15.05.2016 : Max Wolf Usora - best (2)

  Doboj, Derventa, Banjaluka


  Cilj napada na Doboj je bio da se pomogne obrani Posavine tj. Dervente, tj. da se odvuku snage sa tog dijela ratišta a ne da zauzmemo Doboj. Činjenica je da mi nismo imali nikakve snage u rezervi koje bi nas zamijenile nakon što bismo smo mi razbili obranu Doboja. Lično mislim da smo mogli da uđemo u Doboj, ali nakon tri dana dobijamo zapovijed da se vratimo na početne položaje. Pri povlačenju izvlačimo ratni plijen, a uništavamo svu neprijateljsku tehniku: tenkove, topove i ostalo. Rastavili smo pat 20/3 i ponijeli ga, a Zis smo digli u zrak.

  Doboj je tada bio zavijen u crno, bilo je dosta mrtvih. Nama nisu dali da oslobodimo Doboj jer je bio dogovor političara da on ostane srpski. U njega su naseljeni Ozrenci, što vidimo danas jer 80% Dobojlija su stranci tj. ozrenski, dio su Srbi iz Maglaja, Zavidovića, Vozuće, Vijenca, Lukavca itd.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  1kk - 95977 - 15.05.2016 : Dzomba Beograd - best (0)

  Knjiga bVP 1KK


  Podzdrav,

  interesuje me da li je Monografija 1. bvp 1KK VRS izašla u prodaju i da li se može poručiti?
  prepiska - 95967 - 13.05.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Emir Kusturica: Proslava Svetog Vasilija Ostroškog


  groblje_zvornik - 95965 - 13.05.2016 : Miz Mooz Beograd - best (0)

  Viktor Savić


  Poštovani, poreklom sam iz Rume i vidim da na spisku poginulih na Glođanskom brdu stojim ime Viktora Savića, koji je prema ovome iz mesta Grabovica, opština Ruma. Naime u opštini Ruma se nalazi mesto Grabovci pa me interesuje da li je greška u pitanju ili ne. Hvala vam.
  savo_derikonja - 95963 - 13.05.2016 : Milinko Ljubljana - best (0)

  Knjiga o Savi Derikonji


  Pozdrav za sve. Interesuje me gde bi mogo da kupim tu knjigu o Dekikonji Savu i ako ima ko informaciju o knjizi o Božu Bjelici.

  MM

  Knjiga o Savi Derikonji  Ova knjiga o Savi Derikonji je zadnji put objavljena 1988. godine u Kanadi i ne može da se kupi.
  rat_doboj - 95953 - 12.05.2016 : Žeki - best (1)

  Valjda je to bila sudbina!


  Nekada postoji i prst sudbine. Napad na Doboj, potrefilo se. Tog dana, ujutro u 5 i 30 iz okoline Banja Luke je krenula jaka jedinica u pravcu Orašja. Tu jedinicu (1. OKBR) sačinjavali su je 10 tenkova M84, 10 transportera BVP, nosač mosta , tenk za izvlačenje, 10-tak kamiona punih opreme i municije. Najveći dio sastava činili su već prekaljeni borci iz borbi iz Zapadne i Istočne Slavonije.

  Na prilazima samom gradu Doboju, pored nekog mosta koji je bio željeznički i srušen a preko njega postavljen ponton bili smo zaustavljeni. Naređena je potpuna radio tišina, sporazumijevanje samo lično i sa zastavicama. Stojali smo tu od nekih 11 do otprilike 13 časova. Nakon toga produžili smo dalje i prespavali u selu Koprivna (prema Modriči).

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  rat_gradacac - 95951 - 12.05.2016 : Žeki - best (1)

  Smanji malo doživljaj!


  Ja mogu da shvatim priču u fazonu "oni su jaki, mi smo slabi, oni pale siluju, ubijaju civile a nakon junačkih borbi morali smo se povući", "oni su nakon toga pobili sve starce i nejake" ili " sada kada mi imamo dovoljno oružja naše hrabre Viteške brigade gone sve te se bradatim četnike koji bezglavo bježe..."

  Shvatam da se tako komponuje muzika za svoje uši. Ima i toga ali se dobro pretjeruje. Jedan od primjera je opisa kako jake srpske snage iz pravca Pelagićeva napadaju Turić, Brđane i Staro Selo. Te snage čine kao malo Krajišnika, malo Posavaca i oklopne jedinice sa tenkovima M84 iz Valjevskog i Novosadskog Korpusa: Zvuči moćno i strašno.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  treskavica - 95949 - 12.05.2016 : Branko Leckovic Gradiska - best (0)

  Pozdrav Gardistima


  Puno pozdrava svim gardistima širom Republike Srpske od Leke, 2. četa, 6. vod kod starijeg vodnika Janjića, Konik, Mesnice, Lisičja glava, Đokin toranj (mala ćaba) brda , Gvozno polje...
  rat_sekovici - 95933 - 11.05.2016 : Miki Sekovici - best (0)

  Pelemiši


  Pozdrav za komsiju Kladnjaka,

  nije me dugo bilo na forumu. Da ti odgovorim na pitanje: Ne znam koliko porodice poginulih imaju primanja, ali znam da ja za učešće u ratu ima 80 km sa obzirom da nisam od početka bio učesnik jer sam bio maloljetan. Otac mi je mobilisan 2. maja 1992. a demobilisan je 20. februara 1996. i ima primanja 120 km!

  Još jedan pozdrav za "Komsiju"
  savo_derikonja - 95931 - 10.05.2016 : Radojka filip pajdak- Balasa radojka pajdak Apatin25260 srbijam - best (0)

  Filip Pajdak


  Postovani Bucko,

  i ja bih isto volela da znam šta se desilo sa tatinim saborcima, ako ih niko nije pronašao sigurno su i njih ustaše uhvatile i poslale u logor i tamo su ubijeni ili su pokušali pobeći.

  Tata je u logoru nekim čudom preživeo. Jeo je travu i puževe, a svaki dan su ih tukli palicama i koji je pao dotukli bi ga. Bilo je puno srpske dece iz Bosne. Tata je pričao kako je Nedić bio dobar i muku mučio da bar neke spasi. Moj tata je bio takav karakter da nikada ne bi izdao a pogotovu četnike. Uvek bi govorio da su oni rodoljubi a komunisti izdajnici. Voleo je kralja i otadžbinu do kraja života. Uvek je pričao kako su partizani u Bosni u zoru išli po srpskim domaćinstvima i ubijali nevine ljude. Sahranili smo ga sa kraljevom slikom. Zahvaljujući tati nikada nisam bila član Saveza komunista.

  Pozdrav Bucko, mrtva usta ne govore. Samo dragi Bog zna šta se tamo desilo.
  prepiska - 95923 - 09.05.2016 : Stari - best (1)

  Deset godina silovanja Tanje Belobrajdić


  Tražeći nešto po internetu, nabasa na ovaj članak, čiji je autor niko drugi već Splićanin koji piše o djelu "humanitarke" 'Tanje Belobrajdić. Nisam mogao da ga ne ponudim posjetiocima ovog sajta.

  JAPANCI U LORI ILI FUNKCIJA ŠUPKA
  Izvor: N1 24. 11. 2015. 09:47
  Autor teksta: Boris Dežulović


  U šokantnom obratu, nezabilježenom u suvremenoj hrvatskoj antiratnoj književnosti, vukovarska spisateljica Tanja Belobrajdić, autorica nagrađenog romana o stradanjima Vukovaraca u Domovinskom ratu, i gospođa Duić, pripadnica 72. bojne Vojne policije koja je mučila zatvorenike u Lori - ista su osoba.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  krajina - 95921 - 08.05.2016 : Diverzant72 Bl - best (0)

  Pad Banjaluke


  Naš napad na Ključ jeste bio jak, i 99% bi bio uspješan da nije bilo Hrvatske akcije "Južni potez". Upravo s moje lijeve strane u toj akciji nije bilo nikog da nas zaštiti u slučaju da njihove gardijske brigade krenu. Da se naše jedinice nisu povukle oni bi imali slobodan put nama za leđa. Moju jedinicu su vratili na Doboj ponovo, prije hrv napada.

  Armija to nije odbranila, džaba im i Dudak i 17. krajiška, i crni labudovi, oni bi kao sto Dudaković reče "vidjeli gdje se branio Bihać" da nije bilo prije svega Hrvata ali i nekih dogovora.

  U našim redovima je vladao haos. U toku njihove akcije "Maestral" od Jajca do Novog Grada mi nismo imali uspostavljenje linije, a broj mrtvih je bio preko 1000.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  bors - 95919 - 08.05.2016 : Dragiša Kićanović Zvornik - best (0)

  Pomozimo osuđenim borcima VRS


  Poštovani sapatnici!

  Dok se mi naduravamo sa organima vlasti oko isplate naše crkavice stečene krvlju, što je ispod svakog ljudskog dostojanstva, naše borce prebijaju po raznim zatvorima širom Bih a i po nekim evropskim kazamatima.

  Nedavno prebijanje naših pripadnika u KPD Zenica me je izbacilo iz takta i od tada ne mogu normalno da funkcionišem. Teško me je to pogodilo i pitam se zar smo postali toliko imuni na ta dešavanja i da dozvolimo da nam naše borce polako ubijaju po tim zatvorima. Kako je ovaj slučaj isplivao u javnosti, ko zna zbog čega i zašto, vjeruje da toga ima koliko hoćete samo se vješto krije od očiju javnosti.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  krajina - 95915 - 08.05.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Gluposti u vezi odbrane (pada) Banja Luke


  U vezi odbrane ili pada Banja Luke navešću sledeće. Nažalost mogu konstatovati da je sve dogovoreno ranije na višem nivou. Srbi su držali više teritorije nego što im je pripadalo! Činjenica je da su predani krajevi u kojima su Srbi bili gotovo 100% zastupljeni, mislim na gradove Glamoč, Grahovo, Mrkonjić itd.

  Kao aktivni učesnik događaja dva puta su moju jedinicu ostavljali u okruženju jer su se lijevi i desni povlačili bez ikakvog upozorenja iako su naređenja bila da nema povlačenja. Te jedinice koje su bježale sa položaja nisu pripadale ni 1KK ni 2KK.

  Kraj rata i Dejton dočekah na širem rejonu Manjače, gdje smo se sukobili i sa regularnom hv i sa sa muslimanima. Ali se nismo povukli jer jedinice koje su branile taj dio su bile iz 1KK.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  republika_srpska - 95911 - 07.05.2016 : Stari - best (2)

  Da li smo mi budale?


  Odavno namjeravam da neke stvari javno iskažem, a siguran sam da se mnogi neće složiti sa mnom. Ali ja ću reći svoje, pa vi kažite šta hoćete. Jer, u mojim ranijim člancima pominjao sam mnogo toga što se evo vremenom polako ali sigurno ostvaruje.

  Mislim da na ovom sajtu nema od mene starijeg (po godinama), koji je iznosio svoja mišljenja o mnogim pitanjima o kojima se ovde pisalo. Iako sam se trudio da sve ono što napišem potkrijepim istinom i dokazima, dobivao sam kritike i poneku pohvalu za svoje članke, ali to nije toliko važno, jer ja sam prihvatao zdrave i dobronamjerne opaske.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  savo_derikonja - 95909 - 07.05.2016 : Bucko I.Sarajevo - best (0)

  Filip Pajdak


  Pozdrav Radojka,

  već sam znao nešto o Filipu a mnogo je toga ostalo nepoznato. Tu priču kako su odvedeni sa Crepoljskog sam znao, slušajući od pokojnih djedova. Koliko znam, kad su se podjelili partizani i četnici Đorđo je otišao sa partizanima, znam da je poginuo al gdje i kako to mi je nepoznato.

  S obzirom da je jedini preživio, Filipa su neki smatrali izdajnikom. Ljudima nije bilo jasno kako je on preživio a svi ostali su stradali. Ako znaš još nekih detalja zamolio bih te da napišeš.

  Pozdrav.
  jovo_mijatovic - 95907 - 07.05.2016 : Andjela Bacic Beograd - best (1)

  Crvenilo na koži


  Poštovani,

  Vec 4 godine imam promenu na koži, tačnije na levoj strani stomaka, u početku je to bila mala crvena mrlja okruglastog oblika da bi se potom proširila, trenutno je nekih 10 cm i nepravilnog oblika. Nekad je intezivno crvena boja, a nekad jako bleda kao da prolazi. Povuklo mi se na godinu dana posle mora, pretpostavljam od slane vode, pa se potom opet pojavilo.

  Poslednjih godinu dana konstantno idem kod 2 dermatologa, radila sam sve moguće analize krvi, test na alergije, boreliu itd. Sve je u redu, mazala sam svakakve kreme, gelove koje su mi prepisivali. Jedino mi je pomogla krema sa kortikosteroidom, na mesec dana se povukla promena na koži i opet se pojavila a ja nisam želela više da nastavljam sa tom kremom.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  tuzla - 95905 - 07.05.2016 : Adnan Alić Tuzla - best (0)

  Napad na Gornju Tuzlu


  Da li ima neko da zna nešto o napadima na Gornju Tuzlu?
  trebinje - 95895 - 05.05.2016 : Brana Petrovic Ploče - best (0)

  Rapti Bobani


  Sudionik sam dogadjaja 12. 8. 1995 kod sela R. Bobani, kada su poginula naša 4 pripadnika 116. brigade HV. Ako ima netko sa druge strane također sudionik, možemo porazgovarati o ovom slučaju.
  plemena - 95893 - 05.05.2016 : Dusanka Beograd - best (0)

  Poreklo plemena Kovačević


  Interesuje me poreklo prezimena Kovačević iz Pristega, Benkovac. Slava Sv. Jovana. Htela bih da znam kada su došli na ove prostore i odakle potiču?

  Hvala.
  oglasi - 95891 - 05.05.2016 : Mira Abazovic Sokolac - best (0)

  Prodajem kuću


  Prodajem kuću sa garažom i poslovnim prostorom na Glasincu. Nekada bila kafana, dovedeni struja i voda. Cena povoljna. Kontakt na broj +381649066632, ili +381616163732.
  plemena - 95889 - 05.05.2016 : Gojko Trivić Josavka Celinac - best (0)

  Porijeklo prezimena Trivić


  Moje prezime je Trivić. Selo Jošavka opština Čelinac, Krsna slava je Đurđevdan iako se spominje da su slavili sv. Luku do oko 1900 godine. Navodno su se doselili iz Crne Gore ili iz Dalmacije (okolina Knina), ali se ne zna kada. Nisam mogao naći starijih pisanih tragova. Ako šta imate javite mi biću vam zahvalan. Trenutno radim svoje porodično stablo.
  Hvala Gojko Trivić
  krajina - 95887 - 04.05.2016 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (5)

  Gluposti u vezi pada Banjaluke


  Ovako počinje tekst Hrvatskog bojovnika, "Mogli smo slobodno i Banjaluku osloboditi, kako smo krila dobili..."

  Znašli ti "junačino" da je to sve bilo dogovoreno između tvog poglavnika Tuđmana i srpskog mučenika Mililoševića?

  Znašli ti da je bilo dogovoreno da HVO preuzme put autoput kreko Ključa i Mrkonjić Grada?

  Dogovor između dva predsjednika bio je da srpska vojska prepusti taj dio puta Hrvatima! Akcija povlačenja srpske vojske išla je brže nego što se očekivalo, pa je umjesto Hrvata, muslimanska vojska zauzela jedan dio tog prostora.

  Uslijedila je kontra-ofanziva, vračanja Ključa i Mrkonjić Grada, u kojoj je učestvovao Arkan sa "dezerterima", na ćelavo ošišanim Srbima, koje je zarobljavao, dok su se ovi povlačili sa te teritorije. Zajedno sa njim u kontranapad išli su "Splecialni odred" iz Banjaluke, kojim je komandovao Luna i četa Vogošćanskih jurišnika, kojom su komandovali komandir čete Nenad Radovan i zamjenik komandira Lazar Kondić. U napadu su bili uključeni i avioni JNA, koji su ispred Arkana čistili teren.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  bihac - 95885 - 04.05.2016 : Aleksandar Jerković Mladenovac - best (1)

  Alibegića kosa: Jerković (Mile) Drago


  Da li ima nekoga ko je poznavao Porodicu Jerković iz Donje Suvaje. Vidim da se piše o borbama oko Bihaća pa me zanima da li je neko poznavao mog oca Jerković (Mile) Drago, koji je ratovao u VRS-u i poginuo na Alibegovića Kosi 29. marta 1995. godine. Voleo bi dobiti neku informaciju ako ga je neko poznavao.
  cekrcici - 95881 - 04.05.2016 : Adnan Visoko - best (4)

  23.12.1992


  Pozdrav svima,

  ja sam Adnan u vrijeme ovog prokletog rata sam imao 10 godina, tako da nisam imao nikakve veze sa ratom. Bio sam samo jedno nevino dijete.

  Da li se od vas iko sjeća šta je bilo 23.12.1992. godine. Dan je bio lijep i sunčan, ali hladan. Nije bilo snjega, samo je jedna granata pala u ulicu Ljetovik i ni jedna više. Nije ni jedan metak ispaljen. Od te granate je poginuo dječak od osam godina, Avdagić Dženan i djevojčica Ilhana, a ja sam jedini preživio iako sam bio najbliži eksploziji granate, svega dva metra. Imao sam 10 godina. Bila je to navodno haubica 155 mm.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  poginuli - 95874 - 03.05.2016 : Bojana Lalovic Sarajevo - best (0)

  Nikola (Mirko) Bejat


  Kada nam odlazi neko drag, ne boli smrt, već boli sve ono što ide posle. Boli praznina koja nikada neće biti popunjena. Boli nemogućnost da još nešto uradimo za njega. Bole reči koje nismo rekli, a mogli smo. Bole suze. Bole uspomene. Bole ćutanja. Boli to što znamo da nikada više nećemo biti zajedno, što nećemo da ga vidimo i što neće da nam se javi. Boli to što će svuda da nam fali i što će uvek biti taj neko koji nedostaje.

  Kada nam odlazi neko drag, ne boli samo njegova smrt već i život koji je mogao još da traje a ugasio se. Bole pobede podjednako kao porazi, uspesi podjednako kao neuspesi i sve se, odjednom, na trenutak, poravna, postaje besmisleno, prazno.
  plemena - 95871 - 03.05.2016 : Marija Tausanovic Beograd - best (0)

  Poreklo prezimena Babijanović


  Molim Vas, interesuje me poreklo porodice Babijanović i odakle potiču, iz kog plemena. Moji žive više od 200 godina u Subotici. Unapred zahvalna i s poštovanjem!
  bors - 95869 - 03.05.2016 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Odgovor Branislavu


  Moj Branislave iz Lamovite,

  ti ovaj članak napisa veoma emotivno i vjerujem iskreno ali ovo što si ti zamislio nažalost nećeš vidjeti. Možda ćeš doživiti da se na ovim protestima koji se najavljuju jedni pridruže poziciji a drugi opoziciji.

  I ne optužuj režim za stanje u kojem se nalazi boračka populacija pošto on nije krivac ni sada ni prije kada su neki drugi vladali. Borci su krivi za svoj ponižavajući položaj u društvu pošto se nikada istinski nisu borili za svoja prava. A da bi se bilo šta mijenjalo morali bi se borci boriti da kod izbora u BORS-u pogotovo kada su u pitanju opštinski odbori ne dođe do situacije da opštinske vlasti izbornim inžinjeringom biraju opštinski odbor a vjeruj mi da je u ogromnoj većini upravo tako. Kada u opštinskim odborima sjede ljudi lojalni vlasti ne možeš od njih očekivati da se izbore da pravi ljudi dođu na čelo BORS-a.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  savo_derikonja - 95867 - 03.05.2016 : Radjka Balasa-pajdak Apatin - best (0)

  Filip Pajdak


  Poštovani Bucko,

  drago mi je što se interesujete za moga oca i strica. Tatu su ustaše poslale u logor Staro Sajmište u Beogradu. Bio je u logoru do oslobođenja. Iz Starog Sajmišta je prebačen u rudnik Trpču kod Balista. Odatle su nekako uspeli pobeći, ali ga je posle tražio neki udbaš pa nije smeo ići u Sarajevo sve dok taj nije umro.

  Sric je pogino, i ja o tome ne znam puno jer se o tome nije puno pričcalo zbog bezbednosnih razloga. Ja sam tek sada pronašla da je moj otac bio kod Save Derikonje. To me je dugo mučilo i htela sam da o tome nešto više znam. Drago mi je i ponosna sam što se njegovo i sričevo ime nalazi u knjizi "Sjećanje na Savu Derikonju."

  Ne znam gde bi mogla kupiti ovu knjigu da je imam za uspomenu. Moj otac je umro 1992. godine i bila sam privržena njemu. Bio je dobar otac i pošten čovek.
  savo_derikonja - 95865 - 02.05.2016 : Radojka - best (0)

  Filip Pajdak


  Odgovor Bucku,

  ustaše su ga uhvatile i poslale u logor Staro Sajmište u Beogradu. Tu su ih mučili i ko je pao ubili bi ga. Potom su ga Švabe odvele u rudnik Trepču da radi kod balista. Srećom, Švabo im je bio šef pa ih Šiptari nisu ubili. Strica a su ubili muslimani pre nego što je tata zarobljen. Tatu je tržio neki UDBAŠs pa se moro kriti da ga ne ubije. Tek kad je taj udbaš umro tata je smio da ode u Sarajevo.
  plemena - 95859 - 02.05.2016 : Pavle Veličković Donja Gorevnica - best (0)

  Poreklo prezimena Veličković


  Interesuje nas poreklo prezimena Veličković (Pavle), Donja Gorevnica, selo kod Čačka. Krsna slava Sveti Đordje (Đurđevdan, 6. maj). Moj otac je Milorad, deda Svetozar, a pradeda Veličko Petrović, po kome smo dobili prezime Veličković.
  krajina - 95855 - 02.05.2016 : Petar Mijatovic Nemjesto - best (10)

  O hrvatskim borcima u prošlom ratu


  Ne zelim, niti volim da repliciram nikome, pogotovo na notorne gluposti, koje je doticni izneo, ali ipak moram da kazem sledece:

  1. O Hrvatima, kao borcima, nemam nikakvo mišljenje. Jad i čemer. Bez podrške jake sile, a u ovom slučaju SAD-a, i dan-danas bi bili, kao i ove naše balije, negde oko ZAGREBA.

  2. Rat na prostoru Hrvatske i BiH, je DOGOVORENI rat. Znači, uzmi šta hoćeš, a posle vrati.

  3. Nikada mi neće biti jasno u šta ste vi "bojovnici" verovali kad ste krenuli na Banjaluku? U čuda? Zar zaista mislite da bi mi, posle 4 godine krvavog rata, vama dopustili da uđete u taj grad. Ti si blesav. Sve je bio deo dogovora pred Dejton.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  vogosca - 95851 - 01.05.2016 : Sladjan Popović Kozarska dubica - best (1)

  Vogošća, ratne 1992-1995


  Poštovanje,

  tek sam ove 2016. godine smogao snage da napišem nekoliko riječi. Ratne godine i Vogošća se ne zaboravljaju. Puno dana i noći sa svojim ratnim drugovima i drugaricama proveo sam na Ugorskom, Ježevima, Golom brdu i ostalim djelovima Vogošće. Imam za čast što sam poznavao Radovana Vučovića - Vučka i ostale iz njegove ekipe.

  To su bile godine koje ne bi želio nikom i nikad da se ponove. Za neke pojedinosti nekom drugom prilkom. Zaboravio sam puno imena i datume ali se sjećam puno događaja u kojim sam učestvovao, ali bi kroz razgovor moga možda da se prisjetim. Nek je svim palim borcima laka crna zemlja

  Idi na stranu - |1|2|