fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

Na današnji dan (01.12.) poginuli su sledeći borci:

R.B. Prezime (otac) ime Poginuo Spisak BORS Link
1Borovčanin (Savo) Milorad01.12.1992 Sokolac
2Bošnjak (Jovo) Predrag01.12.1992 Ilidža 
3Dalfogo (Zlatko) Slavenko01.12.1992 Ilidža,Višegrad 
4Golijanin (Pavle) Milorad01.12.1993 Novo Sarajevo
5Hrnjački (Branko) Slobodan01.12.1992 Ilidža 
6Komarica (Bogoljub) Dragan01.12.1992 Ilidža
7Kovač (Stanko) Radomir01.12.1992 Ilidža,Milići
8Mihajlović (Kosta) Jovan01.12.1992 Zvornik 
9Munjiza (Luka) Mirko01.12.1992 Ilidža
10Rosuljaš (Tomo) Slobodan01.12.1992 Ilidža
11Savić (Novak) Ilija01.12.1994 Šekovići 
12Simeunović (Svetozar) Dragan01.12.1992 Ilidža,Vogošća
13Stupar (Branko) Zdravko01.12.1992 Novo Sarajevo,Ilidža 
14Tešanović (Gliša) Nikola01.12.1992 Ilidža
15Todorović (Vojin) Milojko01.12.1992 Ilidža,Zvornik 
16Zdravković (Aleksandar) Miodrag01.12.1992 Ilidža 
17Šaraba (Jovo) Nenad01.12.1992 Vogošća
18Šarenac (Vojislav) Milenko01.12.1992 Ilidža 
(*)Napomena: U pregled su uključeni poginuli iz SRK i Drinskog korpusa
1sr - 94459 - 30.11.2015 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Raport kaplara Gavrića


PIŠE: BOŽIDAR ĐURAN

Momčilo Gavrić, sin Alimpija i Jelene, iz sela Trbušnica kod Loznice, rođen je prvog maja 1906. godine. U osmoj godini 1914. postao je kaplar Drinske divizije, sa devet je prešao Albaniju, sa jedanaest unapređen u čin podnarednika, sa dvanaest probijao Solunski front i oslobađao Beograd...

Rat je državni posao. Vode ga armije i mase. U njemu nema mesta za pojedinca, za njegove razloge i sudbinu. S druge strane, ratovi se pamte i kao pojedinačne tragedije i herojstva. Sudbina, ratna i životna, osmogodišnjeg dečaka Momčila Gavrića objedinila je sve paradokse i apsurde rata. Jedan, za velike državne razloge, nebitan mali život spojio je u svom trajanju bol i nesreću, hrabrost i rešenost da se stigne do časnog kraja.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
rat_sekovici - 94457 - 30.11.2015 : Miki Miki Sekovici - best (0)

Miješanje vojske na liniji fronta


Jeste poznato mi je, a i pričalo se posle dole po gradu. Čuo sam priču od jednog momka koji je u jednom trenutku prebacivanja svo vrijeme čuo zvuk i hodanje po šumi sa strane, mislio je da je jedan od naših boraca. Međutim pojavio se momak, ne znam je li ih bilo više. Bio je sa drugačijom trakom na ramenu koje su nam služile za identifikaciju, znaš na šta mislim. Mislim da je došlo do obraćanja jednih drugima, ko su i šta su iz koje jedinice. Taj momak je i danas živ, a šta je bilo sa vašima ne znam. Ovo je verzija koju sam ja čuo, i ne znam da li je istinita.
bors - 94455 - 30.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Buđenje iz zimskog sna


Dobra je ova zajednička poruka iz Banja Luke ovih Srba koji sebe smatraju patriotama i političarima. Ako iskreno misle a to će vrijeme pokazati ovakav stav je trebalo zauzeti 2001. godine kada je po Dejtonskom sporazumu pšrestao mandat stranim sudijama u ustavnom sudu. I tada su oni veoma dobro znali kakav je status Ustavnog suda ali se valjda nisu smjeli buniti vjerovatno se bojeći da ih visoki prestavnik ne smijeni a stolica je veoma slatka jer donosi određene privilegije.

Moram da ih potsjetim da suština patriotizma i jeste staviti kolektivni interes iznad ličnog ali se bojim da je to za naše kvazipolitičare nešto nepoznato. Moram da ih potsjetim da ako sada ne istraju sledeće je ukidanje imena Republika Srpska. A sve ovo počinje od čuvene odluke ustavnog suda o konstitutivnosti svih naroda na cijeloj teritoriji BiH koja apsolutno nema uporišta ni u Dejtonskom sporazumu ni u ustavu BiH.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
bihac - 94453 - 29.11.2015 : Braco Banjaluka - best (1)

Sudbina posade tenka Siva Minja


Pozdrav za sve posjetioce sajta! Nekada nemam vremena čak ni za pisanje. Pre desetak dana, kroz priču sa jednim radnim kolegom, u priči pomenusmo i "Brezu '94" pa pomenusmo i tenk "Siva Munja" na kome je ovaj moj radni kolega bio nišandžija. U toj frci , malo ga je razdrmalo ali je bio ok. Komandir je takođe ranjen u glavu , ali je helikopterom odmah prevezen na VMA pa je ostao živ. Eto toliko. Još jedan pozdrav. Biće bolje ako nebude gore!??
rat_sekovici - 94451 - 29.11.2015 : Rat kladanj Kladanj - best (1)

Pelemiši


Još uvijek me zauzima linija na Pelemišima. U toku 94. godine je došlo gotovo do miješanje vaših i naših jedinica, na području iza Bara-Lulića, lijevo od onih borića ako znaš o čemu govorim. Da li ti je nešto poznato u vezi toga?
srbi_evrope - 94449 - 29.11.2015 : Drago BG - best (2)

Dobrodošlica kod Srba u Rumuniji


Prije 10-tak godina sam često poslovno putovao po Rumuniji, i ono što me je iznenadilo je bilo gostoprimstvo i dobrodošlica kod Srba u Rumuniji.

Mislim da srpska nacionalna manjina u Rumuniji i nije baš velika. Dosta Srba živi u Temišvaru. Oni vjerovatno, osim nacionalne pripadnosti i srpskog jezika i nemaju mnogo toga zajedničkog sa nama, ipak su oni odrasli i živjeli u Rumuniji, ali ono što sam doživio je da kada vide vozilo sa srpskim tablicama, uvije su tu da pomognu.

Jednom sam ispred neke prodavnice u Temišvaru na engleskom pitao da li smijem da parkiram tu. Žena, čim je vidjela da imam srpske tablice, pozva kolegu, koji je srpskog porijekla. On odmah ode da pomjeri svoje auto da bih ja tu parkirao; ja mu objašnjavam da nema potrebe za tim, ali on neće ni da čuje nego me natjera da parkiram na njegovo mjesto. Jednom drugom prilikom sam na engleskom pitao taksistu kuda se ide za Zimboliju (granično mjesto sa Srbijom). On kad je vidjeo da vozim "Stojadina" reče mi da ga pratim i da će me on izvesti na put za to mjesto. Džabe mu objašnjavati da ne treba da troši vrijeme, ali on je bio uporan i jedno dva kilometra me vodio do puta.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
rodoslov - 94447 - 28.11.2015 : Sasa Kraljevo - best (0)

RE: Odakle potiče prezime Janković


Prezime Janković je dosta često među pripadnicima plemena Bratonožići iz Crne Gore. Potiču iz mesta Brskut, a raseljavali su se širom Crne Gore i Srbije. Na internetu možeš pronaći dosta podataka o Bratonožićima pa pokušaj, možda potičeš od njih. Pozdrav!
plemena - 94445 - 28.11.2015 : Vladan Lucchi Razanj - best (0)

Odakle potiče prezime Janković


Interesuje me odakle potiče familija Janković. Odakle su se doselili i kako su nastali?
pocetak_rata - 94443 - 27.11.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (5)

Re: O Srbima koji su ratovali na drugoj strani


Sasvim je sigurno da je jedan procent Srba koji su ostali na drugoj strani ratovalo protiv nas. Večina njih je iz interesa da sačuva imovinu ostala na drugoj strani, a po zakonu je svaki čovjek dužan da bude radno ili vojno angažovan u slučaju rata.

Za razliku od srpske strane muslimanska strana je sprovodila mobilizaciju nad cijlim stanovništvom. Tako su Srbi prisilno došli u situaciju da pucaju na svoje najmilije. Srbi su po tom pitanju bili tolerantniji, pa se muslimansko stanovništvo nije mobilisalo u sastav vojnih jedinica.

Mali broj Srba je bio u sastavu takozvane Armije BiH iz ideoloških razloga, a jedan dio od njih je počinio i zločine nad svojim narodom, da bi dokazali patriotizam islamskoj državi BiH. Pouzdano znam da su neki od ovih koji su monstruozno mučili svoj narod uspjeli da pobjegnu iz Sarajevo preko teritorije Republike Srpske. Zahvaljujuči lošoj međusobnoj saradnji DB-a Republike Srpske i DB-a VRS zločinci su prolazili kroz našu teritoriju, a da se za to nije znalo.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
pocetak_rata - 94441 - 26.11.2015 : Spec141 New Cerknica - best (3)

O Srbima koji su se borili na drugoj strani


Poštovanim kolegama - ratnicima jedno veliko poštovanje.

U Armiju BH su na silu odvodili Srbe. Dođu ti dvojica na vrata sa kalašnjikovima i odvedu te. Tako su meni starijega brata odveli u Armiju BH. Bilo je to 1992. godine...

Neki pišu o nekim izdajnicima (misli se na mene i na one koji su preživeli u Sarajevu tri ratne godine... Meni je to tako smješno. Objasniću i zašto.

Moja , cijela, rodbina je iz Banja Luke i Prijedora i bili su u Prijedorskoj petoj i 46-oj. Bilo ih je i u banjalučkoj policiji. Ja sam proživio ono što sam proživio u Sarajevu. U mojoj kodi se vidi broj koji oznacava gdje sam bio.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
bosna_danas - 94439 - 26.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

Odluka ustavnog suda


Ustavni sud BiH je već donio nekoliko odluka sa prostom većinom tj. 2 bošnjaka i 3 stranca tako da sudije iz reda srpskog i hrvatskog naroda kojih ima 4 ostaju u manjini. Sve te odluke nemaju uporišta ni u Dejtonskom sporazumu ni u ustavu BiH.

Mislim da će od današnje odluke ustavnog suda RS u suštini imati samo koristi. Oni koji ne razumiju suštinu te odluke molim da razmisle da li je ukidanjem dana osnivanja RS ukinuta i RS. Dobra je ova odluka zbog toga što nema više ni za koga ko se u RS prestavlja kao političar manevarskog prostora.

Mislim da su centri moći koji upravljaju ovom državom preko servilnih političara sada napravili pogrešnu procjenu i izabrali loš momenat za ovu van svake sumnje političku odluku. U ovom momentu bilo koji političar iz RS koji bi branio ovu odluku bi sebe politički sahranio.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
bosna_danas - 94438 - 26.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

Bezbjednost u zemlji čuda


Počinjemo polako da se suočavamo sa problemom bezbjednosti na ovim prostorima. Ovo što je se dešavalo do sada je samo početak bojim se da "spavači" polako počinju da se bude.

A vidite kakav su nam lijep bezbjednosni sistem napravili ovi naši kvazi-političari koji izgleda za sebe misle da su i pametni. Kako to oni misle da će funkcionisati zajednička obavještajna i bezbjednosna služba u državi u kojoj žive tri naroda sa tri potpuno različita politička interesa i u kojoj se kadrovi za te službe regrutuju prije svega po partiskoj pripadnosti?

Za one koji ne znaju, Francuska ima veoma jaku obavještajnu službu pa nije spriječila ono što se dešavalo nedavno u Parizu. Dobronamjerno savjetujem vlasti RS da se okrenu sebi i ubrzano razvijaju vlastitu obavještajnu službu i antiterorističke jedinice bez obzira koliko to košta jer će se na kraju isplatiti.
bors - 94437 - 26.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Boračkoj organizaciji Doboj


Pročitah na vašoj stranici da je Boračka organizacija Doboj odustala od zahtjeva za smjenu gradonačelnika na osnovu mišljenja statutarne komisije BORS-a. Zbog toga bih vas zamolio da to mišljenje objavite javno, da borci imaju uvid u razloge zbog čega BORS smatra da se ova organizacija ne treba miješati u politiku jer je zahtjev za smjenu gradonačelnika svakako politički akt.
rat_doboj - 94435 - 25.11.2015 : Poturica Osmanlic Teheran - best (1)

Rasvjetljenje


Pomoz Bog braćo,

Drago mi je da ustrajavate na borbi vasih predaka koji su branili otadžbinu i to mi je dokaz da će i pokolenja iza nas nastaviti svoju svetu dužnost. Takođe mi je drago da ste svi dobro 'potkovani' i uvezani, kako ovi poturčeni maslemani ne razumeju da him navlačimo. Mada, iskreno, to i nije neki posao, s obzirom da su prave naivčine.

I deda moj, pokoj mu duši, mi je o tome pričao ali nisam mu verovao dok ne doživeh i opet ne mogu da verujem. Da za litar šljivovice i kilo pečenice možeš da ga 'imaš' ceo njegov život... Naravno, ne podcenjujem dar Božiji na nas da im lepo pričamo uz šljivu pečenicu, tako da hin ne mogu ni kriviti. I opet, čudu se načuditi ne mogu, toliko pokolenja smo trijebili, a njih sve više, ko ovaca.. . Pocinje da me hvata strah i da verujem da hin sam gospod Bog čuva i stiti ali to naravno nije moguće.

Toliko od mene, ovo je moj mali doprinos, a vi samo naatavite složno...
rat_sekovici - 94433 - 24.11.2015 : Miki Miki Sekovici - best (1)

Pelemiši


Pozdrav i za tebe. Tako je bilo i na našoj strani kad je linija padala, isto je to izgleda bilo na obje strane. Često se pitam, ako znaš da mi kažeš: '94. godine, kada je Bandijerka pala, tada ste probili liniju skroz, imali ste otvoren put pravo za Šeković, preko Trnova na Popoviće i za dvadesetak minuta ste u centru grada? Da li niste bili toliko smijeli da uđete duboko, ili vam je bilo samo da zauzmete kotu Bandijerka? To sam se uvijek pitao?
nedeljko - 94432 - 24.11.2015 : Nedeljko Zugic Pale - best (1)

Razgovor Josip Broz Tito - Draža Mihailović, imitator Mile Amović - Risto


nedeljko - 94431 - 24.11.2015 : Nedeljko Zugic Pale - best (1)

Sokolac: Čovjek sa crne liste - Rajko Vukojčić


rat_sekovici - 94429 - 24.11.2015 : Rat Kladanj Kladanj - best (2)

Pelemiši


Pozdrav Miki, dugo te nije bilo na ovoj sranici, samo ako si vraćao liniju na Bandijerci. Nije to bilo teško vratiti, jer su tu bili neki kakoji mi zovemo, obaveza radna, starci, a kad sad sagledamo toje sve bilo uzalud, izginuše toliki ljudi na obije strane, nizašto. Pelimiši su i dan-danas pusti, tamo nikog nema,ostaju samo ratna sjećanja, i ratne rane na obje strane.
prepiska - 94427 - 24.11.2015 : Bosandzeros - best (2)

Oglasi


Pozdrav svima. Moje lično mišljenje da ovaj portal nije za oglase. Kao prvo, mislim da je ovaj portal prvenstveno bio namjenjen da se sazna stvarna istina i ništa više. Primjećujem da ih dosta čak piše o porijeklu svoga prezimena za što može da posluži i neki drugi portal ili ne znam šta. Toliko, hvala lijepo i izvini te ako sam koga uvrijedio.
oglasi - 94421 - 22.11.2015 : Risto Novi Sad - best (0)

Prenoćište Stojić Novi Sad - sobe i apartmani za izdavanje


Apartmani i Prenoćište Stojić Novi Sad, Partizanska 47. Booking: +381 63 808 77 45 i +381 21 6772 057.

Nedaleko od centra Novog Sada iznajmljujemo apartmane i sobe sa kupatilom. Apartmani u svom sastavu sadrže odvojenu, kompletno opremljenju kuhinju. Svaki apartman i soba su klimatizovani, poseduju TV-kablovsku, bežični i kablovski internet, frižider i garažu za vozila. Parking , klima, internet besplatan.

Parking izuzetno pogodan za motoraše i bajkere. Zbog svoje lokacije pogodni za tranzitne turiste. Bike friendly.
Kontakt telefon: :+381 63 808 77 45 i +381/21 6772 057
rat_sekovici - 94419 - 22.11.2015 : Miki Sekovici - best (0)

Pelemiši


Iz grada sam, Ćekovljanin. Bio sam u jednom IDO nisam bio "linijaš", kao što sam napisao. Kada ste izveli napad na Bandjerku zadesio sam se na Trnovu gdje smo se spremali za izviđanje i procjenu vaših snaga i utvrđenja, da ustanovimo da li je pojačana koncentracija vojske u tom rejonu.Naime, znali smo da spremate napad u tom rejonu, ali nismo znali tačno kada! To mi je bila tek druga akcija. Tamo smo ostali sve dok nije krenulo vraćanje linije.

Bio sam na udaru na rov koji je vodio do zemunice na koju ste vi prethodno udarili i probili liniju. Ne znam više kako on zove, valjda ti znači nešto ovo što sam ti opisao. Znam da je praštalo na sve strane, da se nebo otvorilo i da je bilo žestoko, kako za vas tako i za nas.
brne - 94417 - 21.11.2015 : Cober - best (0)

Za Brneta


Brne, jesi li živ. Ovo pita Cober iz škole "Franjo Kluz".
civili - 94415 - 21.11.2015 : Vitez Koja Srbija - best (2)

Ubio dvoje dece prilikom pljačke neke kuće


Nedavno sam na jednom muslimanskom forumu pročitao priču nekog Cacinog vojnika o događaju na Badnji dan '94. godine, kako su oteli telo jednog našeg poginulog borca iz Ljubljanske ulice na Grbavici kako bi ga zamenili za dvojicu njihovih koji su taj dan poginuli u borbama za zgradu Invest banke.

Ništa mi u celoj priči ne bi toliko privuklo pažnju (još jedna ratna priča), da nije napravio digresiju i o jednom učesniku te priče i naveo ime prezime i nadimak Emir Kapetanović - Debil, i dodao da je isti nekoliko dana posle tog događaja u delu Sarajeva pod muslimanskom kontrolom ubio dvoje dece prilikom pljačke jedne kuće.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
plemena - 94413 - 21.11.2015 : Tatjana Radak Vrsac - best (0)

Rodbinska veza


Da li su Radakovi iz Vršca sa špic name Muhijini i Fingac rodbina i preko koga?
oglasi - 94409 - 21.11.2015 : Brigita Borojevic Kostajnica - best (0)

Hitno prodajem kuću


Hitno prodajem kuću u Kostajnici, sa baštom okolo. Tel +382-68-309-883 može i zamjena za stan ili kuću u Crnoj Gori.
oglasi - 94407 - 20.11.2015 : Boca 2 Milici - best (0)

Radijatori na prodaju


Prodajem gusane radijatore, 225 rebara. Cijena po rebru 4 km. Broj telefona: 065-871-518.
plemena - 94405 - 19.11.2015 : Miodrag Brezovac Beograd - best (0)

Poreklo i istorijat porodice Brezovac


Prema priči moga dede, prezime Brezovac je staroslovenskog porekla iz vremena pre pojave hrišćanstva. Pleme Brezovac žzivelo je na Kosovu u okolini Vučitrna i na prostranstvima Šar Planine. Za vreme seobe pod Arsenijem Čarnojevićem jedan deo plemena Brezovac je otišao preko Save u Vojvodinu a drugi deo preko Crne Gore u Bosnu. Da li možete nešto još više reći o poreklu i migracijskim kretanjima plemena Brezovac. Hvala Vam unapred!
plemena - 94403 - 19.11.2015 : Malislatki - best (0)

Poreklo prezimena Dronjak


94325 - 07. 11. 2015 : Aleksandar Dronjak, Priština
DRONJAK
 • Dronjak: nadimak u selu Naderi (danas Nadrlje) u Levču (Srbija) 1476. godine; u selu Šipovljani u Uncu (Bosna) u kome je sačuvana sledeća pričica:

  "Doselili su se iz Strmice po okupaciji... Misle da su se ranije zvali Dobrijevići. Negde kad su se momci doskakivali, otskoči njihov momak, a bio je u dronjavu odelu. Svi na to poviču: Ha, otskoči Drošэ. "; u Hrvatskoj su zabeleženi u okolini Knina, Gračca i Grubišnog Polja. Etimologija je u vezi ca pridevom dronjav u značenju odrpan, pocepan.

  Iz knjige "Srpski Prezimenik" - Dr. Velimir Mihajlović
 • bors - 94401 - 18.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (1)

  Problemi u BORS-u


  Sada već počinje javno da se priča da u BORS-u postoje problemi. Ja pretpostavljam da je problem u opštinskim odborima koji su podijeljeni po političkoj pripadnosti. Vjerovatno gdje vlast drži SDS utiču da se kod biranja u rukovodstvo opštinskog odbora ubace njihovi kadrovi a tamo gdje vlast drži SNSD radi se po istom principu što je sasvim razumljivo. To je naša politička stvarnost niko neće protivnika u svom dvorištu.

  Ali, ako rukovodstvo BORS-a jasno postavi platformu za djelovanje oni koji su protiv nje sami će sebe eliminisati. Ja sam o tome već pisao valjda su dva osnovna cilja BORS-a stalna borba za poboljšanje statusa boračke populacije i stalna borba za očuvanje RS. Bors se u provođenju ova dva osnovna cilja mora postaviti agresivno u odnosu na vlast bez obzira ko je vrši velika je zabluda da ova organizacija može graditi pertnerski odnos sa vlastima pošto se radi o različitim interesima.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  ozren - 94399 - 18.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Podjela BiH i dešavanja na Ozrenu


  Gospodine Protiću, pročitao sam ovo što ste pisali o Ozrenu i vaše mišljenje je da su vlasti RS prodale Ozren.

  Morate to sagledati u malo širem kontekstu. Vi se sjećate da je u početku rata osnovna priča bila da tamo gdje stane srpska čizma to će biti srpsko, ali rat se odužio i muslimani se u međuvremenu naoružavali a počeo se u rat aktivno uključivati i NATO.

  A onda se oglasila kontakt grupa koja je donijela odluku o podjeli BiH u odnosu 49% RS i 51% Federacija BiH. U tom momentu Srbi su držali negdje oko 70% teritorije BiH. Tadašnje političko rukovodstvo RS je bilo svjesno da mora prihvatiti taj plan jer je odnos snaga u tom momentu bio mnogo drugačiji i postojala je mogućnost da se izgubi mnogo više. Zbog toga im nije preostalo ništa drugo nego da određeni dio teritorija pod srpskom kontrolom predaju suprotnoj strani.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  hrvatska - 94397 - 18.11.2015 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (2)

  Vukovar, RSK


  Na današnji dan, posle žestokih dvomesečnih borbi, oslobođen je srpski Vukovar. Neka je slava svim poginulim borcima RSK, u srcu i duši SAO Baranja, Istočna Slavonija, Zapadni Srem...
  rat_majevica - 94395 - 17.11.2015 : LAV Teocak - best (0)

  Banj Brdo


  Sto se tice uzimanja Banj Brda 21. aprila 1993. godine, znam sve o tom događaju jer sam lično izviđao i uveo borce preko Savića. Mi smo kroz srpsku teritoriju došli s leđa rovovimana Banj Brda. Za sada samo toliko.

  Pozdrav svim borcima, i sa jedne i sa druge strane.
  bors - 94394 - 17.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Knjiženje vojne imovine na BiH


  U javnosti su stalno prisutne informacije o knjiženju perspektivnih vojnih lokacija na državu BiH. Da ne pričam puno o toj vojsci čijem su stvaranju kumovali i srpski "političari" i koja nas košta godišnje oko 300 miliona KM, a RS oko 100 miliona KM, a od koje niko nema koristi i koja će u prvoj kriznoj situaciji pući po svim šavovima isto kao što se to desilo i sa JNA.

  Ja znam da ovi naši jadni "političari" nisu imali petlje da kažu NATO paktu "NE" pa su oformili vojsku a sada jadni pokušavaju da dobiju na vremenu jer ne smiju naglas da kažu da Republika Srpska neće u NATO, čak ne smiju da održe ni referendum po tom pitanju pošto znaju njegov rezultat.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  bors - 94393 - 17.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

  Referendum


  Referendum o pravosuđu je stalna tema u političkoj javnosti Republike Srpske, pa i šire. Da pustimo strance a da vidimo kako to naši politički subjekti reaguju na održavanje referenduma. Svi se slažu da pravosuđe BiH nije dobro, i tu su saglasni i pozicija i opozicija.

  Savez za promjene kaže da bi održavanje referenduma bilo štetno po Republiku Srpsku, slaže se da pravosuđe nije dobro ali ne nudi rješenje pa mi više ništa nije jasno šta oni hoće. Zbog čega ne daju prijedlog kako da se riješi problem? Ustvari meni je sve jasno ali ne želim da to javno kažem nego nastojim da animiram one koji čitaju ovu stranicu da razmišljaju pa će vrlo brzo doći do ispravnog zaključka.
  plemena - 94391 - 16.11.2015 : Milan Antanaskovic Kololec - best (0)

  Poreklo prezimena Antanasković


  Voleo bih da saznam odakle tačno potiču moji korenovi. Puno puta sam razgovarao sa dedom razgovari o tome, ali nikako da privedemo tu priču do kraja. Moj pradeda se zvao Čedomir Antanasković od oca Avrama i majke Stane. Živeli su u selu Kololec blizu Kosovske Kamenice. Bio bih vam veoma zahvalan ako biste mi otkrili više podataka o mojim precima. Nadam se brzom odgovoru.
  mladi_pjesnici - 94390 - 16.11.2015 : Boris Sirob Srbija - best (1)

  Armija


  Taman smo mislili da odemo u penziju,
  žene, deca, poslovi, borba za egzistenciju,
  očekivali smenu, da neko nastavi na temu,
  da neko nešto kaže, malo pljune po sistemu.
  A klinci pre završe šemu nego stih na refrenu,
  zato bedak sve u svemu, kanal kuda god da krenu.
  Na šta spala je Srbija, narod mrvice dobija,
  ovo je nacija mumija, BS jedina utopija.
  To je ono što ubija nakon svih ovih godina,
  da ponovo treba ja da mikrofon pokidam.
  Gledam pusta je bina, majk skidam sa klina,
  sa sveske briše se prašina, pada sindikalna rima.
  Iskustvo kao mator, energija k'o klinac,

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  plemena - 94389 - 16.11.2015 : Radovan Pejić Nova Gorica - best (0)

  Poreklo porodice Pejić


  Poštovani rodoslovci,

  do sad sam skoro sve saznao o mojim precima, porodici Pejić (u matičnim knjigama Ade i Mola prezime je zapisano kao Peičb), međutim, nije mi poznato odakle su došli Pejići koji, po iskazu najstarijeg deda Jove Pejić koga sam upoznao u Molu 1987. , potiču od četiri plemena - loze: Čoče, Mandare, Mendragiš,.........

  Najstariji čukundeda Dimitrije je rođen 1829/30, verovatno u Adi (u porodici živi predanje, a tako je govorio i moj deda, da su se preselili iz Mola u Karlovo, sada Novo Miloševo "kad" je dedin otac Gavra, provereno, rođen 28. marta 1858. godine u Adi, "imao tri godine". Deda se u kolonizaciji posle 1. svetskog rata preselio u Aleksandrovo (posle 2. svetskog rata u Velike Livade kod Srpske Crnje) tako da sam u traganju za precima pretražio sve arhive, kako crkvane tako i civilne, istražujući konkretna imena muške linije.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  sirija - 94386 - 16.11.2015 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (2)

  Zbog čega se desio rat u Siriji?


  Sirija, kojoj je zvanični naziv "Sirijska arapska republika" nalazi se već četiri godine u ratu koji je totalno uništio ovu zemlju, i trebaće joj nekoliko decenija da se od njega oporavi.

  Evo i nekoliko činjenica vezanih za ovu zemlju:

 • Sirija je uvijek bila otvorena prema Evropi i Zapadu, kao ni jedna druga arapska zemlja.

 • Sirija je jedina arapska zemlja sa sekularnim ustavom. Islamski zakon je u ovoj zemlji protiv-ustavan.

 • Do 2011. godine Sirija je bila jedina islamska zemlja u regionu bez ratova i unutrašnjih sukoba.

 • Sirija je jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbjeglice bez ikakve diskriminacije: političke, vjerske ili društvene.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • sirija - 94385 - 16.11.2015 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (1)

  Ko koga bombarduje u Siriji?


  Treba primjetiti da je autor ovog članka Aljazeera (Aldžazira) ali im u ovom slučaju treba vjerovati, sa djelimičnim izuzetkom komentara o Rusima koji je pomalo preoštar za moje kriterijume.

  trebinje - 94381 - 16.11.2015 : Vaske Vasiljevic Beograd - best (0)

  Vladimir Kovačević - Rambo i Aleksandar Masleša


  Kao prvo, pozdrav Trebinjcima. Imam i nekoliko pitanja za njih.

  Kao prvo, 1991. godine, u operacijam na Dubrovačkom ratištu, jedan od komadanta je bio Vladimir Kovačević - Rambo. Istakao se u borbama na Srđu kao komadant Trećeg bataljona Trebinjske brigade. Zanima me da li je Rambo bio i posle ovih operacija u Trebinjskoj brigadi. Hrvati su u Vikipediji nalagali svašta o njemu, ali njihovim izvorima izvorima ne treba uopšte verovati.

  Veliki pozdrav i molim vas da napišete nešto i o hrabrom Aleksandaru Masleši.
  pozdravi - 94379 - 15.11.2015 : Nomad Majka Srbija - best (3)

  Pozdrav braći iz Republike Srpske


  Pozdrav srpskoj braći u Republici Srpskoj!

  Čitao sam neke članke na ovom dobrom sajtu i kada god pročitam kako je stradao naš srpski narod u borbi za odbranu sopstvenih ognjišta duboko sam ubeđen da je krivac za rat u BiH ona druga strana i da se naš narod samo branio.

  Sve pohvale za ovaj sajt i autora gospodina Tomića.

  Pratiću rad ovog sajta i ubuduće, poseban pozdrav svima koji su branili i stvorili Republiku Srpsku, a večna slava palima.

  Pozdrav srpskoj braći u Republici Srpskoj!
  Pozdrav Nomad.
  dobrinja - 94377 - 15.11.2015 : Grga Zagreb - best (0)

  Ko je ostao od prijeratnih stanovnika na Dobrinji C-5?


  Sa velikom pažnjom sam detaljno pročitao svaki od ovih postova, mada mene najviše i samo interesuje, ima li neko od vas podatak, ko je ostao od starosjedioca u svojim stanovima iz ulice Marksa i Engelsa? Posebno me interesuje onaj zadnji ulaz, ako me sjećanje ne vara, mislim da je bio broj 7 u pitanju? Hvala.

  RE: Ko jr odyso of prijeratnih stanovnika na Dobrinji C-5?  Grga,
  ja sam bio vlasnik stana na adresi Marksa i Engelsa broj 5. To je onaj srednji ulaz u tu istu zgradu. Stanovao sam na trećem spratu. Od mojih komšija, kako muslimana tako i Srba i Hrvata, samo je jedan vlasnik ostao na istoj adresi. Naime, riječ je o onom dobričini (muslimanu) koji je živio u podrumu. Mislim da se zvao Hamo.

  Od mojih komšija, u ulazu je bila još jedna Hrvatica, zvala se Spomenka. Svi oni, uključujući i neke muslimane, su prodali stanove i danas više ne žive u Sarajevu.
  politika_srbija - 94373 - 14.11.2015 : Novica Bogdan Futog - best (5)

  O terorizmu u Francuskoj, i još ponešto


  Otkud sad tolika briga za teroristički napad u Parizu i žaljenje čitavog sveta koji osuđuju taj čin, obasjavaju se zgrade u boji Francuske zastave? Gde je taj svet bio pre par dana dana kada je isto u terorističkom napadu srušen ruski putnički avion i poginulo 224 putnika? Koja je razlika između poginulih? Rusi su loši, prljavi, komunisti, ugnjetivači, oni ne treba da se žale, njih je dozvoljeno ubijati, sprdati se sa njima u satiričnim časopisima?

  E, pa gospodo Francuzi, što ste sejali to sada i žanjete, koliko je francuskih građana učestovalo u ratu u bivšoj SFRJ na strani protiv Srba, koliko srpskih glava su odsekli ti vaši državljani od Teslića, Ozrena, Krajine pa sve do Kosova i Metohije. Da li ste uhapsili nekoga od njih i ako se znaju ko su? Ne niste, već ste i dalje nastavili sa vašim prljavim igrama, čak je i onaj vaš podlac, neću mu napisati ime samo inicijale BK, toliko mi se gadi nečovek, da je učestovao i u prodaji izvađenih organa otetih Srba na KiM, pod patronatom "Lekari bez granica".

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  srebrenica - 94369 - 14.11.2015 : Glavas Treci Istocno Sarajevo - best (0)

  General Ratko Mladić o demilitarizaciji Srebrenice 1993. godine


  rat_gradacac - 94367 - 13.11.2015 : Jelena - best (0)

  Radomir Ninić


  Postovani,
  Voljela bih da znam bilo šta vezano za pokojnog oca. Zvao se Radomir Ninić. Bio je pripadnik 6. sanske (4. brigada). Poginuo je 21. 10. 1994. godine u mjestu Huskići (Gradačac).
  Hvala !
  vojnicko_groblje - 94365 - 13.11.2015 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (1)

  Sokolac: Sahranjena majka-heroj Јela Đuričić


  Sokolac: Sahranjena Јela Đuričić, u ratu izgubila dva sina i supruga

  Na Vojničkom spomen groblju "Mali zejtinlik" na Sokocu danas je sahranjena Јela Đuričić, koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila dva sina i muža.

  Sahrani je prisustvovao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji se prisjetio prvog susreta sa Јelom Đuričić.

 • "Bilo je to vrijeme kada su Srbi napuštali Sarajevo i okolna mjesta i odlazili u izbjeglištvo", rekao je Bjelica.

  On je naveo da je to bilo vrijeme kada su u izbjegličkim kolonama bili kovčezi poginulih srpskih boraca, koji su dali svoje živote za odbranu srpskih ognjišta i Republike Srpske.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • ozren - 94363 - 13.11.2015 : Mladjan Protić Doboj - best (6)

  Komentar za dešavanjima vezanim za Ozren


  Pošto sam rođen i odrastao na Ozrenu, u Kamenici malom selu ispod Kraljice, vrha Ozrena, te silom prilika učestovao u ovom krvavom ratu od 1994. godine kao mladi vojnik Đurine Vojne policije, u sastavu 9, bataljona VP i prošao sve borbe do Dejtona od pada Vozućei dijela Ozrena, odgovorno tvrdim da je izdaja najveći srpski neprijatelj ili saveznik muslimana u sramotnom padu Vozuće gdje je počinjen najveći pokolj u istoriji srpskog življa Ozrena.

  Ozren su prodali Karadžić, a verovatno i Milošević. Bijeda i izbjeglice su ratovali '95. na Ozrenu u sastavu VRS, dok je civilna vlast u Doboju švercovala robu iz Srbije. Civilne policije je bilo više od vojske, i gdje god su došli na ratište obavezno su pobjegli. Svaka čast Specijalnoj brigadi MUP-a ili CSB.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  sirija - 94361 - 13.11.2015 : Stari - best (0)

  Evropa bez granica, uvezana žicom


  U jednom od moji prethodnih članaka, pisao sam o toj prokletoj Evropskoj uniji na čijem čelu je "žuta" sa svojim pomagačima. Rekao sam kako se prihvataju novoprimljene države u okvir EU, da bi ih (te novoprimljene) jašili kako oni samo znaju.

  Međutim, ni to nije urodilo željenim ciljem, jer su nastala dva paralelno vrlo teška perioda. Prvi period je postepeni nestanak onih generacija rođenih tokom i odmah poslije Drugog svjetskog rata, a na drugoj strani nastupio je period gdje je opao natalitet toliko mnogo, da je u čitavom svijetu postalo zabrinjavajuće zbog nestašica jeftine radne snage. Zbog toga se ukazala velika potreba da se obezbjedi radna snaga (čitaj robovi) za potrebe Evropske unije i drugih "demokratskih zemalja".

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  bors - 94359 - 12.11.2015 : Milenko Đurić Doboj - best (2)

  Pitanje za gospodina Ivanića


  Presedništvo BiH je jedino zaduženo za spoljnu politiku BiH i ono je sprovodi. Očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu je vitalni nacionalni interes srpskog naroda. Kao što je poznato BiH je na zasjedanju UNESCO kada se odlučivalo o prijemu u tu organizaciju bila neutralna.

  Pitam gospodina Ivanića da li je po ovom pitanju održana sjednica Presedništva i ako nije zašto nije održana? Ako jeste zašto javnost nije obavjestio o stavu Presedništva po ovom pitanju?

  Ćutanje nije uvijek mudrost nekada je i kontraproduktivno. Da li možda gospodin Ivanić misli da će ćutanjem popraviti dobrosusjedske odnose sa Srbijom ili je nešto drugo u pitanju. Mislim da gospodin Ivanić duguje odgovor na ovo pitanje ako ne vlastima u RS onda barem borcima vojske RS i onima koji su glasali za njega na izborima.

  Da je sreće ovo pitanje bi postavio presednik Boračke organizacije Republike Srpske pošto su njemu dostupna i srestva informisanja i imalo bi veću težinu.
  pozdravi - 94355 - 11.11.2015 : Imre Bado Temerin - best (0)

  Mahić Senad iz Bihaća


  Tražim druga Mahić Senad iz Bihaća.
  jevrejsko_groblje - 94353 - 10.11.2015 : Nebojša Sarajevo - best (0)

  Napad na Debelo brdo (antene) - juni 95


  Lijep pozdrav svima. Zanima me da li ima ovdje ima neko od pripadnika VRS-a koji su učestvovali u neuspješnom napadu na Debelo brdo (iznad Jevrejskog groblja) u mjesecu junu 1995. godine, a koji su raspoloženi razmijeniti svoje sjećanje na taj događaj? Bio bih veoma zahvalan s obzirom da sam sa svojom jedinicom tokom tog napada branio položaje Armije BiH na spomenutoj lokaciji.

  Ja imam informaciju da je nakon napada na Debelo brdo neko na televiziji izjavio da je tom prilikom poginulo 27 vojnika VRS-a. Zanima me, između ostaloga, da li je ovaj podatak tačan, te koju ulogu u ovoj akciji je imala jedinica "Beli Vukovi" sa Pala i koliki su njihovi gubici u ljudstvu u ovoj akciji? Naravno, ako koga to zanima, zauzvrat sam raspoložen do u detalje napisati kako je sve to izgledalo iz perspektive nas koji smo bili "sa druge strane" nišana.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje

  Idi na stranu - |1|2|