fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

Na današnji dan (06.07.) poginuli su sledeći borci:

R.B. Prezime (otac) ime Poginuo Spisak BORS Link
1Antić (Branko) Radomir06.07.1992 Ilidža
2Batković (Petar) Bogoljub06.07.1995 Staro Sarajevo,Pale 
3Borovčanin (Branislav) Dragomir06.07.1992 Ilidža,Sokolac
4Danilović (Rade) Jefto06.07.1992 Ilidža 
5Jašinski (Stevan) Matija06.07.1992 Bratunac
6Krsmanović (Miloš) Ljubomir06.07.1993 Višegrad 
7Kuvelja (Stjepan) Milomir06.07.1992 Čajniče 
8Raković (Rajko) Zoran06.07.1993  
9Simić (Dušan) Vitomir06.07.1992 Višegrad 
10Vukotić (Marko) Brano06.07.1992 Zvornik 
11Đerić (Milan) Dragan06.07.1992 Rogatica 
(*)Napomena: U pregled su uključeni poginuli iz SRK i Drinskog korpusa
poginuli - 93247 - 02.07.2015 : Goran Milovic Sokolac - best (0)

Rade (Rajko) Milović


Rade (Rajko) Milović je bio pripadnik Ilidžanske brigade. Poginuo je u ENERGOINVEST-u. Oženjen i otac dvoje djece. Ako je potrebno još nešto od podataka stojim Vam na usluzi. S poštovanjem, Goran Milovic
betanija - 93245 - 01.07.2015 : Kum ... - best (1)

Orahov breg i Piksijeva pogibija


Drugarske reči protivničkom taboru:

Moćno zvuči kada neko ovde napiše ko je sve "odbranio" Orahov brijeg... Istine radi, Orahov brijeg niste odbranili već smo nas trojica, koji smo vodili prve tri borbene grupe, odlučili da ne idemo dalje jer Betanija nije zauzeta pa nam je levi bok bio potpuno otkriven. Da je Betanija pala, mi bismo zauzeli Orahov brijeg za pola sata, verujte mi.

Stupar nam je preko radio-stanice rekao da naši na Betaniji dobro napreduju i da krenemo. Školovani smo i videli smo šta se tamo dešava pa zbog toga nismo krenuli.

Uzgred, imali ste neke smešne bombe, jedna je pala u sneg pored mene na pola metra i ništa mi nije bilo.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
sudjenja - 93241 - 01.07.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

RE: Uhapše Slavko Savić


Ovo je stara informacija, koja se vrtila na ovoj stranic u toku prošle godine, pa mi nije jasno zašto je sad neko opet objavljuje!

Koliko se ja sjećam Slavko Savić u tom periodu '93. godine nije bio pripadnik Vojne Policije i da neko sa ovim pokušava da lažno okrivi i oljaga njega i vojnu policiju u isto vrijeme!

Mislim da je Slavko bio pripadnik Kremeške čete u sastavu Semizovačkog bataljuna, Ilijaške brigade. Tek nakon što se rasformirala TG i od nje stvorena 3. sarajevska brigada početkom '94. godine, tada je Semizovački bataljon pripao toj brigadi.

Kao dobar pošten i pouzdan borac, a na prijedlog Rajka Jankovića komadanta bataljona, uz Majinu provjeru i odobrenje i moju saglasnost stigao je u ČVP.
Isticao se kao pouzdan borac za sve zadatke, pa je po zasluzi prebačen iz borbenog u saobračajni vod ČVP!

O Slavki imam sve najbolje da kažem i uopšte ne vjerujem u priču o njegovoj krivici!
sudjenja - 93240 - 30.06.2015 : Posmatrač - best (0)

Uhapšen Slavko Savić


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su na području Bijeljine uhapsili Slavka Savića (51), rođenog u mjestu Kremeš, opština Vogošća, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima na području sarajevske opštine Vogošća, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Savić je osumnjičen da je kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srspke, u maju i junu 1993. godine, na području opštine Vogošća, počinio ratni zločin tako što je nečovječno postupao prema jednom licu bošnjačke nacionalnosti.

Njega će ispitati postupajući tužilac, nakon čega će prema Sudu BiH biti upućen prijedlog za određivanje pritvora ili mjera zabrane za njega, o čemu će odlučiti postupajući tužilac nakon njegovog ispitivanja. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu.

Izvor: Srna
prava_boraca - 93237 - 30.06.2015 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

RE: Borački dodatak


Moje mišljenje je, iako nisam prešao tu starosnu granicu i nemam mjesečni borački dodatak, to je nemoguće podijeliti svim borcima! Pretpostavljam da je dodatak dat starijim od 60 godina iz razloga što su im radne sposobnosti umanjene pa im taj dodatak daje veće mogučnosti da prežive siromaštvo i težak život. Realno gledano ta država nema mogučnost da svoj budžet poveča i svim borcima podijeli mjesečni dodatak na osnovu boračkog staža. Ako bi se donijela odluka da se iz tog budžeta vrši podijela na sve borce niko ne bi dobio dovoljno i da bi to bio veoma mala novčana pomoć!

Živim u inostranstvu i moje mišljenje možda nije realno ali ipak mislim da je bolje ne pokretati tu temu u državi u kojoj ima više penzionera nego radnika!
poginuli - 93235 - 30.06.2015 : Milan pg Podgorica - best (4)

RATNA REPORTAŽA: Ho­džin za­pis i To­mi­na smrt


Pr­vo se oko po­no­ći za­pa­li­la jed­na, pa dru­ga, za­tim tre­ća ku­ća iza na­ših po­lo­ža­ja.

Pla­men za­pa­lje­nih ku­ća osvje­tlja­vao je plit­ke ro­vo­ve u ko­ji­ma smo bi­li.

Mu­sli­ma­ni su na­pa­da­li iz mra­ka, ur­la­ju­ći "Ala­hu'ek­ber".

Mi njih ni­smo vi­dje­li, ali su oni nas do­bro vi­dje­li.

Sva­ki dan iz­go­ri ne­či­ja ku­ća u Ne­đa­ri­ći­ma.

Mu­sli­ma­ni ga­đa­ju ne­ka­kvim za­pa­lji­vim me­ci­ma do­ma­će iz­ra­de. Ta­kav me­tak, kad po­go­di zid ku­će, za­pa­li se i go­ri još pet mi­nu­ta i po ki­ši. A oni ga­đa­ju pro­zo­re. Do­volj­no je da dva met­ka pad­nu u unu­tra­šnjost ku­će. I na­mje­štaj, za­vje­se, te­pi­si, sve usko­ro pla­ne. A ako uđeš da ga­siš, snaj­pe­ri­sti če­ka­ju. Zna­ju u ko­ji su pro­zor upu­ti­li za­pa­lji­vi me­tak.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
plemena - 93233 - 30.06.2015 : Nikolina Beograd - best (0)

Prezime Bujković


Zanima me sve što mi možete reći o prezimenu i poreklu Bujkovića.
republika_srpska - 93232 - 29.06.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

Bravo studenti!


Ugodno sam iznenađen stavom studenata po pitanju aktuelnih događaja i drago mi je da su se oglasili sa vrlo jasnim stavom po pitanju pravosuđa i Srebrenice. Jos kada bi im se pridružili i profeseri i srpska inteligencija, onda bi to bila ozbiljna kritična masa koju političari ne bi smjeli zanemariti. A možete misliti šta bi se desilo kada bi BORS ozbiljno priprijetio da se prestanu igrati sa srpskim nacionalnim interesima. Šta bi sa ovom novom boračkom organizacijom koja se zove "Veteran" nigdje se ne čuje a davali su žestoke izjave.
prava_boraca - 93231 - 29.06.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

Borački dodatak


Slušam ovih dana rasprave o boračkom dodatku, odnosno suštinsko pitanje po čemu se to razlikuju borci stariji od 60 godina od ostalih pa da oni dobivaju borački dodatak mjesečno. Ja sam borac 1. kategorije i primam taj novac pošto sam stariji od 60 godina. Lično mislim ako bi neko, a to svakako može BORS kao institucija, postavio pitanje ustavnosti ovog zakona da bi on pao na Ustavnom sudu. Jedna od osnovnih postavki u svakom ustavu je da su svi građani jednaki, a to ovdje nije slučaj. Po kojem to pravu ja i neko ko je mlađi od mene, a bio skupa sa mnom u vojsci RS, može da se donese zakon da ja za to primam naknadu a taj koji je mlađi od mene ne prima, Slažem se potpuno sa onima koji to smatraju nepravednim.
plemena - 93229 - 29.06.2015 : Boris Gavrilovic Pale, RS, BiH - best (0)

Poreklo prezimena Gavrilović


Molim vas da mi pomognete, već odavno istražujem poreklo svoje familije Gavrilović. Prema crkvenim knjigama iz Crkvene opštine Mokro, opština Pale, Republika Srpska, BiH, postojanje našeg prezimena se bilježi od 1850. godine na ovom području kada su se počele voditi knjige izdatih krštenih listova (moram naglasiti da je dobar dio starih knjiga uništen od strane ustaša u periodu od 1942. do 1945. godine kada su u više navrata palili crkvu).

Selo u kome smo nastanjeni se zove Bjelogorci, slavimo slavu Sv. Arhangel Mihailo - Aranđelovdan, a prema pričanju naših starih djedova potičemo iz Crne Gore od plemena Vasojevića. Prema predanju naših predaka uvijek se pominjalo da smo u srodstvu sa Nemanjićima. Sve mi je to djelovalo smiješno kao djetetu koje je odrastalo u komunističkom sistemu, dok nisam pročitao da Vasojevići možda i imaju porijeklo od Nemanjića, te da su se nakon Kosovske bitke raseljavali ka istoku. Naši preci nisu vodili nikakve pisane dokumente o tome, pa sve ostaje na rekla-kazala...

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
dejton - 93227 - 28.06.2015 : Glavas Treci Istocno Sarajevo - best (5)

Egzodus ponovo


Dokumentarni film Snježana Lalovića o egzodusu srpskog naroda iz pet sarajevskih opština koje su nakon potpisivanja dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH. Hadžići, Ilidža, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilijaš.

rodoslov - 93226 - 27.06.2015 : Milan Đokić Leskovac - best (0)

Poreklo porodice Đokić


Zdravo svima. Želeo bih da saznam rodoslov svoje porodice i poreklo, kao i poreklo prezimena. Živim u Leskovcu a deda mi je iz Bačevine. Nešto sam načuo da su se moji preci doselili tu sa Kosova ali nemam poverljive informacije. Prezime nam je Đokić i slavimo Svetog Arhangela Mihaila sigurno od Drugog svetskog rata. Za sve informacije obratite mi se na mail dj6kbreŽgmail.com. Hvala unapred.
bors - 93225 - 27.06.2015 : Boro Milosevic Valdagno vi - best (0)

Ratni staž iz Republike Srpske u dvostrukom trajanju


Već ranije sam napisao nekoliko članaka vezanih za borce Repulike Srpske, tačnije nešto vezano za njihov status. Zahvaljujem vam što ste ih objavili. Sada ja imam jedno lično pitanje za koje već dugo vremena ne mogu da nađem odgovor. Već 17 godina radim u Italiji i posjedujem isti broj godina radnog staža u italiji pa ako možda vi znate, pošto sam još malo pa pred penzijom, kad budem spajao naš staž ovde u Italiji sa njihovim, da li italijanski PIO priznaje staž u dvostrukom trajanju ili samo godinu za godinu u ukupni radni staz ili mozda nikako. hvala mnogo.

RE: Ratni staž iz Republike SrpskeKompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
sudjenja - 93224 - 27.06.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

Zablude o Naseru Oriću


Svi oni koji misle de će se Naseru Oriću bilo kada suditi, žive u zabludi. Ako bi se on pojavio pred pravosudnim organima u BiH ime previše živih svjedoka i morali bi ga osuditi na veoma visoku kaznu. Nikada SAD i bošnjacki političari neće dozvoliti to suđenje iz prostog razloga što on puno zna o Srebrenici i ako bi progovorio u velikoj mjeri bi srušio projektovanu istinu o Srebrenici.
republika_srpska - 93223 - 27.06.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

O Referendumu


Svjedoci smo da se često spominje referendum kao srestvo za postizanje političkih ciljeva. Sada je aktuelna priča o referendumu oko pravosuđa na nivou BiH. Gospodo političari, kada ste vršili prenos nadležnosti sa entiteta RS niste tražili da se narod izjasni na referendumu nego ste prihvatali odluke Visokih prestavnika i provodili u djelo, usvajali u skupštini RS i objavljivali u Službenom glasniku a sve sa ciljem da sačuvate pozicije da slučajno ne bi bili smijenjeni. Nije vas tada interesovao puno srpski narod. Na onim mjestima gdje ste prihvatali kršenje Ustava RS i Ustava BiH to stavljajte i van snage a nemojte manipulisati narodom ako vam je ostalo još imalo obraza.
srebrenica - 93221 - 26.06.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

O Srebrenici


Interesantno je pitanje zašto neke snage iz svijeta i BiH pokušavaju da po svaku cijenu zabetoniraju projektovanu istinu o Srebrenici. Imalimo smo pokušaj donošenja zakona u BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida pa sada pokušaj donošenja rezolucije u UN. Ako se logički posmatra ovaj problem vjerovatno kreatorima projektovane istine ne odgovara što se Srebrenica sve više istražuje pa čak i od strane uglednih ljudi sa Zapada.

Pozivati se na međunarodno pravo je smiješno pošto ono ne postoji nego postoji samo pravo jačega. Da postoji međunarodno pravo, svjedočenje ključnog svjedoka Haškog tribunala za Srebrenicu, Dražena Erdemovića nikada ne bi bilo prihvaćeno. O njegovom svjedočenju je napisana knjiga i to nije pisao Srbin i u njoj je argumentovano pobijeno njegovo svjedočenje.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
plemena - 93219 - 25.06.2015 : Marko Novi Sad - best (0)

Odakle potiče prezime Mijućin?


Zanima me poreklo prezimena Mijućin? Da li je to crnogorsko prezime, i ako može da mi neko napiše nešto više o tome?

Znam samo da su se pre 300 godina naselili u Banatu (Srpska Crnja, Radojevo, Zrenjanin) i da su jedna od prvih 13 familija koje su došle tamo.

Ukoliko znate bilo šta o istoriji ovog prezimena, javite mi! Unapred hvala na odgovoru!
bors - 93214 - 25.06.2015 : Milenko Djuric Doboj - best (0)

Rukovodstvu BORS-a


Razmišljao sam zašto se VI ponašate tako kako se ponašate. Država dodijeli nešto novca i ne znam skupljate li kakvu članarinu, a vi se šetate od parastosa do parastosa, posjećujete datume formiranja brigada i vojničkih pobjeda i održite prigodne govore i svima dobro.

A postaviti pitanje provjere kategorizacije boraca i ratnih vojnih invalida ili lošeg statusa boraca ili ne daj Bože stalnog razvaljivanja RS i rasprodaje Dejtonskog sporazuma je veoma opasno. Vjerovatno u opštinskim odborima, zavisno od opštine do opštine, u vrhu sjede SDS kadrovi ili SNSD a to je onda sukob interesa i ne daj Bože može doći do podjela a šta ćete onda vi i šta će biti sa vasim statusom. Nemate petlje da radikalmo krenete u obračun sa lažnim borcima, lažnim invalidima, lažnim patriotama. A budite sigurni pravi borci bi stali uz vas i samo bi se riješili smeća iz BORS-a.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
rat_hadzici - 93213 - 25.06.2015 : Glavas Treci Istocno Sarajevo - best (2)

27. april 1992. Poziv na mobilizaciju srpskog naroda u Hadžićima


OPŠTINSKA SKUPŠTINA SRPSKOG NARODA
KOMISIJA ZA INFORMISANJE
HADŽIĆI
27. aprila 1992. godine

Na osnovu zaključka Opštinske skupštine srpskog naroda koja je održana 25. aprila 1992. godine, Komisija za informisanje, dostavlja sljedeću

INFORMACIJU
GRAĐANIMA SRPSKOG NARODA

Prije svega, Opštinska skupština srpskog naroda zahtjeva da se poštuju sve njene donesene odluke, koje su jedino mjerodavne za naš srpski narod.

Naša Opštinska skupština srpskog naroda obrazovala je sve potrebne organe, od predsjednika Skupštine opštine, Savjeta, Kriznog štaba. Vlade Skupštine opštine do formiranja srpske stanice Javne bezbijednosti, koju sačinjavaju pripadnici srpskog naroda, TO i njenog komandanta.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
sc_komentari - 93211 - 24.06.2015 : Drago BG - best (1)

Jedan događaj vezan za Sokolac


Posto je ovo sokolački sajt, da napišem i jednu anegdotu sa Sokoca.

Osim što sam nakon rata dosta puta prolazio na relaciji Beograd-Sarajevo, sa Sokocem nisam imao nikakvih dodira. Tako smo prije 10 godina išli za Sarajevo ja, moj otac, stric i sa nama je krenuo jedan komšija. To je bilo u vrijeme dok je još postojala Vojska Republike Srpske. Čuli smo da je jedan nas rođak, oficir, prekomandovan na Sokolac pred ukidanje VRS, pa smo odlučili da ga potražimo. Taj komšija je rekao da on zna gdje se nalazi vojska na Sokolcu - kaže kad se izađe iz grada prema Podromaniji (a poslije sam saznao da se kasarna nalazi u samom gradu).

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
groblje_bratunac - 93209 - 24.06.2015 : Milena Cirkovic Srebrenica - best (0)

Ljubiša (Srećko) Ćirković


Da li neko zna nešto o pogibiji Ljubiše Ćirkovića? On je pogino 29. 7. 1995. godine. Bila bih vam veoma zahvalna na odgovoru!
poginuli - 93207 - 23.06.2015 : Vasilj Damjanović Banjaluka - best (0)

Radoslav (Stjepan) Damjanović


Neka ti je laka zemlja, dragi moj rođače. Uvjek nam je pokojni otac govorio da smo od iste loze sa Damjanovićima iz Sr. Kava.
dobra_knjiga - 93205 - 23.06.2015 : Tihomir Lojpur Banja Luka - best (0)

Knjiga Bitka za Vozuću


Htio bih se zahvaliti administratoru za link. Uspio sam, čitam, i hvala vam još jednom. Na ovaj način, sve te ljude ćemo spasiti, oni neće umrijeti sve dok postoje u našem sjećanju...
jovo_mijatovic - 93203 - 23.06.2015 : Zvjezdana Jankijevic Banja Luka - best (0)

Preparati za oporavak od moždanog udara


Molim Vas da mi javite gdje mogu nabaviti vaše preparate za oporavak od moždanog udara!
poginuli - 93201 - 23.06.2015 : Tatjana Mijatovic Banjluka - best (0)

Poginuli na Vozućoj


Znali neko gdje i kada je poginuo Ratko Savičić iz Zavidovića?
poginuli - 93199 - 23.06.2015 : Feniks Republika Srpska - best (0)

Makso (Vlado) Tambur


Pripadnik SRK, 3. sarajevska brigada, poginuo u Zabrđu 01. 07. 1992. godine, oženjen, otac dvoje djece.
virtualno_groblje - 93198 - 22.06.2015 : Drago BG - best (0)

Vojnička groblja u Sarajevskoj regiji


U Virtuelnom groblju u sarajevskoj regiji se najčešće spominju groblja Mali Zejtilnik - Sokolac, Srpska Ilidža, Istočno Novo Sarajevo - Miljevići, pa me zanimaju neke stvari vezane za ova groblja.

Veliko vojničko groblje Mali Zejtilnik na Sokocu - čitao sam o njemu (mnogo puta sam vidio tablu sa natpisom "Vojničko groblje" prolazeći kroz Sokolac) - da li je ono nastalo nakon završetka rata da bi se tu prenijeli borci koji su bili sahranjeni u dijelovima grada koji je pripao Federaciji nakon Dejtona, ili je nastalo još za vrijeme rata? I odkuda baš ideja da se tu izgradi veliko Vojnicko groblje, a ne recimo negdje bliže gradu (Lukavica, Pale)?

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
dejton - 93197 - 22.06.2015 : Drago BG - best (0)

Željeznička infrastruktura u Srpskom Sarajevu za vrijeme rata


Obzirom da se znatan dio željeznicke pruge nalazio na teitoriji Srpskog Sarajeva koji je bio pod srpskom kontrolom do predaje nakon dejtonskog sporazuma (pruga od Rajlovca do Podlugova i od Ilidže do iza Hadžica), zanima me da li je za vrijeme rata, ili pred predavanjem tog dijela SA nakon Dejtona ista od te infrastrukture i opreme demontirano i prebačeno u druge dijelove RS, ili je sve pripalo Federaciji?

U blizini Rajlovca se nalazio veliki željeznički depo - da li je on bio na liniji razgraničenja ili je bio pod muslimanskom kontrolom? I da li su postojale mogućnosti da se lokomotive i vagoni razmontiraju i prebace kamionima u neki drugi dio Republike Srpske?
rat_nisici - 93195 - 22.06.2015 : Feniks Republika Srpska - best (2)

Poginuli tenkisti na Nišićima


Podsjećajući se svojih članaka vidjeo sam da si dopisao ispod moga članka 68003 da ti je žao to nisam pomenuo imena poginulih ilijaških tenkista, pa evo da ih sada pošaljem. Joksimović Srđan (komandir posade tenka) i Trifković (Veljko) Veseljko (nišandžija).
rat_hadzici - 93193 - 22.06.2015 : Djordjo Sydney - best (1)

Milan Glavaš - Cigo


Glavašu III kao pomoć u prikupljanju materijala za njegovu buduću knjigu i "naučniku" Alenu Bašiću koji lažima "održava" ondašnje muslimane, sadašnje Bošnjake o njihovoj naivnosti i nevinosti u "nametnutom" im ratu, 1992-1996.

Osokoljeni terorističkim napadom na srpskog svata na sarajevskoj Bašćaršiji, napadom, onih što zastave vezaše u čvor, na selo Sijekovac gdje ubiše na desetine srpskih civila, muslimani opštine Hadžići su počeli sa podizanjem ratno-huškačkih tenzija i pritisaka prema srpskom narodu u namjeri da ih optuže i proglase krivim za stanje u BiH.

Srbi nisu mogli normalno hodati ulicama Tarčina i obavljati uobičajene poslove. Prednjačio je u tim pričama Tufo Hasečić, tetak autora knjige "Hadžići-zločin bez kazne" sa horor pričom... "Srbi u Hadžićima, vojno sposobnim muslimanima sijeku, poprečno, nožne listove i tetive iznad peta... "?! Rezervni sastav milicije, čiji je komandir bio Tufo Refo, transformisan je u muslimansku miliciju. Srbi su izbačeni i u to vrijeme Srbe je predstavljala Ranka Varagić kao jedina pripadnica srpskog naroda. U sastavu je bilo oko desetak predstavnika hrvatskog naroda. Pokušaj mog reaktiviranja u rezervni sastav milicije je ostao bezuspješan uz obrazloženje da primaju muslimane i da je to muslimanska milicija.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
forum - 93192 - 21.06.2015 : Bojan Miric Novi Grad - best (0)

Kako dalje ?


Pozdrav

Zanima me kako da pređem na iduću stranu kad čitam postove, recimo ovde na ovoj strani gdje su najnoviji postovi kad čitam dođem recimo do nekog posta što je postavjen u maju mjesecu i ne mogu dalje da idem tj čitam starije postove, a inače ispod piše stranica 1, 2.. .. ali ne može se ništa otvoriti dalje. Eto, treba mi pomoć oko toga. Hvala.

RE: Kako dalje?

Bojane,
tekstovi su sortirani po temi, tj. grupisani su na stranicu koja odgovara nekom području ili oblasti. Ukoliko hoćeš da listaš tekstove po datumu treba da klikneš na "Prelistavanje" koje se nalazi na stranici "Najnoviji".
cekrcici - 93189 - 14.06.2015 : Mustafa Dedic Visoko - best (1)

Topogravska karta Ilijaškog ratišta


Pozdrav za sve učesnike proteklih ratnih dešavanja. Nisam bio u ratu niti sam upamtio bas najbolje ta vremena, ali sam čitao mnoge knjige o tom periodu, a prvenstveno na područiju opština Ilijaš i Visoko. U jednoj knjizi "Ilijaski Nemanjici" čitajući i uvidjevši koliko ima poginulih boraca VRS, shvatio sam da je žalosno je da je toliko ljudi stradalo. Slažem se sa objavljenim tekstovima "Da se više nikada ne ponovi ono što je se ponovilo".

Ovim putem pozdravljam sve preživjele borce proteklog rata i bio bih Vam svima zahvalan ukoliko bi netko imao topografske karte područja od prijekog dužinom cijele linije odbrane Čekrčića do Kralupa, sa svim mjestima i kotama. S obzirom da se od Krčevina dalje ne može proći i obići linija od minskog područija na osnovu mape bi saznao i ostala mjesta liniju proteklog ratnog dešavanja.

Još jednom pozdrav za sve borce proteklog rata.
ozren - 93183 - 13.06.2015 : Tihomir Lojpur Banja luka - best (0)

Knjiga Bitka za Vozuću


Jedno pitanje. Zanima me kako preuzeti knjigu. Rekli ste da postoji link na Fajlu Ozren, a ja nisam pronasao taj link, pa me zanima kako ga mogu preuzeti. Rado bih pročitao istu, pošto su to patnje naših boraca, i shodno tome, trebali bismo svi biti upućeni u ta ratna dešavanja.

Srdačno, Tihomir

Pozdrav iz naše Banja Luke.

RE: Knjiga 'Bitka za Vozuću'Tihomire, izgleda da mi se potkrala greška, link se nalazi na stranici "Dobra Knjiga" na koju možeš otići ako klikneš ovdje
rat_hadzici - 93181 - 12.06.2015 : Glavas Treci Istocno Sarajevo - best (2)

Hamid Kovačević o početku rata u Hadžićima


Hamid Kovačević o aprilu i maju 1992 u Hadžićima, blokada TRZ-a, naoružanost muslimanskih snaga, 8-9 maj borbe u Kovačevićima, pogibija Siniše Šehovca...

republika_srpska - 93177 - 12.06.2015 : Dario Obrenovic Njemacka - best (0)

O hapšenju Orića i situaciju u RS-u


Pozdrav svim učesnicima foruma, posebno gospodinu Tomiću, i naravno mojim svim prijateljima. Nisam se dugo javljao mada pratim redovno sajt koliko mi vrijeme dozvoljava.

Čudno mi da niko ne ostavi ni jedan komentar povodom hapšenja zlikovca Nasera Orića. Ako ste pratili, čak i Goran Salihović koji bi trebao biti uzdržan jer je tužioc suda BiH, brani Orića za kojeg postoji gomila dokaza za počinjeni ratni zločin u okolini Srebrenice. Primjera radi našg generala Saru optužuju za Srebrenicu iako nije ni bio u to vrijeme ni blizu nje.

Niko od naših političara iz RS ni rječ nije reko, pa ko je našim političarima napravio radno mjesto to se odnosi i na poziciju i opoziciju. Svaki dan prebrojavaju glasove u skupštini i jedni i drugi, ali neću da neko reče nešto kako će narodu pomoći da prebrodi teška vremena koja su ih stigla. Muka mi je da ih više gledam na TV-u jer radeći moj posao dok sam još bio dole, imao sam priliku da ih bliže upoznam većinu.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
prepiska - 93175 - 11.06.2015 : Djordjo Suvajlo Sydney - best (1)

Milidrag Glavaš zvani Cigo


Glavas III, javi se, želim ti pomoći. Drago mi je da si odlučio da napišEš knjigu o događanjima na opštini Hadžići i o borbi Srbskog naroda za opstanak. Taj izvor informacija koje spominješ je 100% laž koja govori o smrti Cige iz Donje Bioče. Javi se.
plemena - 93173 - 11.06.2015 : Zoran Matic Beograd - best (0)

Poreklo prezimena Matić


Dobar dan,

moj deda potiče iz sela Kruščica, Godečevo, po prici, zadruga Matića je ugašena tek poslednja u tom kraju '20-tih godina. Jedan deo Matića je u 19. veku pošao u "stari" kraj Popučke/Valjevo a drugi deo je otišao za Beograd. Moj otac Ljubomir zvani "Isus" (poznat u Klubi Mladi Radnik, Požarevac bio) i moja tetka Stana su pričali da potičemo sa Kosova i Brankovine. Jedan deo je pošao iz Godečeva/ selo Kruščice za Sinj (Matici su Alkari) i jedan ogranak je uzeo prezime Varda (apotekari Sinj).. selo Kruscica.

U srodstvu smo sa Matićem (Glumac, Wien, Burgtheater) i D. Matićem kjiževnik i mislim diplomata bejaše.. U srodstvu smo sa Srećković- mislim da je bio kraljevski namesnik Kosova, sa Petrovićima i Despotovićima. I Živkovićima iz Smedereva ( Vinogradari, .. pravio Buriće itd. )

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
rat_zvornik - 93171 - 11.06.2015 : Relja Devic Zvornik - best (0)

Tražim brata: Dević


Te 1992, sepembra mjeseca naselili smo se u Zvornik, došli smo iz Kaknja odakle smo izbjegli. Brat je mobilisan u Zvorničku brigadu vod "Sarajlije". 20 oktobra 1992 godine na području Velje glave lokacija Džafin kamen u jednom sukobu ostao je ranjen i o njemu nisam više nikakve pouzdane vijesti čuo. Molio bi sve postene ljude i borce i muslimanske i srpske strane ako ista neko zna da mi se javi ili da mi pošalje poruku na mejl. Nadam se da, iako su teška vremena, ipak je ostalo poštenih ljudi koji će razumjeti.

Hvala veliko i da Bog da da niko više nikada ne osjeti teškoće i iskustvo rata!
bors - 93163 - 09.06.2015 : Drago Banjaluka - best (0)

Isplata boračkog dodatka za borce treće kategorije


Poštovani,
zanima me kada će početi isplata godišnjeg boračkog dodatka za borce treće kategorije?
jezik - 93159 - 08.06.2015 : Vlado Majstorovic Banjaluka - best (0)

Vladov ili vladin sin?


Kako se kaže vladin sin ili vladov, stanovnik sam Republike Srpske, tako da se zna, da se ne pridodaje ovaj naglasak iz Srbije po pojedinim regijama. Unaprijed zahvalan.
rat_hadzici - 93157 - 08.06.2015 : Glavas Treci Istocno Sarajevo - best (1)

11. april 1992. Proglas srpskom narodu opštine Hadžići


SKUPŠTINA SRPSKOG NARODA OPŠTINE HADŽIĆI

PROGLAS SRPSKOM NARODU OPŠTINE HADŽIĆI

U uslovima vrlo teške političko bezbjednosne situacije kada su ugroženi mir i sigurnost svih anroda na ovim prostorima i uslovima kada vlast skoro u cijeloj teritoriji BiH ne funkcioniše i kada krnje predsjedništvo BiH bez predstavnika srpskog naroda donosi odluke koje ne pružaju ni minimum garancija srpskom narodu i kojima se želi srpski narod staviti van zakona i proglasiti krivcem za sve što se dogadja na ovim prostorima, Skupština srpskog naroda Hadžića obavještava sav srpski narod opštine Hadžići o sledećem:

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
zuc - 93153 - 07.06.2015 : Stanislav Vogošća - best (2)

Početak pada kota na Žuči


Na današnji dan 8 juna 1992 počeli su prvi veći napadi na Žuč, nakon onoga masakra u Pofalićima u maju mjesecu.

Tog dana muslimani su krenuli u napad sa namjerom da nastave sa onim što su započeli na Grahovištu, Kobiljoj glavi, Pofalićima! Familija sa majčine strane (Živkovići) su u posljednji tren izbjegli da ih muslimani ne zateknu u kući, moj stari kada je čuo za napad brzo je sa autom krenuo po punca i punicu ali u putu se mimoišao sa mojim ujakom koji ih je već uspio evakuisati.

Danas Bakir i njegovi sljedbenici ovaj datum obilješavaju kada dan početka borbe protiv "agresora" a ja se pitam kako su moji u svom i na svom mogli biti agresori i kome su to oni smetali.

Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
ilidza - 93152 - 07.06.2015 : Miodrag Miletic Foca - best (0)

Ilidža, borbe u Veloj na Božić 1993. godine


Postoji li neko ko može da mi kaže nešto više o borbama na Veloj za Božić '93. godine. Naime, brat mi je poginuo tamo a toliko malo znam. Bio bih zahvalan za bilo kakvu informaciju.
hadzici - 93149 - 07.06.2015 : Neba Bak Srbija - best (2)

Predlog


Gos-Zeljko, imam jedan predlog vezan za stranicu, o kome razmišljam vec duže vreme. Da li Vi imate u planu, ako nemate mogli bi da prepravite malo forum tako sto bi mogli ubaciti stavku sa komentarima kao na FACEBOOK-u, tako bi svaki nas učesnik foruma imao uvid u komentare sa ocenjivanjem članaka. Hvala i veliki pozdrav...

RE: PredlogNeba, imam to u vidu I uradiću čim budem imao vremena za to. Razlika je što će samo autori postova moćI da vide komentare na svoje postove.
rat_hadzici - 93147 - 06.06.2015 : Glavas Treci Istocno Sarajevo - best (1)

Prve žrtve u Hadžićima


Do sada sam našao samo ovaj pisani trag o prvim žrtvama u Hadžićima. Riječ je o odlomku iz Bašićeve knjige u kojoj stoji:

 • "Prva žrtva na srpskoj strani, na teritoriji opštine Hadžići, bio je Glavaš Milidrag, zvani Cigo, iz Bioče kod Hadžića, koji je teško ranjen u martu 1992. godine, u prvom napadu paravojnih jedinica Srpske demokratske stranke na kontrolni punkt Rezervnog sastava policije, na ulazu u Tarčin iz pravca Sarajeva. U vrijeme dok je još funkcionisalo jedinstveno Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju izazivanja nemira, podrivanja zajednički institucija, ali i odmjeravanja snaga, te pokušaja da se ocijeni borbena gotovost patriotskih snaga naše domovine, izveden je prvi teroristički napad na teritoriju opštine Hadžići. Paravojna jedinica Srpske demokratske stranke, rafalnom paljbom iz pješadijskog naoružanja, otvorila je žestoku vatru po policijskom punktu, ali je ubrzo, reakcijom Interventnog voda MUP-a, napad odbijen. Ubrzo nakon što se pucnjava smirila, u kojoj niko od lokalnih policajaca nije bio povrijeđen, u Tarčin je došlo vozilo hitne pomoći iz Tehničko-remontnog zavoda Hadžići (TRZ). Obrazloženje koje su tada dali vozači hitne pomoći bilo je da je "Srbin iz Bioče, Glavaš Milidrag, preživio infarkt, da je vozilo hitne pomoći iz hadžićkog Doma zdravlja ranije upućeno na drugu intervenciju, pa su njih zamolili da bolesnog Glavaša prebace do Doma zdravlja u Hadžićima". Već sutradan se saznalo da je Glavaš Milidrag umro, a kasnije se saznalo da je on, u stvari, jedan od napadača koji je smrtno ranjen u napadu na policijski punkt, da su ga uspjeli izvući ali je on kasnije podlegao ranama, a organizatori napada su njegovu pogibiju prikazali kao prirodnu smrt.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
 • prepiska - 93145 - 05.06.2015 : Drago BG - best (0)

  Kapetane Stevo Popov - počivaj u miru!


  Stevan Popov - kapetan Boeing-a 707, nazvanog "Kikaš". Čovjek koji je uspio da spasi, tj. teretnim avionom preveze 40.000 ljudi iz ratom zahvaćenog Sarajeva, u proljeće 1992. godine. Nažalost, nema više Kapetana Popova. Otišao je zauvijek u plava nebesa, ali će ostati zapamcen u svakom od ovih 40 000 ljudi!

  Juče sam se probudio da se spremim na posao, otvorim sajt jednih novina da vidim koje su novosti, i vidim naslov o smrti Kapetana Popova. A prije nepuna 2 mjeseca smo ga gledali na TV-u, gdje je gostovao u jednoj emisiji, i nakon toga sam ja objavio kratki post na ovom sajtu.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  plemena - 93144 - 05.06.2015 : Mihailo Danilovic Majur,sabac - best (0)

  Bratstvo Danilović


  http://danilovici.com/stablo.html

  Drugi bratsvenički skup 2. avgusta 2015. godine, manastir Donja Morača.
  rat_kalesija - 93141 - 04.06.2015 : Amir Sakic USA - best (1)

  Kalesija


  Poštovanje,

  Često pregledam i čitam ovu stranicu i zanimljive detalje iz rata vojnika s obje strane. Primjetio sam da nema teme u vezi rata u Kalesiji. Zanima me da li ima učesnika koji bi mogli podrobnije da pojasne neke akcije i sukobe sa obje strane na području Kalesije. Zanima me pad Kalesije u vremenu od 11 dana pod srpske ruke, vraćanje/oslobađanje Kalesije od strane TO ( ne znam da li je tada bila formirana ARBiH ili je samo bila TO...) sukob kod Dubnice i Prnjavora, Memića, napadi i osvajanja kao i vraćanja kote Vis, Zelina/Vukovina, pogibija dvojice-trojice srpskih vojnika od kojih je jedan bio oficir (bili su pijani) kad su ušli u Kalesiju a propušteni od strane bošnjačke TO na ulazu u Kalesiju, nazvali su "Pomoz' Bog" pred zgradom MUP-a u Kalesiji ne znajući da je Kalesija vraćena pod bošnjačku kontrolu... itd, itd.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  poginuli - 93139 - 04.06.2015 : Jadranka Tešanović Istocno Sarajevo - best (6)

  Vječna ti slava vojniče srpski


  Posvećeno Tešanović (Nikole) Boru

  Vječna ti slava vojniče srpski,
  junak si bio u životu svom,
  djeca ti tvoja oprostiti neće
  što pale svijeće na grobu tvom.

  Vječna ti slava vojniče srpski,
  prevari te dušman mrski,
  Ubi te mučki i kukavički iz potaje!

  S tobom su sada drugovi tvoji,
  sve sami heroji ulice svoje
  a vaše humke u stroju stoje,
  na mrtvoj straži,
  i samo za vas komanda važi
  Počivaj mirno vojniče srpski!
  pocetak_rata - 93137 - 04.06.2015 : Rale Srbija - best (0)

  Legendarni pilot Stevan Popov


  Legendarni pilot Stevan Popov stradao je juče oko 18 časova, usmrtivši se hicem iz pištolja. On je bio heroj građanskog rata na području SFRJ.

  Prvi je 1992. godine, kao pilot JAT-a, uzleteo na liniji Beograd - Sarajevo i tokom mesec dana svakodnevnog letenja uspeo je da spasi 40. 000 ljudi iz ratom zahvaćenog Sarajeva.

  Kasnije, u junu te godine, kada fudbalska reprezentacija Jugoslavije nije mogla da dobije dozvolu za letenje iz Stokholma, nakon eleminacije sa Evropskog prvenstva, on je uzleteo i bezbedno ih dovezao u Beograd.

  U prethodnih nekoliko godina, Steva je bio jedan od najjačih zagovornika ideje pretvaranja malog sportskog aerodroma u Čeneju kod Novog Sada, u komercijalni objekat, čime bi Novi Sad dobio pravi putnički aerodrom.

  Kompletan članak možete pročitati ako kliknete ovdje
  trazim - 93135 - 02.06.2015 : Emina Malmö - best (0)

  Rakonjac familiju sto tražaite javite mi se


  Moja venčana kuma iz Crne Gore, Novka Rakonjac, živi u Zambiji i može biti da je to neka njena bliža familija. Koliko se ja sjećam I njen otac je takođe poginuo.

  Idi na stranu - |1|2|